Uitvaartverzekering

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Start met uitvaartverzekering vergelijken op één centrale plek met alle informatie die je nodig hebt. Pak de beste deal of ga er van door met een besparing die kan oplopen tot in de honderden euro’s.

Uitvaartverzekering vergelijken

Uitvaartverzekering vergelijken is essentieel wanneer jij wil beschikken over het best passende aanbod bij jouw wensen. Uitvaartverzekeringen vergelijken is in principe niet heel erg moeilijk, echter zijn er een aantal punten waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Voordat je begint met vergelijk uitvaartverzekeringen is het eerst slim om een kosten indicatie van jouw uitvaart op te maken. Hiervoor hebben we een handige kosten berekenaar welke je aan de hand van een aantal simpele vragen een goed beeld geeft van de hoogte van het verzekerde bedrag dat je het beste kunt nemen.

Waarom uitvaartverzekering berekenen?

Waarom zal je moeten kiezen voor uitvaartverzekering berekenen? Nou, daar zijn een aantal goede redenen voor:

 • Meer dan 70% van de Nederlanders beschikt over een dekking die een uitvaartverzekering biedt. Deze nabestaanden zullen niet worden opgezadeld met de kosten.
 • Een gemiddelde uitvaart bedraagt al snel € 8.000,-. Met een uitvaart verzekering heb je al deze kosten afgedekt.
 • Een groot aanbod met verzekeraars welke allemaal verschillende voorwaarden hanteren.

Wat is een uitvaartverzekering?

Wat is een uitvaartverzekering precies? Een vraag die velen stellen wanneer een uitvaartverzekering nodig is. Met een uitvaartverzekering ben je gedekt voor de kosten die gepaard gaan met een crematie of begrafenis. Deze kosten bestaan uit de werkzaamheden van een uitvaartverzorger, de kist, alle soorten drukwerk, catering en het vervoer van de overledene en eventueel de nabestaanden. Iemand verliezen is altijd zwaar, zorg dat je jezelf of andere niet dan ook nog eens met de kosten laat zitten.

Eigenlijk heeft iedereen een uitvaartverzekering nodig. Je bent er namelijk van verzekerd dat je nabestaanden niet blijven zitten met de flinke kosten bij een crematie of uitvaart. De gemiddelde uitvaart kost al snel tussen de € 6.000,- en € 10.000,-. Naast de kosten die worden gedekt profiteer je ook van het feit dat de meeste organisatorische werkzaamheden uit handen worden genomen door de uitvaartverzekeraar. In een emotionele rouwperiode wil je namelijk niet met dit soort zaken bezig zijn.

Stel jij jezelf de vraag: uitvaartverzekering nodig? Dan raden we het je aan om nog even door te lezen. We zullen op deze pagina alle belangrijke punten met je bespreken zodat jij uiteindelijk een weloverwogen keuze kan maken tussen wel of geen uitvaartverzekering.

Wel of geen uitvaartverzekering?

Wel of geen uitvaartverzekering? Een vraag die vele mensen in Nederland zichzelf stellen. Helaas weten we één ding zeker en dat is dat we allemaal op enig moment overlijden. Daarnaast kunnen we het maar lastig voorspellen. Het verliezen van een dierbare is voor de meeste onder ons een oorzaak ontzettend wat leed veroorzaakt, we vinden het dan ook lastig om de dood te omarmen. Om enig leed te verzachten is het verstandig om na te denken over het vraagstuk: wel of geen uitvaartverzekering?

Om deze vraag te beantwoorden raden wij het iedere bezoeker van onze website het aan om middels onze uitvaart berekenaar een kosten inventarisatie te maken. Aan de hand van het resultaat kun je zien hoeveel jouw uitvaart ongeveer gaat kosten, vervolgens kunt u nadenken over manieren om dit bedrag te financieren.

Er zijn verschillende manieren om de uitvaart kosten te financieren. Dit is mogelijk middels een uitvaartverzekering afsluiten of door middel van eigen vermogen, vaak spaargeld. Met de keuze voor een uitvaart verzekering ben je verzekerd voor de alle te maken kosten van de begrafenis of crematie. Daarnaast neemt de verzekeraar tal van organisatorische werkzaamheden uit handen.

Geen uitvaartverzekering

Er zijn ook mensen die geen uitvaartverzekering nemen. Dit is mogelijk wanneer u over voldoende spaargeld beschikt. De gemaakte kosten van de uitvaart kunnen vervolgens met dit spaargeld worden bekostigd. In dit geval heb je geen uitvaartverzekering nodig. Echter is het wel belangrijk om voor jezelf een kosten inventarisatie op te maken. Je moet immers wel weten hoeveel je maandelijks of jaarlijks aan de kant moet zetten. Dit kun je doen middels onze uitvaart kosten berekenaar.

Bij de keuze voor geen uitvaartverzekering is het belangrijk dat je jezelf de volgende twee vragen stelt:

 • Welk bedrag wil je sparen voor de uitvaart, wat is je streefbedrag?
 • Over welke periode wil ik dit streefbedrag behalen?
 • In welke termijnen ga ik het streefbedrag bij elkaar sparen?

Kom je te overlijden en heb je niet voldoende geld op de spaarrekening of niet genoeg aan de kant gezet dan zullen de nabestaanden de kosten van de begrafenis of crematie moeten voldoen. De keuze voor geen uitvaartverzekering is in de meeste gevallen niet heel slim. Uitvaartverzekeringen kosten maar een paar euro per maand en kunnen je flink wat rompslomp voorkomen.

Geen uitvaartverzekering & de gemeente

Zijn er geen nabestaanden bekend of zijn er niet genoeg financiële middelen aanwezig bij de nabestaanden dan moet de gemeente waarin de overledene woonachtig is verplicht de uitvaart verzorgen. Vervolgens zal de gemeente nabestaanden of familieleden op gaan sporen om hier de rekening op te verhalen.

Voor met name de nabestaanden is het verstandiger om de uitvaart van de overledene te verzorgen. De kosten die de gemeente maakt zijn vaak hoger dan dat de nabestaanden een opdracht indienen bij een uitvaartondernemer.

Welke uitvaartverzekering?

Welke uitvaartverzekering moet je kiezen? Er zijn namelijk verschillende soorten uitvaartverzekeringen welke per verzekeraar ook nog eens verschillen. Bij het vraagstuk welke uitvaartverzekering je moet nemen is het belangrijk dat je er goed op let welke diensten er precies worden afgedekt. Dit kun je het beste doen aan de hand van je eigen wensen.

Er zijn soorten uitvaartverzekeringen die een dekking bieden in de vorm van diensten maar er zijn er ook die geld uitkeren. Welke uitvaartverzekering je kiest is belangrijk omdat de kosten van een uitvaart door de inflatie flink kunnen stijgen.

Beschik je bij overlijden uiteindelijk over een te laag verzekerd bedrag dan zullen de nabestaanden het resterende bedrag moeten betalen. We hebben hieronder alle verschillende soorten uitvaartverzekeringen voor je besproken zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken wanneer je jezelf afvraagt welke uitvaartverzekering je moet afnemen.

We hebben er speciaal voor gekozen om de islamitische uitvaartverzekering op een aparte pagina met je te bespreken. Druk op de link om er alles over te weten te komen!

Kapitaal uitvaartverzekering

Een veel gekozen soort is de kapitaal uitvaartverzekering welke ook wel uitvaartverzekering in geld wordt genoemd. Bij deze soort zullen de nabestaanden een vast bedrag uitgekeerd krijgen na het overlijden. Met het uitgekeerde bedrag kunnen de nabestaanden een eigen uitvaartverzorger kiezen om hiermee alle wensen te bespreken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het volledige verzekerde bedrag niet alleen aan de uitvaart besteed hoeft te worden.

Zo kunnen de nabestaanden er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van het uitgekeerde bedrag te schenken aan een goed doel. Met een kapitaal uitvaartverzekering bepaal je het verzekerde bedrag voordat je de polis afsluit. Echter kan dit wel wat problemen met zich mee brengen wanneer de uitvaart verzekering niet geïndexeerd is of lang geleden is afgesloten. Nabestaanden hebben een grote kans dat ze moeten bijbetalen wanneer dit het geval is.

Kapitaal uitvaartverzekering voordelen

Een uitvaartverzekering in geld beschikt over een aantal voordelen. We hebben deze voordelen hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Kinderen gratis meeverzekerd: bij de meeste kapitaal uitvaartverzekeringen zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd binnen de afgesloten polis. Echter is dit niet bij iedere aanbieder het geval.
 • Verzekerd bedrag vrij besteedbaar: het verzekerde bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden is vrij besteedbaar. Het hoeft dan ook niet perse aan de uitvaart besteed te worden.
 • Flexibiliteit: de uitvaartverzekering in geld is een van de flexibelste vormen waar je uit kunt kiezen. Nabestaanden kunnen namelijk zelf bepalen wat ze met het uitgekeerde bedrag zullen doen. Om deze reden kunnen ze ook zelf een keuze maken tussen beschikbare uitvaartondernemers welke benodigde diensten uit handen nemen.

Kapitaal uitvaartverzekering nadelen

Naast de voordelen bestaan er natuurlijk ook nadelen aan een kapitaal uitvaartverzekering. Ook deze hebben we hieronder voor je op een rijtje zet. Wij willen dat u beschikt over een uitvaart verzekering die het beste aansluit bij de persoonlijke situatie:

 • Verzekerde bedrag niet toereikend: heb je er niet voor gekozen om het verzekerde bedrag te laten indexeren dan kan het zijn dat het verzekerde bedrag bij overlijden niet toereikend is. Dit kan voorkomen doordat de inflatie uitvaartkosten heeft laten stijgen. De nabestaanden zullen moeten bijbetalen. Dit kun je voorkomen om je verzekerde bedrag jaarlijks te laten indexeren waardoor het verzekerde bedrag meegroeit met ontwikkelingen.
 • Hoge verantwoordelijkheid: de kapitaal uitvaartverzekering neemt geen werkzaamheden uit handen, de nabestaanden zullen flink wat moeten regelen. Zij kunnen echter wel altijd een uitvaartverzorger in de hand nemen. Deze zal vrijwel alle werkzaamheden uit handen nemen.
 • Verzekerde bedrag hoeft niet aan uitvaart besteed te worden: het verzekerde bedrag hoeft met deze vorm niet perse aan de uitvaart besteed te worden. Het komt nog wel eens voor dat het bedrag niet voor de juiste doeleinden wordt gebruikt en nabestaanden uiteindelijk veel van de kosten moeten betalen.

Uitvaartverzekering in geld

Zoals je wellicht al hebt gelezen wordt de kapitaal uitvaartverzekering in veel gevallen ook benoemd middels uitvaartverzekering in geld. Daarnaast zul je het begrip sommenuitvaartverzekering ook terug kunnen vinden. Deze begrippen betekenen allemaal hetzelfde, het is dus niet zo dat je een ander soort verzekering afsluit.

Natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering is de meest gekozen variant in Nederland. Kies je voor deze soort dan zal de gehele uitvaart worden verzorgd door een deskundige uitvaartverzorger. In tegenstelling tot de kapitaal uitvaartverzekering ontvang je met een uitvaartverzekering in natura geen geld. Met een natura uitvaartverzekering zul je een basispakket moeten samenstellen welke beschikt over diensten en producten welke aanwezig zijn op de uitvaart.

De uitvaartverzekering in natura bestaat vaak uit een dienstenpakket waarin een grafkist, bloemstuk, rouwadvertentie en dergelijke diensten zijn inbegrepen. Bij het afsluiten van een natura uitvaartverzekering zul je bepaalde diensten moeten vastleggen, hierbij wordt een kostenopgave gemaakt om vervolgens een maandelijkse of jaarlijkse premie op te kunnen stellen.

De natura verzekeraars bieden pakketverzekeringen, hiervoor hebben ze door heel Nederland contracten met lokale uitvaartondernemers. Er is bij de uitvaartverzekering in natura dan ook geen flexibele keuze tussen uitvaartondernemers.

Uitvaartverzekering in natura voordelen

Aan een uitvaartverzekering in natura zitten een flink aantal voordelen wanneer je deze vergelijkt met een andere veel gekozen vorm zoals de kapitaal uitvaartverzekering. Hieronder hebben we de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet.

 • Lagere premie: de natura uitvaartverzekering hanteert doorgaans een lagere premie dan andere soorten uitvaartverzekeringen. Verzekeraars beschikken over contracten voor diensten waardoor er schaalvoordelen optreden en klanten uiteindelijk kunnen profiteren van lagere premies.
 • Vrijwel alles uit handen geven: de doorslaggevende factor is voor veel mensen het feit dat nabestaanden vrijwel niets tot weinig hoeven te regelen. Immers wel zo fijn in een periode van rouw, goede ondersteuning door een uitvaartondernemer met flink wat ervaring.
 • Wensen en behoeften bekend: jij zelf en je nabestaanden zijn met een natura verzekering bekend van de wensen en behoeften bij de eventuele uitvaart. Het komt veel voor dat partners en vrienden niet weten wat de overledene voor wensen had voor haar of zijn uitvaart.
 • Uitvaartbetaling: met de natura uitvaartverzekering zijn financiële zaken niet meer de verantwoordelijkheid van de nabestaanden. De betaling wordt voldaan door de verzekeraar naar de uitvaartondernemer. Echter kan het wel zo zijn dat het dienstenpakket uiteindelijk wordt vergroot waardoor de kosten kunnen gaan stijgen. Deze kostenstijging wordt ten allen tijde besproken met de nabestaanden wanneer zij hier de keuze voor maken.

Uitvaartverzekering in natura nadelen

Natuurlijk bestaan er ook een aantal nadelen aan een uitvaartverzekering in natura. Ook deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij een weloverwogen afweging maken tussen de voor- en nadelen.

 • De bijkomende kosten: zoals we net al zeiden kan het voorkomen dat je bij een natura uitvaartverzekering te maken krijgt met bijkomende kosten. Dit wordt veroorzaakt door extra opties die nabestaanden achteraf hebben toegevoegd aan het dienstenpakket.
 • Keuzevrijheid is beperkt: de keuzevrijheid omtrent de uitvaartondernemer is erg beperkt, deze wordt namelijk gekozen door de verzekeraar. In sommige gevallen is het mogelijk om toch te kiezen voor een andere uitvaartondernemer. De oplossing in deze situatie is dat de nabestaanden vaak een geldbedrag krijgen uitgekeerd. Echter is dit vaak niet genoeg voor alle uitvaartkosten.
 • 60+ valt buiten de boot: bent u over de 60 jaar en wilt u een natura uitvaartverzekering afsluiten dan zal dit vaak niet mogelijk zijn. Dit heeft te maken met het feit dat je na deze leeftijd een hoger risico loopt.
 • Teveel premie betaald, je krijgt deze niet terug: met de uitvaartverzekering in natura zul je een maandelijkse of jaarlijkse premie betalen voor een vooraf bepaald dienstenpakket. Het kan voorkomen dat de nabestaanden bepaalde diensten niet gebruiken. Hierbij kun je denken aan minder volgauto’s of een rouwadvertentie in de krant. Betaalde premie voor deze diensten zullen niet worden geretourneerd.

Natura uitvaartverzekering afkopen

Sta je op het punt om je natura uitvaartverzekering af te kopen dan kan het zijn dat je er achter komt dat dit niet mogelijk is. Daarnaast is het vanuit de financiële kant ook niet heel erg interessant. Het AFM heeft zelf meerdere onderzoeken uitgevoerd die zich toespitste op het onderwerp: natura uitvaartverzekering afkopen.

Hieruit is gebleken dat de afkoopregelingen die van kracht zijn op natura uitvaartverzekeringen niet heel erg voordelig zijn. Na gesprekken met het AFM hebben de uitvaartverzekeraars gemeld dat ze de nieuwe polissen gaan voorzien van betere afkoopregelingen. Wilt u toch uw natura uitvaartverzekering afkopen dan is het allereerst verstandig om contact op te nemen met de klantenservice van de verzekeraars. Zij kunnen een voor- en nadelen analyse maken voor uw persoonlijke situatie.

Combinatie uitvaartverzekering

Wanneer we spreken over een combinatie uitvaartverzekering hebben we het over een combinatie tussen de welbekende natura- en kapitaal uitvaartverzekering. Je ontvangt een dienstenpakket voor de uitvaart en een vrij te besteden bedrag. Dit bedrag kan uiteindelijk worden gebruikt voor het inwilligen van extra wensen van de nabestaanden. Denk aan zaken als een luxere kist of extra volgauto’s.

Koopsom uitvaartverzekering

Een andere minder voorkomende soort is de koopsom uitvaartverzekering. U zult met deze keuze de volledige premie in één keer moeten voldoen. Dit wordt ook wel uitvaartverzekering premievrij genoemd. Uiteindelijk zul je met een uitvaartverzekering koopsom minder betalen dan iemand die kiest voor een maandelijkse betaling. Je bent dan ook in één keer verzekerd voor alle kosten van de uitvaart.

Voordelen uitvaartverzekering koopsom

Aan een uitvaartverzekering koopsom zitten flink wat voordelen verbonden. Hieronder hebben we ze overzichtelijk voor je op een rijtje gezet:

 • De volledige premie wordt in één keer voldaan, je beschikt over een uitvaartverzekering premievrij zonder maandelijkse betalingen.
 • Je hebt maandelijks geen extra kosten.
 • De koopsom uitvaartverzekering is af te sluiten tot het 75e

Waarom koopsom uitvaartverzekering?

Een koopsom uitvaartverzekering is voornamelijk interessant voor de mensen die een flink bedrag hebben te besteden. Veel soorten uitvaartverzekeringen kun je na een bepaalde leeftijd niet meer afsluiten, het risico voor de verzekeraar wordt immers alleen maar groter. Met een uitvaartverzekering koopsom kun je terecht tot je 75e levensjaar.

Let echter wel goed op bij welke verzekeraar je een koopsom uitvaartverzekering afsluit. Zo moet je kiezen tussen een dekking in diensten of het uitkeren van het verzekerde bedrag. Naast de hierboven genoemde voordelen zijn er ook nog financiële voordelen.

Veel uitvaartverzekeraars zullen je een korting geven wanneer je kiest voor de koopsom uitvaartverzekering, je betaalt alles immers in één keer. Vanuit het fiscale oogpunt kan het ook voordelig uitpakken. Beschik je bijvoorbeeld over meer spaargeld dan het vrijgestelde bedrag voor de vermogensbelasting dan is het slim om het overtollige bedrag te steken in een koopsom uitvaartverzekering. Wij kunnen helaas niet zomaar stellen dat de uitvaartverzekering koopsom aftrekbaar is, dit hangt namelijk af van je persoonlijke situatie.

Koopsom uitvaartverzekering vergelijken

Bent u geïnteresseerd in een koopsom uitvaartverzekering en wil je er een af gaan sluiten? Wij raden het je aan om te kiezen voor koopsom uitvaartverzekering vergelijken. Je ontvangt een overzicht met de beste aanbieders van Nederland waardoor jij de best passende aanbieder aan je kunt binden. Zorg dat je dit niet overslaat, het overstappen naar een andere uitvaart verzekering is namelijk niet altijd even voordelig!

Goedkope uitvaartverzekering

Op zoek naar een goedkope uitvaartverzekering? Je bent gelukkig niet de enigste. Daarnaast ben je op de juiste plek gearriveerd. Het vinden van de goedkoopste uitvaartverzekering is niet altijd even makkelijk, er wordt namelijk bij het afsluiten sterk rekening gehouden met persoonlijke factoren. Aan de hand van deze persoonlijke factoren wordt er een premie bepaald. Met name je leeftijd en het soort uitvaart verzekering zijn bepalende factors in de zoektocht naar goedkope uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekering goedkoop: de leeftijd

Zoals we al zeiden ben je niet de enigste in Nederland die op zoek is naar de goedkoopste uitvaartverzekering. Zoals we hierboven al hadden vermeld zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn voor de bepaling van de uiteindelijke premie. De goedkoopste uitvaartverzekering is natuurlijk afhankelijk van de wensen die je wilt vervullen maar ook van de leeftijd waarop jij deze afsluit.

De vuistregel is als volgt: hou ouder het levensjaar op het moment van afsluiten, hoe hoger de premie. Dit heeft alles te maken met de levensverwachting die een bepaalde leeftijd met zich meebrengt. Goedkope uitvaartverzekeringen worden dan ook in de meeste gevallen behaald door de jongere mensen (18 – 30 jaar). Het sommetje is vrij gemakkelijk. Hoe jonger je bent, hoe langer je premie kunt betalen waardoor de hoogte verspreid kan worden. Op deze manier kun je profiteren van een uitvaartverzekering goedkoop.

Goedkope uitvaartverzekering vergelijken

Al met al is het zeer verstandige om te kiezen voor premie uitvaartverzekering vergelijken. Tijdens het vergelijken zul je je wensen goed in je achterhoofd hebben moeten zitten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of je voor een begrafenis of crematie gaat, deze keuze zul je ook terugzien in de maandelijkse premie.

De kosten voor een crematie liggen lager waardoor de premie ook lager zal uitvallen. Daarnaast is het verzekerde bedrag een gegeven om goed bij stil te staan tijdens de goedkoopste uitvaartverzekering vergelijken. Alle kosten moeten hier immers mee betaald worden. Als we kijken naar de gemiddelde kosten voor een uitvaartverzekering komen we al snel uit op € 7.500,-. Reken via onze kosten berekenaar uit hoeveel jouw uitvaart moet gaan kosten, maak aan de hand hiervan een passend verzekerd bedrag op.

Een goedkope uitvaartverzekering vergelijken is ten allen tijden een verstandige keuze. Op deze manier weet je zeker dat je over een verzekeraar beschikt die alle kosten dekt bij een eventueel overlijden. Je wilt immers niet dat je nabestaanden in een lastige periode ook nog voor de kosten moeten gaan betalen.

Beste uitvaartverzekering

De beste uitvaartverzekering, bij welke verzekeraar kan je deze krijgen? Er worden jaarlijkse meerdere testen uitgevoerd om tot een overzicht te komen van goede uitvaartverzekering. De beste uitvaartverzekering 2018 en beste uitvaartverzekering 2017 zijn ook op deze manier naar voren gekomen. Een bekende onderzoeker van dit vraagstuk is de Consumentenbond. Zij hebben al 4 keer eerder uitvaartverzekeringen getest.

Wat is de beste uitvaartverzekering?

Wat is de beste uitvaartverzekering? Een vraag die flink wat Nederlanders ieder jaar weer stellen. Hieronder hebben we een overzichtelijk rijtje voor je opgesteld met de resultaten.

 1. DELA: deze aanbieder scoort het hoogste op het gebied van natura uitvaartverzekeringen. Hierbij is het wel belangrijk dat u de uitvaart laat verzorgen door de DELA zelf. Ze ontvangen van de Consumentenbond een 5/5 steren voor de hoogte van de premie.
 2. Monuta: qua hoogte van de premie scoort uitvaartverzekeraar Monuta 4/5 sterren. Het is goed om bij deze aanbieder rekening te houden met het feit dat de grafkosten niet zijn meegenomen in het standaardpakket. Deze zul je aanvullend moeten bijverzekeren.
 3. Yarden: deze aanbieder biedt kapitaalverzekeringen. U zult bij overlijden een bedrag uitgekeerd krijgen. Bij Yarden ontvang je 10% extra kapitaal wanneer je deze door Yarden zelf laat verzorgen. Kies je hier voor dan behoort Yarden qua rendement in de subtop.
 4. Nuvema: qua rendement scoort Nuvema erg laag. Je betaalt een relatief hoge premie voor een gelijke dekking. Er zijn dan dus ook betere alternatieven. Desalniettemin levert Nuvema maatwerk waardoor de extra kosten een stukje gecompenseerd worden.

Vergelijk altijd zelf uitvaartverzekeringen om te bekijken welke polis voor jouw situatie het best past.

Overstappen uitvaartverzekering

Overstappen uitvaartverzekering, er bestaan tal van vragen over. Allereerst is het goed om te weten dat overstappen uitvaartverzekering ook wel uitvaartverzekering oversluiten wordt genoemd. Het kan zijn dat je wil overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar. De oorzaken van een overstap komen vaak voort uit een te hoge maandelijkse premie of ontevredenheid over de service die door de huidige aanbieder wordt geboden. Overstappen uitvaartverzekering is vrijwel altijd mogelijk, echter is het vanuit het financiële oogpunt niet altijd even verstandig. Hieronder zullen we alle ins- en outs met je delen.

Uitvaartverzekering afkopen of premievrij maken

Wanneer je wil overstappen uitvaartverzekering is het belangrijk dat je je huidige polis gaat opzeggen. Dit kun je op twee manieren doen, afkopen of premievrij maken. We zullen beide manieren hieronder voor je uiteenzetten. Wil je meer weten of afkopen dan raden we het je aan om nog even door te lezen. Hieronder hebben we namelijk alles beschreven wat te maken heeft met afkopen van de uitvaartverzekering.

Afkopen uitvaartverzekering

Allereerst zullen we verduidelijken wat afkopen nu precies inhoudt. De dekking van de verzekering zal vervallen wanneer je stopt met het betalen van de premie. In deze situatie zult u in veel gevallen een deel van de zogenaamde afkoopwaarde ontvangen. Dit komt voor omdat u mogelijk in voorgaande jaren al premie hebt betaald.

Vanuit het financiële oogpunt is het afkopen van een uitvaart verzekering in de meeste gevallen niet voordelig. De afkoopwaarde ligt namelijk altijd lager dan de premie die je al betaald hebt. Het kan ook zijn dat de verzekeraar een vast bedrag in rekening brengt wanneer je kiest voor afkopen uitvaartverzekering. Hieronder bespreken we het afkopen van de verzekering, ga hierheen voor meer informatie.

Premievrije uitvaartverzekering

Allereerst is het goed om te weten dat wanneer je kiest voor overstappen uitvaartverzekering je je huidige polis met voorwaarden niet mee kunt nemen naar een nieuwe aanbieder. Je zult een nieuwe polis af moeten sluiten en van voor af aan premie moeten opbouwen.

Naast het afkopen kun je er ook voor kiezen om de polis premievrij te maken. Dit houdt in dat je nog wel verzekerd bent maar geen maandelijkse betalingen hoeft te verrichten. Hierbij is het goed om te weten dat een uitkering bij overlijden lager kan zijn door het premievrij maken van de uitvaart verzekering. Daarnaast kan het zijn dat er extra kosten in rekening worden gebracht, vaak is dit een vast bedrag of percentage over het opgebouwde kapitaal.

Nieuwe uitvaartverzekering afsluiten

Nadat je hebt gekozen voor het overstappen uitvaartverzekering zul je op zoek moeten gaan naar een nieuwe verstrekker. Je zult al snel merken dat de nieuwe premie hoger komt te liggen dan de oude. Dit heeft te maken met het feit dat je verjaard. Daarnaast kan het ook zijn dat er veranderingen hebben plaatsgevonden in de gezondheidssituatie waardoor meer premie vereist is.

In de meeste gevallen zul je een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten waarvoor je meer moet betalen en opnieuw kapitaal moet opbouwen. Het is dan ook maar zelden dat de uitvaartverzekering oversluiten financiële voordelen met zich mee brengt.

Uitvaartverzekering zonder medische acceptatie

Uitvaartverzekering zonder medische acceptatie afsluiten? Er zijn ieder jaar flink wat mensen die hier specifiek voor kiezen. Het aanbod is niet heel breed maar toch zijn er aantal uitvaartverzekeraars in Nederland die je uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring verschaffen. Houd echter wel goed rekening met het feit dat er in deze gevallen de zogenaamde Carenzjaren worden toegepast.

De uitvaartverzekeraar wil haar risico verminderen en doet dit door de verzekerde een bepaalde wachttijd op te leggen. Je betaalt in dit geval wel een premie maar bent in deze wachttijd niet gedekt voor een eventueel overlijden.

Een uitvaartverzekering zonder medische acceptatie en zonder wachttijd is helaas niet mogelijk. Wanneer je geen wachttijd wil ervaren zul je toch op zoek moeten naar een uitvaartverzekering met medische acceptatie. Voor verzekeraars is de gezondheidsverklaring essentieel om een goed beeld van het risico te creëren.

Uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring: Carenzjaren

Een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring gaat te allen tijde gepaard met Carenzjaren. Hiermee bent u belast met een aantal wachtjaren. Over het algemeen zal de verzekeraar de verzekerde 2 wachtjaren opleggen. In deze gevallen is het mogelijk dat u komt te overlijden in de periode van de wachtjaren een geen (volledige) vergoeding wordt uitgekeerd.

Risico voor de verzekeraar

Wanneer er een uitvaartverzekering zonder medische acceptatie wordt aangevraagd dan wil de verzekeraar alsnog het risico tot het overlijden zoveel mogelijk uitsluiten. Maar wat heeft de verzekeraar dan precies aan deze Carenzjaren?

In de periode van de wachttijd zult u maandelijks premie moeten betalen terwijl u hier geen (volledige) dekking voor ontvangt. U bouwt kapitaal op waardoor de verzekeraar al verzekerd is van een deel van het kapitaal. Het is immers mogelijk om vlak na het afsluiten te overlijden terwijl en nog geen premie is betaald.

Vanaf wanneer gaan de wachtjaren in werking?

Bij een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring zul je direct te maken krijgen met de wachtjaren, ze gaan namelijk direct in. Het is goed om te weten dat wanneer u binnen de wachtjaren overlijd de nabestaanden het betaalde premiebedrag inclusief rente krijgen uitgekeerd. Houd wel rekening met het feit dat gemaakte kosten door de verzekeraar worden afgetrokken van het uit te keren bedrag.

Komt u te overlijden ten gevolge van een ongeval in deze wachtjaren dan wordt er een volledige dekking in werking gesteld en zul je het gehele bedrag ontvangen. Na de wachtjaren zal de reguliere dekking van de polis in werking gesteld worden.

Yarden uitvaartverzekering

De Yarden uitvaartverzekering zorgt ervoor dat alle nabestaanden kunnen rekenen op een uitvaart die precies is vormgegeven aan de hand van eigen wensen. Hier zorgen ze voor door een kwalitatieve uitvaartverzekering Yarden te bieden welke beschikt over een brede en flexibelere dekking voor iedereen in Nederland. De kernwaarden van de Yarden uitvaartverzekering bestaan uit persoonlijke aandacht in combinatie met respect en gevoel voor de directe betrokkenen. Yarden ontzorgt in een emotionele periode waarin de nabestaanden zich volledig moeten kunnen richten op het afscheid.

Uitvaartverzekering Yarden, waar ligt de focus?

Yarden is een grote partij in de markt waardoor een brede bereikbaarheid behaald kan worden. Hierdoor kunnen ze op een uitgebreide manier en met inspiratie het perfecte afscheid verzorgen. Je kunt vrijwel altijd lokaal terecht door het grote aantal contracten waarover Yarden beschikt.

Er wordt hulp en advies geboden bij eventuele vraagstukken zoals een begrafenis of crematie. Hierbij zal de verzekeraar ten allen tijden transparant zijn in de offertevorming om zo kosteneffectief mogelijk een afscheid te regelen die het beste past bij de wensen van de overledene en nabestaanden.

Yarden haar visie

Yarden uitvaartverzekering. De vereniging die ervoor zorgt dat je alle nodige ondersteuning ontvangt voor, tijdens en na het afscheid. Ze zorgen er dan ook met hart en ziel voor dat iedere nabestaande op hun eigen manier afscheid kan nemen van de dierbare. Yarden stelt dat nabestaanden in de rouwperiode niet na moeten denken over de kosten die gepaard gaan met een uitvaart. Zij nemen dan ook vrijwel alle organisatorische werkzaamheden uit handen. Belangrijke keuzes worden in rustig overleg genomen samen met de uitvaartondernemer.

Yarden uitvaartverzekering voordelen

 • Op zoek naar een goedkope uitvaartverzekering? Yarden biedt al polissen aan tegen een voordelige premie van € 1,99 per maand.
 • Geen tergend lange medische acceptaties. Je ontvangt 3 eenvoudige gezondheidsvragen.
 • De Yarden uitvaartverzekering is gedurende de looptijd aan te passen. Hierdoor is je dekking altijd passend volgens eigen wensen.
 • Online inzicht in de afgenomen polis, je weet dan ook altijd precies waar je aan toe bent.
 • Kinderen tot 21 zijn in sommige gevallen gratis meeverzekerd.

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Er is vaak verwarring tussen de twee verzekeringen. Dit komt omdat beide verzekeringen een bedrag uitkeren na het overlijden. Om te zorgen dat er geen verwarring ontstaat hebben we hieronder een overzicht voor je gemaakt waar de verschillen in zitten.
Uitvaartverzekering

 • Keert altijd uit
 • Het geld moet worden gebruikt voor de uitvaart

Overlijdensrisicoverzekering

 • Keert alleen uit als het tijdens de loopduur van de verzekering is
 • Het geld is vrij besteedbaar

Uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd, is het mogelijk?

Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd? Het is mogelijk bij een aantal uitvaartverzekeraars. Het komt relatief vaak voor dat mensen een uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd. Veel mensen willen er in het begin van hun leven vaak niet over denken en komen er laten in hun leven achter dat ze helemaal niet zijn verzekerd voor een eventueel overlijden.

Over het algemeen zien alle verzekeraars 60+ als een hoge leeftijd voor het afsluiten van de uitvaartverzekering. Daarnaast is het goed om te weten dat er in veel gevallen extra voorwaarden kunnen worden gesteld. Tevens zul je te maken krijgen met een flink hogere premie dan iemand tussen de leeftijd van 30 tot 40 jaar. Het komt vaak voor dat er door de verzekeraar een mogelijkheid tot een deposito uitvaartverzekering of koopsom uitvaartverzekering wordt geboden. In deze gevallen wordt het totale premiebedrag in een keer betaald.

Maximale leeftijden per uitvaartverzekeraar

Ardanta: afsluiten op late leeftijd

Wilt u een Ardanta uitvaartverzekering afsluiten op latere leeftijd? Er worden drie soorten uitvaartverzekering aangeboden:

 • Geld Garant Uitvaartplan
 • Geld Geregeld Uitvaartplan
 • Zorg Garant Uitvaartplan

Het afsluiten op late leeftijd bij Ardanta is geen enkel probleem. Ale drie de soorten zijn namelijk af te sluiten tot een leeftijd van 75 jaar. Tijdens het afsluiten zal Ardanta uw huidige gezondheid in kaart willen brengen middels drie simpele gezondheidsvragen. De aanvraag zal vervolgens worden beoordeeld door een medisch adviseur welke vervolgens een advies uitbrengt over de acceptatie aan Ardanta. De acceptatie is sterk afhankelijk van het advies dat gegeven wordt. Tevens is het mogelijk dat Ardanta een premietoeslag doorberekend.

DELA: afsluiten op late leeftijd

Bij uitvaartverzekeraar DELA kun je de keuze maken uit 4 verschillende soorten uitvaartverzekering, hieronder hebben we ze voor u op een rijtje gezet:

 • Naturaverzekering (uitbetaling in diensten)
 • Uitvaartkoopsompolis (éénmalige premiebetaling)
 • Depositofonds (éénmalige premiebetaling)
 • Kapitaalverzekering (uitbetaling in geld)

Ook bij DELA is het mogelijk om de verzekering af te sluiten tot het 75e levensjaar. Bent u ouder dan is kunt nog steeds een verzekering afsluiten. Echter moet u wel kiezen voor een koopsompolis of depositofonds. De koopsompolis is af te sluiten tot het 85e levensjaar. Het depositofonds op elke leeftijd.

Monuta: afsluiten op late leeftijd

Bij Monuta is het mogelijk om tot het 75e levensjaar een uitvaartverzekering af te sluiten. U zult premie moeten betalen tot uw 85e levensjaar. De keuze zal gemaakt moeten worden uit twee verschillende soorten dekkingen.

 • Een naturaverzekering (uitbetaling in diensten)
 • Een kapitaaluitvaartverzekering (uitbetaling in geld)

Tijdens het afsluiten zal Monuta uw huidige gezondheid in kaart willen brengen middels een aantal simpele gezondheidsvragen. Aan de hand van de vragen wordt er een acceptatie of afwijzing vastgesteld. Houdt er rekening mee dat er bij acceptatie een hogere premie gehanteerd kan worden.

Nuvema: afsluiten op late leeftijd

Bij uitvaartverzekeraar Nuvema kunt u uzelf tot het 74e levensjaar verzekeren middels de natura uitvaartverzekering. Hierbij worden geen extra voorwaarden gesteld en betaald een maandelijkse premie tot het 85e levensjaar. Wilt u een verzekering afsluiten bij Nuvema boven het 74e levensjaar dan is het mogelijk dat u te maken krijgt met extra gestelde voorwaarden.

Uitvaartdeposito Nuvema boven de 74

Bent u boven de 74 en hebt u niet kunnen voldoen aan de gestelde extra voorwaarden? Bent u de gezondheidstest niet voldoende doorgekomen? Bij Nuvema laten ze je niet in de kou staan en kun je kiezen voor een uitvaartdeposito. Een eenmalige storting moet worden voldaan waarop rente wordt gemaakt. Deze rente wordt ieder jaar door Nuvema bijgeschreven.

Yarden : afsluiten op late leeftijd

Wil je bij Yarden een verzekering afsluiten op latere leeftijd dan kun je de keuze maken voor de Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering. Vanuit hier heb je verschillende soorten uit welke je kan kiezen

 • Naturaverzekering (diensten)
 • Kapitaalverzekering (geldbedrag)
 • Combinatie verzekering (geld en diensten)

Uitvaartverzekering afkopen

Het kan voorkomen dat u het niet meer eens bent met de gestelde premies voor uw uitvaart verzekering of u bent niet tevreden met de service die wordt geboden. Je wil dolgraag van je huidige uitvaartverzekeraar af en eventueel op zoek naar een nieuwe. In sommige gevallen is het mogelijk om tussentijds te stoppen met de uitvaartverzekering, ook wel afkopen uitvaartverzekering genoemd.

Wil je je uitvaartverzekering opzeggen en het afkopen in gang zetten? Je stopt met het betalen van de premie waardoor de dekking zal vervallen. Komt u op dit moment plotseling te overlijden dan zullen de nabestaanden geen vergoeding van de uitvaartkosten ontvangen. Echter kan het wel zijn dat je recht heb op een zogenaamde afkoopwaarde uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering laten uitbetalen, wanneer kan dit?

Iedere uitvaartverzekeraar stelt andere voorwaarden waardoor het niet altijd mogelijk is om over te gaan tot het afkopen uitvaartverzekering. Je zult dit bij je eigen verzekeraar moeten raadplegen. Desalniettemin zijn er verzekeraars die meewerken wanneer jij kiest voor uitvaartverzekering opzeggen. Echter is dit vaak alleen mogelijk wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet:

 • De uitvaartverzekering moet een kapitaalverzekering betreffen, naturaverzekeringen zijn lastiger af te kopen.
 • Je zult permanent naar het buitenland moeten verhuizen waardoor de verzekeraar de risico’s niet meer wil dekken zoals staat afgesproken in de polisvoorwaarden.

Afkoopwaarde uitvaartverzekering

Je zult je wellicht afvragen wat de afkoopwaarde uitvaartverzekering precies inhoudt. In de meeste gevallen heeft de verzekerde in voorgaande jaren al een maandelijkse premie betaald waardoor kapitaal is opgebouwd. Dit kapitaal wordt ook wel de afkoopwaarde uitvaartverzekering genoemd. Kies je voor uitvaartverzekering afkopen dan wordt de afkoopwaarde in een geldsom uitbetaald.

Dit lijkt al snel op een financiële meevaller maar vergis je niet. In de praktijk zal de waarde tegenvallen doordat er in voorgaande jaren nog niet veel kapitaal is opgebouwd. Daarnaast worden de gemaakte kosten door de verzekeraar van de afkoopwaarde afgetrokken. Dit betreffen de kosten die de verzekeraar heeft moeten maken voor het afdekken van het risico op overlijden.

De uitvaartverzekering afkopen is in bijna geen enkele situatie financieel voordelig. Het is dan ook vaak zo dat de betaalde premie hoger ligt dan de uiteindelijke afkoopwaarde. Wil je toch je uitvaartverzekering opzeggen dan raden we het je aan om te kijken naar het premievrij maken van je polis.

Afkoopwaarde uitvaartverzekering berekenen

De afkoopwaarde uitvaartverzekering berekenen, helaas gebeurt dit niet bij iedere verzekeraar op dezelfde manier. We raden het je aan om contact op te nemen met de verzekeraar waar je aan verbonden bent. Om de afkoopwaarde te berekenen wordt er in de meeste gevallen gekeken naar de hoogte van de betaalde premie, de rente op dat moment en de gemaakte kosten door de verzekeraar zelf. Hierbij kun je denken aan risico, administratie en distributiekosten.

Niet veel uitvaartverzekeraars zijn transparant over de manier waarop de afkoopwaarde van de uitvaartverzekering wordt berekend. Enkel Yarden is transparant over de berekening wanneer je kiest voor uitvaartverzekering afkopen. Hieronder hebben we een overzichtelijke tabel van de manier waarop de afkoopwaarde wordt vastgesteld.

Inhoud