Seniorenlening aanvragen in 2023 | Bekijk hier alle mogelijkheden!

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Maak kennis met de seniorenlening. Deze speciale leenvormen kunt u afsluiten vanaf uw 60ste levensjaar. Deze leenvorm heeft de laatste jaren positieve ontwikkelingen ondergaan. Hierdoor is geld lenen boven 70 jaar ook mogelijk is geworden. Voorheen was het namelijk zo dat de seniorenlening voor het 68e levensjaar moest worden afgelost.

De levensverwachting is aanzienlijk gestegen waardoor banken en kleinere kredietverstrekkers haar aflossingsvoorwaarde hebben kunnen verruimen tot het 78e levensjaar. De mogelijkheden zijn vandaag de dag eindeloos. Je kunt niet alleen een nieuwe senioren lening afsluiten maar bijvoorbeeld ook oversluiten naar een alternatieve kredietverstrekker.

Hierdoor kunt u profiteren van een lager rentetarief of lager maandtermijn. Voortaan kan iedere senior een senioren lening afsluiten. Op deze pagina zullen we alle belangrijke punten omtrent de seniorenlening met u bespreken, zo weet u precies waar u aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn.

Geld lenen boven 70 jaar, is het nog mogelijk?

Geld lenen boven 70 jaar is zeker mogelijk. Ondanks de relatief hoge leeftijd zijn er nog genoeg kredietmaatschappijen die u met alle plezier krediet wil verschaffen. De seniorenlening beschikt over speciaal aangepaste voorwaarden die goed aansluiten bij de persoonlijke situatie van senioren. Echter kunnen we geen uitspraak doen over de maximale seniorenlening die je kunt ontvangen. Dit is namelijk, net als bij alle andere leningen, afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Houd echter wel rekening met strengere voorwaarden naarmate uw leeftijd vordert. Voor de banken en kredietverstrekkers draait het allemaal op het risico van niet kunnen terugbetalen. Op een latere leeftijd is het helaas nou eenmaal zo dat dit risico aanzienlijk stijgt. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden tijdens seniorenlening aanvragen met het pensioen. In de meeste gevallen daalt het inkomen waardoor er problemen kunnen ontstaan met de aflossing van de lening.

Doordat de levensverwachting door de jaren heen flink is gestegen is geld lenen 70 plus voortaan mogelijk geworden. Wilt u geld lenen boven 70 jaar? Dan raden we het u aan om alle kredietmaatschappijen onafhankelijk met elkaar te vergelijke in onze handige vergelijker.

Persoonlijke lening voor ouderen

Er zijn een aantal banken en kredietverstrekker welke u een seniorenlening aanbieden. We hadden al verteld dat deze speciale leenvorm voor geld lenen boven 70 jaar met strengere voorwaarden is belast. Echter kunnen we niet stellen dat deze voorwaarden bij iedere verstrekker hetzelfde zijn. Ook bestaan er grote verschillen in de rentetarieven. Mede hierdoor is het verstandig om alle kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken met een hulpmiddel.

De seniorenlening wordt ook nog weleens de persoonlijke lening voor ouderen genoemd. De persoonlijke lening voor ouderen toont namelijk sterke gelijkenissen met de voorwaarden van een reguliere persoonlijke lening. Deze leenvorm laat zich kenmerken door de zekerheid die het met zich meebrengt. U leent namelijk een vast bedrag welke éénmalig wordt uitgekeerd. Vervolgens zult u dit bedrag maandelijks moeten aflossen inclusief een rentepercentage over het op dat moment nog niet terugbetaalde leenbedrag.

Middels onze vergelijker ziet u precies wat de maandelijkse kosten bedragen. De rentepercentages worden bij ons namelijk omgezet in getallen. Zo beschikt u over een transparant en overzichtelijk beeld van de markt en totale kosten. 

Aandachtspunten van de seniorenlening

Een persoonlijke lening voor senioren is zogezegd belast met iets strengere voorwaarden dan de reguliere variant. Dit heeft voornamelijk te maken met de leeftijd en het bijbehorende risico wat hier aan verbonden is. Met deze voorwaarden zult u dan ook zeker rekening moeten houden tijdens het geld lenen boven 70 jaar. Desalniettemin is geld lenen 70 plus net zo makkelijk en snel geregeld als de reguliere leenvormen.

Het totale leenbedrag van de seniorenlening

Het totale leenbedrag van de persoonlijke lening voor senioren is enorm belangrijk. Het is belangrijk om te beschikken over een goed leendoel waarmee duidelijk is hoeveel het totale leenbedrag moet bedragen. Afhankelijk van de voorwaarden van de kredietmaatschappij kan het leenbedrag variëren tussen de € 5.000,- en € 50.000,-.

Geld lenen 70 plus en het rentetarief

Ook bij geld lenen 70 plus is het verstandig om op zoek te gaan naar het laagst aangeboden rentetarief. Bij de persoonlijke lening voor ouderen is dit rentetarief nog belangrijker. Deze staat namelijk gedurende de looptijd vast. Dit is ook het geval met de aflossingsperiode. Dit brengt het voordeel met zich mee dat u precies weet waar u maandelijks aan toe bent. Het nadeel is dat u niet kunt profiteren van lagere rentestanden.

Senioren lening afsluiten en de leeftijdsgrens

Onder de kredietverstrekkers verschillen de leeftijdsgrenzen sterk. Als we ze naast elkaar leggen zien we dat de onderkant van de leeftijdsgrens kan variëren tussen de 58 en 60 jaar. Dit betekent dat het vanaf deze leeftijd mogelijk is om de keuze te maken voor een senioren lening afsluiten. De bovenkant van de leeftijdgrens varieert bij de verstrekkers tussen de 68 en 72 jaar.

De aflossingstermijn

De aflossingstermijn is ook niet onbelangrijk. We raden het je aan om niet direct voor de langste looptijd mogelijk te kiezen. De bank zal bij deze leenvorm extra voorwaarden stellen waardoor je bij de ene verstrekker meer tijd hebt om af te lossen dan bij de ander. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandelijkse kosten. Echter betaalt u in dit geval wel zo kort mogelijk rente over het openstaande bedrag. U kunt het beste op zoek gaan naar een seniorenlening met een laag rentepercentage en een korte looptijd.

Overlijdensrisicoverzekering meenemen in de leenovereenkomst

Geld lenen 70 plus is met name mogelijk door de opgestelde voorwaarden omtrent het overlijdens tijdens de looptijd. Deze voorwaarden lopen erg uiteen per kredietmaatschappij. In sommige gevallen (een klein deel) wordt de restschuld kwijt gescholden. Echter komt het veel vaker voor dat de verstrekker het u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Vervolgens zal deze dekking moeten worden opgenomen in de leenovereenkomst. Hierdoor weet je zeker dat je nabestaanden niet met uw financiële lasten komen te zitten. Daarnaast profiteer je met deze verzekering vaak van een lager rentepercentage.

Alternatieven voor de seniorenlening

Of u gebruik kunt maken van de alternatieven voor de seniorenlening hangt voornamelijk af van uw eigen leeftijd. Bent u boven de 60 jaar en nog de 70 gepasseerd? Dan kunt u altijd proberen om een reguliere lening af te sluiten bij een grootbank. Er zijn grootbanken welke in hun voorwaarden hebben opgenomen dat het tot het 70ste levensjaar mogelijk om een lening af te sluiten. En dan natuurlijk niet de seniorenlening.

Ook hier zult u rekening moeten houden met strengere voorwaarden in vergelijking met een kredietnemer die afsluit op jongere leeftijd. Ook hierbij geldt dat u voor een bepaalde leeftijd de totale schuld moet hebben afgelost. Vergelijker alle kredietverstrekkers en vraag van eerste 3 verstrekkers een offerte op. Zij zullen u een aanbod opsturen waar u mee akkoord kunt gaan.

Goedkoopste seniorenlening

Bent u specifiek op zoek naar de goedkoopste seniorenlening? Dan bent u op de goede plek. We kunnen u door middel van onze vergelijker helpen met het vinden van het laagste rentepercentage. Hoe lager het rentepercentage, hoe lager de maandelijkse lasten. Er zijn een aantal manieren om de goedkoopste seniorenlening te bemachtigen.

Zo hebben we het al gehad over bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering welke je mee kunt nemen in de leenovereenkomst. Hierdoor zal het rentepercentage dalen. Het risico wordt immers kleiner. Vergelijk alle aanbieders en pak een goedkope seniorenlening!

Inhoud