Overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar? Lees alles over de overlijdensrisicoverzekering belasting & behaal je voordeel

dec 16, 2019 | 0 Reacties

We kennen het allemaal. De Belastingdienst. “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” Dat valt voor veel Nederlanders vies tegen. Ze kunnen het namelijk erg ingewikkeld maken bij de belastingdienst, en daarom gaan wij in dit artikel helpen met veel vragen die wij krijgen over overlijdensrisicoverzekering en belasting. Denk hierbij aan of de premie overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar is, of dat er over uitkering erfbelasting betaald moet worden.

We behandelen in het artikel de meest gestelde overlijdensrisicoverzekering belasting vragen van onze lezers, omdat er elke dag ontzettend veel vragen binnenkomen. Omdat er veel verschillende kleine onderwerpen zijn, hebben we het in een lijst gesorteerd. Als jouw vraag hier niet bij staat, stuur ons dan een berichtje. We passen de lijst zo snel mogelijk aan.

 1. Moet ik belasting betalen bij afkopen overlijdensrisicoverzekering?
 2. Moet je erfbelasting betalen over een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering?
 3. Is de premie van de levensverzekering aftrekbaar?
 4. Wanneer is de overlijdensrisicoverzekering uitkering box 3 bij de belasting?
 5. Moet ik over de uitkering overlijdensrisicoverzekering inkomstenbelasting betalen?
 6. Kan ik een overlijdensrisicoverzekering zonder belasting afsluiten?
 7. Heb jij zelf nog een vraag? Stuur ons een berichtje via en we beantwoorden hem!

Lees snel verder om erachter te komen en om een vergelijking te maken.

Hoogte van overlijdensrisicoverzekering afkopen belasting

Als je geld ontvangt door de vroegtijdige afkoop van je levensverzekering, dan moet je soms inkomstenbelasting betalen over het ontvangen bedrag. De hoogte van belasting overlijdensrisicoverzekering in deze situatie hangt af van de inkomsten die je naast de uitkering ontvangt.

Je hoeft niet altijd inkomstenbelasting te betalen over een uitkering van een overlijdensrisicoverzekering. Bespreek dit met je belastingadviseur, omdat er voor jouw unieke situatie geen betrouwbare globale informatie beschikbaar is.

Let er wel op dat als je de overlijdensrisicoverzekering gaat afkopen, je een hoop waarde verliest. Het heeft extra kosten om vroegtijdig een polis af te kopen, om eerder de uitkering te ontvangen. Als het nodig is, dan moet je het doen, maar denk er goed over na voordat je deze beslissing neemt. Vaak wordt de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering erg duur als je kiest voor de afkoopoptie!

Erfbelasting uitkering overlijdensrisicoverzekering

Ja, het is zo dat de uitkering overlijdensrisicoverzekering belast wordt met erfbelasting. Er wel uitzondering en er is een soort truc om hier toch onderuit te komen. Dit wordt ook wel “de verzekering kruislings opstellen” genoemd. Hierbij kun je de uitkering overlijdensrisicoverzekering erfbelasting omzeilen.

Uitzonderingen

Je hoeft geen erfbelasting te betalen (2020) over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering tot 650.913 euro bij gehuwden en geregistreerde partners. Bij kinderen en kleinkinderen zijn erfenissen tot 20.616 euro vrijgesteld van overlijdensrisicoverzekering erfbelasting. 

Verzekering kruislings opstellen

Dit houdt in dat twee verzekerden elkaars premie betalen. Mocht een van de de verzekerden dan komen te overlijden, dan hoeft het grote geldbedrag niet geërfd te worden, maar wordt het uitgekeerd aan de andere persoon, die de polis heeft afgesloten.

Misschien ook interessant voor jou: lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

In een gezin komt het vaak voor dat er kruislings twee levensverzekeringen worden afgesloten, bijvoorbeeld aangesloten op de hypotheek.

Een voorbeeld hiervan zijn Jan en Petra. Ze hebben een hypotheek van 200.000 euro, twee kinderen en een hond. Als een van de twee overlijdt, heeft de ander niet voldoende inkomen om het huis te blijven betalen. Toch willen ze in geen enkel geval verhuizen. Een oplossing is de kruislingse overlijdensrisicoverzekering. Ze sluiten de levensverzekering af met een uitkering van 150.000 euro. Mocht een van de twee vroegtijdig sterven, dan wordt de ander daar niet financieel door gehinderd.

Geen overlijdensrisicoverzekering erfbelasting betalen over die 150.000 euro doen Jan en Petra door de polissen op de naam van de ander te zetten. Als Petra overlijdt, krijgt Jan het geld op zijn rekening, en andersom. Zo wordt de erfbelasting overlijdensrisicoverzekering omzeild.

Premie levensverzekering aftrekbaar

Of de premie overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar is van de belasting? Nee. Dat een overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar is, is ongeveer 10 jaar geleden veranderd. Er is dus geen mogelijkheid om te zorgen dat je belastingaftrek hebt met je levensverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering Box 3

De overlijdensrisicoverzekering die in één keer wordt uitgekeerd, bij leven of dood, hoort volgens de Belastingdienst in bezittingen box 3.

Bij overlijdensrisicoverzekeringen die niet uitkeren bij leven, krijg je vrijstelling van overlijdensrisicoverzekering belasting. Ook krijg je vrijstelling als de waarde van het verzekerde bedrag lager is dan 7.118 Euro (2020).

Uitkering overlijdensrisicoverzekering inkomstenbelasting

Je hoeft over de uitkering die je ontvang via de overlijdensrisicoverzekering geen inkomstenbelasting te betalen. Wel wordt er in sommige gevallen erfbelasting betaald over de uitkering..

Overlijdensrisicoverzekering belasting omzeilen

Naast de verzekering kruislings afsluiten, om geen overlijdensrisicoverzekering erfbelasting te hoeven betalen, is het ook mogelijk om helemaal geen belasting te betalen over het uitgekeerde bedrag.

Dit is mogelijk als er afspraken worden gemaakt met een begrafenisondernemer, zodat de verzekering in natura wordt uitbetaald. In dit geval wordt er geen overlijdensrisicoverzekering belasting betaald omdat de begrafenisondernemer zijn wederdienst op de maandelijkse premie doet door een nette afscheidsdienst te organiseren.

Andere vragen

Heb je jouw vraag nog niet gevonden, en ben je nog op zoek naar het antwoord? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier. Wij zullen dan helpen met onderzoeken en de vraag met het antwoord online publiceren, zodat alle andere lezers het ook weten.

Overlijdensrisicoverzekering belasting vergelijken 2020

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

 • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
 • Laatste keer gecontroleerd: 14-10-2020

Vergelijk onafhankelijk belasting overlijdensrisicoverzekeringen

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken