Wat kost een uitvaart?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Het overlijden van een bekende brengt vaak een hectische tijd met zich mee, het is daarom dan ook een moeilijke opdracht om een gepaste uitvaart te regelen. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet hebben, en daar is de prijs natuurlijk een belangrijk onderdeel van.

Een uitvaart kan namelijk al snel duizenden euro’s kosten. Omdat er een grote variatie is in de verschillende opties op het gebied van uitvaartkosten is het belangrijk om goed te overwegen welke bij je persoonlijke situatie passen. Op deze manier vind je de geschikte uitvaart voor de overledene, tegen eerlijke uitvaartkosten.

Om een goed idee van alle onderdelen van een uitvaart te begrijpen is het nodig om jezelf af te vragen, wat is een uitvaart? Hier kijken we naar verschillende uitvaartkosten, wat kost een uitvaart gemiddeld, en andere nodige aspecten zoals de uitvaartkosten berekenen. Zo kun je uiteindelijk een gepast antwoord zetten achter de vraag, wat kost een uitvaart?

Op deze manier kun je een goede overweging maken voor het kiezen van een uitvaartverzekering. Om een overzicht te geven van verschillende uitvaartkosten hebben we een korte samenvatting zo kan je je uitvaart vergelijken. Het is belangrijk om een goede keuze voor jezelf te maken omdat iedereen andere behoeftes heeft, er zijn namelijk onderdelen die je wellicht kunt laten zitten, terwijl andere elementen je enorm aan zullen spreken. Het is belangrijk om keuzes te maken die zowel bij jezelf als de wensen van de overledene passen, daarom kan de prijs ook erg variëren.

Uitvaart vergelijken

Om een snel overzicht te geven van de meerdere opties hebben we een handige uitvaart kosten tool berekenaar, hiermee kun je eenvoudig inzien wat ongeveer de kosten zullen worden aan de hand van jouw wensen. Via de link deze manier kan je makkelijk vergelijken.

Let op dat veel van deze kosten afhangen van persoonlijke wensen, en dat er bij een uitvaart vaak unieke wensen bij komen kijken, bespreek dit zelf met de uitvaartondernemer, omdat deze specifieke extra’s vaak niet inbegrepen zijn in de prijzen van het uitvaartcentrum. Wat wel te vinden is informatie zoals het overzicht is de prijs, dekking en het type.

Uitvaartkosten verzorging

De verzorging van de uitvaart kun je laten regelen, wat gemiddeld al 1500 euro kost. Hier komt een tarief van ongeveer 10% op wanneer het weekend of avond werkzaamheden betreffen. Dit is vaak een basispakket dat gaat over het regelen, uitvoeren en bespreken van de uitvaart. Hiermee haal je veel last van je schouders, en zo heb je nog steeds de optie om je specifieke wensen door te geven voor de uitvaart.

De verzorging en het opbaren van de overledene is vaak ook gewenst. De verzorging kost ongeveer 200 euro, het opbaren van de overleden kost 480 euro. Deze prijs word verhoogt naar 570 euro wanneer het opbaren in het uitvaartcentrum gebeurd, dit kan vaak tot 6 dagen na het overlijden. Let op dat je vaak maar een maximaal aantal bezoeken mag plegen die bij deze prijs inbegrepen zitten.

Vervoer uitvaart vergelijken

Het vervoer van de uitvaart moet ook geregeld worden, dit gaat over het algemeen de transport van de overledene naar het uitvaart centrum. Ook hier kan verschil in zitten, zoals de kleur van de auto, het aantal volgauto’s, de route, etc. De gemiddelde prijs ligt rond de 205 euro.

De prijzen van een kist lopen enorm breed, omdat en een grote variatie is op dit gebied. Zo kan een populieren houten kist al vanaf 445 euro gekocht worden, terwijl een eikenhouten kist gemiddeld al 805 euro kost. Buiten de kist op zijn er ook andere dingen om op te letten, zoals de dragers van de kist, dit kunnen er 4 of 6 zijn. 4 dragers kosten gemiddeld 345 euro. Ook hier zijn weer verschillende opties mogelijk zoals de manier waarop de kist gedragen wordt, en de kleding die er gedragen wordt. Geef specifieke wensen door aan de uitvaartondernemer.

Overige wensen uitvaart kosten

Wat kost een uitvaart crematie? Hier kan een groot verschil in zitten, alhoewel dat geheel afhankelijk is van je persoonlijke wensen, zo hoef je bijvoorbeeld geen rekening te houden met een grafsteen of iets dergelijks, maar wel met wat je met de as wil doen. Een urn op de schoorsteenmantel kost natuurlijk heel wat minder dan een verstrooiing op zee. Een plek voor de urn op de begraafplaats van een uitvaartcentrum of kerk is vaak een stuk goedkoper dan een plek voor een kist.

Buiten eventuele speciale wensen zijn de overige kosten vooral dingen zoals rouwkaarten en advertenties. Wat kost een uitvaart minimaal, bij een advertentie in de regionale krant kan dat bijvoorbeeld 500 euro kosten, terwijl een advertentie in de landelijke krant gemiddeld al 1750 euro kost. Voor rouwkaarten, bedankkaarten, en het condoleanceregister ben je rond de 300 euro kwijt. Een bloemstuk kost ongeveer 100 euro.

Zijn uitvaartkosten aftrekbaar?

Er is vaak verwarring over of de uitvaartkosten aftrekbaar zijn, dit is helaas niet zo. Vanaf 1 januari 2009 zijn uitvaartkosten niet langer aftrekbaar.

Gebruik maken van de uitvaartkosten berekenaar

Om zelf een vergelijking van je uitvaartkosten te maken en uit te vinden wat kost een uitvaart, kan je zelf even een kijkje nemen op de online uitvaart kosten vergelijker. Aan de hand van jouw wensen wordt er dan een berekening gemaakt van de gemiddelde uitvaart kosten. Ideaal als je ongeveer wilt weten wat het allemaal gaat kosten. 

Inhoud