Net als velen anderen ook overstappen van zorgverzekering? Aan het einde van ieder kalender jaar heb je de kosteloze mogelijkheid om van zorgverzekering overstappen. Er zijn twee keuzes die je kunt maken, ook voor het overstappen zorgverzekering 2020 is dit het geval:
1,06 miljoen Nederlanders hebben de keuze gemaakt voor overstappen zorgverzekering 2018. En als we kijken naar de tot nu toe verkregen overstappen zorgverzekering 2020 cijfers zien we dat we de 1,25 miljoen verschillende overstappers bereikt hebben. Een zeer positieve ontwikkeling naar onze mening! Laat je kans dan ook niet liggen en kies ook dit jaar weer voor een flinke besparing. Hieronder een aantal redenen waarom het overstappen zorgverzekering wellicht ook interessant voor jou kan zijn!
Het overstappen van zorgverzekering, waarom zou je het doen? Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom je zou moeten kiezen voor een jaarlijkse overstap. Om je alvast op de hoogte te brengen van de belangrijkste punten hebben we ze voor je op een rijtje gezet:
Ieder jaar verandert er een hele hoop aan de voorwaarden en dekkingen van zorgverzekeraars. Zo kan het zomaar zijn dat je huidige dekking in 2020 niet meer toereikend is. Het hebben van een goed passende dekking is sterk aangeraden. Zo weet je zeker dat je nooit in de kou staat. Je gezondheid staat immers op één. Van zorgverzekering overstappen kan makkelijk met onze vergelijker, daarnaast weet je zeker dat je over een passende en toereikende dekking beschikt.
Een andere grote beweegreden om te kiezen voor overstappen zorgverzekering is de lagere premie. Het aanbod is groot waardoor er flinke premieverschillen aanwezig zijn. Hier kun jij van profiteren. Niet alleen aanvullende zorgverzekeringen verschillen flink in prijs, ook met de basisdekking heest er een stevige concurrentie. Ook tijdens het overstappen zorgverzekering 2020 kun je profiteren van grote besparingen die oplopen tot in de honderden euro’s per jaar!
Het kan natuurlijk ook zijn dat je ontevreden bent met de dienstverlening van je huidige zorgverzekeraar. Gelukkig kun je dit probleem makkelijk oplossen door het overstappen van zorgverzekering.
Ben je helemaal tevreden met de huidige voorwaarden, dekkingen en dienstverlening van je huidige zorgverzekeraar? Dan wil je hoogstwaarschijnlijk niet overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.
In dit geval hoef je niets te doen. Je huidige polis wordt namelijk automatisch verlengd. Dit betekent dan ook dat je nieuwe premie en voorwaarden accepteert.
Houd wel rekening met het feit dat de voorwaarden minder voordelig kunnen uitpakken. In de meeste gevallen krijg je ook te maken met een hogere premie. Wij raden het je altijd aan om voor je besluit eerst alle zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.
Het overstappen van zorgverzekering is kinderlijk eenvoudig. De moeilijkste stappen worden namelijk overgenomen door de gratis overstapservice. Wellicht is dit je eerste keer en vraag je jezelf af hoe het in zijn werk gaat. Hieronder een overzichtelijk stappenplan:
Van zorgverzekering overstappen is voor een groot deel kinderlijk eenvoudig omdat je gebruik kunt maken van de gratis overstapservice van zorgverzekeraars. Deze service verzekerd jou dat je oude polis wordt opgezegd en dat je wordt aangesloten bij je nieuwe verzekeraar. Handig toch? Daarnaast zorgt de overstapservice ervoor dat je nieuwe dekking netjes ingaat op 1 januari 2020. Hierdoor weet je zeker dat je tot 31 december 2019 netjes bent verzekerd.
Houd echter wel rekening met een aantal voorwaarden die worden gesteld bij de gratis overstapservice:
Ga je van zorgverzekering overstappen dan kom je automatisch terecht in de acceptatieprocedure. De meerderheid van de overstappers wordt direct geaccepteerd.
Je bent gegarandeerd verzekerd van een acceptatie van de basisdekking. Zorgverzekeraars moeten namelijk iedereen accepteren voor deze basisdekking, de zogenaamde acceptatieplicht, opgelegd vanuit de overheid.
Met aanvullende verzekeringen zoals de tandartsverzekering kun je te maken krijgen met een zogenaamde medische acceptatie. Voor aanvullende dekkingen geldt geen acceptatieplicht vanuit de overheid.
Maak je niet druk over de medische acceptatie als je wil overstappen zorgverzekering. Acceptatie komt namelijk vele malen meer voor dat weigeringen.
Je kunt van zorgverzekering overstappen tussen 12 november en 31 december van ieder kalenderjaar. Ook in 2020 is dit het geval. Wil je dit jaar gaan overstappen dan zal de overstapservice er voor zorgen dat je nieuwe dekking ingaat per 1 januari 2020.
Je oude dekking wordt automatisch voor je opgezegd door de nieuwe zorgverzekeraar. Dit wordt allemaal voor je uit handen genomen.
Tot wanneer overstappen zorgverzekering is dus 31 december. Wacht niet tot de laatste dag, je zult namelijk ook nog alle zorgverzekeraars met elkaar moeten vergelijken. De zorgverzekering vergelijker neemt veel voor je uit handen maar enige aandacht is zeker vereist.
Vanaf het moment dat de nieuwe premies worden bekendgemaakt is het mogelijk over te stappen. (stap over voor 23:59 31 december 2019).
Er zijn een aantal situaties waarin het niet mogelijk is om de overstap te maken naar een nieuwe zorgverzekeraar:
Overstappen zorgverzekering na 1 januari is in sommige gevallen mogelijk. Allereerst is het meer dan belangrijk om te weten dat we verplicht over een basisdekking voor zorgkosten moeten beschikken. Ben je onverzekerde dan loop je het risico om beboet te worden door het CAK. Zorg er dan ook altijd voor dat je je nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten voor 31 december 2020.
Niet op tijd overgestapt en maar toch overstappen zorgverzekering na 1 januari? Het is nog mogelijk om voor 1 februari 2020 overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraars. Mits je de “oude” zorgverzekering voor 1 januari 2020 zelf hebt opgezegd.
Dit is een belangrijke randvoorwaarde waar je absoluut aan moet voldoen. Voldoe je hier aan? Dan ben je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 verzekerd bij de nieuwe zorgverzekeraar.
Overstappen zorgverzekering na 1 januari is dus zeker mogelijk mits je aan de voorwaarde voldoet dat je de oude polis zelf hebt stopgezet voor 1 januari 2020. Echter zul je rekening moeten houden met een aantal voorwaarden die worden gesteld wanneer je zelf je polis stopzet (je maakt in dit geval geen gebruik van de overstapservice).
In de standaard situatie is het eigen niet mogelijk om een overstap te maken na 31 december 23:59 2020. Gelukkig zijn er wel een aantal (logische) uitzonderingen die het mogelijk maken om toch over te kunnen stappen na 31 december:
Overstappen zorgverzekering tussentijds, is het mogelijk? Hierboven hebben we al een aantal veelvoorkomende situaties besproken waarbij we spreken over het tussentijds overstappen zorgverzekering.
Hieronder pakken we nog een aantal situaties en zoomen we wat dieper in. Zo weet je precies waar je aan toe bent en of je überhaupt kunt overstappen zorgverzekering tussentijds?
De overstapperiode geldt van vrijwel ieder kalenderjaar van 18 november tot 31 december. Haf november worden de nieuwe premies en vaak ook voorwaarden gepresenteerd. Vanaf dat moment kun jij als consument jezelf verdiepen in het nieuwe aanbod.
We gaan nog wat dieper in op bovenstaande situaties waarin tussentijds overstappen zorgverzekering wordt geaccepteerd.
Volgens de wet ben je vanaf 18 jaar volwassen en heb je de plicht om jezelf verplicht voor de basis zorgkosten te verzekeren. Kinderen tot 18 jaar vallen onder de zorgdekking van de ouders of verzorgers. Vanaf het 18e levensjaar kun je zelf een nieuwe verzekeraar en zorgpolis uitkiezen.
In de meeste gevallen loont het om jezelf elders te verzekeren dan je ouders. Voor de jongere doelgroep zijn er namelijk vaak goedkopere zorgverzekeraars. Van zorgverzekering overstappen moet immers wel een leuke premiebesparing opleveren!
In een echtscheiding verwikkeld geraakt. Het is goed om te weten dat de verzekeringnemer het recht heeft om de zorgverzekering polis voor zijn of haar partner en kinderen kan opzeggen.
De huidige zorgverzekeraar welke een dekking voor het hele gezin vormt zal middels een brief informeren dat kinderen en partner kunnen overstappen naar een nieuwe verzekeraar. Een polis bij je huidige zorgverzekeraar behouden? Dit gaat vaak in overleg.
Veel Nederlanders zijn voor zorg verzekerd middels de werkgever. Zij hebben een zogenaamde collectieve zorgverzekering. In sommige gevallen hebben ze het recht om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Wel zijn er ook aan deze overstap een aantal voorwaarden verbonden:
Wil je van zorgverzekering overstappen en zoveel mogelijk voordeel behalen? Dan raden we het je aan om nog even de hieronder benoemde aandachtspunten door te nemen:
Wil je een overstap gaan maken? Je beschikt over de wettelijke 14 dagen bedenktijd welke zorgverzekeraars je moeten verlenen bij een koop op afstand. Je kunt tijdens deze 14 dagen kosteloos je nieuwe aangegane contract weer annuleren.
Je kunt overstappen van zorgverzekering tot uiterlijk 1 februari 2020. Mits je aan de voorwaarde voldoet dat je de oude verzekering zelf hebt opgezegd voor 1 januari 2020. In dit geval moet je voor het einde van februari van ieder kalenderjaar beschikken over een nieuwe zorgverzekering. Doe je dit niet? Dan kun je een boete krijgen van het CAK.
Je kunt je basisdekking afsluiten bij verzekeraar A en je aanvullende zorgverzekeringen bij verzekeraar B. In een aantal gevallen kun je hierbij profiteren van premievoordeel.
Echter wordt dit vaak gecompenseerd door de administratieve opslag. De premie kan wel tot 50% worden verhoogd waardoor je het beste je aanvullende en basis zorgverzekering bij één zorgverzekeraar kunt afsluiten. In maar weinig gevallen behaal je op deze manier de beste zorgverzekering.
Naast de gratis overstapservice is er nog een mooie bijkomstigheid die het online overstappen van zorgverzekering nog makkelijker maakt. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft afgedwongen dat informatie transparanter gecommuniceerd moet worden aan verzekeren en aspirant-verzekerden.
Je kunt de zorgverzekeringskaart op de website van iedere zorgverzekeraar bekijken, het is namelijk verplicht. Hieronder een aantal punten die zorgverzekeraars verplicht moeten vermelden op de zorgverzekeringskaart:
Wil je overstappen van zorgverzekering tijdens een lopende behandeling in bijvoorbeeld het ziekenhuis of bij de GGZ.
Op dit moment gelden de polis voorwaarden van je “oude” zorgverzekeraar die bij aanvang van de diagnose-behandelcombinatie zijn vastgesteld. Dit wordt ook wel de DBC genoemd.
Elke behandeling heeft een losse DBC. Ben je dus in het begin van 2020 gestart met een behandeling voor bijvoorbeeld je gebroken heup en ben je overgestapt dan wordt je eigen risico in 2019 aangesproken.
