Kun je geld lenen zonder rente? Lees hier de mogelijkheden in 2023!

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Over het algemeen is het een lastige klus om geld te lenen bij een instantie zonder dat je daar iets voor teruggeeft, ook wel rente genoemd. Er zijn toch een aantal manier hoe je snel geld kunt lenen zonder dat je daar rente voor betaald. Verkijk je niet te snel op deze manieren, bij sommige mensen heerst er toch nog wel een drempel wanneer zij op deze manier hen krediet moeten lenen. Vergelijk snel leningen om de beste deal te krijgen of lees verder voor meer informatie over geld lenen zonder rente.

Lenen van geld bij je vrienden

Het komt redelijk vaak voor in Nederland, geld lenen van je vrienden, hier wordt logischerwijs geen rente voor gevraagd. Dit heeft ook te maken met het feit dat het hier vaak om kleinere bedragen gaat. Vaak zijn er geen schriftelijke afspraken vastgelegd en is er geen sanctie wanneer je het niet terug zou kunnen betalen.

In principe is het geld lenen van vrienden niet een klus die veel tijd in beslag neemt, als het maar terug betaald wordt. Doe je dit niet dan raak je waarschijnlijk een van deze vrienden kwijt. Onder geld lenen van vrienden worden ook de voorgeschoten drankjes op een stap avond meegerekend.

Zoals eerder gezegd gaat het niet om hele grote bedragen en hebben mensen vaak toch moeite met het geld lenen en vragen in de directe kring. Veel personen schamen zich voor zijn of haar financieel situatie.

Lenen van geld bij je werk

Een andere manier om renteloos aan geleend geld te komen is het vragen van een lening aan je werkgever. Dit gebeurt vaak in de vorm van een voorgeschoten salaris. Het komt niet veel voor omdat mensen zich toch al snel schamen voor de situatie. Ook willen ze niet bekend staan binnen de organisatie als iemand die geld moet vragen. Vaak worden dit soort leningen alleen verschaft aan mensen met een vast contract.

Lenen van geld bij je familie

We hebben nu een aantal voorbeelden gehad, maar deze is misschien nog wel het moeilijkst. Het vragen van geld in de vorm van een lening aan je ouders of andere familieleden. Wanneer het gevraagd wordt kiezen veel familieleden er toch voor om geld uit te lenen. Het merendeel van de families wil je maar als te graag ondersteunen.

Mensen laten zich bij dit soort vragen teveel leiden door emoties en doen het niet omdat ze anders binnen de familie kans hebben op gezichtsverlies. Niemand wil graag laten zien dat de financiële situatie niet helemaal op orde is. Zet je hier overheen wanneer je echt genoodzaakt bent, je familie wil je zeker ondersteunen.

Producten op aanbetaling kopen

Bij veel webshops online is het mogelijk om achteraf te betalen, deze functie wordt steeds toegankelijker en meer mensen gaan er gebruik van maken. Hier betaal je geen rente voor, mensen vergeten soms alleen dat dit ook een vorm van een lening is, dat neemt niet weg dat het een voordelige lening is.

Vaak wordt er bij dit soort producten een regeling getroffen waarin wordt afgesproken dat de koper elke maand een vastgesteld bedrag terugbetaald. Zoals al vermeld wordt hier geen rente over gevraagd, een renteloze lening dus. Een nadeel van deze keuze is het feit dat dit langlopende schuld betreft, dit kan voor sommige personen nog wel eens lastig zijn.

Inhoud