Hypotheek Met BKR Aanvragen Mogelijk? | Alles Over De BKR Registratie Hypotheek

Foto van by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Een hypotheek en BKR zijn vrijwel niet te scheiden van elkaar. Het is namelijk zo dat vrijwel iedere lening staat geregistreerd in het CKI bij het BKR. Maar een hypotheek met BKR, hoe zit het daar nou eigenlijk mee? En heeft het bijvoorbeeld invloed op het totale leenbedrag dat je kunt lenen bij een aanvraag? Het BKR is een instantie die in de wereld is geroepen om alle zaken rondom leningen netjes vast te leggen. Zo worden leningen, betalingsachterstanden en regelingen hier geregistreerd.

Wanneer je in het verleden te maken hebt gehad met een betalingsachterstand dan kan het zomaar zijn dat je een negatieve BKR A codering hebt. Deze wordt ook wel de achterstandscodering genoemd wat ervoor zorgt dat een hypotheek afsluiten een stukje lastiger gaat. Echter is het niet zo dat het niet mogelijk is om met een negatieve BKR codering een hypotheek te krijgen.

Als je gaat kiezen voor een hypotheek aanvragen met BKR, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Deze zaken worden onder in dit artikel duidelijk besproken. Lees dus snel verder om direct meer te weten te komen over de hypotheek met BKR.

Titel 3

Leningen worden vrijwel altijd geregistreerd bij het BKR en hypotheek ook

Zoals we in de inleiding al hebben verteld wordt vrijwel iedere lening geregistreerd bij het BKR. Hierbij moet je dus denken aan een creditcard, doorlopend krediet, afbetalingen, hypotheken of persoonlijke kredieten.

Een onderhandse lening en studieleningen worden niet gezien als dit type en worden daarom ook niet geregistreerd bij het BKR. Maar hoe zit de BKR registratie hypotheek er nou precies uit dan? Laten we allereerst beginnen met een belangrijke factor, het maximale hypotheek bedrag. We leggen het je hieronder uit.

Hypotheek met BKR codering, wordt hier het maximale hypotheekbedrag minder van?

Als we spreken over het maximale hypotheekbedrag dan wordt hiermee bedoeld het maximale bedrag dat geleend kan worden voor de hypotheek. Vanzelfsprekend is dat een hypotheek met BKR registratie dan ook zeker invloed heeft op het maximale hypotheekbedrag.

Er wordt voornamelijk gekeken naar je financiële verleden, maar bijvoorbeeld ook naar wat je maandelijks bruto verdient. Vaak mag een derde van het bruto inkomen verleend worden door een kredietverstrekker. Echter hanteert iedere kredietverstrekker andere regels als het gaat om het berekenen van het maximale hypotheekbedrag.

Lager maximaal hypotheekbedrag door hypotheek met schulden of BKR codering

Zoals we al hebben gezegd heeft een hypotheek met BKR registratie zeker invloed op het maximale hypotheekbedrag. Er wordt wel degelijk gekeken door kredietverstrekkers naar jouw financiële verleden.

Heb je bijvoorbeeld nog andere betalingsverplichtingen of heb je in het verleden of nog steeds last van betalingsachterstanden? Is dit het geval, dan kan dit zeker zorgen voor een lager maximaal hypotheekbedrag. Hypotheek ondanks BKR codering is dus mogelijk, maar dit betekent wel dat het maximaal hypotheekbedrag minder wordt.

Zoals je nu wel weet kan een hypotheek met negatieve BKR registratie afsluiten toch wat lastiger zijn in de praktijk, daarom is het van belang dat er eerst goed onderzoek gedaan moet worden. Een hypotheek aanvragen met BKR kost wat meer moeite, maar is dus zeker mogelijk. Om het allemaal wat duidelijker te maken hebben we hieronder wat meer informatie hierover.

Hoe zit het met een achterstandscodering bij een hypotheek en BKR

Wanneer je bij het BKR op het moment een achterstandscodering hebt staan voor een andere openstaande lening, dan kan dit problemen opleveren. Dit betekent namelijk dat je bij deze lening problemen hebt opgelopen bij het betalen van de maandelijkse bedragen.

Vanaf dat moment krijg je vaak een achterstandscodering zodat andere kredietverleners hier ook van op de hoogte zijn bij een nieuwe aanvraag. Als de lening volledig is afgelost dan blijft deze codering nog 5 jaar lang in het systeem staan, vervolgens wordt deze automatisch verwijderd.

Als de kredietverstrekker ziet dat er sprake is van een achterstandscodering, dan wordt er vaak besloten om de aanvraag voor een hypotheek te weigeren. Een hypotheek met BKR codering is niet zo gemakkelijk.

Heb je een andere lening ondertussen al afbetaald, dan blijft de codering nog 5 jaar actief in het CKI. Hierdoor kan het zomaar zijn dat een aanvraag bij sommige kredietverstrekkers wordt geweigerd. Echter kun je wel actie ondernemen om deze codering te laten verwijderen.

Met de A-codering in het CKI wordt hypotheek aanvragen vaak erg lastig

We hebben het hierboven al genoemd. Een A-codering kan flink wat roet in het eten gooien als je op zoek bent naar een goede hypotheek. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om een hypotheek zonder BKR toetsing te realiseren.

Het is bij sommige aanbieders nog steeds mogelijk om met een A-codering een hypotheek te krijgen. Vergelijken van aanbieders is dus altijd verstandig om te doen. Echter kun je ook iets doen tegen deze codering, we leggen het je hieronder uit.

Kiezen voor een schriftelijke plausibele verklaring

Heb je een A-codering bij het BKR en merk je dat een hypotheek aanvragen hierdoor wel heel lastig wordt, dan kun je kiezen voor het opstellen van een schriftelijke plausibele verklaring. In deze verklaring kun je voor jezelf aantonen aan de kredietverstrekker waarom de kans in de toekomst erg klein is op herhaling.

Er is immers sprake van een A-codering, waaruit kan worden opgemaakt dat het risico hoog is voor de kredietverstrekker. In sommige gevallen zijn hypotheekverstrekkers coulant en is een hypotheek ondanks BKR codering toch mogelijk.

Een hypotheek met BKR H codering aanvragen, is dit mogelijk?

Veel mensen hebben vragen over de BKR H codering hypotheek, wordt hier het maximale hypotheekbedrag lager van of merk je hier niks van? Een H-codering is een herstelcode en wordt gebruikt bij het herstel van een A-codering. Heb je dus een lening volledig afbetaalt inclusief de betalingsachterstanden, dan wordt een A-codering veranderd in een H-codering.

Meer lezen over geld lenen zonder BKR? Bekijk de link.

Met een H codering BKR hypotheek verkrijgen is vaak niet zo ingewikkeld als bij een A-codering. Bij de meeste verstrekkers van hypotheken is een hypotheek met BKR H codering aanvragen geen probleem. Daarbij wordt er natuurlijk wel even goed gekeken door de verstrekker naar de vorige A-codering om te bepalen of het risico niet te groot is.

Hypotheek met BKR A3 of een hypotheek met BKR A2 aanvragen, is dit mogelijk?

Mensen vragen veel over BKR A3 codering hypotheek of de BKR A2 codering hypotheek. Om deze reden leggen we het je even uit. In de meeste gevallen zijn hypotheekverstrekkers niet happig op mensen die een A-codering achter hun naam hebben staan.

Vaak zijn kredietverleners terughoudend en willen ze geen grote bedragen uitlenen, ook wordt er door de meeste gekozen om geen hypotheek te verstrekken bij aanwezigheid bij een van deze A-coderingen.

Hypotheek met negatieve BKR registratie aanvragen is vaak een lastig verhaal

Heb je meerdere BKR coderingen of een van de zwaardere zoals een A-codering? Dan zullen hypotheekverstrekkers er vaak voor kiezen om een aanvraag af te wijzen.

Je moet vervolgens wachten totdat de gehele schuld is terugbetaald en zelfs daarna moet je nog een tijd wachten.

Een codering blijft namelijk nog 5 jaar zichtbaar in het CKI, dit betekent dat je 5 jaar moet wachten voordat de codering automatisch verwijderd wordt.

Ben ook bewust van het SR krediet of HY krediet

Het kan zomaar zijn dat er andere registraties bij het BKR aanwezig zijn voor andere soort kredieten. Ook hypotheekverstrekkers kunnen deze gegevens opvragen vanuit het CKI, vaak worden deze andere betalingsverplichtingen erg serieus genomen.

Vaak wordt er dan gekozen om geen hypotheek te verlenen of een hypotheek met een aanzienlijk minder hoog maximaal hypotheekbedrag. Een BKR registratie en hypotheek gaan eigenlijk niet echt samen dus, ook als je te maken hebt met verscheidene schuldregelingen dan zal het een lastig verhaal worden bij de meeste hypotheekverstrekkers.

Hypotheek afsluiten met BKR is tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk meer door nieuwe regels vanuit de overheid omtrent registreren van grote kredieten bij het BKR.

Hoe zit het met de BKR registratie telefoon hypotheek?

Tegenwoordig is het zo dat afname van een telefoonabonnement met toestel wordt geregistreerd bij het BKR. De telefoon die erbij wordt geleverd betaal je af in termijnen, dit wordt dus gezien als een lening en dus moet dit worden aangegeven bij het BKR. Omdat dit alsnog een BKR registratie oplevert kan dit zeker invloed hebben op de aanvraag van een hypotheek. De BKR registratie telefoon hypotheek is dus zeker iets waar op gelet moet worden.

Het AFM heeft een onderzoek gedaan waaruit bleek dat jongvolwassen van tussen de 25 en 34 jaar veelal in het bezit zijn van een telefoonabonnement met een toestel. Maar liefst 60 procent van deze groep jongvolwassenen. Daarnaast is ook de categorie jongeren van leeftijden van 18 tot 24 happig op telefoonabonnementen met een toestel, maar liefst 85 procent van deze groep namelijk. Een abonnement met een toestel van meer dan €250,- wordt standaard geregistreerd bij het BKR.

Hypotheek zonder BKR toetsing is in Nederland niet beschikbaar

Na het lezen van deze tekst is het hopelijk een beetje duidelijk geworden dat een hypotheek zonder BKR toetsing eigenlijk vrijwel nergens voorkomt. Het gaat vaak om grote bedragen waardoor het risico voor de kredietverstrekker moet worden bepaald. Hiervoor wordt toch vaak direct naar het CKI van het BKR gekeken. Daarnaast is het wettelijk verplicht voor kredietverstrekkers om grote bedragen te registreren bij het BKR.

Verder worden BKR noteringen niet alleen gebruikt om het risico te bepalen. Zo wordt er ook gekeken naar jouw financieel verleden om te bekijken welke maandelijkse kosten je aankunt. Heb je dus andere leningen of andere betalingsverplichtingen dan zal dit zeker invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag dat beschikbaar komt.

Echter willen we je niet afschrikken. Heb je namelijk een lening lopen op het moment van het aanvragen van een hypotheek, ben er dan van bewust dat dit bij aanbieders mogelijk is. Ben er wel van bewust dat het maximale leenbedrag een stuk lager kan uitvallen, het risico op wanbetaling is immers groter door de aanwezigheid van een andere betalingsverplichting.

Inhoud