Door de stijgende prijzen van gas zijn veel mensen op zoek gegaan naar alternatieven voor het verwarmen van hun woning. Een veel gekozen alternatief is het elektrisch verwarmen van de woning. Je kunt een elektrische verwarming neerzetten als bijverwarming, of je kunt de gehele woning elektrisch verwarmen. Zeker in combinatie met zonnepanelen is elektrisch verwarmen ontzettend voordelig. Wanneer je de elektrische verwarming aansluit op zonnepanelen worden de verbruikskosten een stuk lager. Zonnepanelen leveren in de meeste gevallen namelijk meer energie op dan jij verbruikt. Het terugleveren van energie aan het stroomnet is op dit moment niet zo interessant omdat er meer energie opgewekt wordt dan het stroomnet aankan. Door de opgewekte energie te gebruiken voor het elektrisch verwarmen van jouw woning kun je flink besparen op de gasrekening.

De voordelen van elektrisch verwarmen  

        We horen steeds vaker dat mensen van het gas af willen. Zeker met de huidige tarieven is dit voor veel huishoudens én bedrijven een doel. Daarnaast is de CO2 die vrijkomt bij gasverbruik voor verwarmingssystemen schadelijk voor het milieu. Elektrisch verwarmen is duurzamer en milieuvriendelijker.

        Elektrische verwarmingen zijn veiliger dan gasverwarmingen. Dit komt doordat bij eventuele kortsluiting de verwarming automatisch uitgeschakeld wordt. Ook hoef je niet bang te zijn voor gaslekkages met een elektrische verwarming.

        Wil jij een ruimte snel opwarmen? Dan is een elektrische verwarming hier uiterst geschikt voor. Een elektrische verwarming warmt veel sneller op dan een gasverwarming. Dit komt omdat de CV ketel bij een gasverwarming altijd eerst moet opwarmen.

        Je kunt ruimtes afzonderlijk verwarmen. Elektrische kachels kun je in elke ruimte apart aanzetten, je hoeft dus niet onnodig te stoken in ruimtes waar dit niet nodig is. Ook kun je een elektrische kachel in een ruimte plaatsen om een kleine ruimte in een korte tijd lekker warm te laten worden.

        Een elektrische verwarming is gemakkelijk te installeren. Je hoeft hiervoor geen breekwerk te doen. Je hangt de radiator simpelweg aan de muur en je kunt meteen genieten van een warme ruimte.

De nadelen van elektrisch verwarmen

        Wanneer je elektrisch verwarmt zonder zonnepanelen kunnen de kosten alsnog behoorlijk hoog oplopen. Dan is elektrisch verwarmen vooral geschikt om bij te verwarmen in ruimtes waar het wat warmer mag zijn.

        De aanschafprijs voor elektrische verwarming kan hoger liggen wanneer je deze in combinatie met zonnepanelen wil gaan gebruiken. Zonnepanelen zijn immers een flinke investering. Hoewel de subsidies op zonnepanelen gestopt is, zijn er wel andere financiële regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Zo hoef je vanaf 1 januari 2023 bijvoorbeeld geen BTW meer te betalen over de aanschaf van zonnepanelen.  

Is elektrisch verwarmen de toekomst?
Vanuit de overheid wordt er de laatste tijd flink gehamerd op het bezuinigen van gas. Op termijn moeten we zelfs helemaal van het gas af. Dat betekend dat er alternatieven moeten komen, en dat we op een andere manier moeten gaan verwarmen. Elektrisch verwarmen is er daar een van. Hoewel elektrische radiatoren en elektrische vloerverwarming een reputatie hebben om energievreters te zijn. Is dat tegenwoordig zeker niet meer zo wanneer je kiest voor een slimme radiator of energievriendelijke radiatoren. Elektrisch verwarmen is een stuk beter voor het milieu. Wanneer je elektrisch verwarmt in combinatie met zonnepanelen kun je flink besparen op jouw energierekening. Wij zien dus zeker wel een toekomst in elektrisch verwarmen!

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp
Wanneer jij echt voor duurzaam wil gaan, dan is het aan te raden om de elektrische verwarming te combineren met zonnepanelen. En om zonnepanelen weer te combineren met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Je kunt een warmtepomp zien als een omgekeerde koelkast. Een koelkast voert warmte af, een warmtepomp haalt juist warmte van buiten naar binnen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zo kun je kiezen uit een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Om optimaal gebruik te kunnen maken van jouw warmtepomp zorg je voor een goed geïsoleerde woning. Een warmtepomp wordt gevoed met elektriciteit. Deze elektriciteit kunnen jouw zonnepanelen leveren. Op deze manier kun je zelfs helemaal van het gas af in de toekomst. 

Zoals je ziet zitten er veel meer voor- dan nadelen aan het elektrisch verwarmen van jouw woning. Zeker in combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp kan het een flinke besparing opleveren. Wanneer jij dus graag duurzaam en milieuvriendelijk wil wonen dan is het belangrijk om te kiezen voor elektrisch verwarmen, zonnepanelen en een warmtepomp. Een flinke investering maar op de lange termijn een stuk voordeliger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *