De koopsom uitvaartverzekering? Kom er hier alles over te weten!

okt 9, 2019 | 0 Reacties

Wanneer een bekende van je komt te overlijden brengt dit een enorm hectische tijd met zich mee. Ten eerste is het natuurlijk een hele emotionele tijd wat op zich al genoeg voor genoeg moeite kan zorgen. Daarbij komt ook nog eens het feit kijken dat er heel wat moet worden geregeld rondom de uitvaart van de overledene. Alles bij elkaar kan voor veel verwarring zorgen, wat al helemaal lastig is bij het maken van de juiste keuzes.

Om hier een oplossing voor te bieden bij je nabestaanden zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen waar je uit kan kiezen. Hiermee zorg je er voor dat er al een deel van de zaken opgelost zijn, en ze zich daar geen zorgen meer over hoeven te maken. Het is niet alleen belangrijk dat je de juiste uitvaartverzekering kiest, maar ook de manier waarop je hiervoor betaalt. Dit artikel gaat over de koopsom uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering in een keer betalen

De koopsom uitvaartverzekering gaat over een uitvaartverzekering in een keer betalen. Dit wil dus zeggen dat het een eenmalige koopsom uitvaartverzekering is, en je het gehele bedrag in één keer betaald voor de dienst.

Op deze manier hoef je je geen zorgen meer te maken over een langdurige premie die je afbetaald, en kun je verder met andere zaken. Dit is niet altijd mogelijk of handig, dat hangt af van je persoonlijke situatie. De uitvaartverzekering koopsom hangt namelijk af van welke uitvaart verzekering je kiest, en dus ook welk bedrag je moet betalen. Als dit bedrag te hoog is kan het beter zijn om het inderdaad met een premie van meerdere betalingen af te ronden.

Voor- en nadelen koopsom uitvaartverzekering

Zoals bij alle verzekeringen zijn er voordelen maar ook nadelen. Om een goed idee te krijgen of de koopsom uitvaartverzekering iets voor jou is, zetten we die voor- en nadelen hier op een rijtje. Op deze manier kun je makkelijk de koopsom uitvaartverzekering vergelijken met je eigen wensen.

Voordeel 1: Je hoeft je geen zorgen meer te maken

Een van de grotere voordelen aan een koopsom uitvaartverzekering is dat niet alleen je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over bepaalde zaken zoals de kosten van de uitvaart, maar je hoeft er zelf ook niet meer naar om te kijken. Het bedrag wordt in een keer betaald en je zit dus niet aan een maandelijkse afbetaling vast. Dit haalt een grote last van je schouders wat vaak gewenst is bij het kiezen van een koopsom uitvaartverzekering.

Voordeel 2: Je kiest zelf het bedrag dat je wilt uitgeven aan de uitvaart

Ook beslis je helemaal zelf welk bedrag je wil uitgeven aan de koopsom uitvaartverzekering, wat je een hoop vrijheid geeft voor het regelen van de uitvaart. Dit kan niet alleen handig zijn als je veel specifieke wensen hebt, maar ook als je een goedkopere uitvaart wil financieren.

Voordeel 3: Ook senioren worden vaak toegelaten

Een ander groot voordeel van de koopsom uitvaartverzekering is specifiek voor senioren erg handig. Je kunt tot je 75e een uitvaartverzekering afsluiten, maar toch is het voor senioren vaak moeilijk om toegelaten te worden tot het verzekeringsplan van de verzekeraar. Dit komt

omdat het risico voor de verzekeraar groter is met senioren die met een maandelijkse premie de uitvaartverzekering afbetalen. Het handige aan een koopsom uitvaartverzekering is dus dat je het risico voor de verzekeraar minimaliseren door het gehele bedrag in een keer te betalen. Daarom worden senioren met koopsom uitvaartverzekeringen vaker toegelaten bij deze verzekering.

Voordeel 4: Geen medische keuring bij kapitaal uitvaartverzekering

Op dezelfde manier is het handig omdat je met een koopsom uitvaartverzekering geen medische keuring of onderzoek te doen. Dit wordt normaal gesproken wel gedaan om het risico voor de verzekeraar vast te stellen, omdat het afbetaling van de uitvaartverzekering wel moet worden afgehandeld. Dit is niet het geval bij een koopsom uitvaartverzekering omdat je het hele bedrag in één keer betaald, en er dus geen risico voor de verzekeraar is. Dit kan een groot voordeel betekenen onder je juiste omstandigheden.

Nadeel 1: Je moet meteen betalen

Er zijn ook nadelen, een voorbeeld hiervan is de directe afbetaling die juist slecht uit kan komen. Omdat een uitvaartverzekering vaak duizenden euro’s kan kosten, is het een groot bedrag om in een keer af te betalen. Als je dit niet kan is het misschien geschikter voor je om de uitvaartverzekering op langere termijn te betalen.

Nadeel 2: De prijzen van een uitvaart kunnen veranderen over de jaren

Ook kan het zijn dat de koopsom uitvaartverzekering op het moment dat je hem afsluit genoeg is voor al je wensen rondom je uitvaart, maar op het moment van de uitvaart niet. Dit kan gebeuren omdat de uitvaartkosten de laatste jaren stijgen, waardoor je koopsom uitvaartverzekering opeens niet meer uit komt. Het is daarom handig om toch om de paar jaar een kijkje te nemen naar je koopsom uitvaartverzekering, om te kijken of hij niet veranderd hoeft te worden.

Koopsom uitvaartverzekering vergelijken

Nu je een idee hebt van de verschillende opties die een koopsom uitvaartverzekering met zich meebrengt kun je ook zelf een betere keuze maken voor een uitvaartverzekering. Je kunt gebruikmaken van dit handige overzicht van Nederlandse koopsom uitvaartverzekeringen. Hierin staat alle essentiële informatie bij elkaar. Klik op de groene button of klik hier om naar de vergelijker te gaan. Hier kun je een koopsom uitvaartverzekering vergelijken met andere uitvaartverzekeringen om er achter te komen wat het best bij jouw past. 

Koopsom uitvaartverzekering aftrekbaar?

Vroeger was het mogelijk om de premie van de uitvaartverzekering af te trekken bij de Belastingdienst. Echter is dit niet meer mogelijk sinds 1 januari 2009. Dit betekent dat je minder snel fiscaal voordeel kunt behalen. Toch zijn er een aantal uitzonderingen waarbij bijvoorbeeld de koopsom uitvaartverzekering aftrekbaar is. We zullen ze hieronder met je bespreken.

Er zijn uitzonderingen

Maak je gebruik van een koopsom uitvaartverzekering of een uitvaartdeposito? Dan zijn er fiscale voordelen te behalen en is betaalde premie aftrekbaar. Zo is het namelijk dat je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over de eerste € 6.977. Dit bedrag wordt namelijk niet gezien als eigen vermogen en wordt dus ook niet bij box 3 meegerekend.

Let op

Wil je graag fiscaal aftrekbaar voordeel en neem je hiervoor een uitvaartdeposito of een koopsom uitvaartverzekering? Ben er dan van bewust dat de waarde van de koopsom verzekering niet hoger mag zijn als € 6.977, ook is dit het geval met een deposito. Is dit niet het geval dan is het zo geregeld dat je alsnog vermogensbelasting moet betalen over het gehele bedrag, dit betekent dat er geen fiscaal voordeel meer te behalen valt. Let hier altijd goed op.

Handige & leuke video’s

Waardering

9.6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8.9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder.
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 01-06-2021

Vergelijk alle aanbieders van uitvaartverzekeringen

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken