Heb je veel spullen en gereedschappen die eigenlijk niet in huis horen? Dan kan het handig zijn om je eigen tuinhuisje te bouwen, waar je spullen zoals grasmaaiers en bezems kwijt kunt. Afhankelijk van je wensen en budget, kun je online of in de winkels een geprefabriceerd tuinhuisje kopen, of je kunt er zelf een bouwen.

Bij het geheel zelf bouwen van een tuinhuisje komt best wat kijken, het kan ook zijn dat een vergunning nodig is. Dit zal je vooraf moeten uitzoeken. Om je op weg te helpen, kun je in dit artikel een aantal tips vinden om je eigen tuinhuisje te bouwen.

Een stevige fundering maakt een goed begin

Voordat je een tuinhuisje kunt gaan bouwen, is het belangrijk om een goede locatie te vinden. Als je een houten tuinhuisje maakt, kun je deze het beste zo beschut mogelijk zetten en idealiter ook zo hoog mogelijk.

In de meeste gevallen hoeft de schuur niet op diepe funderingen te rusten. Een paar greppels gevuld met grind en bedekt met behandelde balken is doorgaans voldoende in gebieden met goed gedraineerde grond. Maak de balken waterpas en plaats deze haaks op elkaar.  Nu ben je helemaal klaar om het tuin huis frame te bouwen en te bevestigen.

Tuinhuisje op een heuvel? Bouw op palen

Als je tuin niet helemaal recht is, kan het rechtmaken door beton te storten een grote klus worden. Je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen door de schuur te bouwen als een dek, met palen als funderingen.

Hoeveel onderhoud wil je uitvoeren?

Het is de bedoeling dat het schuurtje een lange tijd in je achtertuin blijft staan, maar hoeveel onderhoud wil je uitvoeren? Een houten schuurtje heeft jaarlijks onderhoud nodig om schimmel en vocht buiten te houden. Metalen of PVC-schuurtjes zijn gemakkelijker te onderhouden, maar hebben door het lichte gewicht de neiging om weg te waaien tijdens een hevige storm.

Maak alles gelijk weerbestendig

Bij een tuinhuisje is het belangrijk om weerbestendige vloer en frames te bouwen. Investeer in een goede weerbestendige hout beits of verf om het hout te beschermen. Hoe meer je het tuinhuisje kunt beschermen tegen de weerselementen, hoe langer je tuinhuisje zal meegaan.

Investeer in het juiste bevestigingsmateriaal

Door voldoende bouten en moeren te bestellen kun je jouw tuinhuisje zo stevig mogelijk maken. Besparen op de hoeveelheid schroeven zal de levensduur van het tuinhuisje geen goed doen. Deze kunnen namelijk het verschil maken. Indien je ooit nog eens je tuinhuisje wilt demonteren, is dit gemakkelijker met RVS bouten en moeten. Wil je ook meteen weten hoe je de waarde van je huis kunt vermeerderen? Check dan deze blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *