Uitvaartverzekering afkopen in 2020 een slimme keus? Kom erachter!

aug 8, 2019 | 0 Reacties

Een uitvaartverzekering afkopen, het is bij sommige varianten van de uitvaartverzekering mogelijk om voor het einde van de looptijd de verzekering stop te zetten en af te kopen. Dit betekent dat je geen maandelijkse premie meer hoeft te betalen en dat de huidige dekking van de polis komt te vervallen.

Vervolgens zal dit ervoor zorgen dat jouw nabestaanden geen kapitaal krijgen uitgekeerd of dat de kosten van de uitvaart worden vergoed. Echter heb je misschien wel de mogelijkheid om de afkoopwaarde te claimen als je het afkopen uitvaartverzekering overweegt.

Wanneer kun je een uitvaartverzekering afkopen?

Je kunt het beste contact opnemen met jouw uitvaartverzekeraar als je overweegt om de uitvaartverzekering af te kopen. Zij kunnen je namelijk direct vertellen of het mogelijk is voor jouw persoonlijke situatie om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Niet bij elke uitvaartverzekering is het mogelijk om af te kopen, hier zitten namelijk voorwaarden aan verbonden. Over het algemeen kun je met de volgende voorwaarden altijd voor deze optie kiezen:

 • Maak je gebruik van een kapitaalverzekering, dan is afkopen eigenlijk altijd mogelijk.
 • Als je gaat emigreren naar het buitenland en de verzekeraar vindt het risico te groot.

Wat is dan de afkoopwaarde?

Als je al jaren aan het betalen bent voor je uitvaartverzekering, dan heb je op een gegeven moment een waarde opgebouwd. De waarde die je hebt opgebouwd over de jaren heen wordt door verzekeraars ook wel de afkoopwaarde genoemd. Kies je voor afkopen uitvaartverzekering dan krijg je de afkoopwaarde uitgekeerd.

Echter willen we je meegeven dat de afkoopwaarde van jouw uitvaartverzekering vaak niet hoog is, dit komt vaak doordat er over de jaren heen nog niet veel betaald is of omdat de kosten van de uitvaartverzekeraar worden afgetrokken van de afkoopwaarde.

Vaak is het dan ook niet voordelig om te kiezen voor afkoop uitvaartverzekering omdat de afkoopwaarde zo laag is. In de meeste gevallen heb je over de gehele looptijd meer premie betaalt dan het bedrag dat je terugkrijgt bij een afkoop. Vaak is het een verstandige keuze om eerder te kiezen voor het premievrij maken van de uitvaartverzekering.

Afkoopwaarde uitvaartverzekering berekenen

Als je ervoor kiest om de uitvaartverzekering af te kopen is het wel fijn als je weet hoeveel de hoogte precies is van de afkoopwaarde, maar hoe wordt deze berekend? Het berekenen van de afkoopwaarde gebeurt eigenlijk bij iedere verzekeraar op een andere manier. We raden je dan ook altijd aan om contact op te nemen met de verzekeraar om erachter te komen hoe de afkoopwaarde wordt berekend en hoe hoog deze is.

Er wordt vaak naar de volgende factoren gekeken door verzekeraars:

 • De premie die tot afkoop is betaald voor de uitvaartverzekering
 • De rente die op het moment actief is
 • De kosten die de uitvaartverzekeraar heeft moeten maken om het risico van de verzekerde te dekken. Voorbeelden hiervan zijn administratie, distributie en risico kosten.

Yarden is de enige verzekeraar die duidelijkheid biedt

Veel verzekeraars hebben niet op hun website vermeld hoe de afkoopwaarde wordt berekend, echter is er verzekeraar Yarden die in vergelijking met de rest wel transparant is over de berekening van de afkoopwaarde. Hieronder hebben we een tabel waarin je kunt zien hoe deze verzekeraar de afkoopwaarde van een uitvaartverzekering berekent:

Overzicht van verzekeraars

Naast een overzicht van Yarden hebben we ook de andere verzekeraars op een rijtje gezet met daarin de afkoopkosten en hoe deze de afkoopwaarde berekenen. Bij sommige verzekeraars is dit nog steeds onbekend helaas.

Zoals je kunt zien in de tabel wordt er door verzekeraars gebruik gemaakt van een actuariële rekenmethode, dit om te bepalen wat de afkoopwaarde van jouw uitvaartverzekering op het moment is. Dit betekent dat je dus niet simpelweg alle betaalde premies bij elkaar kunt optellen om zo tot de afkoopwaarde te komen.

Helaas bieden sommige verzekeraars nog geen transparantie op hun website over het berekenen van de afkoopwaarde, wel kun je hier vaak meer informatie vinden over de afkoopwaarde uitvaartverzekering in de algemene voorwaarden van de polis.

Waarom een uitvaartverzekering afkopen?

Er bestaan verschillende redenen waardoor iemand die een uitvaartverzekering heeft ervoor kiest om af te kopen. We hebben om dit duidelijk te maken de redenen hieronder op een rijtje gezet:

 • De premie die betaald moet worden voor de uitvaartverzekering kan niet meer bekostigd worden, bijvoorbeeld door een slechte financiële periode
 • Als er op hetzelfde moment een andere uitvaartverzekering is met een lagere premie en dezelfde dekking
 • Als het mogelijk is geworden om de kosten van de uitvaart uit eigen zak te betalen

We raden altijd aan om contact op te nemen met de verzekeraar als je ervoor gaat kiezen om de uitvaartverzekering af te kopen, zij kunnen je namelijk beter advies geven. Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent en kun je waarschijnlijk profiteren van de zo hoog mogelijke afkoopwaarde.

Premievrij maken van de verzekering is ook mogelijk

Afkopen uitvaartverzekering is een optie, maar het is tegelijkertijd ook mogelijk om ervoor te kiezen om de uitvaartverzekering premievrij te maken. Dit betekent dat je vanaf dat punt stopt met het betalen van de maandelijkse premie, maar de verzekering blijft nog wel steeds actief. Maar wat wordt er dan uitgekeerd bij overlijden? De verzekeraar kijkt bij een overlijden naar de premies die zijn betaald en baseert vanuit daar hoe hoog de kapitaaluitkering moet zijn.

Handige & leuke video’s

Waardering

9.6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8.9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder.
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 01-06-2021

Wellicht vindt u dit ook interessant

Vergelijk alle aanbieders van uitvaartverzekeringen

Selecteer de velden welke je wil zien
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Klik buiten het veld om de vergelijking te sluiten.
Vergelijken