Zorgverzekering

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Zorgverzekering vergelijken met dekkingen aangeboden door alle aanbieders in Nederland . Kom direct achter belangrijke aandachtspunten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Probeer het nu!

Zorgverzekering, we moeten er allemaal een hebben

De zorgverzekering, wat is een zorgverzekering eigenlijk? Het is een verzekering die we allemaal verplicht moeten afsluiten nadat we 18 jaar zijn geworden en dat is maar goed ook eigenlijk, want de zorgverzekering kunnen we namelijk allemaal snel en kwalitatieve goede zorg ontvangen, zonder dat we hier bakken met geld voor moeten neerleggen.

Niet-volwassenen, dus mensen met de leeftijd onder de 18 jaar kunnen tot deze tijd worden meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders of verzorgers. Met de basis zorgverzekering 2020 is het mogelijk om gedekt te zijn voor medisch noodzakelijke zorg. Lees verder om achter alle informatie over de zorgverzekeringen 2020 te komen!

We zijn het verplicht vanuit de overheid

Het is in Nederland vanuit de overheid verplicht aan de zorgverzekeraars om niemand te weigeren voor de basisverzekering, zo kan iedereen beschikken over een basis zorgverzekering. Met de aanvullende zorgverzekering zit het net wat anders en is het mogelijk voor verzekeraars om mensen te weigeren voor verschillende aanvullende zorgverzekeringen.

De zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering wordt elk jaar vastgesteld door de overheid en is dan ook voor elke basiszorgverzekering hetzelfde, ook kan dit verschillend zijn met zorgverzekering 2019. Dit betekent niet dat er geen verschillen zitten tussen de prijzen en keuzevrijheid van alle basisverzekeringen.

Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken 2018, misschien heb je het vorig jaar al eens gedaan en in 2020 is het natuurlijk weer mogelijk. Zorgverzekeringen vergelijken kan je erg veel zorgkosten en maandpremies besparen, tevens is het ook mogelijk om hierdoor een zorgverzekering te vinden die het best bij uw wensen en eisen past.

Houdt er rekening mee dat elk jaar de premies en dekkingen van zorgverzekeringen kunnen veranderen en zo dus ook in 2020. We raden u dan ook aan om elk jaar eventjes uw huidige polis te checken om te kijken of er niks verandert aan de dekking of de hoogte van de maandelijkse premie. Het kan zomaar zijn dat u bij een andere zorgverzekeraar in 2020 een betere dekking kunt ontvangen tegen een lagere maandprijs.

Wilt u toch graag nu al vergelijken en graag overstappen van zorgverzekeraar? Dan is dit helaas niet mogelijk, dit kan namelijk maar eenmaal per jaar en is op dit moment niet nodig. Echter is het soms wel mogelijk om bij sommige zorgverzekeraars het zorgpakket aan te passen door het jaar heen.

Waarom zorgverzekering vergelijken 2020?

Misschien vraagt u zichzelf af waarom vergelijken met een zorgverzekering vergelijker loont? Hieronder hebben we een aantal pluspunten die zijn verbonden met het vergelijken van zorgverzekeringen in 2020.

Uw zorgvraag kan veranderen

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen in 2020 is niet alleen de dekking en de maandprijs belangrijk, want het kan zomaar zo zijn dat u dit jaar meer zorgt denkt te verwachten dan in voorgaande jaren. Ideaal is dan om over een polis te beschikken die deze zorgkosten dekt in het volgende jaar.

Misschien heeft u nu nog een dure aanvullende tandartsverzekering of een extra verzekering voor fysiotherapie behandelingen die u eigenlijk niet meer nodig heeft in de volgende jaren. Ook kan het zomaar zijn dat u wel verwacht om extra zorgkosten te maken door bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuw gebit. Vergelijk zorgverzekeringen om altijd goed gedekt te zijn en niet teveel te betalen.

Zorgverzekering afgesloten via een werkgever

Het komt vaak voor dat Nederlanders er voor hebben gekozen om een zorgverzekering af te sluiten via hun werkgever, dit wordt ook wel collectief verzekeren genoemd. Met collectief verzekeren wordt er een zorgverzekering afgesloten met veel mensen tegelijk waardoor er kortingen worden gegeven door de zorgverzekeraar. Veel Nederlanders denken dat ze met een collectieve zorgverzekering het goedkoopst uit zijn, maar schijn bedriegt.

In de meeste gevallen wordt er bij een collectieve verzekering gebruik gemaakt van een dure zorgverzekering met daarop een korting, ook kan het dat u hierdoor verzekerd bent voor zorg die u niet nodig heeft. In de meeste gevallen is het een stuk voordeliger om zelf een zorgverzekering te vergelijken en uit te kiezen, dit kan al gauw door middel van een zorg vergelijkingssite.

Zo geregeld en altijd gratis!

Vaak denken mensen dat het wat kost om alle zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, maar dit is niet waar. Zo kunt u direct uw huidige zorgverzekering vergelijken met de nieuwe zorgverzekeringen in 2020 om erachter te komen of u nog goed genoeg gedekt bent voor een lage premie. Daarnaast kost het vergelijken maar enkele minuten en bespaart u dus tientallen euro’s in ongeveer 3 minuten met een vergelijkingssite zorgverzekering. Handig toch?

Waar op letten tijdens zorgverzekeringen vergelijken?

Zorgverzekering 2020 vergelijken, maar dan is het natuurlijk wel fijn om te weten waar u op moet letten als u daadwerkelijk gaat vergelijken. We hebben daarom hieronder een soort van stappenplan opgezet waarmee u direct de beste zorgverzekering kunt vinden en afsluiten. We wensen u alvast veel plezier met de besparingen hierdoor!

Wat voor zorg wil ik ontvangen?

Om te beginnen is het slim om van te voren vast te stellen welk soort zorg u graag wilt ontvangen bij uw nieuwe zorgverzekering. Zo kan het dus zomaar zijn dat u verwacht meer zorg nodig te hebben in de komende jaren en dan is het natuurlijk slim om hierop in te spelen door een geschikte en voordelige zorgverzekering af te sluiten.

Enkele voorbeelden van zorg die u mogelijk extra wilt ontvangen zijn fysiotherapiebehandelingen, medicatie of extra tandartsbehandelingen. Vergelijk zorgverzekering om er direct achter te komen.

Wordt de zorg gedekt vanuit de basisverzekering?

U heeft dus zojuist bekeken wat voor soort zorg u misschien of zeker nodig heeft in de komende jaren. Daarna is het belangrijk om te kijken naar of de zorg die u wilt ontvangen wordt gedekt in de basisverzekering of met een aanvullende verzekering.

Tegenwoordig worden veel verschillende soorten zorg gedekt vanuit de basisverzekering en hoeft u hiervoor dus niet speciaal een duurdere aanvullende verzekering voor af te sluiten. Kijk hieronder om verschil te zien tussen welke soorten worden gedekt vanuit de basisverzekering en de aanvullende verzekering:

Zorg dekking in de basisverzekering

Er wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid welke soorten zorg moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder een lijst met de zorgvormen uit de basisverzekering die gedekt worden:

 • Zorg die u ontvangt bij de huisarts
 • Bepaalde soorten medicijnen
 • Onderzoek, verblijf en de behandeling in een ziekenhuis
 • Verloskundige zorg
 • Psychologische zorg
 • Logopedie
 • Wijkverpleging
 • Spoedeisende ziekenvervoer
 • Kraamzorg

Zorg dekking van aanvullende zorgverzekeringen

 • Vergoeding van brillen en lenzen
 • Tandheelkunde voor volwassenen
 • Fysiotherapie behandelingen voor niet chronische klachten
 • Kosten die ontstaan bij orthodontie, bijvoorbeeld beugels en kronen
 • Alternatieve geneeswijzen (chiropractie, vaktherapie, acupunctuur bijvoorbeeld)
 • Podotherapie
 • Anticonceptie voor vrouwen na de 21 jaar
 • Vaccinaties
 • Hulpmiddelen en medicijnen

Als u wilt beschikken over een aanvullende zorgverzekering voor bijvoorbeeld medicijnen of fysiotherapie behandelingen dan kan het zo zijn dat u niet direct wordt geaccepteerd net zoals bij de basis zorgverzekering. Het kan namelijk zijn dat de door u uitgekozen zorgverzekeraar gebruikt maakt van medische selectie voordat u een aanvullende verzekering krijgt.

Medische selectie wordt niet toegepast als u alleen kiest voor een basisverzekering. Ook is het vaak niet nodig als er wordt gekozen voor een nieuwe aanvullende verzekering die vrijwel identiek is aan een oude aanvullende verzekering.

Hoogte van het eigen risico zorgverzekering

Het is in Nederland verplicht om eigen risico te betalen. Eigen risico zorgverzekering 2020 was het minimale eigen risico €385,- en in 2020 blijft dit hetzelfde bedrag. Dus het eigen risico zorgverzekering 2020 is ook €385,-. De hoogte van het minimale eigen risico wordt elk jaar vastgesteld door de overheid.

Dit eigen risico moet je betalen over zorg uit de basisverzekering, zo kan het zijn dat u bijvoorbeeld kraamzorg wilt ontvangen en dus de eerste €385,- zelf moet betalen. Maakt u gebruik van een aanvullende verzekering dan hoeft hiervoor geen eigen risico betaalt te worden.

Verschillende soorten situaties

Er zijn verschillende soorten situaties als het gaat om eigen risico. Het kan zomaar zijn dat u gemiddeld meer gebruik maakt van zorg die valt onder de basisverzekering. U zult dan zelf ook wel weten dat u vaak het gehele eigen risico in een jaar gebruikt. Het verhogen van het eigen risico is in deze situatie niet slim omdat er dan uiteindelijk meer betaalt moet worden.

Ook kan het zomaar zijn dat u iemand bent die in een jaar maar weinig gebruikt maakt van zorg en dus eigenlijk nooit gebruik maakt van het eigen risico. Het kan dan in uw voordeel zijn om te kiezen voor een verhoogd eigen risico, zo krijgt u namelijk al gauw maximaal €250,- per jaar korting.

U kunt het eigen risico verhogen tot maximaal €885,-. Let er wel op dat als u kiest voor een verhoogd eigen risico en er gebeurt onverwachts zoals een ziekenhuisopname dat u zelf meer moet betalen. Kijk dus goed naar de eigen bijdrage zorgverzekering.

Eigen risico zorgverzekering aftrekbaar?

Veel mensen vragen zich af of teruggave eigen risico zorgverzekering mogelijk is. Sinds 2009 is het eigen risico niet meer aftrekbaar, dit heeft namelijk de belastingdienst afgeschaft. Ook blijft dit hetzelfde in 2019 en 2020.

Echter is het wel mogelijk om bepaalde zorgkosten af te trekken bij de belastingdienst. Dit wordt ook wel specifieke zorgkosten genoemd. Enkele voorbeelden van deze zorgkosten zijn kosten die vrijkomen bij gebruik van medicijnen, hulpmiddelen of medische hulp.

Fijn weetje: als u een kleine behandeling of ingreep ondergaat bij de huisarts dan hoeft hiervoor geen eigen risico te betalen. U krijgt namelijk vanuit de basisverzekering de gehele kosten vergoed.

Nu weet je hoe vergelijken werkt!

U weet dus nu welke zorg u graag wilt ontvangen en of deze onder de basisverzekering of de aanvullende verzekering valt. Vervolgens kunt u erg gemakkelijk met deze informatie zorgverzekeraars en zorgverzekeringen vergelijken op basis van deze informatie met de zorgverzekering vergelijker.

Vergelijk zorgverzekering 2020 door op de buttons te klikken, u gaat dan direct door naar de vergelijker. Onze zorgvergelijker maakt op basis van verschillende aspecten een vergelijking, we hebben ze hieronder bij elkaar gezet:

 • De dekking van de zorgverzekering: elke aanvullende zorgverzekering heeft weer een andere dekking als de andere. De basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde qua dekking.
 • Premie: het uiteindelijke bedrag dat u aan het einde van de maand moet betalen nadat u een goede deal hebt kunnen sluiten met de zorgverzekering vergelijker.
 • Soort polis: er zijn 4 verschillende soorten zorgverzekeringen waaruit gekozen kan worden. Namelijk een budgetpolis, restitutiepolis, naturapolis en combinatiepolis.
 • Keuze in zorg: in welke mate zorg kan worden ontvangen in de buurt of verder van huis af.

