Studentenlening aanvragen in 2023 | Bekijk hier alle mogelijkheden!

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

De studentenlening, voor veel studenten een ideale uitkomst wanneer ze in uitdagende tijden terecht zijn gekomen. Als je studeert en uitwonend bent lopen de financiële lasten maandelijks hoog op. Een studenten lening wordt dan ook steeds populairder. Daarnaast heb je een flink aantal keuzemogelijkheden. Houd natuurlijk wel altijd rekening met de risico’s die geld lenen studenten met zich meebrengt.

Gelukkig bestaat de lening voor studenten. Het is een speciale leenvorm waarvan de voorwaarden zijn afgesteld op de persoonlijke situatie van veel jongeren. Waar het voornamelijk om gaat zijn de kosten van geld lenen als student. Velen hebben het niet al te breed en kunnen geen hoog rentepercentage veroorloven. Een studenten lening laat zich dan ook voornamelijk kenmerken door een aantrekkelijk rentepercentage. Daarnaast zijn er vaak regelingen te treffen waardoor er in de studententijd minder hoeft worden afgelost.

Wil je bijvoorbeeld geld lenen als student voor het bekostigen van je huisvesting of je studie? Dan is de studentenlening uitermate geschikt voor jou. Op deze pagina zullen we alle belangrijke aandachtspunten en mogelijkheden met je bespreken. Zo kun jij weloverwogen de studentenlening aanvragen.

Welke soort studentenlening kan ik het beste kiezen?

Geld lenen student kan gelukkig op een flink aantal manieren. Maar welke manier kun jij nu het beste kiezen? De meest voorkomende studentenlening in Nederland is de studiefinanciering en/ of het collegegeld krediet. Met het nieuwe stelsel is de studiefinanciering een lening die na het afronden van de studie afbetaald moet worden. Dit is ook het geval bij het collegegeldkrediet. Deze leningen worden verstrekt door DUO.

Geld lenen als student is ook mogelijk via een kredietverstrekker of grootbank. Zo kun je er voor kiezen om rood te staan middels je privé betaalrekening. Een andere veelvoorkomende leenvorm is het gebruik van de creditcard.

Op deze pagina hebben we de meest voorkomende varianten van de studenten lening voor je beschreven. Zo kun jij uiteindelijk een weloverwogen keuze maken!

Studenten lening aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs

De studenten lening aanvragen bij het Dienst Uitvoering Onderwijs is een veelgemaakte keuze door jongeren in ons land. Het collegegeldkrediet en studiefinanciering is erg populair. Met deze studentenlening ontvang je iedere maand (een zelf gekozen) een bedrag welke vrij is te besteden. Het collegegeldkrediet dient speciaal voor de betaling van het collegegeld.

Momenteel staat de studenten lening rente bij DUO op 0%. In principe is het geld lenen zonder rente. Houdt wel rekening met het feit dat dit rentepercentage gedurende de jaren kan sluiten. Naast de zeer voordelige rente wordt deze lening niet geregistreerd bij het BKR. Dit scheelt enorm bij het aanvragen van een hypotheek in de toekomst.

Afhankelijk van het leningsstelsel waarin je valt zul je de lening na het afronden van de studie moeten terugbetalen inclusief de rente. Het aflossen bij beide leenvormen zullen we met je bespreken.

Lenen als student in het oude stelsel

Er hebben flink wat veranderingen plaatsgevonden in het Nederlandse leningsstelsel voor studenten bij DUO. Zo is er een nieuw leningsstelsel gepresenteerd. Echter zijn er ook nog studenten welke onder het oude stelsel vallen. De totale studiefinanciering welke je kreeg vanuit het oude stelsel bestaat uit 5 onderdelen:

  • Basisbeurs
  • Aanvullende beurs
  • Studentenreisproduct
  • Lening
  • Collegegeldkrediet

Hierbij is het goed om te weten dat iedere student welke in het oude stelsel valt standaard het studentenreisproduct en basisbeurs ontvangen. Wil je gebruik maken van de mogelijkheid om te lenen, de aanvullende beurs of collegegeldkrediet? Dit zul je moeten aanvragen bij DUO.

Aflossen van de studentenlening met het oude stelsel

In het oude stelsel zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct weggezet in de vorm van een prestatiebeurs. Deze financiële middelen worden je toegekend in de vorm van een lening. Het mooie van het oude stelsel is dat deze drie onderdelen kunnen worden omgezet in een gift. De lening wordt omgezet naar een gift wanneer je aan de volgende voorwaarde voldoet:

  • Je moet binnen 10 jaar na de eerste maand studiefinanciering het diploma behalen

Het is niet in de standaardsituatie zo dat ieder jaar wordt omgezet in een gift. Dit heeft te maken met de waarde welke aan het diploma hangt. Heb je gekozen voor een extra lening bovenop je basis- en aanvullende beurs en collegegeldkrediet? Deze zul je ten allen tijden moeten terugbetalen tegen een rentetarief.

Lenen als student in het nieuwe stelsel

Geld lenen als student gaat sinds 1 september 2015 middels het nieuwe leenstelsel. We hebben niet meer te maken met een gift zoals in het oude stelsel. Iedere student heeft vanaf 1 september 2015 de optionele keuze om een bedrag tot maximaal € 1.200,- per maand te lenen.

Momenteel kun je dit bedrag lenen tegen een rente van 0%. Niet gek dat de meeste jongeren gebruik maken van de nieuwe studentenlening. Echter kan niet iedereen zomaar gebruik maken van deze manier om te lenen als student, lees hieronder de voorwaarden.

Wanneer studentenlening aanvragen bij DUO?
  • Je bent minimaal 18 jaar en maximaal 30 jaar oud wanneer de studiefinanciering van kracht gaat. Studenten op HBO en Universiteit niveau zijn niet gebonden aan de minimale leeftijd van 18 jaar. Ook de 17 jarige student kan op het HBO of de universiteit gebruik maken van deze zeer voordelige lening studenten.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of beschikt over een verblijfsvergunning type II, III, IV en V.
  • Je studeert aan een voltijdopleiding met een minimale loopduur van één jaar. Daarnaast kun je ook met een duale opleiding aan het HBO, universiteit of MBO beroepsopleiding gebruik maken van deze speciale lening voor studenten.

Geld lenen student in het nieuwe stelsel, wat ontvang je?

Qua onderdelen is het nieuwe stelsel niet veel veranderd. Het grootste verschil zit in het feit dat de studenten lening niet meer (volledig) wordt omgezet in een gift. De prestatiebeurs is verleden tijd sinds 1 september 2015. Hiernaast bespreken we de onderdelen van de studentenlening in het nieuwe stelsel.

De basisbeurs

Voor de meeste studenten in ons land is de basisbeurs niet meer van kracht. Jongeren op het HBO en Universiteit ontvangen dan ook geen basisbeurs mee. Enkel het MBO ontvangt deze basisbeurs nog. Ook de mensen in het oude stelsel ontvangen deze gift nog.

De aanvullende beurs

De aanvullende beurs is in het nieuwe stelsel nog wel van kracht. Echter kan je pas aanspraak maken op deze gedeeltelijke studentenlening wanneer je ouders niet boven een bepaalde inkomensgrens uitkomen.

Het studentenreisproduct

Studenten reizen flink. Volg je een voltijdse opleiding aan het MBO, HBO of Universiteit? Je kunt aanspraak maken op het studentreisproduct. Openbaar vervoer is ondanks de aanmoediging vanuit de overheid erg duur voor de student.

Vrijwel iedere student maakt dan ook gebruik van dit onderdeel van de lening studenten van DUO. Afhankelijk van het opleidingsniveau kun je een maximale periode gebruik maken van het studentenreisproduct:

  • MBO niveau 1 en 2: zolang de opleiding duurt
  • MBO niveau 3 en 4: maximaal 7 jaar
  • HBO of Universiteits-niveau: maximaal 1 jaar langer dan de duur van je opleiding
De “standaard” lening

Het nieuwe stelsel draait niet meer om prestatiebeurzen. Velen kunnen dan ook hun maandelijkse lasten niet betalen wanneer er niet wordt gekozen voor de studentenlening van DUO. Gelukkig kun je, mits je voldoet aan de voorwaarden, deze studentenlening aanvragen tegen een rente van 0%. Daarnaast beschik je over flexibele voorwaarden.

Zo kun je maandelijks het leenbedrag aanpassen of helemaal stopzetten. Na het afronden van je studie moet je deze lening binnen 30 jaar afbetalen waarin je eerste 2 jaar wordt vrijgesteld van aflossen. Natuurlijk met de studenten lening rente. Maar deze staat momenteel op 0% waardoor je dus geen rente hoeft te betalen! In 2020 kan dit veranderen.

Het collegegeldkrediet

Boven op de standaard lening kunnen studenten op het HBO en Universiteit gebruik maken van het zogenaamde collegegeldkrediet. Deze financiering is speciaal opgezet voor het betalen van het wettelijke collegegeld. Je kunt het collegegeldkrediet als een aanvulling zien op de lening studenten.

Wat is een gift en wat een studenten lening in het nieuwe stelsel?

Niet alles is omgezet in het nieuwe stelsel naar een lening. Er zijn gelukkig ook nog een aantal giften. Allereerst wat je sowieso volledig terug moet betalen inclusief rente. Dit zijn de “standaard” lening en collegegeldkrediet. Wat omgezet wordt in een gift hangt af van het opleidingsniveau.

  • MBO niveau 1 en 2: basis- en aanvullende beurs en het studentenreisproduct zijn een gift.
  • MBO niveau 3 en 4: geen terugbetaling wanneer binnen 10 jaar een diploma op minimaal niveau 3 wordt behaald.
  • HBO of Universiteit: reisproduct wordt een gift wanneer je binnen 10 jaar je diploma behaalt. De aanvullende beurs kan (gedeeltelijk) worden omgezet naar een gift afhankelijk van de waarde van je diploma.

Er zijn ook nog een aantal andere opties om aan een studentenlening te komen. Lees vooral nog even verder wanneer je specifiek hiernaar op zoek bent! Andere producten of diensten vergelijken? Kijk op de homepage voor een totaaloverzicht van waar je op kunt besparen!

Geld lenen student bij de bank

Via de Nederlandse grootbanken is het mogelijk om een lening voor studenten af te sluiten. Houd wel rekening met het feit dat de mogelijke studentenleningen zeer grote verschillen kent met de studenten lening bij DUO. Wil je niet bij DUO maar bij de bank een studentenlening aanvragen?

Dan zul je de keuze moeten maken voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De banken hebben wel rekening gehouden met de gemiddelde persoonlijke situatie van een Nederlandse student.

Zo zijn de aflossingsvoorwaarden en rentestanden van de lening studenten vaak flexibeler en voordeliger.

Een goed voorbeeld van één van deze flexibelere voorwaarden is dat er tijdens de studieperiode nog niet hoeft worden afgelost. En als we naar de rentestanden van reguliere doorlopende- en persoonlijke leningen kijken kun je veel voordeliger geld lenen als student als gevolg van een lager rentepercentage.

Wel zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan een lening van de bank als student. Zo moet je gegarandeerd minimaal 18 jaar oud zijn. Ook je inkomen moet stabiel zijn.

Er wordt dan ook gekeken naar je kredietwaardigheid. We zullen de verschillende leenvormen via de bank voor studenten hieronder met je bespreken.

Persoonlijke lening student via de bank

De persoonlijke lening student wordt vaker gekozen dan het doorlopend krediet. Deze leenvorm biedt namelijk wat meer zekerheid die graag gewenst is. Je kunt deze studenten lening aanvragen wanneer je het 18e levensjaar hebt bereikt. Na de aanvraag en acceptatie ontvang je éénmalig het totale leenbedrag op je rekening.

Je betaalt de openstaande schuld maandelijks af tegen een vast rentepercentage. Ook de looptijd van de persoonlijke lening student is vooraf afgesproken. Al deze zaken kunnen gedurende de periode niet veranderen. Je weet dan ook precies wat de maandelijkse kosten bedragen van deze lening voor studenten.

Houd wel rekening met een relatief hoog rentepercentage voor een gemiddelde student. Ook zal je over een stabiel en voldoende inkomen moeten beschikken. Een simpele bijbaan volstaat dan ook niet vaak. Wil je de studentenlening aanvragen bij een grootbank? Houd dan zeker rekening met deze acceptatievoorwaarden. Wellicht kun je beter uitwijken naar een lening bij het Dienst Uitvoering Onderwijs.

Studenten doorlopend krediet via de bank

Een minder gekozen leenvorm bij de bank voor een studentenlening is het doorlopend krediet. Deze is flexibeler maar het risico ligt flink hoger. Je hebt namelijk te maken met een variabele studenten lening rente. Ook de looptijd is niet vooraf vastgesteld en kan op ieder moment zonder nieuwe aanvraag worden verleng. Je hebt te maken met een variabele rente en looptijd.

Bij het speciale studenten doorlopend krediet geldt ook vaak dat er tijdens de studieperiode niet hoeft worden afgelost. Ook de rente ligt over het algemeen wat lager. Wel is deze variabel en kun je hier simpelweg geen pijl op trekken.

Rood staan is ook geld lenen student

Vrijwel iedere student in Nederland beschikt over een persoonlijke betaalrekening bij een van de grootbanken in ons land. Een aantal van deze banken biedt het studenten aan om tot een maximaal bedrag rood te staan. Deze maximale lening studenten varieert vaak tussen de € 500,- en € 1.000,-.

Het is een misvatting dat rood staan bij de bank geen lening is. Je betaalt namelijk gewoon rente over het uitstaande “rode” bedrag. Voor studenten ligt deze rente vaak erg laag. Gemiddeld liggen de kosten op € 6,- per maand op een roodstand van € 1.000,-.

Studentenlening via de creditcard

Je kunt het gebruik van een creditcard door een student ook aanschouwen als een studentenlening. Deze creditcards zijn speciaal op de markt gebracht voor jongeren.

Het grootste voordeel is dat je geld uit kunt geven maar nog niet direct wordt afgeschreven. De creditcardmaatschappij betaald als het ware je rekening voor.

Als het openstaande bedrag van je studentenlening binnen 31 dagen terugbetaald dan wordt hier geen rente over berekend.

Je zult wel te maken krijgen met een studenten lening rente wanneer je na dit termijn niet meer kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen.

Voor- en nadelen van de studentenlening

De studentenlening kent een aantal voor- en nadelen welke we graag nog even met je bespreken. Logischerwijs is deze leenvorm het best passend bij de jongere doelgroep. Een studentenlening gaat dan ook niet vaak over grote kapitalen. Lees hieronder nog even snel de voor- en nadelen van de studenten lening en maak een weloverwogen keuze!

Voordelen studentenlening

  • Flexibelere voorwaarden waardoor je wordt vrij gepleit van aflossing tijdens de studieperiode.
  • Profiteer van lagere rentestanden voor studenten
  • Je kunt flexibel geld lenen tegen relatief goede voorwaarden (DUO)

Nadelen studentenlening

  • Een helder leendoel is niet altijd vereist wat leidt tot een hoog risico
  • Een studenten lening brengt net als andere leenvormen risico’s met zich mee
  • Een studentenlening kost altijd geld met een uitzondering van DUO
  • Terugbetaling is altijd vereist
  • Door een troebel leendoel kun je meer lenen dan de bedoeling is. Verantwoord lenen is essentieel. Ook met de studentenlening

Inhoud