Het afsluiten van een inboedelverzekering is een essentieel onderdeel van je financiële planning. Toch wordt deze verzekering vaak over het hoofd gezien. In deze blog lees je wat een inboedelverzekering inhoudt, waarom het belangrijk is, en welke factoren je moet overwegen bij het afsluiten van zo’n verzekering.

Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering dekt de schade die wordt aangericht aan je bezittingen in huis, zoals spullen en persoonlijke eigendommen. Kosten veroorzaakt door schade worden vergoed door de verzekeraar, bijvoorbeeld bij brand, diefstal, wateroverlast of stormschade. De exacte dekking en uitsluitingen variëren per verzekeraar en zijn te vinden in de polisvoorwaarden.

Waarom is een inboedelverzekering belangrijk?

De totale waarde van persoonlijke bezittingen wordt vaak onderschat. Een inboedelverzekering biedt financiële bescherming en gemoedsrust in geval van gebeurtenissen zoals brand of overstroming. Zonder een inboedelverzekering draai je zelf op voor de kosten van vervanging van je spullen, terwijl de verzekeraar deze kosten vergoedt bij een inboedelverzekering.

Wat wordt gedekt bij een inboedelverzekering?

Inboedelverzekeringen worden meestal aangeboden in twee varianten: een standaard dekking en een Allrisk dekking. Bij de standaard dekking worden schades vergoed die ontstaan door gebruikelijke ongevallen waar je geen controle over hebt, zoals waterschade, stormschade, brand en diefstal. Met een Allrisk verzekering is je risico breder gedekt, waardoor je bijvoorbeeld extra beschermd bent tegen extreme weersomstandigheden, vandalisme of schade die je zelf aanricht aan spullen.

Daarnaast bieden veel verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid om aanvullende inboedelverzekeringen af te sluiten. Hierbij kun je vaak kiezen voor een buitenshuisdekking, een aanvullende glasverzekering of een kostbaarhedenverzekering.

Buitenshuisverzekering

Het verzekeren van je persoonlijke bezittingen buitenshuis valt onder een aanvullende inboedelverzekering. Met deze verzekering ben je gedekt tegen schade, verlies of diefstal van je spullen buiten je huis.

Glasverzekering

Als glas niet standaard is meeverzekerd, kun je dit aanvullend verzekeren met een aparte glasverzekering. Deze dekt schade aan glaswerk zoals ramen, deuren of glas-in-lood.

Kostbaarhedenverzekering

Een standaard dekking verzekert slechts een beperkt bedrag voor je persoonlijke spullen. Als je waardevolle spullen in huis hebt, is het wellicht verstandig om een aanvullende inboedelverzekering af te sluiten. Als deze optie niet wordt geboden, kun je overwegen om een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten. 

Factoren om te overwegen bij het afsluiten van een inboedelverzekering

Wil jij een inboedelverzekering afsluiten? Dan zijn dit veel voorkomende factoren waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van de verzekering:

  1. Dekking: Zorg voor een gepaste dekking zodat je verzekerd bent in geval van totaal verlies. 
  2. Premie: Vergelijk de premies van verschillende verzekeraars om een verzekering te vinden die bij jou budget past. 
  3. Eigen risico: Kies je voor een hoger eigen risico? Dan wordt je periodieke premie lager. Bij geval van schade betaal je wel meer uit eigen zak. 
  4. Specifieke dekking: Bekijk de polisvoorwaarden om te achterhalen of spullen die jij graag verzekerd wilt hebben wel gedekt worden. 
  5. Polisvoorwaarden: De polisvoorwaarden geven inzicht op wat wel en niet wordt verzekerd in je gekozen dekking.

Inboedelverzekering op maat

Ben je op zoek naar een inboedelverzekering? Vergelijk verschillende aanbieders en vind een inboedelverzekering die past bij jouw situatie. De verzekering kan je snel en online vergelijken en kiezen.