Wist je dat software als een service ook wel saas wordt genoemd? Het is een Cloud gebaseerd softwareleveringsmodel. Dat wil zeggen dat het een cloud is waarbij software wordt gehost en beheerd door een externe partij. In plaats van dat je softwares moet installeren op je eigen computer, kan je nu de software aanspreken via een webbrowser of zelf via een mobiele app. Als bedrijf kan je je processen automatiseren en verbeteren door een saas product. Hierdoor kunnen bedrijven efficiënter werken.

Gebruik

Saas wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare, kosteneffectieve en flexibele manier om toegang te krijgen tot software. De methode wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Saas product biedt een breed scala aan applicaties aan. Denk bijvoorbeeld aan customer relationship management, human resources management, accounting, project management en nog veel meer. Het is dus een uitgebreide oplossing voor bedrijven die willen investeren in technologie en dat zonder dat deze bedrijven zich zorgen hoeven te maken over de kosten van het beheer. Vaak wordt saas in een abonnementsvorm aangeboden. Je betaalt als bedrijf dan per maand en verder hoef je niks te doen. Je hebt toegang tot software en updates of upgrades worden automatisch gedaan zolang het abonnement loopt.

Voordeel

Saas kent een groot voordeel ten opzichte van softwares die je zelf installeert: de software stelt je als bedrijf in staat om toegang te krijgen tot software zonder dat je hier een hele grote investering in moet doen. Je hoeft namelijk niet te investeren in hardware of infrastructuur. Zoals net al gezegd worden er automatisch updates gedaan en je kan als bedrijf ook je abonnement op- of afschalen wanneer je maar wilt. Zo gebruik je altijd datgene wat je nodig hebt. Nog een voordeel: je kan vanaf iedere locatie waar je internet hebt de software benaderen. Zo wordt het mogelijk om te werken waar en wanneer je maar wil.

Nadeel

Aan saas zit alsnog ook wel een nadeel. Jij als bedrijf moet dit overwegen voordat je saas product aanschaft. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je wel beperkt bent qua aanpassings- en integratiemogelijkheden. Je moet het doen met de softwares die beschikbaar zijn. Heb je een keer geen internet of heeft de provider een downtime? Dan kan je last hebben van een onderbreking in de software of een software die zelfs tijdelijk niet werkt. De provider probeert dit uiteraard wel altijd zo snel mogelijk op te lossen, zodat je snel weer bij je software kan.