Meestal hebben mensen twee tepels, één op elke borst. Maar sommige mensen hebben ook een derde tepel, bekend als een supernumeraire tepel. Deze extra tepel kan op verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen, maar komt het vaakst voor op de borst, buik of rug. Hoewel derde tepels zeldzaam zijn, zijn ze toch vaker aanwezig dan men zou denken. Volgens schattingen komt het voor bij ongeveer 1 op de 50 mensen.

Wat veroorzaakt derde tepels?

Derde tepels ontstaan als gevolg van een fout in de embryonale ontwikkeling. Tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder vormen zich twee strepen van klierweefsel die later de tepels zullen worden. Soms blijft er echter een derde streep over, wat kan leiden tot de vorming van een derde tepel.

Er zijn ook genetische factoren die bijdragen aan het ontstaan van derde tepels. Als er in de familie iemand is met een derde tepel, is de kans groter dat anderen er ook een hebben.

Soorten derde tepels

Er zijn drie soorten derde tepels:

  1. Accessoire tepels: Dit zijn de meest voorkomende soort en zien eruit als normale tepels. Ze hebben een tepelhof en tepelhoofd en kunnen melk produceren.
  2. Pseudo-tepels: Deze lijken op tepels, maar hebben geen tepelhof of tepelhoofd. Ze kunnen geen melk produceren.
  3. Galactoceles: Dit zijn cysten die lijken op tepels maar gevuld zijn met melk. Ze kunnen ontstaan door een blokkade in de melkkanalen.

Behandeling van derde tepels

In bepaalde gevallen kunnen derde tepels worden verwijderd als ze pijn veroorzaken of als ze een cosmetisch probleem vormen. Echter, in de meeste gevallen zijn derde tepels onschadelijk en vereisen ze geen behandeling.

Indien een derde tepel melk produceert, kan deze regelmatig worden afgekolfd om melkstuwing te voorkomen en eventuele problemen met de melkkanalen te verminderen. Soms kan een arts medicatie voorschrijven om de melkproductie te verminderen.

Indien verwijdering van een derde tepel noodzakelijk is, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Een arts kan het weefsel wegsnijden met een scalpel of het wegbranden met elektrocoagulatie. In sommige gevallen kan ook laserchirurgie worden toegepast.

Heeft het hebben van een derde tepel invloed op de gezondheid?

Over het algemeen heeft het hebben van een derde tepel geen invloed op de gezondheid. Echter, soms kunnen er problemen optreden, zoals:

Als je hinder ondervindt door een derde tepel, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Zij kunnen beoordelen of verwijdering noodzakelijk is en welke behandeling het meest geschikt is voor jou.

Derde tepels in geschiedenis en cultuur

Derde tepels hebben eeuwenlang de aandacht getrokken van mensen wereldwijd. In sommige culturen werden ze beschouwd als een teken van speciale krachten of vruchtbaarheid, terwijl ze in andere culturen werden gezien als een teken van boze geesten of iets om te verbergen.

In de geschiedenis hebben derde tepels ook een rol gespeeld in de wetenschap. In de 19e eeuw werd de theorie van atavisme populair, waarbij derde tepels werden beschouwd als een terugkeer naar onze primitievere voorouders. Moderne genetische studies hebben deze theorie echter weerlegd.

Tot op de dag van vandaag blijven derde tepels een fascinerend en zeldzaam fenomeen. Hoewel ze niet vaak voorkomen, blijven ze een interessant onderwerp van studie en gesprek wereldwijd.