Je hebt er tijdens het solliciteren voor een nieuwe baan vast wel al eens van gehoord: een Verklaring Omtrent Gedrag, oftewel een VOG. Maar wat is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nu precies en heb jij er ook een nodig voor jouw nieuwe baan? Wij zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje.

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) precies is. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een officieel document dat aangeeft dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd. Het document geeft dus aan dat de persoon die in bezit is van dit document geen justitieel verleden heeft dat een bezwaar vormt voor het uitvoeren van een specifieke taak of functie.

Welke strafbare feiten een bezwaar vormen voor het vervullen van een bepaalde functie is meestal afhankelijk van de soort functie die je gaat vervullen. Daarnaast wordt ook niet bij elk beroep om een VOG gevraagd. Zo kan een snelheidsovertreding invloed hebben op jouw sollicitatie voor taxichauffeur, maar kan het voor een baan als baliemedewerker niet belangrijk zijn.

Je ontvangt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wanneer je niet in het bezit bent van een strafblad en geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor de functie die je wilt gaan uitoefenen.

Voor welke beroepen heb ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig?

Maar voor welke beroepen heb je dan een VOG nodig? Een aantal voorbeelden zijn:

Voor mensen die wel een strafblad hebben betekent het niet direct dat het moeten aanvragen van een VOG het einde van de selectieprocedure betekent. Ook mensen met een strafblad kunnen in aanmerking komen voor banen waarvoor een VOG nodig is, al hangt dit wel af van de aard van het misdrijf dat ze hebben gepleegd en de branche waarin ze willen gaan werken.

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan meestal online of via de gemeente. Je zult een formulier moeten invullen met verschillende vragen. Nadat je het formulier hebt ingevuld krijg je meestal binnen enkele weken bericht over of je een VOG zult ontvangen of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *