Een recreatiewoning en de inboedelverzekering, is het handig om dit te regelen?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Tekst

Inboedelverzekering voor je recreatiewoning afsluiten

Een inboedel verzekering afsluiten voor een recreatiewoning is een heel slim idee maar het is wel nodig om rekening te houden met een aantal zaken voordat je dit gaat regelen. We hebben in dit artikel de nodige uitleg zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Is de inboedelverzekering verplicht als je een recreatiewoning hebt?

In Nederland ben je wettelijk verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten, denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering of autoverzekering en als je een motor of brommer rijdt moet je ook verplicht verzekerd zijn. Een aanvullende verzekering is daarentegen vaak niet verplicht. Een inboedelverzekering is in Nederland niet verplicht maar het is wel een verstandige keus om de verzekering af te sluiten als je de eigenaar bent van een woning. De schade die aangebracht kan worden aan je inboedel kan natuurlijk flink oplopen.

Maar hoe zit het dan met je recreatiewoning? Je bent daar natuurlijk niet heel het jaar aanwezig en je bent alleen in vakanties of verschillende periodes in het jaar aanwezig. Het risico dat er iets met je inboedel gebeurd is daarom vaak een stuk kleiner. Maar aan de andere kant is het natuurlijk wel een stuk moeilijker om in te grijpen als er daadwerkelijk wat aan de hand is waardoor de schade enorm kan zijn. Ook is de kans op inbraak doorgaans een stuk hoger omdat je niet altijd aanwezig bent.

Leestip: wil je weten wat je nog allemaal kunt vergelijken op onze website? Klik dan op de link: https://vergelijk-gratis.nl

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een inboedelverzekering voor je recreatiewoning?

We hebben zojuist besproken hoe het zit met inboedelverzekeringen en de recreatiewoning. Er zijn dus een aantal zaken waar je op moet letten maar in principe kun je bij het afsluiten van een inboedelverzekering hetzelfde doen als altijd. Je kunt aangeven dat je de woning of het pand gebruikt als recreatiewoning zodat de verzekeraar weet waarom je gebruik maakt van de inboedelverzekering.

Wat zijn nog 3 dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering en recreactiewoning?

  • De dekking voor inbraken, bij een recreatiewoning is deze dekking natuurlijk erg belangrijk omdat je niet altijd aanwezig bent. Bekijk dus goed hoe een verzekering deze schade dekt.
  • De dekking bij ongelukken in het huis, zeker als er kinderen aanwezig zijn in de recreatiewoning is het belangrijk dat je goed kijkt hoe deze schade gedekt wordt. Als je denkt dat de kans op schade relatief groot is raden we aan om een all-risk inboedelverzekering af te sluiten.
  • Als je een inboedelverzekering afsluit maar ook een opstalverzekering nodig hebt is het slim om een verzekeringspakket af te sluiten waarbij je beide verzekeringen in een keer afsluit

En vergeet natuurlijk niet te vergelijken!

Inhoud