Logischerwijs zullen DBC’s die zijn vastgesteld in 2020 onder de voorwaarden van 2020 vallen. Overstappen van zorgverzekering tijdens een behandeling is dan ook geen probleem en hoeft geen drempel te zijn voor de overstap.
Overstappen zorgverzekering tijdens zwangerschap. Niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een kleintje op komt hebt. Wel ontzettend belangrijk want een goed passende zorgverzekering wanneer je in verwachting bent is essentieel.
Tenzij je natuurlijk zelf voor alle kosten wil opdraaien. Gelukkig kunnen we je goed helpen bij het overstappen zorgverzekering tijdens zwangerschap. Vergelijk alle aanbieders en verzeker jezelf van een passende dekking.
Overstappen zorgverzekering met achterstand of schuld is in de standaardsituatie niet mogelijk. Voordat je gaat overstappen is het dus goed om te kijken of je je premie netjes hebt betaald. Het is al mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.
Wacht dan ook niet te lang met het wegwerken van je betalingsachterstand. Doe dit uiterlijk voor 31 december! Doe je dit niet dan wordt je niet geaccepteerd, de acceptatieplicht voor de basisdekking is ook niet van kracht.
Houd rekening met het feit dat het vergelijken wat aandacht vereist. Daarnaast kan het verwerken van de betaling langer duren dan 1 dag. In dit geval is je betaling niet op tijd voldaan en kun je niet van zorgverzekering overstappen.
Heb je een openstaande schuld bij je huidige verzekeraar maar al wel een betalingsregeling getroffen? Ook in dit geval is het niet mogelijk om van zorgverzekering over te stappen. Je kunt pas op zoek naar een nieuwe aanbieder wanneer je je volledige schuld hebt ingelost.
Is de huidige betalingsregeling niet toereikend om de volledige schuld af te lossen voor het einde van het kalenderjaar dan is het wellicht slim om een hogere betaling per termijn door te voeren. In principe geen slechte zet want hierdoor kun je profiteren van de goedkoopste zorgverzekering.
Zorgkosten gemaakt en is er aanspraak gemaakt op het eigen risico bedrag maar is deze nog niet voldaan dan is het wel mogelijk om de overstap te maken naar een nieuwe aanbieder. Denk echter niet dat je hierdoor een vrijbrief hebt voor het betalen van deze openstaande schuld.
Ook al ben je geen klant meer van je huidige verzekeraar, zij zullen dit openstaande eigen risico bedrag alsnog eisen. Indien nodig met incasso diensten. Betaal deze dan ook om problemen en onnodige kosten te voorkomen.
Omdat de zorgverzekering vanaf 18 jaar verplicht is gesteld komen wan betalers veel voor. Helaas kan niet iedereen maandelijks voldoen aan de betalingsverplichtingen voor de zorgverzekering. We spreken over een wanbetaler wanneer deze minimaal 6 maanden achterloopt met het betalen van de maandelijkse premie.
Dit is bij ongeveer 300.000 Nederlanders het geval. Iedere wanbetaler staat aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Zij zullen je ook een boete sturen wanneer je onverzekerd bent na 1 februari in ieder kalenderjaar.
Daarnaast hebben zij de verantwoordelijkheid om de achterstallige premies te incasseren. Goed om te weten is dat zij volledig onafhankelijk opereren. Gelukkig bestaat er de zogenaamde wanbetalers regeling.
Hierdoor ben je altijd verzekerd voor de basiszorg ondanks het feit dat je kampt met een brede betalingsachterstand. Weet wel dat je een verhoogde premie betaald aan het CAK. Bovendien kun je niet overstappen van zorgverzekering.
Met Vergelijk-Gratis.nl kun jij ontzettend veel geld besparen. Je kunt bij ons terecht voor de vergelijkingen van producten en diensten die veel aanbieders kennen.
Laatste nieuws
© 2024 Alle rechten voorbehouden - Vergelijk-Gratis.nl