Je komt hoogstwaarschijnlijk wel eens een whiteboard tegen. Of het nu op school is, op je werk, of op een andere locatie, ze lijken overal te verschijnen. En dat is begrijpelijk, want het is een ontzettend handig hulpmiddel.

In zekere zin is een whiteboard de moderne opvolger van het klassieke krijtbord. Voordelen van een whiteboard zijn onder andere dat je geen witte vingers krijgt na het schrijven met krijt en dat kleuren beter zichtbaar zijn. Toch zijn er ook nadelen, zoals de moeilijkheid om erop te schrijven en het feit dat de geschreven tekst gemakkelijk uitveegt. Ondanks deze nadelen blijven mensen grote fans van whiteboards. Omdat ze niet lijken te verdwijnen, willen we in deze blog verschillende aspecten van whiteboards bespreken, van waar je ze kunt kopen tot hoe je ze schoonmaakt.

Whiteboard Action

Prijs: €5,95 Afmetingen: 45 x 60 cm

Whiteboards zijn tegenwoordig zo populair dat je ze in veel winkels kunt vinden, waaronder de Action. Hoewel ze er misschien maar één verkopen, is het wel meteen een goede keuze. Voor een lage prijs krijg je namelijk een magnetisch whiteboard. Dit maakt het perfect voor gebruik in de keuken, waar het hele gezin notities kan achterlaten en dingen kan plannen. Als je bijvoorbeeld wilt dat je zoon boodschappen doet, kun je het gewoon op het bord schrijven. De kans is groot dat je ’s avonds een heerlijke maaltijd kunt bereiden.

Omdat het whiteboard helemaal wit is, kun je het naar eigen wens indelen. Als je meer secties wilt creëren, zoals een sectie per persoon of per dag, kun je bijvoorbeeld tape gebruiken. Zo heb je een bord dat precies past bij jouw behoeften.

Whiteboard Quantore

Prijs: €50,31 Afmetingen: 90 x 120 cm

Als er één merk is dat bekend klinkt in de wereld van kantoorartikelen, is het wel Quantore. Dit bedrijf biedt al lange tijd kwaliteitsproducten aan. Ook zij hebben een whiteboard in hun assortiment, of eigenlijk zelfs meer dan één.

Misschien is dit whiteboard wat duurder dan andere opties, maar je krijgt wel gegarandeerd kwaliteit. Het bord is gemakkelijk schoon te maken met een droge doek, wat bijvoorbeeld ideaal is voor gebruik in een klaslokaal. Hiermee kun je als leraar snel schakelen en doorgaan met de les, zonder te hoeven wachten op een schoon bord. Het maakt het ook gemakkelijk om leerlingen op een efficiënte manier te helpen.

Whiteboard Nobo

Gedurende ons onderzoek kwam Nobo als een van de prominente merken naar voren. Ze beweren zelfs marktleider te zijn op het gebied van verkoop en reiniging van whiteboards en andere kantoorartikelen. Gezien dit een aspect is dat veel mensen aanspreekt, hebben we besloten ook een whiteboard van dit merk te bespreken.

Prijs: €90,- Afmetingen: 90 x 120 cm

Hoewel de prijs van het whiteboard misschien wat aan de hoge kant lijkt, mag je verwachten dat het van goede kwaliteit is als het als ‘premium plus’ wordt gepresenteerd. We kunnen in ieder geval bevestigen dat het bord uitstekend uitwisbaar is. Dit is natuurlijk erg handig als het bord intensief wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld veel brainstormsessies leidt, zul je geen problemen hebben om geschreven tekst volledig te verwijderen. Het Premium Plus Magnetisch Whiteboard Staal van Nobo is overigens verkrijgbaar in verschillende formaten.

Whiteboard Hema

Prijs: €8,- Afmetingen: 30 x 30 cm

Misschien ben je helemaal niet op zoek naar een groot whiteboard en heb je minder hoge eisen qua kwaliteit, omdat je het niet dagelijks gebruikt. In dat geval voldoet bijvoorbeeld het whiteboard van de Action aan je behoeften, maar ook winkels zoals Hema bieden dergelijke borden aan.

Wat leuk is aan Hema, is dat ze ook voorbedrukte whiteboards verkopen, zoals een maandplanner of een bord met de dagen van de week. We hebben ervoor gekozen om er een te bespreken die helemaal blanco is, zodat je ermee kunt doen wat je wilt. Het bijzondere aan dit bord is dat het vierkant is. Terwijl de meeste borden rechthoekig zijn, is dit bord dat dus niet. Hoewel de beoordelingen enigszins wisselend zijn, zijn ze overwegend positief. Voor de prijs die je betaalt, krijg je wat je ervan mag verwachten.

Verschillende soorten whiteboards

De whiteboards die we hebben beschreven, zijn voornamelijk borden van staal. Dit is de meest gebruikelijke en daarom ook de meest verkochte soort whiteboard. Maar dat betekent niet dat het de enige soort is die beschikbaar is. Twee andere bekende soorten whiteboards zijn:

  1. Glassboard:
    Glassboards zijn echt iets van de laatste tijd. Ze zijn gemaakt van gehard glas en hebben een elegante uitstraling. Vooral in bijvoorbeeld een kantoor of vergaderruimte voegen ze niet alleen toe aan het interieur, maar ook aan de functionaliteit van de ruimte.

De tekst is goed uitwisbaar, mits je de juiste stiften gebruikt. Het is handig om stiften speciaal voor glassboards aan te schaffen, omdat ze gemakkelijker schrijven. Maak je geen zorgen over breuk; een glassboard valt meestal in ontelbaar veel kleine stukjes uiteen als het breekt, waardoor het risico op snijwonden minimaal is.

  1. Emaille whiteboards:
    Een emaille whiteboard is in feite een stalen whiteboard met een speciale emaillelaag. Deze laag maakt het bord duurzaam en krasbestendig. Ze zijn van hoge kwaliteit en hebben een glad oppervlak dat gemakkelijk schoon te maken is. Als je een bord intensief gebruikt, kan dit een goede oplossing zijn.

Aangezien het handig is dat een bord bijvoorbeeld magnetisch is, wordt vaak gekozen voor een stalen ondergrond. Zo kun je bijvoorbeeld een bord in een klaslokaal ophangen en er de komende twintig jaar nauwelijks naar omkijken wat betreft krassen, vlekken en verkleuringen.

Hoe maak je een whiteboard schoon?

We delen verschillende tips over het schoonmaken van een whiteboard en hoe je vlekken kunt voorkomen, want iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen.

Schoonmaken:

Laten we beginnen met de manier waarop je een whiteboard grondig schoonmaakt. In principe zijn de meeste whiteboards ontworpen om de tekst te verwijderen met een droge doek. Meestal wordt deze meegeleverd, maar je kunt ook een microvezeldoek of zelfs een vaatdoekje gebruiken. Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken, volg dan deze stappen:

  1. Schaf een whiteboard reinigingsspray aan. Hoewel op internet van alles wordt aanbevolen, van nagellakremover tot allesreiniger, is een speciale reinigingsspray de beste oplossing. Het tast de bovenste laag niet aan en levert verbluffende resultaten op.
  2. Spray de reinigingsspray op het bord.
  3. Wrijf met een schone, droge doek over het bord. Alle vlekken zouden moeten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Voorkomen:

Natuurlijk is het handig als je helemaal geen vlekken op je bord krijgt. Zorg daarom goed voor je bord en volg deze tips om problemen te voorkomen:

Tip 1: Gebruik de juiste stiften. Test verschillende soorten speciale whiteboardstiften om te zien welke het beste werken.
Tip 2: Raak niet in paniek als je een permanente stift hebt gebruikt. Een van de meest voorkomende ‘fouten’ bij het gebruik van een whiteboard is het schrijven met een permanente stift. Maar als je er met een whiteboardstift op basis van alcohol overheen schrijft, kun je de tekst gewoon verwijderen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar schrijf er gewoon overheen.
Tip 3: Vervang regelmatig de wisser of bordenwisser. Na verloop van tijd worden ze vies en maken ze alleen maar meer vlekken op het bord. Wees dus op tijd met vervangen om je bord schoon te houden.

Alternatief voor een whiteboard

Als een whiteboard niet jouw voorkeur heeft, zijn er verschillende alternatieven afhankelijk van de situatie.

Voor thuisgebruik zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een prikbord. In plaats van magneten gebruik je punaises om dingen vast te zetten. Berichten kun je achterlaten op een opgehangen notitieboekje. Dit vereist geen schoonmaakwerk en houdt alles lekker overzichtelijk.

Op kantoor is een flip-over een goed alternatief voor een whiteboard. Hoewel het minder duurzaam is vanwege het gebruik van papier, biedt het wel een manier om notities te bewaren. Als er iets misgaat tijdens het notuleren, weet je zeker dat de informatie nog ergens te vinden is. De flip-over is ook gemakkelijk te verplaatsen vanwege het lichte gewicht. Je hebt geen last van schitteringen en kunt verschillende soorten stiften gebruiken.

Conclusie

Absoluut, whiteboards zijn inderdaad handige en veelgebruikte tools voor het vastleggen van informatie in verschillende omgevingen, waaronder klaslokalen, kantoren, vergaderzalen en zelfs thuis. Ze zijn gebruiksvriendelijk en bieden tal van voordelen. Vanwege hun populariteit is er een breed scala aan whiteboards op de markt verkrijgbaar, zodat er voor elke behoefte wel een geschikte optie is. Het is echter belangrijk om regelmatig je whiteboard schoon te maken om de levensduur ervan te verlengen en ervoor te zorgen dat het optimaal blijft functioneren.