Zorgverzekering kiezen

Welke zorgverzekering uiteindelijk kiezen dan? Nadat u een vergelijking heeft gemaakt kunt u een zorgverzekering aanvragen om deze vervolgens af te sluiten. In sommige gevallen komt hier een medische check bij kijken, maar vaak niet. Na het vaststellen van de zorg die u nodig heeft of denkt nodig te hebben en het vergelijken van de verschillende soorten zorgverzekeringen kunt u ervoor kiezen om over te stappen.

Het is van belang dat u uw persoonlijke gegevens invult bij uw nieuwe zorgverzekeraar. Zij regelen vervolgens de gehele overstap met uw nieuwe zorgverzekeraar waardoor een nieuwe zorgverzekering afsluiten een eitje wordt.

Goedkoopste zorgverzekering

Veel mensen vragen zich af welke zorgverzekering het goedkoopst is om maximaal te profiteren van goede zorg en een lage premie, maar de goedkoopste zorgverzekering is voor ieder persoon verschillend en hangt af van uw wensen en eisen. Echter is het wel mogelijk om een goedkope zorgverzekering te vinden door gebruik te maken van de zorgvergelijker. Wilt u graag meer lezen over de goedkoopste zorgverzekering? Klik dan op de link om meer over voordelige zorgverzekering te lezen.

Beste zorgverzekering

De beste zorgverzekering 2020, welke is dat nou eigenlijk? Ook dit is per persoon verschillend. Iedereen heeft namelijk andere wensen en eisen als het gaat om zorg. De beste zorgverzekering wordt vastgesteld door te kijken naar de premie en de dekking die u hiervoor krijgt. Door een vergelijking te maken is het erg eenvoudig om binnen enkele minuten te zien wat een goede zorgverzekering voor uw situatie is. Wilt u graag meer weten over de beste zorgverzekering? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

Verschillende soorten zorgverzekeringen

Het is mogelijk om in Nederland te kiezen tussen 4 verschillende soorten zorgverzekeringen namelijk: naturapolis, combinatiepolis, restitutiepolis en budgetpolis. Tussen deze verschillende soorten polissen zit erg veel verschil.

Hierbij kunt u voornamelijk denken aan verschil in maandpremie en hoeveel zorgverleners er zijn gecontracteerd voor de desbetreffende polis. Hieronder leggen we duidelijk voor u uit wat elke polis inhoudt.

Restitutiepolis

Als u kiest voor een restitutiepolis dan heeft u een vrije zorgkeuze, maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Een polis met vrije zorgkeuze zorgt ervoor dat u bij iedere zorgverlener terecht kunt voor zorg die valt onder de basisverzekering, uiteraard hoeft u hiervoor niet extra bij te betalen. Houdt er wel rekening mee dat u met een restitutiepolis gewoon eigen risico moet betalen voor zorg die valt onder de basisverzekering.

Echter is het wel een belangrijk punt om te kijken naar zorg die valt onder de aanvullende zorgverzekering. Vaak krijgt u niet alle kosten vergoedt voor bijvoorbeeld fysiotherapie of podotherapie als er geen contract is tussen de door u gekozen zorgverlener en de zorgverzekeraar. Bekijk daarom altijd eerst de polisvoorwaarden voordat u daadwerkelijk zorg ontvangt om hoge kosten te voorkomen.

Belangrijk punt: komt het voor dat u gebruik maakt van een dure privékliniek waar de zorgkosten extreem hoog zijn, dan kan het zomaar zijn dat u maar een gedeelte van de kosten vergoedt krijgt. Hierbij kunt u denken aan dure privé klinieken op wintersport.

Combinatiepolis

We hebben het net over een restitutiepolis gehad en nu over een combinatiepolis, maar in feite lijken deze twee verschillende polissen erg veel op elkaar. Net zoals bij de vorige polis heeft u met een combinatiepolis ook vrije zorgkeuze, echter verschilt dit per zorgsoort. Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om naar elk ziekenhuis in Nederland te gaan en alle zorgkosten vergoedt te krijgen, maar bepaalde klinieken dan weer niet.

Hieronder de gevolgen als u er toch voor kiest om zorg te ontvangen bij een zorgverlener waar geen contract mee is afgesloten:

 • Kiest u ervoor om zorg te ontvangen bij een gecontracteerde zorgverlener, dan krijgt u de gehele kosten vergoedt van de zorgverzekeraar.
 • Kiest u er toch voor om zorg te ontvangen bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijgt u het normale bedrag dat betaalt wordt voor die zorg vergoedt. Alles wat boven dit bedrag komt moet u zelf bijbetalen.

Naturapolis

Als u ervoor kiest om een naturapolis af te sluiten dan is het erg belangrijk om in de gaten te houden welke zorgverleners er een contract hebben afgesloten met de door u gekozen zorgverzekeraar. Het kan namelijk zomaar zijn dat u in een ziekenhuis zorg ontvangt waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dit zorgt ervoor dat u niet alle zorgkosten vergoedt krijgt.

In de meeste gevallen is dit ongeveer 20% van de kosten. Ben niet bang om op te draaien voor hoge zorgkosten want veel zorgverzekeraars die naturapolissen aanbieden hebben met vrijwel iedere zorgverlener een contract afgesloten.

Budgetpolis

We hebben het hierboven gehad over de naturapolis die erg veel lijkt op een budgetpolis. Ook bij een budgetpolis is zijn er gecontracteerde zorgverleners. Net zoals normaal krijgt u alle zorgkosten vergoed bij een gecontracteerde zorgverlener. Is dit niet het geval dan betaalt u vaak 20% van de zorgkosten zelf.

Het grote verschil tussen een budgetpolis en een naturapolis is het feit dat bij een budgetpolis minder gecontracteerde zorgverleners zijn als bij een naturapolis. We raden dan dus ook aan om goed de polisvoorwaarden te lezen voordat u ervoor kiest om een budgetpolis af te sluiten.

Overstappen zorgverzekering

Als u op het moment beschikt over een zorgverzekering dan kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar voor betere premies en dekking. Tegenwoordig is zorgverzekering overstappen een eitje en zo gepiept. Echter is het niet mogelijk om het gehele jaar door over te stappen van zorgverzekeraar.

Overstappen zorgverzekering 2020 kan vanaf 12 november want dan zijn namelijk alle zorgpremies voor het volgende jaar bekend en weet u waar u aan toe bent. Ook krijgt u een nieuw aanbod van uw huidige zorgverzekeraar die u direct kunt vergelijken met de zorgvergelijker. 

Collectieve zorgverzekering

Misschien heeft u er wel eens van gehoord, de collectieve zorgverzekering. In de meeste gevallen kunt u door te kiezen voor een collectieve zorgverzekering een korting ontvangen op de maandelijkse premie. Hieronder gaan we verder over de collectieve zorgverzekering en bij welke organisaties dit vaak voorkomt en of dit wel altijd de goedkoopste optie is.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Veel mensen vragen zich eigenlijk af wat een collectieve zorgverzekering precies inhoudt. Zoals de naam al zegt wordt deze zorgverzekering afgesloten door een grote groep mensen tegelijk. Hierbij kan er gedacht worden aan leden van een vereniging of van een groot bedrijf. Werkt u dus voor een groot bedrijf en heeft u hier nog nooit van gehoord? Vraag dan eens na op het kantoor of dit mogelijk is.

Collectiviteitskorting zorgverzekering krijgt u vaak als u kiest voor een collectieve zorgverzekering, zo komt dit vaak voor in de vorm van een korting op de premie. Dit wordt ook wel collectief zorgverzekering of collectieve zorgverzekering via werkgever genoemd in de volksmond.

Collectieve zorgverzekering altijd goedkoper?

Vaak komt het voor dat er wordt gezegd dat een collectieve verzekering onderaan de streep niet goedkoper is als een individuele zorgpolis. Dit komt inderdaad wel eens voor. Het kan zomaar zijn dat als u gaat vergelijken erachter komt dat u met een individuele zorgverzekering een stuk goedkoper uit bent.

Met een collectieve zorgpolis kan het namelijk voorkomen dat u verzekerd bent voor zorg die u eigenlijk helemaal niet nodig heeft waardoor u teveel betaalt. Zorg er dus altijd voor dat u even vergelijkt voordat u daadwerkelijk kiest om te gaan voor een collectieve verzekering.

Zorgverzekering opzeggen

Opzeggen zorgverzekering is natuurlijk ook gewoon mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld als u niet tevreden bent met uw huidige dekking of premie die u moet betalen. Het is mogelijk om uw zorgverzekering op te zeggen tussen half november en 1 januari. Buiten deze periode is opzeggen alleen mogelijk in bijzondere gevallen die we hieronder uiteenzetten.

Andere momenten om op te zeggen

We hebben net verteld dat u tussen half november en 1 januari uw zorgverzekering kunt opzeggen en daarbuiten alleen in bepaalde gevallen. Om dit duidelijk te maken hebben we deze gevallen hier onder elkaar gezet:

 • Als iemand 18 wordt buiten deze periode kan er gewoon een zorgverzekering worden afgesloten.
 • Bij wisseling van werkgever als u gebruik maakt van een collectieve verzekering.
 • Bij een scheiding als u en uw oude partner samen een zorgpolis hadden.
 • U kunt uw zorgverzekering buiten de periode opzeggen als u in dienst gaat bij defensie. U wordt namelijk verzekerd vanuit het Ministerie van Defensie.
 • Als u in het buitenland gaat wonen en per se een zorgverzekering van dit land nodig hebt.
 • Als de voorwaarden van uw zorgverzekering gedurende het jaar veranderen heeft u het recht om op te zeggen buiten de normale periode.

  Zorgverzekering wijzigen

  Het kan ook zijn dat u niet wilt overstappen of wilt opzeggen maar gewoon uw zorgverzekering wilt wijzigen. Kan dit allemaal? U wilt bijvoorbeeld een aanvullende verzekering erbij afsluiten of de hoogte van het eigen risico wijzigen. Veel mensen vragen dan ook vaak: tot wanneer zorgverzekering wijzigen?

  Over het algemeen kan dit alleen tussen half november tot 1 januari en bij sommige zorgverzekeraars loopt dit anders. Zorgverzekering aanpassen of zorgverzekering veranderen kan dus alleen in sommige gevallen. Wijzigen zorgverzekering kan in sommige gevallen wel voordelig zijn, maar ook overstappen kan in dat geval zeer voordelig zijn.

Premie zorgverzekering 2020

De premies zorgverzekering 2020 zijn en worden standaard elk jaar in november bekend gemaakt door alle zorgverzekeraars. Hierdoor kunt u goed van tevoren vergelijken en kiezen voor het beste aanbod. Premies van de zorgverzekering kunnen elk jaar van elkaar verschillen.

Kijk daarom in de vergelijker om de actuele premies van zorgverzekeringen in te kunnen zien. Ga daarbij niet altijd uit van de goedkoopste polis want het kan zomaar zijn dat u hierdoor niet goed en volledig gedekt bent. Wilt u graag meer lezen over de premies zorgverzekering 2020? Klik dan op de link om er alles over te lezen.

Zorgverzekering ZZP

Als u een ZZP’er bent en graag een zorgverzekering wilt afsluiten dan verschilt dit niks met als u geen ZZP’er was. Er zijn namelijk geen speciale voorwaarden of regels opgesteld voor ZZP’ers en de zorgverzekering. Dit betekent tegelijkertijd ook dat er geen verschillen zitten tussen prijzen en dekkingen in vergelijking met mensen die geen ZZP’er zijn. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat het afsluiten van een zorgverzekering verplicht is. Check de vergelijker om direct ZZP zorgverzekering te kunnen vergelijken en afsluiten.

Inhoud