BKR registratie verwijderen | Lees hier alles over de mogelijkheden & hoe het werkt

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Tegenwoordig wordt elke lening boven de 250 euro geregistreerd bij het BKR. Dit om te voorkomen dat mensen leningen of hypotheken aangaan die zij eigenlijk niet kunnen betalen. Bij het aanvragen van een lening of hypotheek is het dus van belang dat je zo min mogelijk BKR registraties hebt. Maar kun je deze registraties ook laten verwijderen. In komend artikel gaan we hier dieper op in en kun je leningen vergelijken.

Negatieve BKR registratie verwijderen 

Een negatieve BKR registratie verwijderen is mogelijk, en kan op verschillende manieren. Wel kan dit niet zomaar, en zullen er eerst enkele stappen moeten worden ondernomen. Eerst is het belangrijk om te kijken of de registratie bij het BKR niet meer klopt. Als deze niet meer klopt, dan kun je daarvoor bezwaar aan tekenen bij je kredietverstrekker. 

Mochten jullie er samen niet uit komen? Dan bestaan er nog andere opties waar naar gekeken kan worden. Zo kan er naar de geschillen commissie gestapt worden, of een onafhankelijk bedrijf in dienst genomen worden. Zij kijken of de negatieve BKR registratie terecht is en of deze weggehaald kan worden.

Hoe BKR registratie verwijderen 

Zoals hierboven uitgelegd zijn er enkele opties om een BKR registratie te laten verwijderen. Nu zullen we even dieper op in gaan wat het precies inhoudt en hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Is de registratie terecht?

Als eerste dien je zelf te controleren of de registratie terecht is. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaat u in overleg met de kredietverstrekker. Zij zijn namelijk de personen die je in het bestand van BKR hebben ingevuld.

Hierbij dien je een motivatie te geven waarom de registratie onterecht is, wat de gevolgen hiervan zijn en stuur je de juiste documenten mee. Als de kredietverstrekker akkoord gaat met je beweegredenen, dan zal de kredietverstrekker je BKR registratie verwijderen.

De geschillencommissie

Mochten zij het er niet mee eens zijn, dan kunt u naar de geschillen commissie stappen. Dit doe je door bezwaar te maken via een klachtenbrief waarin een duidelijke motivatie van je bezwaar staat.

Tevens dien je hier een kopie van naar de kredietverstrekker te sturen. Zij zullen onderzoeken of er door beide partijen alles volgens de regels is verlopen.

Mocht de geschillencommissie vinden dat er door beide partijen nergens fouten zijn gemaakt, dan zullen zij dit bezwaar niet in behandeling nemen.

Zal er wel sprake zijn van fouten, dan zal een onderzoek volgen dat maximaal 3 maanden zal duren. Hierna volgt de uitspraak, welke bindend is. Hier kan geen bezwaar meer tegen worden aangetekend.

Inschakelen juridisch bedrijf

Een andere optie voor een BKR registratie verwijderen is het inschakelen van een juridisch bedrijf. Dit omdat het verwijderen van je BKR registratie vaak lastig is met een hoop juridische taal. Zij kunnen je op weg helpen en je ondersteunen waar nodig is. Direct meer lezen over geld lenen zonder BKR? Klik dan op de link om er snel meer over te lezen.

BKR registratie verwijderen gratis

Bij een BKR registratie verwijderen kan het zomaar zijn dat het geld gaat kosten. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. U kunt er natuurlijk voor kiezen om het zelf op te lossen door met de kredietverstrekker in overleg te gaan.

Als je daar niet uitkomt kun je ervoor kiezen om naar de geschillen commissie te gaan. Vaak is dit lastig, omdat hierbij een hoop juridische taal komt kijken waar niet iedereen zomaar uitkomt. Vaak is het dan verstandig een juridisch bedrijf in te schakelen.

Dit zal waarschijnlijk wel wat geld kosten, maar zij kunnen u goed op weg helpen en de juiste ondersteuning bieden om tot een mooi eindresultaat te komen.

Terechte BKR registratie verwijderen

U kunt een BKR registratie verwijderen, mits deze onterecht is. Heb je een terechte BKR registratie, dan moet deze minimaal 5 jaar in het systeem hebben gestaan voordat deze verwijderd kan worden. Deze 5 jaar gaan in vanaf het moment dat u uw krediet heeft afbetaald.

Heeft u bijvoorbeeld een lening afgesloten, en is deze afgelopen maar je hebt hem nog niet volledig afbetaald dan blijft deze langer staan. Bij het BKR werken ze met verschillende codes. Heeft u een A achter uw registratie staan, dan heeft u een achterstand.

Vanaf het moment dat u een H (herstel) heeft, dan gaat de 5 jaar in. Is de 5 jaar verstreken, dan verdwijnt de BKR registratie uit het systeem en heeft dit geen gevolgen meer voor het aanvragen van een lening of hypotheek.

BKR registratie verwijderen ervaringen 

Veel mensen die hun BKR registratie willen laten verwijderen, schakelen hiervoor hulp een van een extern bedrijf.

Deze hebben ervaring met het verwijderen van een BKR registratie en kunnen u daar goed mee op weg helpen.

Over het algemeen wordt het inschakelen van een extern bedrijf dan ook gezien als een fijne oplossing. Zij weten hoe ze om moeten gaan met bureaucratie en de juridische taal.

Zorg er wel voor dat de BKR registratie die je wilt laten verwijderen ook onterecht is, zodat je niet voor onnodige kosten komt te staan. 

Inhoud