Vergelijk gratis

Gemakkelijk Gas
online vergelijken zonder gedoe

Begin nu met het vergelijken van gas, stroom of de combinatie hiervan op één centrale plek met alle informatie die je nodig hebt

Alles op 1 centrale website bij elkaar

 

Gemakkelijk alle grote aanbieders vergelijken

 

Het ideale startpunt voor online vergelijkingen

 

Alle informatie over Gas 

Wat houdt aardgas in?

Aardgas wordt gezien als een fossiele brandstof. Een fossiele brandstof is een brandstof die is ontstaan uit de resten van planten en dieren.

Er bestaan nog een aantal andere fossiele brandstoffen zoals aardgas bijvoorbeeld: aardolie en steenkool. Wanneer deze resten van planten en dieren uit elkaar vallen komen er gassen vrij zoals methaan.

Hoe komen ze dan aan aardgas?

Dit aardgas zit diep in de grond, het gas ontstaat wanneer de druk en temperatuur op een bepaald punt zijn. Vanuit daar stijgt het gas op, dit botst tegen het gesteente en blijft daar hangen.

Vervolgens moeten de aardgasmaatschappijen een groot gat boren in het gesteente. Wanneer dit is gebeurd en er een leiding is aangelegd stroomt het aardgas uit zichzelf de leiding in.

Waar komt dit aardgas dan vandaan?

In de Nederlandse bodem bevindt zich ook aardgas. Dit is namelijk ontstaan uit de laag genaamd: ‘Westfalien’. De Westfalien is een laag die ongeveer 300 miljoen jaar oud is. Ons aardgas komt voornamelijk uit de regio van Slochteren

Wat is de samenstelling van het aardgas?

Op elke plaats is de samenstelling van het aardgas verschillend. Daarnaast komt er erg veel vuil uit de grond mee naar boven bij de winning van het aardgas. Om deze reden gebruiken aardgasmaatschappijen veel technieken om dit aardgas netjes schoon te maken.

Om de samenstelling van het gas altijd gelijk te laten zijn, mengen ze aardgas van verschillende aardgasvelden met elkaar. Dit wordt gedaan zodat jouw gasfornuis optimaal werkt zoals het hoort. Naast dit alles wordt er voor de veiligheid een geur toegevoegd aan het aardgas. Dit wordt ook wel herkend als de welbekende gaslucht.

Hoe werkt het transport van aardgas?

Het transport van aardgas in Nederland wordt verzorgd door N.V. Nederlandse Gasunie. Toen er in 1959 in Groningen bij Slochteren aardgas werd ontdekt, werd er in 1963 gereageerd met de oprichting van de Nederlandse Gasunie. Vanaf 2005 is de Nederlandse Gasunie onderdeel van de Staat der Nederlanden.

Autoriteit Consument & Markt

Hierdoor heeft het bedrijf een monopolie positie bereikt. Dit moet natuurlijk in de gaten gehouden worden in verband met misbruik van deze positie. De controle van dit alles wordt uitgevoerd door de ‘Autoriteit Consument & Markt’ (afgekort: ACM).

De Nederlandse Gasunie moet bijvoorbeeld altijd kunnen uitleggen waarom bepaalde investeringen nodig zijn. Pas wanneer de ACM dit goedkeurt, mag de Nederlandse Gasunie een investering doen.

Maken wij veel gebruik van aardgas?

Waarschijnlijk heb je het al gemerkt, ongeveer 60% van de kosten bestaat uit kosten voor jouw aardgas. Dit laat wel zien hoeveel aardgas we gebruiken. Neem bijvoorbeeld de stroom die voor het grootste deel wordt opgewekt door de verbranding van aardgas. Dat wij zoveel gebruik maken van aardgas komt doordat Nederland een van de grote jongens in qua productie van aardgas. Wil je meer weten over energie? Klik dan snel op de link.

Toen er in 1959 een gasbel werd gevonden in de buurt van Slochteren, besloot de overheid om alle Nederlandse huishoudens aan te sluiten op aardgas. Dit was over het algemeen een vrij positieve verandering.

Er zat alleen één nadeel aan namelijk: Veel gasfornuizen en geisers in Nederland moesten worden aangepast door het verschil in calorische waarde en druk van het gas.

Alle voordelen van aardgas op een rijtje

Het gebruik van aardgas heeft erg veel voordelen. Hieronder een rijtje met een paar voordelen:

  • Transport van aardgas gebeurt via pijpleidingen. Dit zorgt ervoor dat het erg gemakkelijk te transporteren is naar jouw huis.
  • Er zit nog voor zeker 50 jaar aardgas in de grond. Wat ervoor zorgt dat Nederland nog vele jaren inkomenssteun kan vergaren aan de export van aardgas.
  • Aardgas heeft een schone verbranding. Dit komt doordat waterdamp (H2O) en kooldioxide (CO2) de enige verbrandingsproducten zijn die aanwezig zijn in aardgas. Kooldioxide is natuurlijk ook niet goed voor het milieu, maar in vergelijking met bijvoorbeeld steenkool is aardgas toch zeker een heel stuk milieuvriendelijker.
  • Aardgas kan gebruikt worden als brandstof, maar heeft ook meerdere doeleinden zoals het zijn van een grondstof in de chemische industrie.

Alle nadelen van aardgas op een rijtje

Aardgas heeft jammer genoeg ook nadelen. Hieronder een rijtje met nadelen:

  • Wanneer je aardgas verbrand, komt daar CO2 bij vrij. Dit is wanneer we naar de klimaatverandering kijken niet erg handig.
  • Aardgas is een fossiele brandstof. Dit houdt in dat ooit de voorraden op raken, hoogstwaarschijnlijk is deze voorraad voor het einde van deze eeuw op.
  • Er ontstaan ondergrondse verschuivingen en verzakking van de bodem wanneer er aardgas wordt gewonnen. Deze symptomen zorgen ervoor dat er op de oppervlakte aardschokken ontstaan. Dit zorgt er dan uiteindelijk voor dat er schade aan gebouwen ontstaat. Wil je meteen vergelijken? Klik dan snel op de button.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Gas en Stroom!

Wereldwijd vraag naar meer gas

Vergelijk gratisOns Nederland, het land van tulpen en klompen, maar natuurlijk ook van het gas uit Groningen. Echter zijn we in Nederland tegenwoordig bezig om ons gasgebruik terug te schroeven en nu dat de gaskraan in Groningen fors wordt dichtgedraaid gaat dit een...

De belasting op gas gaat stijgen de komende jaren

Vergelijk gratisMisschien heeft u er al wat over gelezen in de krant, de eerste Nederlandse klimaatwet. In die klimaatwet staat dat we de komende twaalf jaar een verhoging van 75% gaan zien in de belasting die we betalen over gas.Meer belasting Dit moet er dan...

Begin nu met het vergelijken van alle Gas aanbieders