We leven in een tijd waarin alles duurder is geworden. De inflatie is hoog en dat merken veel mensen en daarmee ook huishoudens in de portemonnee. Tijd om te gaan besparen, zo ook op energie. Het besparen op energie zorgt niet alleen voor minder kosten, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Besparen op energie is soms gemakkelijk, maar soms moet je ook iets investeren om uiteindelijk te kunnen besparen. Hoe snel je die kosten hebt terugverdiend zal je verbazen. Hoe kun je thuis energie besparen? In dit blog een aantal tips.

 

Sluipgebruik

De eerste en meteen de grootste tip: voorkom sluipgebruik. Sluipgebruik is vaak aanwezig in huis, bij meer apparaten dan je denkt. Bijna ieder apparaat dat op stand-by staat, verbruikt toch stroom. Bij sommige apparaten is dat te zien, zoals bij de televisie. Er brandt dan een rood lampje. Ook als je een stekker in het stopcontact laat, zoals die van je telefoon verbruikt deze nog stroom, ook dit is makkelijk te zien. Wist je dat een televisie tot €35 euro sluipverbruik per jaar kan hebben? Het is vrij makkelijk om dit sluipverbruik de kop in te drukken. Trek stekkers die uit het stopcontact kunnen uit als je het apparaat niet gebruikt of zet het apparaat helemaal uit. Wat ook helpt is om een stekkerdoos aan te schaffen met een aan- en uitknop. Je schakelt hiermee in een keer de stroom van meerdere apparaten tegelijk uit.

 

Lampen vervangen

Heb je nog veel gloeilampen of misschien wel halogeenlampen? Vervang ze door ledverlichting. Ledverlichting is wel wat duurder in de aanschaf, maar deze kosten heb je heel snel terugverdiend. Een ledlamp is tot wel 80% zuiniger dan een gloeilamp of een halogeenlamp. Tel erbij op dat een ledlamp ongeveer tien keer langer mee gaat dan een gloeilamp. Je bespaart hiermee energie thuis en het is ook nog eens goed voor het milieu. Ook feest verlichting voor bijvoorbeeld de kerst die er weer aankomt kan je prima in led bestellen. Feest verlichting is er in allerlei vormen en kleuren. Zo merk je niet dat deze verlichting ook led is.

 

Isoleren

Je kan ook een hoop energie besparen door je woning goed te isoleren. Door je woning te isoleren verlies je geen warmte, waardoor je minder energiekosten hebt. De warmte houd je binnen, de kou buiten. Je kan isoleren op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Dit is ook weer een investering, maar ook deze investering heb je heel snel terugverdiend.

 

Minder warm water

Als je ervoor kiest om minder warm water te gebruiken, dan verlaag je daarmee de energierekening. Je kan water besparen door een energiezuinige douchekop te gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om korter te douchen. Let ook op het efficiënt gebruiken van je vaatwasser en wasmachine. Zet deze pas aan als ze vol zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *