Verven is iets wat we allemaal wel eens moeten doen, of je nu net een nieuw huis hebt gekocht of gewoon zin hebt om je muren een nieuwe kleur te geven. Histor en Flexa zijn de twee meest populaire merken omdat ze goedkoper zijn dan de echte A-merken. Maar welke van deze budgetopties biedt de beste kwaliteit?

A-merk of B-merk?

Wordt budgetverf voor de muren automatisch als minderwaardig beschouwd dan die van een A-merk? Deze vraag wordt vaak gesteld door doe-het-zelvers, vooral omdat er steeds meer verschillende merken budgetverf op de markt zijn. Het eenvoudige antwoord is: ja. Over het algemeen is verf van een A-merk beter, maar ook duurder, dus kiezen veel mensen voor een iets goedkoper alternatief.

Neem bijvoorbeeld Histor Monodek en Flexa Powerdek voor Muren en Plafonds. Beide zijn populaire budgetverven onder doe-het-zelvers, en dat is niet verrassend. De betaalbare prijs maakt ze aantrekkelijk voor kleine klussen, terwijl ze toch goed hun werk doen: een oppervlak een nieuwe kleur geven. Waarom zou je dan kiezen voor een A-merk zoals Sikkens, Sigma of Wijzonol?

Is budgetverf af te raden?

In sommige gevallen is budgetverf helemaal geen slecht idee. Met Histor of Flexa kun je eenvoudig je muren verven in de gewenste kleur. Hoewel de namen soms suggereren dat de verf goed dekt, zijn de kleuren van Power of Monodek niet zo krachtig als die van Sikkens, Sigma of Wijzonol. Toch is budgetverf in bepaalde situaties prima. Denk bijvoorbeeld aan het verven van een studentenkamer of een huurwoning waar duurzaamheid van de verflaag minder belangrijk is.

Flexa verf

Een liter muurverf van het merk Flexa kost tussen de € 40 en € 45, iets duurder dan huismerken maar goedkoper dan bijvoorbeeld Sikkens Alphacryl Pure, die maar liefst € 125 per liter kost. Het grootste verschil in prijs komt overeen met het grootste verschil in kwaliteit: de dure variant is extreem schrobvast en slijtvast, dus een duurzame optie.

De voordelen van Flexa verf zijn dat het redelijk betaalbaar is en de verf over het algemeen goed dekt. Echter, het is over het algemeen minder slijtvast en niet goed afwasbaar, wat betekent dat vlekken op de muur moeilijk te verwijderen zijn.

Histor verf

Dan is er nog de Histor verf. Wat is beter, Flexa of Histor? Histor staat qua kwaliteit en prijs gelijk aan Flexa, hoewel Histor voordeliger is, met een prijs tussen de € 30 en € 35 per liter. De kwaliteit is redelijk goed: de verf dekt redelijk in één laag, maar alleen op een goede ondergrond. Het kan nodig zijn om minstens één laag grondverf onder de echte kleur aan te brengen, vooral bij het overschilderen van een andere opvallende kleur. Een voordeel van Histor muurverf is de verscheidenheid aan varianten in het assortiment.

Bijzondere verf

Een ander pluspunt van Histor is het uitgebreide assortiment, dat groter is dan dat van Flexa. Van muurverf tot robuuste lak, speciale finishlak voor deuren of plinten, en zelfs grondverf en afbijt – Histor heeft eigenlijk alle soorten verf die je nodig hebt. Als je dus begint met verven met Histor en later in dezelfde kleur een lak of een primer nodig hebt, zit je wat dat betreft goed. Ook voor speciale effecten biedt Histor een breed scala aan opties, zoals goud- of zilververf, of schoolbordenverf.

Heeft Histor ook nadelen? Ja, de verf heeft zeker nadelen. De kwaliteit is aanzienlijk lager dan die van duurdere varianten. Desondanks is Histor altijd een betere keuze dan een huismerk lak of verf.

De opbouw van verf

Om het kwaliteitsverschil tussen professionele verf en budgetverf te begrijpen, is het belangrijk om te begrijpen waaruit verf bestaat. Verf bestaat uit drie hoofdonderdelen: een vast gedeelte en twee vloeibare componenten. Het vaste deel is de verfstof, ook wel pigment of kleurstof genoemd. De vloeibare componenten bestaan uit het bindmiddel (natuurlijke of synthetische hars of olie) en de verdunner (terpentijn of water). Uiteindelijk verdampt de verdunner, die aan de verf wordt toegevoegd om de verf soepeler en dunner te maken, zodat je deze gemakkelijk kunt aanbrengen op muren, plafonds of deuren.

Verschillende kwaliteit tussen merken

Het kwaliteitsverschil tussen verfmerken zit hem dus voornamelijk in de samenstelling van de basismaterialen. Elk merk stelt zijn verf samen met materialen van verschillende kwaliteit, wat zich vertaalt in prijs en prestatie. Over het algemeen geldt dat verf met hoogwaardig pigment beter dekt en dus minder lagen vereist, maar ook duurder is.

Een verf met hoogwaardig pigment dekt doorgaans in één laag, in tegenstelling tot goedkopere varianten die mogelijk meerdere lagen vereisen, vooral bij donkere en felle kleuren. Dit geldt met name voor huismerken van bouwmarkten of goedkope verfmerken zoals die van de Action. Hoewel merken als Histor en Flexa over het algemeen beter presteren dan deze goedkopere opties, is volledige dekking in één laag niet altijd gegarandeerd.

Duurzame verf

De laatste jaren is er een groeiende markt voor ecologische verven. Deze milieuvriendelijke en duurzame opties zijn samengesteld zonder gebruik te maken van schadelijke chemische stoffen en zijn gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Bijvoorbeeld, acrylverf bevat doorgaans een laagje plastic, terwijl ecologische verf dit vervangt door alternatieve grondstoffen, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Ecologische verf is qua prijs vergelijkbaar met andere hoogwaardige verven. Naarmate het aanbod van ecologische verven groeit, neemt ook de kwaliteit ervan toe. Zelfs bekende verfmerken onderzoeken steeds vaker hoe ze hun producten op een duurzamere manier kunnen produceren, met minder chemicaliën en een kleinere ecologische impact.

Wat is de betere keuze, Flexa of Histor? De slotgedachte

Na het overwegen van de voor- en nadelen kun je het beste zelf tot een conclusie komen. Zowel Flexa als Histor behoren tot de B-merken en zijn daarom van een lagere kwaliteit. Dit betekent dat je waarschijnlijk meerdere lagen verf moet aanbrengen, maar als je toch al aan het schilderen bent, is dat vaak geen groot probleem. Aan de andere kant zijn ze ook goedkoper dan premium verf, waardoor je mogelijk meer blikken moet kopen voor hetzelfde oppervlak. Het is dus verstandig om nauwkeurig te berekenen hoeveel vierkante meters je moet schilderen.

Het blijft lastig om te kiezen tussen Flexa en Histor, omdat ze vrijwel gelijkwaardig zijn. Uiteindelijk, wanneer het erop aankomt, biedt Flexa verf van iets betere kwaliteit dan Histor. Het is echter ook iets duurder. Per liter ben je met Flexa ongeveer € 0,50 tot € 1 duurder uit dan met Histor. De beslissing ligt bij jou.