Voor wie niet met vechtsport bekend is, klinkt het misschien wel raar, maar vechtsport heeft helemaal niets te maken met de emotie agressie. Juist het tegenovergestelde is het geval. Je wordt getraind om je hoofd koel te houden in de ring. Agressie helpt hier niet bij aangezien deze emotie ervoor zal zorgen dat je ongecontroleerd vecht. In deze blog lees je alles over de interessante wereld van vechtsporten.

Weerbaarheid en vechtsport

Wat veel mensen niet weten is dat de meeste vechtsporten die we hier in Nederland kennen zijn gericht op zelfvertrouwen, zelfbeheersing, doorzettingsvermogen, weerbaarheid en respect vanuit beide partijen. Ook bij veel vechtsporten die in andere landen ontstaan zijn, zoals bijvoorbeeld BJJ, is dit het geval. Dit vind je dan ook overal in Nederland terug. Zo is er bijvoorbeeld ook BJJ Nijmegen.

Ook blijkt dat vechtsport bijdraagt aan een verbetering van het gevoel van eigenwaarde van jongeren. Dit terwijl het gevoel van eigenwaarde de laatste jaren juist enorm afneemt onder jongeren door onder andere het onrealistische beeld dat geschetst wordt op social media.

Ook kan vechtsport bijdragen aan persoonlijke groei en helpt het om probleemgedrag te verminderen. Het helpt namelijk niet alleen op fysiek gebied, maar ook enorm op mentaal gebied. Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat vechtsport als therapeutisch middel ingezet kan worden.

De andere aspecten

Zoals je net hebt kunnen lezen, komen er ook nog een heleboel andere aspecten kijken bij vechtsport. Zo leer je bijvoorbeeld ook hoe je om kunt gaan met tegenslagen. Een goede trainer bij een vechtsport zal je discipline en veerkracht aanleren. Dit kun je dan weer gebruiken tijdens moeilijke momenten in andere delen van jouw leven. Desondanks is het niet de bedoeling dat je je fysieke kracht misbruikt. Je mag immers nooit vechten buiten de sportschool. Hier staan flinke straffen zoals strenge preken, strafoefeningen en bij sommige sportscholen een schorsing tegenover. Hierdoor weet je precies wat wel en wat niet de bedoeling is.

Vertrouwen in de maatschappij

Door het verbeteren van het zelfbeeld en doordat je meer zelfvertrouwen krijgt door het beoefenen van vechtsport zal je merken dat je dit ook in andere dingen meeneemt. Hiernaast kun je je energie en frustraties kwijt tijdens het trainen. Als je toch op zoek bent naar een andere manier om te bewegen, klik dan hier voor de beste crosstrainer van dit moment.

We hopen dat we je met deze blog geïnspireerd hebben om ook de stap te nemen om vechtsport te gaan beoefenen. Zoals je hebt kunnen lezen hangen er een heleboel voordelen aan het beoefenen van vechtsport die niet alleen goed zijn voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. We wensen je veel succes bij je verdere (vechtsport)carrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *