Er zijn in Nederland verschillende vakbonden gericht op verschillende sectoren. Soms is het lastig kiezen. Wil je weten welke vakbonden er zijn, wat je eraan hebt en welke je het beste kunt kiezen? Dan vind je hier informatie over vakbonden. Het kan je ook eventueel op weg helpen om misschien voor een andere vakbond te kiezen.

Welke vakbonden zijn er? Lijst vakbonden

Er zijn een aantal bekende vakbonden zoals de FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging), de CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) en de VCP (Vakcentrale voor Professionals). Er zijn echter nog zeker meer dan 50 andere vakbonden. Wil je weten welke vakbonden dit allemaal zijn? Dan kun je op Wikipedia kijken welke er precies allemaal zijn.

Welke vakbond past bij mij?

Als je de filosofie hanteert dat je bij de grootste vakbond moet zijn om echt impact te kunnen maken, dan is de FNV veruit de meest aantrekkelijke partij. Zij zijn de grootste Nederlandse vakbond en bestaat uit een centrale bond, aangevuld met sector gebonden kleinere bonden, zoals bijvoorbeeld FNV Bouw met zo’n 124.000 leden.

Wil je een vakbond die er echt helemaal specifiek is voor de branche waarin je werkt? Dan kun je soms betere de fnv opzeggen, als je daar lid van bent. Er zijn namelijk ook specifieke sectoren waarin een andere vakbond gespecialiseerd in is. Zo heb je NL Sportea. Dit is de bond voor alle topsporters, uitgezonderd profvoetballers.

Acties uit het verleden

Wat je ook kunt doen is kijken naar de beloftes en de acties uit het verleden van de vakbond. Maken ze waar wat ze zeggen en komen ze werkelijk goed op voor het belang van de werknemer? Welke resultaten boeken ze nu echt? Het belangrijkste is dat een vakbond opkomt voor jouw belangen als werknemer.

Alternatieven

Het is ook mogelijk dat je in geen enkele vakbond het vertrouwen hebt dat die goed voor jouw belang opkomt. In dat geval is het ook mogelijk om je goed te verzekeren met bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering. Met een rechtsbijstandverzekering bent je verzekert tegen bijstand in het rechtsverkeer. Daarbij moet je wel goed opletten wat er in de polis van een rechtsbijstandverzekering staat. Er zijn nog wel eens ‘de kleine letters’ met allerlei uitzonderingen en voorwaarden.

Nog een ander alternatief is om ervoor te zorgen dat je voldoende geld hebt voor een advocaat die je bij een arbeidsgeschil kan bijstaan. Heb je juist weinig geld en een laag inkomen? Dan kun je gebruikmaken van het inloopspreekuur van het Juridisch Loket. Daar krijg je gratis advies. Het Juridisch Loket wordt gefinancieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Kortom? Het is afhankelijk van je wensen en mogelijkheden of en welke vakbond voor jou geschikt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *