As verstrooien in Nederland, hoe gaat dit in zijn werk en welke regels gelden er?

okt 1, 2019 | 0 Reacties

As verstrooien, regelmatig wordt de vraag gesteld over hoe dit in zijn gang gaat en met welke regels er rekening gehouden moet worden. Na het cremeren van een overledene blijft er as over. Mensen willen vaak het as bewaren na crematie, om deze reden zal het crematorium waar de crematie heeft plaats gevonden het as goed bewaren.

Het kan zijn dat er er sporen onderzoek plaats moet vinden, hierdoor is in Nederland de wet vastgesteld dat het as van overledene pas mag worden vrijgegeven na een maand. Deze maand kan de familie goed gebruiken om na te denken over de asbestemming. Het komt ook voor dat de overledene dit in zijn/haar testament heeft gezet.

Het is voor het crematorium vaak geen probleem om het as voor een langere periode bij te houden. Dit kan voor de familie nodig zijn omdat zij de asbestemming nog niet hebben kunnen bepalen. dit kan door bijvoorbeeld emotionele redenen komen of omdat er op as verstrooien regels zitten en zij hier niet aan voldoen.

Er kunnen twee dingen met het as gedaan worden:

 • As bewaren overledene
 • As verstrooien

Echter kiezen mensen er wel voor om een deel as te bewaren en het overgebleven as verstrooien. Op deze pagina staat meer beschreven over de asbestemming, as verstrooien en as bewaren.

As bewaren overledene: hoe kan dit gedaan worden?

As bewaren, is regelmatig de meest voor de hand liggende keuze. Deze mogelijkheden staan hieronder, wellicht brengt u dit op ideeën. As bewaren na crematie is door de vele mogelijkheden voor iedereen interessant en door de groeiende vraag erna komen er ook steeds nieuwe asbestemmingen. As bewaren overledene kent verder geen speciale regels.

As bewaren in een urn

As bewaren in een urn, het wordt alsmaar vaker gedaan. De reden dat het steeds aantrekkelijk is komt doordat er een keuze gemaakt, de urnen verschillen op soorten, maten en materialen. Voor bepaalde mensen is een urn interessant die klein en ligt is zodat deze snel verplaats kan worden terwijl andere weer gaan voor een grote en opvallende urn. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om zelf een urn te laten maken. Wilt u meer weten over het kopen van een urn? Klik dan op de link om meer over te lezen.

As bewaren in een urnenmuur

Het is ook mogelijk om het as niet thuis bewaren, maar in een columbarium. Dit is een muur waar vaak al een groot aantal urnen in staat. Het is vaak zo mooi en overzichtelijk mogelijk gemaakt, de plek in de muur kan gevuld worden met foto’s of herinneringen. In de volksmond wordt deze muur vaak een urnenmuur of urnen graf genoemd.

As in sieraad

As bewaren in sieraad wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen als asbestemming. Zo wordt het as mooi verpakt in een sieraad en maakt het mogelijk om een dierbare dichtbij te dragen. Het as kan in alle sieraden verwerkt worden bijvoorbeeld in ringen, kettingen, oorbellen etc. Deze sieraden kunnen al ontworpen zijn, dan kunt u deze zo kopen maar het is ook mogelijk om er zelf een te laten ontwerpen.

Het aanbod is erg groot en groeit nog steeds, hierdoor maken steeds meer mensen de keuze om hier voor te kiezen. Tegenwoordig zijn er veel edelsmeden die as in sieraad verwerken, dit asbestemming sieraad wordt door veel mensen gekozen om altijd te denken aan hun dierbare.

As in tatoeage

Ondanks het grootte aantal asbestemmingen, kiezen mensen er steeds vaker voor om het is as in een tatoeage te verwerken. Hierdoor draagt men het as altijd bij zich en kan hij/zij zich verbonden voelen met de overledene. Het as van de overledene wordt vermengt met het inkt, om hierna op de huid aan te brengen. Deze tatoeages kunnen in alle soorten en maten, net zoals normale tatoeages. Vaak wordt er gekozen voor een geschreven tekst door de overledene of een afbeelding van de overledene.

Let wel op

Bij het verwerken van as in een tatoeage kan het zijn dat er kankerverwekkende stoffen komen. Om te voorkomen dat hier iemand aansprakelijk voor wordt gesteld, wordt gevraagd te tekenen voor het akkoord gaan met de risico’s. In deze verklaring staat aangegeven dat u bewust bent van het feit dat er risico’s aan verbonden zitten en dat u hier persoonlijk aansprakelijk voor bent.

As verstrooien is ook een mogelijkheid

Bij het as verstrooien van een overledene wordt vaak de vraag gesteld ”As verstrooien hoe doe je dat?”. Dit wordt vaak lastig gevonden omdat er simpelweg niet veel bekend is over de manieren en regels. Het is nog altijd mogelijk om een deel as te bewaren in bijvoorbeeld een sieraad of tatoeage, en een deel te verstrooien.

As verstrooien mag dat overal?

Waar mag je as verstrooien, is een veelgestelde vraag. Wanneer er gekozen wordt voor land als asbestemming, zijn er meerdere keuzes. De keuze ligt bij nabestaande mits het op grond van iemand is, dan moet het nagevraagd worden. Regelmatig stellen mensen zichzelf de vraag: ”As verstrooien mag dat overal?”. Daarom staan hier onder een aantal opties in een rijtje.

 • As verstrooien in het bos. Kan uiteraard maar houd er rekening mee dat de grond een eigenaar kan hebben, vraag in dat geval altijd toestemming.
 • As verstrooien in uw eigen tuin is ook een mogelijkheid, waar ook regelmatig voor gekozen wordt. Hierbij hoeft vaak geen toestemming gevraagd te worden, tenzij u samen woont met andere en de grond deelt.
 • As verstrooien op een begraafplaats is ook een mogelijkheid. Hiervoor zijn vaak plekken gereserveerd speciaal voor het as verstrooien.

Zoals u ziet kunt u as verstrooien op meerdere plekken, let wel op dat u toestemming hebt van de grond eigenaar. Later in dit artikel wordt dit nog duidelijk besproken.

As verstrooien op zee

As verstrooien op zee is een mogelijkheid die steeds populairder wordt. Dit is natuurlijk een prachtig idee wanneer de overledene veel tijd op zee heeft gespendeerd. Dit kan gedaan worden vanaf een boot, schip of luchtballon. Natuurlijk kan dit ook vanaf een rots of kade. Bijzondere uitvaart ceremonies als deze kunnen georganiseerd worden door uw uitvaartverzorger. Vaak moet je dit wel aangeven tijdens de verzekering afsluiten.

As verstrooien regels

As verstrooien kent maar weinig regels, veel gemeentes laten de mensen hun eigen keuze maken. Het is wel handig om dit altijd even bij uw eigen gemeente te checken, de regels kunnen verschillen.

Toestemming voor as verstrooien

As verstrooien regels zijn eigenlijk vrij soft, wat echt verplicht is toestemming van de grond eigenaar. As verstrooien op zee kent natuurlijk niet zo een regel, net zoals as in sieraad of tatoeage. Check daarom altijd even bij gemeente of Staatsbosbeheer. Bij het as bewaren na crematie hoeft u geen rekening te houden met regels.

Handige & leuke video’s

Waardering

9.6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8.9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder.
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 01-06-2021

Wellicht vindt u dit ook interessant

Vergelijk alle aanbieders van uitvaartverzekeringen

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken