Begin nu met het vergelijken van alle gas aanbieders op onafhankelijke basis met alle informatie die jij nodig hebt op één centrale plek.
Ben jij op zoek naar goedkoop gas? Je bent op de goede plek! Je kunt ons namelijk gas vergelijken tussen alle aanbieders in Nederland. Jij hebt voortaan de macht over de kosten gas. Aan de hand van je postcode en geschatte verbruik verschijnt er een overzicht met de actuele gasprijzen.
Daarnaast kun je er alle kortingen en welkomstpremies terugvinden. Gas vergelijken is bij ons ten allen tijden gratis en volledig onafhankelijk. Wij hebben dan ook geen contracten liggen met betreffende gas aanbieders.
Het is erg slim om te kiezen voor gas vergelijken wanneer je van plan bent om uiteindelijk te kiezen voor gas afsluiten. Het gas verbruik in Nederland ligt vandaag de dag nog steeds hoog en bestrijkt voor veel mensen meer dan 60% van het totale verbruik.
In de gas vergelijker zul je na het invullen van je persoonlijke situatie meteen een overzicht ontvangen van de goedkoopste gas prijzen. Deze staan namelijk altijd bovenaan in de vergelijker. Dit gas tarieven worden gebaseerd op je persoonlijke verbruik en woonadres. Twijfel je tussen meerdere gas aanbieders? Ook dit is geen probleem, hier hebben we namelijk de perfecte oplossing voor. Tijdens gas vergelijken kun je namelijk kiezen om een select groepje aanbieders met elkaar te vergelijken, als het ware is het een vergelijking in een vergelijking.
Heb je een goedkoop gas abonnement gevonden dan wil je er natuurlijk niet in de vervolgstappen achter komen dat je meer moeten betalen. Dit is bij ons niet mogelijk, wij tonen namelijk enkel en alleen de all-inclusive gas prijs. Wil je weten hoe deze gas prijzen tot stand zijn gekomen dan kun je hierop drukken voor de prijsopbouw inclusief eventuele kortingen.
Op Vergelijk-Gratis kun je 100% onafhankelijk gas vergelijken, volledig veilig en vertrouwd. Dit betekent dat wij geen speciale contracten hebben afgesloten met gas aanbieders. Hierdoor trekken wij niemand voor en ontvangt u een vergelijking aan de hand van uw persoonlijke situatie.
Heb je na het gas vergelijken een keuze kunnen maken en wil je gas afsluiten? Dit is mogelijk via onze website. Druk op de knop ‘bekijk’ waardoor je wordt doorgestuurd naar het aanmeldformulier op de website van de betreffende gas aanbieder. Uw nieuwe leverancier zal de overstap regelen, jij hoeft dan ook niet je oude contract op te zeggen. Hierbij wordt ook gezorgd dat je niet zonder stroom komt te zitten.
U zult binnen enkele dagen een bevestiging via de mail toegestuurd krijgen. Vanaf dit moment zullen de 14 dagen bedenktijd ingaan. In dit termijn ben je vrij om je nieuwe deal stop te zetten, hier hoef je geen speciale reden voor op te geven. Dit is je recht als consument. Toch twijfel ontstaan over een gemaakte overstap? Je hoeft je geen enkele zorgen te maken. Overstappen naar een andere gas aanbieder is binnen enkele minuten geregeld.
Sommige mensen vragen zich af welke stappen ze moeten ondernemen wanneer ze willen kiezen voor gas afsluiten. Gas afsluiten is zeker mogelijk, echter moet je hiervoor niet bij de gas aanbieders zijn. Dit wordt namelijk verzorgd door de netbeheerder. Wil je je gas afsluiten dan moet je jezelf afvragen of je deze tijdelijk wil afsluiten of de gasleiding permanent wil verwijderen. We zullen je hieronder de aandachtspunten met je bespreken.
Wanneer je kiest voor gas afsluiten dan zal de hoofdkraan zo worden geprepareerd dat deze niet meer is te openen. Er wordt een kap gemonteerd op de hoofdkraan welke vervolgens wordt afgesloten met een hangslot. Het is ook niet ongebruikelijk dat deze wordt verzegeld. Na deze stappen is je gas afgesloten en kun je deze niet meer gebruiken.
Echter moet je wel met het volgende rekening houden. Om de veiligheid te kunnen handhaven is het niet toegestaan om gas aansluiting langer dan 12 maanden afgedicht te laten. Vandaar ook het tijdelijk gas afsluiten. Je kunt namelijk sowieso na 12 maanden de keuze maken voor gas aansluiten.
Je zult dus een keuze moeten maken voor opnieuw gas aansluiten of de permanente verwijdering van de gasaansluiting. Wanneer je geen keuze maken wordt de aansluiting permanent verwijderd. Bij de meeste netbeheerders zullen de kosten voor de beide situaties bij de consument liggen.
De kosten gas afsluiten onder netbeheerders zullen van elkaar verschillen. Wij raden het je aan om op zoek te gaan bij welke netbeheerder je bent aangesloten. Vaak beheert een netbeheer een of meerdere provincies. Op de website van de betreffende netbeheerder kun je terugvinden wat de kosten zijn voor zowel gas afsluiten als gas aansluiten.
Zoals je hierboven hebt gelezen zit er een verschil tussen gas afsluiten en verwijderen. Hieronder zullen we je het verschil wat duidelijker uitleggen.
Kies je voor gas afsluiten dan kun je deze minimaal 12 maanden niet gebruiken, je hoofdaansluiting wordt namelijk afgesloten met een verzegeling of hangslot. De aansluiting blijft verder zitten op de plek waar hij zit, zo ook de gas meter. Doordat de gas meter en aansluiting blijven zitten is gas aansluiten een vrije eenvoudige klus voor de netbeheerder.
Kies je voor gas verwijderen dan ga je voor een permanente actie. Veel mensen die geen gas meer in het huishouden willen gebruiken kiezen voor deze optie. Bij deze keuze wordt de gas meter verwijderd en wordt de leiding los gekoppeld. Ben je woonachtig in een appartement of flatgebouw dan is de keuze voor gas verwijderen niet mogelijk.
In dit geval wordt de gas meter verwijderd en wordt je gas hoofdaansluiting verzegeld of worden afgesloten middels een dop met een hangslot. Gas aansluiten is na de keuze erg kostbaar en nog niet aan te raden. Met name door de onzekerheid over dit onderwerp in de tweede kamer.
Wellicht vraag je jezelf af: wat kost een kuub gas? Een goede vraag want de gas prijs blijft namelijk niet het gehele jaar constant. Gas aanbieders mogen haar gas prijs per m3 jaarlijks tweemaal wijzigen, hierdoor kunnen de gas prijzen zowel stijgen als dalen. De kosten gas per m3 zijn voornamelijk afhankelijk van je contract welke je hebt afgesloten bij je aanbieder.
De gemiddelde prijs gas per m3 ligt op € 0,65 cent per m3. Het heeft dus altijd zin om te kiezen voor gas vergelijken. Het levert altijd een flinke besparing op.
Wat kost een m3 gas nu precies? Allereerst is het goed om te weten dat de prijs gas op een bepaalde manier is opgebouwd en bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder hebben we de verschillende onderdelen overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.
De gemiddelde prijs gas per m3 wordt opgebouwd door deze onderdelen. We zullen hieronder alle onderdelen van de gas prijs afzonderlijk met je bespreken.
Een gedeelte van je totale gasprijs is afhankelijk van de gas aanbieders. Deze wordt namelijk bepaald door de leverancier zelf. Bij dit onderdeel heb je de touwtjes nog in handen, je kunt namelijk middels gas vergelijken een keuze maken uit tal van gas leveranciers. Hetgeen wat je betaalt aan de leverancier wordt ook wel de kale gasprijs genoemd.
Wil je goedkope gas ontvangen dan is verstandig om te kiezen voor het vastzetten van de kale gasprijs. Hiermee ben je verzekerd van een vaste prijs gas welke niet kan dalen of stijgen gedurende de looptijd van je contract. Kies je daarentegen voor de variabele gas prijzen dan kunnen ze tweemaal per jaar worden gewijzigd. Dit kan voordelen opleveren maar ook nadelen. Je bent op dat moment afhankelijk van de markt.
Echter heb je met de variabele gasprijs de vrijheid dat je iedere maand kosteloos kunt overstappen. Om de gemiddelde prijs gas per m3 laag te houden kun je het beste kiezen voor het vastzetten van de gas prijs.
Naast de kale prijs wordt ook groot gedeelte van de rekening bedekt door de energiebelasting. Hier heb jij als consument geen invloed op. Tevens de leverancier ook niet, dit wordt namelijk vastgesteld door de rijksoverheid. Vrijwel ieder jaar worden de hoogte van de energiebelasting gewijzigd.
Je kunt ook niet besparen op de energiebelasting. Iedere gas leverancier in Nederland heeft hier namelijk mee te maken. Ieder huishouden betaalt hetzelfde percentage voor de energiebelasting.
Grote kans dat je al wel een van het de ODE hebt gehoord. De opslag duurzame energie is van kracht sinds 2013. Vanaf dat moment betalen Nederlandse huishouden per verbruikte m3 een heffing. Deze belasting is opgezet voor de ontwikkeling van stimulatie duurzame of groene energie.
Ook hier kun je niet op besparen. Iedere consument in Nederland krijgt te maken met ODE in de gas prijs per m3. Het is nog niet duidelijk of de opslag duurzame energie de komende jaren gaat dalen of stijgen.
Naast de ODE en de kale gas tarieven zul je ook nog een andere vorm van belasting moeten betalen. De zogenaamde gas regio toeslag. Iedere provincie in Nederland is ingedeeld in een gasregio. Er bestaan dan ook verschillen in kosten m3 gas per regio. Zoals we in het begin van deze pagina hebben beschreven wordt er in Groningen gas gewonnen. De hoogte van de regio toeslag is dan ook voornamelijk afhankelijk van de afstand die het gas moet afleggen naar jouw huishouden.
De vuistregel die je voor de regiotoeslag kunt gebruiken is dan: hoe groter de afstand tot Slochteren in Groningen, hoe hoger de gas regio toeslag. Deze regio toeslag wordt verrekend per m3 verbruikt gas.
Je zult het wellicht niet helemaal verwachten maar ook voor gas betalen we een BTW percentage van 21%. Deze BTW betaal je over de kale gas prijs, energiebelasting, ODE en gas regio toeslag. Wanneer je al deze kosten bij elkaar optelt valt het eigenlijk best wel mee wat we betalen voor gas op jaarbasis. Echter wordt het ieder jaar duurder en is het slim om te kiezen voor gas vergelijken. Stap ieder jaar over en bespaar tot in de honderden euro’s.
Ben jij benieuwd naar het gemiddeld verbruik gas in Nederland? Wij gaan het je vertellen. Als we ons focussen over het gemiddeld verbruik gas in Nederland dan kunnen we stellen dat een gemiddeld huishouden ongeveer 1600 m3 gas per jaar verbruikt. Een gemiddelde is een mooie benchmark maar het gas verbruik hangt natuurlijk voornamelijk af van de grootte van het huishouden. Logischerwijs stijgt je gas verbruik met meerdere gezinsleden.
Daarnaast stellen veel mensen de vraag: hoeveel m3 gas per dag is normaal? Naast de grootte van het huishouden is ook het type woning van groot belang op je gas verbruik. Natuurlijk speelt de factor van hoe zuinig je met gas omgaat ook sterk mee.
Om je een beter beeld te geven van het gemiddeld verbruik gas hebben we gekozen voor een tabel waarbij het gemiddelde gas verbruik wordt benoemd in verhouding met de grootte van het gezin/huishouden.
Type woning | Verbruik per jaar | Grootte huishouden | Verbruik per jaar |
---|---|---|---|
Appartement | 1228 m3 | 1 persoon | 1000 m3 |
Tussenwoning | 1624 m3 | 2 personen | 1100 m3 |
Twee-onder-één-kap | 2199 m3 | 3 personen | 1500 m3 |
Hoekwoning | 2056 m3 | 4 personen | 1700 m3 |
Vrijstaand | 2561 m3 | 5 personen | 1800 m3 |
Het merendeel van de bestaande woningen in Nederland beschikt over een gas aansluiting. Nieuwbouwhuizen die zijn gebouwd in de afgelopen 3 jaar beschikken over andere brandstofsystemen voor bijvoorbeeld de verwarming van het huis of het warme water voor de douche. Het gas verbruikt wordt ook flink omhoog gekrikt door het merendeel huishoudens die beschikken over een gasfornuis, het is de meeste gebruikte brandstof voor het koken.
Naast duurzame gas vervangers is het gemiddelde gasverbruik in een nieuwbouwwoning ook minder door betere isolatie oplossingen.
Veel mensen stellen zichzelf de vraag hoeveel m3 gas per dag normaal is. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet je goed kijken naar de grootte van het huishouden en het type woning waar je in woont. Daarnaast kun je je gasverbruik van het afgelopen jaar terugvinden op de jaarlijkse afrekening.
Om te kijken of je verbruik is gestegen raden wij het je aan om ook de afrekeningen tot drie jaar geleden terug te pakken. Leg ze naast elkaar en kom erachter of je gemiddeld verbruik gas de laatste jaren is gestegen. Is het gestegen dan zul je moeten naar kijken naar of het huishouden is uitgebreid of nieuwe apparatuur op gas hebt aangeschaft.
Vind je het lastig om je gasverbruik in te schatten? Met onze vergelijker is dit geen probleem. Je kunt namelijk instellen uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat. Aan de hand van dit gegeven en andere filters ontvang je een persoonlijk aanbod. Goedkope gas ligt binnen handbereik!
Op zoek naar goedkoop gas? Gelijk heb je, deze brandstof is namelijk niet erg goedkoop. Het is dan ook een verstandige keuze om te gaan voor gas vergelijken en uiteindelijk uit te komen bij de goedkoopste gas aanbieders van Nederland. Om in te schatten of jouw gas tarief goedkoop zullen we je de kosten gas per m3 geven: deze ligt momenteel op €0,65 cent per m3. De gas prijzen zijn de afgelopen jaren iets gedaald, echter blijven de kosten in verhouding met stroom enorm hoog.
In 2016 is de belasting over gas met een percentage van 32 gestegen. Daarnaast is de afgelopen jaren de energiebelasting ook omhoog geschroefd. De totale prijs van gas op jaarbasis zal ongeveer € 30,- tot € 40,- gaan stijgen in 2019.
Deze tabel is vastgesteld aan de hand van een gasverbruik van 1500 m3 op jaarbasis.
Aanbieder | Totale gas kosten | Gas prijs per m3 | Vastrecht | Netbeheerkosten | Contractduur | Kortingsbedrag |
---|---|---|---|---|---|---|
Oxxio | € 915,84 | € 0,748179 | € 71,87 | € 170,61 | 1 jaar vast | € 215,- korting |
Essent | € 932,84 | € 0,767050 | € 71,88 | € 170,61 | 1 jaar vaste actie | € 200,- korting |
Eneco | € 924,84 | € 0,758174 | € 71,87 | € 170,61 | 1 jaar vast | € 180,- korting |
Vandebron | € 910,63 | € 0,669380 | € 90,- | € 191,19 | 1 jaar vast | € 200,- korting |
Nuon | € 884,45 | € 0,726520 | € 59,97 | € 170,61 | 1 jaar vast | € 100,- korting |
Budget Energie | € 857,24 | € 0,696391 | € 59,88 | € 170,61 | 1 jaar vast | € 75,- korting |
Powerpeers | € 880,99 | € 0,699762 | € 107,59 | € 170,61 | 1 jaar vast | € 145,- korting |
Essent | € 893,63 | € 0,750115 | € 47,92 | € 170,61 | 3 jaar vast | € 250,- korting |
Besparen op gas is altijd een slimme keuze, niet alleen voor je portemonnee maar ook voor de wereld. Maar waarom is gas besparen dan precies altijd een goede keuze? Als we kijken naar het gemiddelde gas verbruik van een gezin of huishouden in Nederland dan worden er al snel getallen aangetikt van 1.470 m3 gas. Zoals we hadden verteld betaal je op het moment ongeveer € 0,65 cent per verbruikte m3 gas. Als we de rekensom maken komen we uit op een totaal van € 955,50 voor alleen het gas verbruik.
Er zijn redenen genoeg om te bedenken waar besparen op gas zo belangrijk is. Er zijn flink wat alternatieven voor gas om jezelf van de basisvoorzieningen te voorzien. We zullen hieronder een aantal alternatieven voor gas voor je opsommen.
Een alternatief voor gas vinden is in principe niet zo moeilijk. Zo heb je alternatieven voor gas welke weinig tot geen extra geld kosten. Daarnaast kun je ook kiezen voor alternatieven welke een flink investeringskapitaal vereisen. Hieronder hebben 10 tips beschreven voor het besparen op gas.
Een simpele en niet dure gas besparing is het aanbrengen van speciale radiatorfolie aan de achterkant van de radiator. Hierdoor zal een deel van de warmte in de muur trekken. Het is nog geen verwarming zonder gas als brandstof maar je kunt al flink besparen. Je bespaart namelijk gemiddeld € 50,- tot € 100,- per jaar. Deze berekening is gebaseerd op een jaarlijkse besparing van € 7,- per vierkante meter.
Er is gebleken dat het verlagen van de thermostaat met een enkele graad een besparing van zeven procent bewerkstelligt op het gasverbruik. De besparing is ter waarde van € 80,- per jaar. Dit kun je overdag doen maar ook vlak voor dat je naar bed gaat. Wanneer je ligt te slapen voldoet voor veel mensen 15 graden. Dit is een redelijke simpele en kosteloze gas besparing.
Beschik je over een verouderde cv-ketel dan is het sterk aan te raden om deze te verwisselen met een moderne hr-ketel. Oude cv-ketels verbruiken namelijk onnodig veel gas. Je kunt met een moderne hr-ketel ongeveer 15 tot 20 procent in het gas verbruik besparen. Dit kan je dus besparingen opleveren van € 175,- per jaar. De installatie zal zichzelf dan ook altijd terugverdienen.
Dit is een voorbeeld van een alternatief voor gas besparen. Echter beschikt niet iedereen over het kapitaal voor de financiering van deze hr-ketel.
Naast hierboven genoemde alternatieven zijn er ook tal van oplossingen voor het verwarmen zonder gas in je woning. Zo is het vandaag de dag mogelijk met een warmtepomp om te kiezen voor verwarming zonder gas.
Met deze warmtepomp is het tevens ook mogelijk om warm water zonder gas als bron te ontvangen. Echter vereist de warmtepomp een flinke investering. Met nieuwe klimaatplannen moeten alle Nederlandse huishoudens van het gas af zijn en beschikken over een alternatief voor gas in bijvoorbeeld de vorm van een warmtepomp. Voor nu zal het douchen zonder gas voor veel huishoudens op de lange baan worden geschoven. Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over de energietransitie.
Met Vergelijk-Gratis.nl kun jij ontzettend veel geld besparen. Je kunt bij ons terecht voor de vergelijkingen van producten en diensten die veel aanbieders kennen.
Laatste nieuws
© 2024 Alle rechten voorbehouden - Vergelijk-Gratis.nl