Een opstalverzekering biedt dekking voor schade ontstaan aan je huis. Dit houdt in, alles dat vastzit aan het huis, en niet losgemaakt kan worden zonder dat het kapot gaat. Dus een ingebouwde vaatwasser en een houten vloer horen wel bij de opstal, terwijl een bank of piano niet bij de opstal past. Dit hoort bij de inboedel.
De inboedel zijn alle spullen in huis die je los kunt verplaatsen. Een piano is wel een zwaar en groot ding, maar het kan verplaatst worden en daarom hoort het niet bij de opstal. Meer informatie over de exacte definitie en dekkingen van een standaard opstalverzekering kun je lezen op de pagina “Opstalverzekering dekking”.
Omdat er verschillende soorten woningen en gebouwen zijn, zijn er ook verschillende soorten opstalverzekeringen. In dit artikel worden verschillende specifieke soorten opstalverzekeringen kort toegelicht. We gaan het hebben over:
- Opstalverzekeringen voor garageboxen
- Opstalverzekeringen voor huurhuizen
- Opstalverzekering voor huurwoningen
- Opstalverzekeringen voor recreatiewoningen
- Opstalverzekeringen voor nieuwbouw
Lees er snel hieronder meer over!
1. Opstalverzekering garagebox
Omdat de eigenaar van het gebouw waar jij de garagebox huurt al een gebouwenverzekering heeft moeten afsluiten, hoef jij hiervoor geen nieuwe opstalverzekering garagebox af te sluiten. De spullen die jij in de gehuurde garagebox opslaat zijn meestal verzekerd via jouw inboedelverzekering.
Denk er wel over dat een auto geen deel is van de inboedel (volgens de meeste polissen). Dus als jij jouw auto opslaat in de garagebox, dan is deze niet verzekerd door de meeste inboedelverzekeringen, hiervoor moet je per se een autoverzekering afsluiten.
Ook is het zo dat de inboedelverzekering speciale regels heeft voor garageboxen. Vaak is er een ander limiet aan totale gedekte waarde én mag je de spullen niet te lang in de garagebox opgeslagen hebben staan.
2. Opstalverzekering huurhuis
De huurwoning opstalverzekering hoeft niet betaald te worden door de huurder. De schade die ontstaat door bijvoorbeeld storm, brand of water, valt voor de rekening van de eigenaar van de woning of het appartement. Dit is handig voor huurders, want dat scheelt weer in de kosten.
Mocht er echter sprake zijn van eigen aanpassingen aan de huurwoning, denk hierbij aan een nieuwe badkamer of een aanbouw, dan moet de huurder zich hiervoor wel verzekeren met een inboedelverzekering.
De premie wordt dan betaald over alleen het verbouwde of aangebouwde deel, terwijl de rest van het huis op de polis van de verhuurder blijft. De huurder hoeft dus niet de volledige prijs te betalen na een paar interieur-wijzigingen.
Dit wordt ook wel het “Huurdersbelang” genoemd door verzekeraars. Alle dingen die een huurder zelf heeft aangebracht, waardoor de waarde van de woning is toegenomen, vallen hieronder en dienen apart verzekerd te worden. Dit gebeurt niet met een opstalverzekering huurwoning, maar met een inboedelverzekering.
3. Opstalverzekering huurwoning
Net zoals bij een opstalverzekering huurhuis, zijn aanpassingen die de huurder betaalt om een aanpassing te maken aan het gehuurde, zoals een nieuwe badkamer of iets dergelijks, vallen niet onder de opstalverzekering huurwoning.
De verzekeraars noemen dit “Huurdersbelang” en daarom dient dit apart verzekerd te worden onder de inboedelverzekering.
De opstalverzekering huurwoning verschilt ook met de opstalverzekering huurhuis, omdat bij de opstalverzekering huurwoning sprake kan zijn van een VVE. In veel gevallen heeft de VVE al een gezamenlijke opstalverzekering voor alle huurwoningen van de vereniging afgesloten.
4. Opstalverzekering recreatiewoning
Omdat er bij de meeste recreatiewoningen geen permanent verblijf is, betekent dit dat de woning ieder jaar een paar maanden alleen gelaten moet worden. In deze periode kan er van alles gebeuren. Misschien zijn er inbrekers, of is er een raampje open gewaaid tijdens een erge storm. Wat er ook aan de hand is als je er niet bent, de schade is nooit fijn. Gelukkig kun je ook voor een opstalverzekering recreatiewoning kiezen, zodat je hier geen zorgen over hebt.
Omdat de recreatiewoningen over het algemeen minder duur zijn dan reguliere woningen, scheelt dit ook in de premie. Toch is het zo dat je moet opletten bij het afsluiten van de goedkoopste opstalverzekering recreatiewoning. Kijk goed naar de voorwaarden van de verzekering, omdat het vaak is dat de verzekeraar een uitzondering heeft als je de woning verhuurt.
Een recreatiewoning wordt door veel mensen voor een paar maanden per jaar verhuurd. Dit gebeurt omdat de eigenaren van de recreatiewoning niet altijd aanwezig zijn, en de inkomsten voor veel mensen goed van pas komen. Omdat de tijdelijke vakantiegangers, die de recreatiewoning huren van de eigenaar, een groter risico meebrengen voor de verzekeraar. Hierom is bij sommige verzekeraars zelfs een all-risk dekking op een opstalverzekering recreatiewoning niet mogelijk.
5. Opstalverzekering nieuwbouw
De verzekering maakt geen onderscheidt tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Het gaat de verzekeraar alleen om de waarde van het verzekerde, zodat de premie kan worden afgestemd op de eventuele uitkering. Als je een nieuwbouwwoning gaat kopen, dan is het huis nog van niemand voordat je de sleutel hebt gekregen.
Dus voor de sleuteloverdracht is het bouwbedrijf verantwoordelijk voor het huis, en valt de opstalverzekering nieuwbouw voor hun rekening. Zodra jij zelf de woning betreedt moet je zorgen dat je de opstalverzekering nieuwbouw voor je eigen huis in orde hebt.
Als je een nieuwbouw appartement koopt, dan komt het vaak voor dat je lid bent van de Vereniging van Eigenaren. In dit geval sluit de VVE een opstalverzekering af voor het gebouw. Je hoeft dan als individu geen opstalverzekering af te sluiten, omdat die er al is.
Wel moet je zorgen dat je een inboedelverzekering haalt. Dit is namelijk iets anders. Op de pagina opstalverzekering VVE kun je meer lezen over deze situatie.