Ze zeggen dat een goede loodgieter goud waard is. Dit kan kloppen, maar ik zeg zelf liever dat een goede loodgieter leidingen waard is. Waarom? Ik heb liever geen kapotte leidingen dan dat ik goud heb, met goud krijg ik namelijk mijn parket niet droog. Alle gekheid op een stokje daarnaast gelaten, het is ongelooflijk belangrijk dat je de juiste loodgieter uitkiest op het moment dat het water je aan de knieën staat of wanneer je Cv-ketel vervangen moet worden. Waar moet je op letten? Wat moet een loodgieter zoal kunnen voor je? Dat lees je allemaal hieronder!

Wat moet een loodgieter kunnen?

Veel loodgieters kiezen ervoor om een specialisatie uit te oefenen. De reden hiervoor is, is dat het vak veel uitgebreider is dan mensen denken. Stel voor je bent ziek en je hebt last van je longen, dan ga je liever niet naar een optometrist. Je gaat toch liever naar een longarts, die weet meer over de longen af. Hetzelfde is waar voor je huis: Als je een probleem hebt met je verwarming, heb je liever een loodgieter die hierin gespecialiseerd is.

De meeste loodgieters zijn onder te verdelen in de onderste vijf overkoepelende specialiteiten, maar er zijn natuurlijk altijd afwijkingen:

  1. Verstoppingen oplossen
  2. Je Cv-ketel onderhouden en installeren
  3. Sanitaire voorzieningen plaatsen en installeren
  4. Lekkages vinden en oplossen
  5. Nieuwe leidingen leggen of bestaande verleggen

Vooral in oudere huizen in de Randstad zie je vaak dat lekkages bijvoorbeeld een prominent probleem zijn. Als je toch een gratis vergelijking zoekt, vergelijk dan eens je lokale loodgieter met de loodgieter die wij aanraden, namelijk: loodgieter Rotterdam – Zoofy. Je zal vanzelf zien welke een beter aanbod heeft.

De kosten

De harde realiteit is dat veel mensen in niche-vakken, want dat is het loodgieter vak wel, enigszins prijzen aanhouden die wat hoger zijn dan wellicht nodig. Natuurlijk, je betaald niet voor de tijd die iemand aan je kapotte leidingen besteed, maar voor hun expertise. Ondanks dit is het een noodzaak voor jouw portemonnee om goed (en gratis) te vergelijken in het aanbod. Als we het bijvoorbeeld hebben over lekkages, dan is de gemiddelde loodgieter daar pak en beet een uurtje mee bezig en het oplossen kost gemiddeld nog eens twee uur.

Hier ben je al gauw € 450,- voor kwijt (gemiddeld genomen door het hele land, inclusief materiaalkosten en btw). Let wel op, prijzen kunnen hoger of lager liggen, gebaseerd op meerdere factoren.

Werktijden

Zelf raad ik altijd aan om een loodgieter uit te kiezen die veel beschikbaar is. Zelf zal je niet snel tussen 9 en 5 thuis zijn, idealiter heb je dan een loodgieter die buiten deze tijden beschikbaar is. In de provincies zal dit van nature een stuk lastiger zijn dan bijvoorbeeld in onze hoofdstad waar het aanbod simpelweg groter is. Zo zijn in onze hoofdstad er ook platformen waar een loodgieter in Amsterdam zich 24/7 aanbied, lekkages kennen immers ook geen tijd.

Check de referenties

“Wij van Wc-eend raden Wc-eend aan”, iedereen heeft dit gezegde wel eens gehoord. Iemand kan zelf zeggen dat ze goed zijn, maar de sociale bewijskracht van een referentie of review zegt toch net wat meer. Kijk even of je ze op Google kan vinden en kijk wat tevreden of ontevreden klanten over een loodgieter zeggen. Het is zo makkelijk om anno 2024 een review te vinden online, je schiet jezelf alleen maar in de voet door het niet te doen. Daarnaast zijn er ook websites die allemaal reviews verzamelen om jouw van het best mogelijke aanbod te voorzien. Doe er je voordeel mee!