Voor velen zal het concept van een ‘motionciser’ allesbehalve bekend zijn. Sterker nog, het is een vrij onbekend apparaat. Het is een van die dingen die je waarschijnlijk alleen ontdekt als je er specifiek naar op zoek bent, met name als je iets nodig hebt om de bloedsomloop in je benen te stimuleren. Dit specifieke apparaat draagt de naam Dr. Ho MotionCiser.

In deze blog zullen we eerst uitleggen wat een MotionCiser precies inhoudt, maar we zullen ook zeker de nadelen bespreken. Het is namelijk niet zo dat er alleen maar voordelen aan kleven als iets wordt gepromoot. Dus, lees alles zorgvuldig door, laat het op je inwerken en bepaal dan of een MotionCiser überhaupt iets voor jou is.

Wat is een MotionCiser?

Het primaire doel van een MotionCiser is eigenlijk om mensen met bijvoorbeeld voetklachten in beweging te houden, zonder dat ze zelf actief hoeven te bewegen. Je plaatst simpelweg je voeten op de MotionCiser, waarna het apparaat beweging genereert. Het is te vergelijken met een verwarmende massage voor je voeten, maar dan met vermeende gezondheidsvoordelen.

Naast het ontspannende effect, beweert de Canadese arts Dr. Ho dat het ook positieve effecten zou moeten hebben op je gezondheid.

Vibratie

De automatische aanspanning van je beenspieren leidt tot training; je gewrichten blijven in beweging en worden daardoor na verloop van tijd soepeler; de bloedsomloop wordt gestimuleerd, wat op zijn beurt kan helpen bij het verlichten en herstellen van pijnklachten.

Warmte

Warmte draagt bij aan ontspanning en vermindert daardoor stress; bovendien kan warmte helpen bij het verminderen van pijnklachten.
Daarnaast kun je door een combinatie van beide effecten voordelen ervaren op het gebied van gewichtsverlies. Uiteraard is dit afhankelijk van je persoonlijke situatie en je niveau van fitheid. Zie het in ieder geval als een mogelijke ondersteuning, niet als dé oplossing voor al je problemen.

Voor wie is de MotionCiser geschikt?

In principe kan iedereen gebruikmaken van dit apparaat. De unieke beweging die het produceert, is namelijk niet specifiek ontworpen voor mensen in een bepaalde gezondheidstoestand. Nou ja, eigenlijk is dat niet helemaal waar. Het apparaat biedt namelijk de meeste voordelen voor mensen met een beperkte mobiliteit, die weinig bewegingsvrijheid hebben. Dus, ja, iedereen kan het gebruiken, maar nee, niet iedereen heeft het nodig.

Als jijzelf of iemand die je kent bijvoorbeeld vanwege welke reden dan ook aan een stoel gebonden is, kan een apparaat als dit bepaalde gezondheidsvoordelen bieden. De combinatie van warmte, vibratie en de illusie van beweging zijn de beste algemene kenmerken die aan dit apparaat kunnen worden toegeschreven.

MotionCiser nadelen

Zoals eerder vermeld, gaan we nu in op de mogelijke nadelen van dit geprezen apparaat. Als het apparaat daadwerkelijk doet wat het belooft, kan het zeker voordelen bieden. Echter, zoals we al hebben aangegeven, is niet alles perfect. Hier zijn enkele van de meest genoemde nadelen.

#1 Vibratie is geen massage

Het gebruik van de MotionCiser kan oncomfortabel zijn vanwege de vibratie die vrijkomt. Zelfs op de laagste van de vijf instelbare standen is het gevoel niet echt aangenaam. Het gehoopte gevoel van ‘ontspanning’ is moeilijk te bereiken. Het idee dat de warmte deze ontspanning zou moeten versterken of zelfs creëren, lijkt hierdoor ook minder waarschijnlijk.

#Prijs

Is het goedkoop? Nee, dat is het zeker niet. Voor dit ‘gadget’ betaal je namelijk tweehonderd euro. Dit zou acceptabel kunnen zijn als er geen alternatieven op de markt waren, maar die zijn er wel. Voor de helft van de prijs kun je een vergelijkbaar apparaat vinden, zij het zonder de warmtefunctie. De voordelen van deze warmtefunctie lijken echter relatief beperkt te zijn. Kortom, het lijkt ons niet de moeite waard om het dubbele bedrag te betalen.

#3 Beperkte resultaten

Er zijn verschillende klachten over de beperkte resultaten van de MotionCiser. Sommige gebruikers melden dat hun bloedsomloop niet significant wordt gestimuleerd, dat de warmte geen ontspannend effect heeft en dat vochtophopingen niet verminderen. Met andere woorden, de beweerde resultaten blijken niet altijd waar te zijn. Zelfs na langdurig gebruik zijn mensen niet tevreden.

#4 Slechte kwaliteit

De kwaliteit van de MotionCiser laat te wensen over. Na slechts enkele keren gebruik blijken er al onderdelen kapot te gaan, die bovendien niet vervangbaar zijn. Voor een prijs van tweehonderd euro zou je toch wel iets beters verwachten. Bovendien is het moeilijk om contact op te nemen met de fabrikant voor garantievoorwaarden, gezien het geen Nederlands bedrijf is. Dit is erg teleurstellend.

MotionCiser alternatief

Zoals eerder vermeld, zijn er apparaten die sterk lijken op de MotionCiser, maar toch verschillen. We hebben een aantal van deze apparaten voor je geselecteerd. Hoewel ze niet noodzakelijk dezelfde vermeende gezondheidsvoordelen bieden, zijn ze gericht op massage en warmte.

Auronic Voetmassage Apparaat – 18 Shiatsu Massagekoppen – Warmtefunctie

Prijs: €59,99
Dit apparaat is niet alleen bedoeld voor voetmassage, maar kan ook andere delen van het lichaam masseren, zoals de nek, dijen, rug, kuiten en hamstrings. Het heeft een warmtefunctie voor extra comfort en beweert slechts verlichting van pijn en ontspanning te bieden. Klinkt redelijk betrouwbaar, toch?

CINCOM® Professioneel Compressie Beenmassage Apparaat

Prijs: €89,95
Dit apparaat biedt zowel beenmassage als voetmassage. Het is CE, RoHS & FCC-gecertificeerd en helpt bij diverse klachten zoals spierpijn en vermoeidheid. Raadpleeg een professional voor meer informatie over de werking en je zult gegarandeerd positieve resultaten zien.

Er zijn nog talloze andere apparaten die mogelijk kunnen helpen bij specifieke klachten. Het is altijd belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke risico’s en zelf de afweging te maken of een apparaat zoals de MotionCiser de moeite waard is.