Je Bosch vaatwasser kan om verschillende redenen zijn taken niet naar behoren uitvoeren. In zo’n geval kan het nuttig zijn om de vaatwasser te resetten.

Maar geen zorgen, het resetten van een Bosch vaatwasser is geen ingewikkelde klus. In deze blog ontdek je de stappen die je kunt volgen om je vaatwasser een frisse start te geven. Of het nu gaat om een foutmelding op het display, problemen met het afvoeren van water of een wascyclus die niet wordt voltooid, met een reset kun je deze problemen vaak oplossen.

In welke situaties is een reset nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin het resetten van je Bosch vaatwasser van pas kan komen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen waarbij een reset kan helpen:

Als je twijfelt of als het probleem niet direct wordt opgelost, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de fabrikant.

In de meeste gevallen kun je de vaatwasser resetten door simpelweg de startknop drie seconden ingedrukt te houden. Dit zal de vaatwasser opnieuw instellen. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om iets meer moeite te doen. In dat geval zijn er nog twee andere manieren om je Bosch vaatwasser te resetten.

Stappen om te resetten

Er zijn twee manieren om een Bosch vaatwasser te resetten, en we zullen ze hier in willekeurige volgorde bespreken. Beide methoden zijn even effectief, dus de keuze tussen hen is aan jou.

Handmatige reset

We beginnen met de handmatige resetmethode. Lees de stappen zorgvuldig door voordat je begint. En onthoud altijd: als er vochtigheid rond de stekker is, raak deze dan nooit aan terwijl er nog stroom op staat.

Stap 1: Schakel de vaatwasser uit

Voordat je begint met het resetten van de vaatwasser, moet je hem volledig uitschakelen. Dit betekent dat je de vaatwasser loskoppelt van de stroomtoevoer. Je kunt dit doen door de stekker uit het stopcontact te halen of door de stroomonderbreker van de vaatwasser uit te schakelen. Als je geen toegang hebt tot de stekker, kun je ook de stroomtoevoer van de hele keukengroep uitschakelen in de meterkast. Houd er rekening mee dat dit betekent dat je waarschijnlijk geen verlichting in de keuken hebt.

Stap 2: Wacht 3-5 minuten

Laat de vaatwasser ongeveer 3-5 minuten uitgeschakeld staan. Dit geeft de vaatwasser voldoende tijd om volledig te resetten. Een paar minuten zonder stroom zou geen problemen moeten veroorzaken.

Stap 3: Schakel de vaatwasser weer in

Sluit de vaatwasser weer aan op de stroomtoevoer door de stekker weer in het stopcontact te steken of door de stroomonderbreker van de vaatwasser weer in te schakelen.

Stap 4: Selecteer een wascyclus

Nu kun je de vaatwasser weer inschakelen en een wascyclus selecteren. Als de vaatwasser correct is gereset, zou hij weer normaal moeten werken.

Deze methode is met name handig wanneer je de foutcode E15 op het display ziet verschijnen, wat vaak duidt op vochtproblemen. Controleer dus, nadat alle stroom van de vaatwasser is gehaald, of er ergens een lek is. Als de foutcode niet verdwijnt of als je water op ongewenste plekken vindt, is het raadzaam om een monteur te bellen.

Vaatwasser opnieuw instellen

Een alternatieve methode om de vaatwasser opnieuw in te stellen, is door gebruik te maken van de knopjes op de deur. Dit is ook een eenvoudige procedure die vaak effectief is.

Stap 1: Open de deur van de vaatwasser

Hoewel de vaatwasser doorgaans niet stopt als je de deur opent tijdens een cyclus, is het belangrijk om dit te doen voor deze resetmethode. Let erop dat je de deur slechts een klein stukje opent.

Stap 2: Stop de cyclus

Houd de startknop ingedrukt om de lopende cyclus te stoppen. Als de vaatwasser nooit is gestart, zal deze ook stoppen met het geselecteerde programma.

Stap 3: Wacht tot het water is weggepompt

Als de vaatwasser midden in een cyclus zat, kan er nog veel water in de machine zitten. Wacht tot dit volledig is weggepompt voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 4: Reset de vaatwasser

Druk opnieuw op de startknop om de vaatwasser opnieuw te starten. Hiermee wordt het programma opnieuw gestart, en begint de cyclus weer vanaf het begin.

Reset werkt niet

Als het resetten van je Bosch vaatwasser niet het gewenste resultaat oplevert, zijn er nog andere oplossingen die je kunt proberen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen:

  1. Slechte afspoeling: Controleer de afvoerslang en filters en reinig ze als ze verstopt zijn. Na reiniging zou je vaatwasser weer naar behoren moeten functioneren.
  2. Onderbroken wascyclus: Controleer of de sproeiarmen verstopt zijn en maak ze schoon. Controleer ook op vuil in de afvoerpomp. Let op dat je deze onderdelen voorzichtig schoonmaakt.
  3. Problemen met het display: Controleer of de vaatwasser correct is aangesloten op de stroomtoevoer en controleer de stroomonderbreker op eventuele problemen.

Als geen van deze oplossingen werkt, is het raadzaam om een professionele monteur in te schakelen om je vaatwasser te laten repareren.

Een beknopte geschiedenis van Bosch:

Bosch, opgericht in 1886 door Robert Bosch, is een Duitse multinational die actief is in verschillende sectoren, waaronder automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten en energie- en bouwtechnologie. Tegenwoordig is Bosch een van ’s werelds grootste leveranciers van auto-onderdelen en opereert het in meer dan 60 landen.

Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve producten, zoals rem- en brandstofsystemen voor auto’s, huishoudelijke apparaten, gereedschappen en beveiligingssystemen. Bosch investeert ook aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe technologieën duurzaam te ontwikkelen en te implementeren.

Conclusie

Het resetten van je Bosch vaatwasser is meestal een eenvoudige oplossing voor veelvoorkomende problemen. Volg de beschreven stappen om je vaatwasser snel en gemakkelijk te resetten. Als dit niet helpt, zijn er nog andere oplossingen die je kunt proberen, zoals het reinigen van filters en afvoerslangen. Als alle pogingen mislukken, is het verstandig om een professionele monteur te raadplegen.