De zorgverzekering in 2023, wat verandert er?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Er gaat weer wat veranderen

Zoals we in vorige jaren hebben gezien verandert er jaarlijks veel in de zorg. Zo wordt er in 2023 op Prinsjesdag bekend gemaakt wat er voor veranderen gaan plaatsvinden, dus ook in de zorg. Als we gaan kijken naar wat we nu al weten van de zorgverzekering blijft het eigen risico in 2023 hetzelfde als die van 2022, namelijk 385 euro. Wel kunnen we lichte premiestijgingen verwachten in het komende jaar. Qua zorgverzekering vergelijken 2018 en 2019 is er weinig veranderd, dit werkt in principe hetzelfde.

Zorg in 2023

Als Nederlander zijnde weet je natuurlijk dat er altijd een periode in het jaar komt waar de zorgverzekering discussiepunt nummer 1 is. Zo wordt er vaak gesproken over het eigen risico, premie’s en de dekking van de zorgverzekeringen.

Ook wordt er jaarlijks gesleuteld aan het basispakket van de zorgverzekeraars. Het is daarom slim om alvast te oriënteren op het volgende jaar, het zou natuurlijk niet fijn zijn als je een verzekering afsluit die je niet volledig dekt in 2023. Daarnaast kunnen de premies volgend jaar voordeliger zijn als dit jaar. 

Het eigen risico in 2023

We weten allemaal dat het eigen risico verplicht is geworden in Nederland vanaf 2008. Als we terugkijken naar de vorige jaren, dan zien we dat het eigen risico elk jaar een klein beetje stijgt en dit voel jij als consument in jouw portemonnee. Echter heeft de overheid besloten dat het eigen risico tot 2023 hetzelfde blijft als nu. Dus we kunnen in ieder geval geen eigen risico stijging verwachten tot 2025.

Premie verandering in 2023

Tussen half oktober en 12 november maken de meeste zorgverzekeraars hun premies bekend voor het nieuwe jaar, gelukkig dus al voor het nieuwe jaar namelijk 2023. De zorgverzekeraar DSW maakt meestal als een van de eerste hun zorgpremies bekend, dit gebeurd door DSW op de vierde woensdag van de maand september. We zullen kunnen verwachten dat andere zorgverzekeraars hun premies hier op aanpassen.

Tot wanneer kan ik overstappen voor 2023?

Zoals net vermeld worden de premies bekend gemaakt tussen half oktober en 12 november. Dit betekent dus dat alle premies bekend moeten worden gemaakt op 12 november. Dit zodat de consument goed kan oriënteren op hun zorgverzekering.

Start met vergelijken!

Dus begin alvast met vergelijken, dit kan op onze site met de handige vergelijker. Uiteindelijk moet je jouw nieuwe zorgverzekering op 31 december 2022 afsluiten. Stel je hebt je oude zorgverzekering voor 2023 opgezegd, dan kun je in het nieuwe jaar nog steeds gratis overstappen.

Inhoud