Ben je na een ongeval op zoek naar een letselschade specialist, dan vind je op internet veel soorten aanbieders. Is jou bijvoorbeeld een ongeval in Utrecht overkomen, dan kun je kiezen voor een letselschade advocaat in Utrecht, maar ook voor een letselschade jurist, een letselschade bureau of een rechtsbijstandsverzekeraar. Maar wat is nu de beste keuze?

Bij letselschadebureaus werken in de regel alleen letselschadejuristen. Bij een rechtsbijstandsverzekeraar werken zowel letselschade advocaten als juristen. De keuze die je feitelijk dus maakt, is die tussen een letselschade advocaat en letselschade jurist.

In deze blog vergelijken wij de diensten van een letselschade advocaat en een letselschade jurist. Zo weet je of je na een ongeval in Den Haag een letselschade advocaat in Den Haag nodig hebt, of dat je beter af bent bij een letselschadejurist.

Wat doet een letselschade specialist eigenlijk?

Alvorens een letselschade advocaat en een letselschade jurist met elkaar te vergelijken, is het belangrijk om te weten wat een letselschade specialist nu eigenlijk voor je doet na een ongeval. 

Van belang is dat een letselschade specialist of belangenbehartiger niks voor je kan doen als je zelf niet eerst de nodige informatie verzameld. Zo rust op jou als letselschadeslachtoffer de bewijslast. Dit betekent dat jij moet bewijzen dat de tegenpartij schuldig is bij onder andere een aanrijding. 

Om ervoor te zorgen dat de aansprakelijkheid van de tegenpartij vast komt te staan na een aanrijding, is het belangrijk dat je altijd een schadeformulier invult. Hierop kun je aangeven wat er precies gebeurd is, bijvoorbeeld of er sprake is geweest van een kop-staart botsing of een voorrangsfout. Maar ook het letsel kun je op het schadeformulier kwijt evenals de gegeven van partijen, waaronder de naam en polisnummer van de verzekeraar.

Andere belangrijke dingen die je kunt doen als je aangereden bent door een auto of ander voertuig, is het vragen of er getuigen van het verkeersongeval zijn. Deze personen kunnen dan een getuigenverklaring afleggen. Ook dan staat vast wie er aansprakelijk is voor de geleden schade.

Is er genoeg bewijs? Dan zal een letselschade specialist de tegenpartij aansprakelijk stellen en proberen de schade voor u te verhalen. Het gaat dan om de materiële schade, maar ook om de immateriële schade.

Een letselschade specialist neemt alle zorgen uit handen, hij stelt aansprakelijk, regelt een voorschot en onderhandelt met de schadeverzekering over de hoogte van uw schadevergoeding.

Wat is nu het verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist?

Als je het zo leest, dan is er eigenlijk weinig verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist. Beiden verhalen letselschade. Moet je dan een letselschade jurist kiezen omdat deze goedkoper is?

Het antwoord op deze vraag is “nee”. In de regel is een jurist wellicht goedkoper dan een advocaat. Maar als het op het claimen van letselschade gaat is dit anders. In het Nederlands Burgerlijk Wetboek is namelijk opgenomen dat de juridische kosten voor het verhalen van letselschade door de aansprakelijk partij betaald moeten worden.

Is er dan helemaal geen verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist? Jawel, maar deze zijn eigenlijk alleen van belang als er een gerechtelijke procedure volgt. Dit levert een vergelijking tussen beide rechtsbijstandsverleners op:

Er zijn dus wel verschillen, maar in de praktijk maakt het niet heel veel uit.