Opstalverzekering

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Opstalverzekering vergelijken was nog nooit zo makkelijk. Beschik hier over alle essentiële informatie om over de beste deal te beschikken. Profiteer of bespaar direct op je opstalverzekering.

Opstalverzekering vergelijken is heel eenvoudig

Opstalverzekering vergelijken, tal van mensen kiezen er elk jaar voor. Een opstalverzekering berekenen is ideaal bij het verhelpen van de kosten bij schade aan het huis. Het is natuurlijk niet altijd zo dat u zelf verantwoordelijk bent voor de verrichte schade. Ook bij schade veroorzaakt door bijvoorbeeld uw buren bent u met een opstalverzekering perfect gedekt voor alle mogelijke schades.

Wil jij een best passende opstal verzekering dan raden wij het je aan om te kiezen voor opstalverzekering vergelijken. Na het invullen van de filters wordt er aan de hand van uw persoonlijke situatie een zo goed mogelijk passend aanbod ingeladen. Onze vergelijker houdt rekening met een aantal factoren waarop de premie wordt vastgesteld.

Opstalverzekering berekenen factoren

Wanneer je kiest voor opstalverzekering berekening wordt er rekening gehouden met een aantal factoren waarop vervolgens de premie wordt vastgesteld. Een van de belangrijkste zaken is de waarde van uw woning, hierop wordt het verzekerde bedrag vastgesteld. Hieronder hebben we belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet, houd hier rekening mee tijdens opstalverzekering afsluiten:

 • De geboortedatum
 • Uw postcode
 • De gezinssamenstelling
 • Het type woning
 • De constructie van de woning
 • De oppervlakte van de woning
 • Het materiaal van de woning
 • Kwaliteit van de woning
 • Kwaliteit van de badkamer
 • Afwerking van de woning
 • Fundering van de woning
 • Aantal kamers in de woning
 • Bouwdatum van de woning

Aan de hand van bovenstaande wordt de woningwaarde vastgesteld waarop vervolgens een aanbod wordt samengesteld die het beste past bij uw situatie. Nog geen keuze kunnen maken dan kun je er nog voor kiezen om een aantal aanbieders onderling met elkaar te vergelijken. Zo zie je absoluut niets meer over het hoofd. Opstalverzekering afsluiten is een makkie!

Wat is een opstalverzekering?

Wat is een opstalverzekering? Er bestaat onder de mensen flink wat onduidelijkheid waar dit type verzekering nu precies voor dient. Daarnaast wordt het vaak door elkaar gehaald met de welbekende inboedelverzekering. We gaan antwoord gegeven op de vraag: wat is opstalverzekering? Allereerst de opstalverzekering betekenis. Het is het type verzekering die eventuele schade aan uw woning dat wordt veroorzaakt door brand, storm of inbraak.

Met name het woordje aan uw woning is belangrijk bij de opstalverzekering, hier draait het namelijk om. De opstal verzekering wordt in de volksmond ook nog wel eens woonhuisverzekering genoemd. Maar bij de vraag wat is een opstalverzekering hoort natuurlijk ook een antwoord op de vraag wat er dan precies is verzekerd aan het huis.

Onroerende goederen

Je woning zelf is volledig verzekerd met daarbij de onroerende goederen. We zullen je eerst even uitleggen wat de onroerende goederen inhouden. Bij dit type goederen moet je denken aan zaken als de leidingen, centrale verwarming, sanitair, schuurtjes. Zoals je wellicht al opmerkt kun je deze zaken niet even optillen en ergens neer zetten, het zijn onroerende goederen.

Als je wil weten of je het over onroerende goederen hebt kun je jezelf de vraag stellen: kan ik het meeverhuizen bij een eventuele verhuizing? Alle voorwerpen aan de woning en de woning zelf zijn verzekerd met een opstalverzekering. Opzettelijke schade of met als oorzaak een oorlogssituatie of overstromingen worden niet vergoed door de verzekeraar.

Wanneer opstalverzekering afsluiten?

Wanneer opstalverzekering afsluiten zul je jezelf wellicht afvragen? Goede vraag. Met name de mensen die een particuliere woning bezitten kiezen voor een opstal verzekering. Heb je deze particuliere woning gekocht met behulp van een hypotheek dan ben je waarschijnlijk verplicht gesteld om er een af te sluiten.

Daarnaast kiezen veel ondernemers die aan huis werken voor de opstalverzekering, vooral de ondernemers met een praktijk aan huis. Dit is in de meeste gevallen geen enkel probleem voor de opstalverzekering aanbieder. Bezit je een woning die enkel dient voor zakelijk gebruik dan zul je deze soort verzekering niet kunnen afsluiten.

Goedkoopste opstalverzekering

De goedkoopste opstalverzekering treffen, het is zeker mogelijk. Op Vergelijk-gratis.nl kun je makkelijk en snel opstalverzekering vergelijken. Er zijn een aantal manieren om een goedkope opstalverzekering te bewerkstelligen die enorm goed werken bij de opstal verzekering.

Wellicht het makkelijkste wat je kunt doen is het kiezen van de meest eenvoudige dekking die wordt aangeboden, echter is dit niet altijd de beste oplossing. Je wil immers goed verzekerd zijn wanneer je woning of onroerende goederen schade ondervindt.

Goedkope opstalverzekering tips

Daarnaast worden er door veel verzekeraars veel gebruik gemaakt van zogenaamde combinatie voordelen of pakket kortingen. Je verbreed je woonverzekering door bijvoorbeeld ook te kiezen voor een inboedelverzekering. Ga hier niet zomaar van uit, wanneer dit het geval is zal de verzekeraar dit allereerst aan je vertellen.

Er zijn ook verzekeraars die flink voordeel bieden wanneer je voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Hierbij moet je denken aan een alarmsysteem of rookmelders. Er is één ding dat je absoluut niet moet doen namelijk het expres verkeerd invullen van je persoonlijke situatie. U zult dan een opstalverzekering ontvangen waarmee je bent onderverzekerd en bij een eventuele claim veel te weinig ontvangt. Houd er ook rekening mee dat de goedkope opstalverzekering niet meteen de beste is.

Voordat je kiest voor opstalverzekering afsluiten is het essentieel dat je allereerst tijd neemt voor vergelijk opstalverzekering. Heb je een aanbieder gevonden maar ben je uiteindelijk niet helemaal tevreden dan kun je altijd nog gebruik maken van de 14 dagen opzegtermijn. Maak je hier gebruik van dan ontvang je je geld gewoon terug op de rekening.

Kosten opstalverzekering

De kosten opstalverzekering, hoe zijn ze bij dit type verzekering opgebouwd? De opstalverzekering kosten bestaan uit eenmalige poliskosten, de periodieke premie en de kosten voor zelf gekozen meeverzekerde risico’s. Wanneer je kiest voor opstalverzekering vergelijken zul je binnen enkele seconden een overzicht ontvangen met de kosten. In de premie opstalverzekering zitten niet veel verschillen tussen de aanbieders, echter wel in de dekkingen. Houd hier dus goed rekening mee.

Er zijn een aantal belangrijke factoren die de premie opstalverzekering woonhuis bepalen, we zullen ze hieronder met je bespreken.

Wat kost een opstalverzekering factoren

De gemiddelde kosten opstalverzekering worden bepaald door een aantal factoren. De totale opstalverzekering kosten bestaan voor het grootste deel logischerwijs uit de maandelijkse premie. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die de premie opstalverzekering voor het grootste deel bepalen.

Herbouwwaarde opstal verzekering

De herbouwwaarde van uw woning, je zult er vast wel eens van gehoord hebben. Als we kijken naar de gemiddelde kosten opstalverzekering zien we dat de herbouwwaarde een zeer bepalende factor zijn. Maar wat is de herbouwwaarde nu precies? De herbouwwaarde zijn de totale kosten die een verzekeringsmaatschappij nodig heeft om het verzekerde huis weer volledig op te bouwen.

Door middel van de herbouwwaardemeter wordt er waarde toegekend, de particulier moet hiervoor een aantal vragen beantwoorden. In de algemene zin is het zo dat bij een hogere herbouwwaarde een hogere maandpremie betaald.

Het risico op uw woning

Verzekeren draait vooral om het afdekken van risico’s, dit moeten we dan ook zeker meenemen bij de vraag: wat kost opstalverzekering? Loop je veel risico dan zul je automatischer wijs meer moeten betalen. Logisch natuurlijk want de verzekeraar loopt meer risico. Aan risicofactoren omtrent uw woning kunt u denken aan zaken als een rieten dak. Deze heeft een grotere kans om in brand te vliegen in verhouding met een dak belegd met dakpannen.

De budgetverzekeraars zullen in de meeste gevallen geen particulieren die over een woning met rieten dak beschikken. Je zult met een rieten dak doorgaans moeten kiezen voor een duurdere opstalverzekering rieten dak.

Uw woonplaats

De kosten opstalverzekering zullen aanzienlijk stijgen wanneer u in een moeilijk bebouwbare omgeving woont. Het gaat hier voornamelijk over de herbouwwaarde. Stel het huis ondervindt schade en moet voor een deel herbouwt worden, je woont aan een gracht hartje Amsterdam. Je kunt jezelf wel voorstellen dat het in deze omgeving vele malen moeilijker bouwen is dan in een rustig gelegen dorpje.

Risico preventie

Een bepalende factor in de opstalverzekering kosten is risicopreventie. Hiermee bedoelen we alle maatregelen die je in huis hebt genomen om het risico voor de verzekeraar te verkleinen. Dee gemiddelde kosten opstalverzekering zullen door risicopreventie enorm dalen. Je kunt denken aan zaken als rookmelders, kwalitatieve alarmsystemen en dubbele en gecertificeerde sloten.

Wat kost een opstalverzekering gemiddeld?

Wat kost een opstalverzekering gemiddeld? Een goede vraag wanneer je op zoek bent naar een globale schatting van de kosten opstalverzekering. Zoals je wellicht zelf al had uitgevogeld zijn de kosten voor een vrijstaande villa hoger dan een rijtjeswoning.

We hebben hierboven al verteld dat de herbouwwaarde van een woning essentieel is voor de maandelijkse premie. Daarnaast is de zogenaamde bouwaarde van de woning erg belangrijk. Er zit namelijk een groter risico aan een houten woning in vergelijking met een woning gemaakt van bakstenen.

De gemiddelde kosten opstalverzekering kun je beste als volgend zien. Per € 1.000 aan verzekerd bedrag betaal je een gemiddelde premie van € 1,30,-. Je kunt de volgende rekensom maken om de vraag: wat kost een opstalverzekering per maand? Te beantwoorden. Neem de herbouwwaarde van de woning en vermenigvuldig deze met € 1,30,-. Je komt uit op een gemiddeld bedrag van € 325,- per jaar zonder assurantiebelasting. Inclusief betaal je een jaarlijkse premie van € 393,25. Vergelijk opstalverzekering om direct een kosten indicatie te ontvangen.

Opstalverzekering appartement/ VVE

Wat is een opstalverzekering VVE? De benaming dient als een verzamelnaam voor alle woningeigenaren in een bepaald complex. VVE staat voor vereniging van eigenaren. Ga je in een appartementen complex wonen middels huur of koop dan ben je automatisch lid van het VVE. Ben je bewoner van een appartementencomplex dan neem je de zorg over je eigen appartement. De zorg van het hele gebouw valt onder alle bewoners. Maar hoe zit het dan met een VVE opstalverzekering?

Opstalverzekering VVE vergelijken

In de praktijk komt het veel voor dat het VVE een opstalverzekering regelt voor het hele complex. Hierdoor hoeft niet iedere afzonderlijke bewoner een opstal verzekering af te sluiten. Het loont dan ook om opstalverzekering VVE vergelijken. Bent u zelf deel van een VVE dan hoef je in de meeste gevallen geen VVE opstalverzekering vergelijken. Voor de zekerheid kun je dit altijd even aan het VVE zelf vragen.

Binnen het VVE is er vaak iemand die de leiding neemt waaronder ook de verantwoordelijkheid ligt van bijvoorbeeld een VVE opstalverzekering vergelijken. Je kunt deze persoon natuurlijk ook zelf een handje op weg helpen door alvast VVE opstalverzekering vergelijken.

Opstalverzekering VVE afsluiten, wie betaald?

De VVE heeft gekozen voor een opstalverzekering VVE afsluiten. Dan nu de brandende vraag, wie betaalt deze verzekering? Ben je lid dan zul je maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag moeten betalen. In de meeste gevallen betaal je niet een los bedrag voor de VVE opstalverzekering maar wordt dit verschoven naar de te betalen servicekosten die je accepteert wanneer je in een gedeeld complex gaat wonen. Van deze service kosten worden onder andere het onderhoud en de opstalverzekering VVE betaald.

Opstalverzekering VVE afsluiten met appartementsclausule

Heb je een VVE opstalverzekering dan heb je te maken met een aantal gestelde voorwaarden door de verzekeraar. Eentje hiervan is dat schade door eigen schuld niet geclaimd kan worden. Dit klinkt misschien logisch maar kan voor flink wat problemen zorgen. Denk maar eens aan iemand die zijn of haar appartement brand sticht en de rest van het appartementencomplex wordt ernstige schade toegedaan. Volgens de voorwaarden wordt dit gezien als schade door eigen schuld waardoor de verzekeraar technisch gezien niets hoeft uit te keren.

Voor dit soort problemen is er een appartementsclausule verzonnen. Deze clausule dient als een bescherming voor alle wooneigenaren in een complex die zich wel degelijk aan de regels hebben gehouden. Beschik je hierover dan zal de verzekeraar jou geld uit moeten keren, dus ook als de buurman de schade zelf heeft veroorzaakt. Op deze manier ben je zeker dat je niet onder de nadelen van wangedrag van anderen valt. Wel zo eerlijk.

Opstalverzekering huurwoning

Maar stel je hebt je woning niet gekocht maar gehuurd. Met een opstalverzekering huurhuis moet je iets anders handelen. Je moet namelijk niet zelf actie ondernemen. De verhuurder moet een opstalverzekering huurwoning af gaan sluiten. De kosten hiervan worden uiteraard doorberekend in de maandelijkse prijs.

Opstalverzekering bedrijfspand

De opstalverzekering bedrijfspand, de ideale verzekering voor de ondernemers onder ons. Het kan namelijk voorkomen dat schade ondervindt aan het bedrijfspand door bijvoorbeeld brand of inbraak. Met een zakelijke opstalverzekering verzeker je jezelf en de onderneming voor eventuele schade. Voor veel ondernemers is het hebben van een opstalverzekering bedrijfspand ideaal, zij kunnen immers niet zonder hun pand. Daarnaast kan de schade aan een bedrijfspand hoog oplopen in de kosten, we spreken hier over tonnen.

Dekking zakelijke opstalverzekering

Heb je een zakelijke opstalverzekering afgesloten dan ben je gedekt tegen eventuele schade op en aan het bedrijfspand, schuren, stallen en garages. Als je wilt weten welke gebouwen of ruimtes zijn gedekt tegen schade kun je het volgende stellen. Alle ruimtes die worden gebruikt voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten zullen volledig worden gedekt. Hierbij wordt echter wel een belangrijke voorwaarde gesteld. De ruimtes mogen niet verplaatsbaar zijn, dit wordt ook wel duurzaam ter plaatste genoemd.

Bouwketens, makkelijk te verplaatsen silo’s, evenementen karren en dergelijke ruimtes zijn dus niet gedekt tegen eventuele schade. Daarnaast vallen er een aantal zaken van een bedrijfspand buiten de opstalverzekering zakelijk. Deze zullen we hieronder verder met je bespreken.

Funderingsclausule opstalverzekering zakelijk

Zoals we al zeiden zijn er bij verschillende aanbieders van opstalverzekeringen een aantal zaken van een bedrijfspand niet meeverzekerd. Eentje hiervan is de fundering. Over het algemeen behoort de fundering niet tot de polis omschrijving en is deze dus uitgesloten van een eventuele dekking. Om deze reden is er een zogenaamde funderingsclausule in het leven geroepen.

Deze kun je afsluiten bij je opstalverzekering zakelijk voor een extra premie die bij de basis premie wordt opgeteld. Hiermee is eventuele schade aan de fundering van het bedrijfspand volledig verzekerd.

Herbouwwaarde opstalverzekering bedrijfspand

Net als bij een particuliere opstal verzekering wordt er bij een opstalverzekering bedrijfspand sterk rekening gehouden met de zogenaamde herbouwwaarde. Hiermee wordt aangeduid hoeveel het de verzekeraar gaat kosten om het gebouw weer volledig op te bouwen, daarnaast dien dit bedrag vaak als het totale verzekerde bedrag. Vervolgens wordt aan de hand van het totale verzekerde bedrag en andere factoren een maandelijkse premie vastgesteld.

Het kan ook zijn dat in plaats van de herbouwwaarde de verkoopwaarde wordt gebruikt. Goed om te weten is dat de grond niet wordt meegerekend in de herbouwwaarde of verkoopwaarde. Dit is gunstig omdat het in de algemene regel zo is dat je bij een hogere waarde een hogere premie betaald voor je opstalverzekering bedrijfspand.

Deskundigen taxatie zakelijke opstalverzekering

Op het grote verschil in herbouwwaarde of verkoopwaarde na verschilt de particuliere opstalverzekering niet veel van de zakelijke opstalverzekering. Desalniettemin is er een belangrijk verschil. Bedrijfspanden worden in de meeste gevallen getaxeerd door een deskundige. De uiteindelijke getaxeerde waarde zal gaan dienen als het totale verzekerde bedrag van het bedrijfspand.

Dit levert het voordeel dat er met een opstalverzekering zakelijk maar weinig onderverzekering voorkomt. Dit heeft te maken met het feit dat er allereerst een overeenstemming over de waarde bereikt moet worden. Bij particuliere opstal verzekering kan het nog wel eens voorkomen dat de totale herbouwwaarde verkeerd wordt ingeschat.

Indexatieclausule opstalverzekering zakelijk

Naast de funderingsclausule bestaat er ook een zogenaamde indexatieclausule voor bedrijfspanden en de opstalverzekering. Het komt vaak voor dat het verzekerde bedrag moet worden aangepast, dit kan zelfs redelijk vaak voorkomen. Dit probleem wordt helaas niet verholpen wanneer je de waarde hebt laten taxeren door een deskundige.

Het stijgende of dalende verzekerde bedrag heeft namelijk te maken met feit dat de kosten voor bouw in de markt relatief vaak zowel kunnen stijgen of dalen. Het kan dan ook voorkomen dat de herbouwwaarde van het bedrijfspand omhoog gaat. Om onderverzekering met je opstalverzekering zakelijk te voorkomen kun je kiezen voor de indexatieclausule. Ieder jaar wordt het verzekerde bedrag automatisch verhoogd of verlaagd, dit wordt gedaan aan de hand van het indexcijfer voor de bouwkosten.

Opstalverzekering verplicht, is dit het geval?

Is een opstalverzekering verplicht? Een veel gestelde vraag door mensen die op zoek naar een dergelijke woonverzekering. Allereerst zullen we kijken naar de wetten en regels in Nederland. Volgens de wet ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten op je woning. Echter verloopt het in de praktijk in de meeste gevallen wat anders.

Opstalverzekering verplicht met hypotheek?

Ben je een huizenbezitter en heb je de woning verkregen middels een hypotheekverstrekker? Deze hypotheekverstrekker kan je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Doe je dit niet dan zul je heel lastig aan een hypotheek kunnen komen.

Dit heeft te maken met het feit dat er bij het afsluiten van een hypotheek akkoord wordt gegaan met dat de woning als onderpand dient. Bij eventuele schade aan de woning en/of bijbehorende onroerende goederen kan het zijn dat de waarde zodanig daalt waardoor het risico voor de hypotheekverstrekker veel te groot word.

Desalniettemin raden wij het iedere huizenbezitter aan om te kiezen voor opstalverzekering afsluiten. Alle schade aan de woning zal dan worden verzekerd. Over het algemeen kunnen de kosten voor schade oplopen tot in de tientallen duizenden euro’s. Voorkom dit en vergelijk opstalverzekering. Het is gemakkelijk en snel binnen 3 minuten geregeld!

Wat valt onder opstalverzekering?

Je zult je wellicht de vraag stellen: wat valt onder opstalverzekering? Een goede vraag als je het aan ons vraagt. Er bestaat namelijk vaak onduidelijkheid over de voorwaarden die met de opstalverzekering te paard gaan. Het komt enorm vaak voor dat mensen niet goed weten wat ze nu precies verzekeren en door welke verzekering eventuele schade wordt vergoed.

Allereerst willen we je sterk aanraden om alle aanbieders te vergelijken en polisvoorwaarden goed na te kijken. Wij weten dat dit veel tijd in beslag neemt maar het kan u jaarlijks enorm veel geld besparen en zorgt dat u precies weet wat u verzekerd hebt. Echter willen we je wel een goede indruk geven van wat er precies onder de opstalverzekering dekking valt. Hieronder zijn we er met meer details op in gegaan.

Lees dit zeker door want bij verschillende schadeoorzaken zitten er flink wat haken en ogen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan wanneer je een claim indient.

Wat dekt een opstalverzekering?

De opstalverzekering kent verschillende soorten dekkingen. De standaard dekking is vaak goedkoper dan de All Risk opstalverzekering dekking. Maar, let op: dit is niet altijd het geval. Soms kan een slechte dekking opstalverzekering duur zijn of een goede dekking opstalverzekering goedkoop.

Dit hangt af van de verzekeraar waarbij je de opstal verzekering onderbrengt. Dit kun je vrijwel direct voorkomen wanneer je kiest voor opstalverzekering vergelijken, profiteer jij hier ook van net als een groot aantal voorgangers?

Heb je schade aan spullen die vastzitten aan je huis dan valt dit onder je opstalverzekering. Hierbij moet je ook denken aan toilet, badkamer, leidingen en centrale verwarming. Schade door aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen zijn niet gedekt. Een opstalverzekering vergoedt de volgende schades aan jouw huis:

 • Brandschade of schade door blussen
 • Schade van roet
 • Schade door explosie
 • Wateroverlast met uitzondering van dijk doorbraak
 • Blikseminslag
 • Storm (vanaf windkracht 7 is er sprake van storm)
 • Vorst
 • Diefstal en inbraak schade aan de woning en/of onroerende goederen

Twee soorten verschillende opstalverzekeringen

Je kunt bij een opstalverzekering kiezen uit twee soorten dekking van schade, extra uitgebreid of allrisk. Extra uitgebreid dekt alleen schades die in de voorwaarden staan en All Risk dekt alle schades. Let wel op dat er bijzondere gevallen zijn. je kunt de bijzonderheden terugvinden in de polisvoorwaarden. Hieronder gaan we ook nog in op de meest voorkomende bijzondere gevallen waar je zeker weet van moet hebben.

Waterschade opstalverzekering, wat word er gedekt?

Waterschade opstalverzekering, het is bij de meeste verzekeraars een apart verhaal. We zullen het je proberen uit te leggen. De meeste aanbieders van opstalverzekeringen zullen een onderscheid maken tussen drie oorzaken van waterschade. Heb je een opstalverzekering lekkage ondervonden dan en is dit gekomen door één van de drie oorzaken dan wordt er in de meeste gevallen gewoon vergoed. We zullen hieronder een lijstje neerzetten en er vervolgens gedetailleerder op ingaan.

 • Schade door neerslag
 • Schade door indirecte neerslag
 • Schade door leidingwater

Waterschade opstalverzekering: neerslag

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de verzekeraar allemaal onder de noemer neerslag zet, dit is regen, sneeuw, hagel en/of smeltwater. Is er schade toegedaan door een van deze vormen van neerslag dan zul je bij de meeste verzekeraars gedekt zijn. Maar let op, er is echter wel een voorwaarde. De neerslag moet wel op een onvoorziene manier de woning zijn binnengekomen.

Dit betekent dus dat er geen enkele cent wordt vergoed wanneer je bijvoorbeeld zelf de raam open hebt laten staan. Maar er wordt door verschillende opstal verzekering aanbieders nog een voorwaarde gesteld. De neerslag moet namelijk schade toe richten middels het overlopen of lekkage van de dakgoten, via het dak of de bovengrondse afvoerpijp(en).

Om onduidelijkheid over dekking weg te nemen kun je het allerbeste even de polisvoorwaarden checken. Zoek naar het puntje waterschade en je zult al snel genoeg je antwoord vinden. Tip: gebruik de Ctrl + F functie om nog sneller tot je antwoord te komen!

Waterschade opstalverzekering: indirecte neerslag

Er wordt door de verzekeraar gesproken over indirecte neerslag wanneer er water is binnengelopen door de overloop van een sloot of gracht als gevolg van hevige neerslag. Beschik je over een extra uitgebreide of All Risk opstalverzekering dan ben je gedekt tegen deze oorzaak van schade. Houd er echter wel rekening mee dat je geen schadevergoeding ontvangt wanneer je schade ondervindt als gevolg van een dijkdoorbraak of overstroming vanuit zee of een rivier. Er is geen enkele opstalverzekering die deze schade zal vergoeden, ook niet wanneer je All Risk verzekerd bent.

Waterschade opstalverzekering: leidingwater

Een ander belangrijk puntje omtrent opstalverzekering lekkage is de schade die wordt veroorzaakt door leidingwater. Echter moet deze schade leidingwater wel worden veroorzaakt door de volgende genoemde oorzaken:

 • Onvoorziene water lekkages die voortkomen uit de centrale verwarming, waterleiding of hierop aangesloten installaties.
 • Overloop van water uit installaties en toestellen hierboven benoemd.
 • Het kapot vriezen van CV- of waterleidingbuizen

Een voorwaarde die ook weer hierbij wordt gesteld is dat schade ten allen tijden moet zijn veroorzaakt door een onvoorzien voorval. Stel je bent in de wintermaanden voor een langere tijd niet thuis geweest en er is een strenge winter gaande. Je leidingen vriezen kapot omdat je het water niet hebt afgetapt. Eventuele schade wordt in deze situatie dus niet vergoed.

Normaliter zal de opstalverzekering ook de kosten voor opsporing van een defect of breuk vergoeden. Ook de bijkomende schade aan muren, vloeren of andere delen van het huis zullen vergoed worden. Voor detectie wordt er namelijk in de meeste gevallen nog wel eens iets opengebroken.

Opstalverzekering lekkage claimen

Heb je last van een lekkage waardoor je waterschade hebt ondervonden dan is het essentieel dat je dit zo snel als mogelijk doorgeeft aan de verzekeraar waar jij je opstal verzekering hebt afgesloten. Bij de meeste aanbieders kun je deze schade communiceren middels de mail of telefoon. Hierna zullen vervolgstappen worden aangeduid.

Schadeformulier waterschade opstalverzekering

Om de daadwerkelijke waterschade te claimen zul je dit moeten doen middels een schadeformulier, ook deze kun je telefonisch aanvragen. Wil je direct aan de slag met de claim dan kun je deze ook gemakkelijk van de website van de verzekeraar downloaden. In het schadeformulier zul je zo gedetailleerd mogelijk in moeten gaan op de ernst van de schade en hoe deze precies is ontstaan.

Wij raden het je aan om het schadeformulier met uiterste precisie in te vullen, zo kan er een zo goed mogelijke beoordeling van de claim gemaakt worden. Je kunt ook altijd foto’s van de schade bijvoegen op het formulier, dit geeft logischerwijs een nauwkeuriger beeld van de situatie. Daarnaast kunnen ze ook als bewijs dienen wanneer de claim eventueel in twijfel wordt getrokken.

Schade expert opstalverzekering lekkage

Na het invullen zul je het schadeformulier moeten opsturen. Bij sommige aanbieders zul je dit middels de post moeten doen, bij anderen kun je dit gewoon online versturen. Na ontvangst zal de verzekeraar de claim in behandeling nemen. Het is mogelijk dat de verzekeraar een schade expert naar je adres stuurt om de gehele situatie wat beter te kunnen beoordelen. Na een besluit zul je zo snel mogelijk een bericht ontvangen, ook als je claim is afgewezen.

Opstalverzekering zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen en plaatsen is vaak een dure investering. Dan baal je enorm als deze kapot gaan door schade van eens storm of hagel. Je zonnepanelen kunnen zelf gestolen worden. En je zult er raar van kijken, maar uit cijfers blijkt dit nog vaak voor te komen.

Vallen zonnepanelen onder de opstal of inboedelverzekering?

Bij zonnepanelen is het belangrijk of ze op een plat dak of een schuin dak staan en ze zijn vastgezet. Over het algemeen zullen de zonnepanelen onder de inboedelverzekering vallen, maar het kan zijn door de manier van vastmaken dat ze ergens anders onder vallen. We raden je dit aan te controleren bij je eigen verzekeraar.

Voorwaarden bij diefstal

Voor diefstal zijn er ook een paar voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Heb je een plat dak waar de zonnepanelen op bevestigd zijn dat is het belangrijk hoe ze bevestigd zijn. Er zijn gevallen waar de zonnepanelen los op het dak staan of zijn verzwaard met extra gewicht.

Zonnepanelen geaard of niet?

Omdat ze niet ‘aard- en nagelvast’ zijn bevestigd kan dit problemen opleveren. Plus als ze gestolen worden moet je kunnen aantonen dat er braakschade is, dit is met losse bevestiging natuurlijk moeilijk te bewijzen. Controleer als je ze los hebt staan ook bij de verzekeraar wat de polisvoorwaarden zijn.

Beste opstalverzekering, welke is het?

De beste opstalverzekering, welke moet je kiezen? Er zijn verschillende instanties in Nederland die vrijwel alle aanbieders met elkaar hebben vergelijken op gestelde voorwaarden met bijbehorende premies. Wat vooral opvalt onder de verzekeraars is dat gestelde voorwaarden erg veel gelijkenissen vertonen, het grootste verschil zit dan ook in de maandelijkse premies. Des te meer rede om te kiezen voor opstalverzekering berekenen. Je kunt enorm besparen binnen enkele minuten.

Beste opstalverzekering resultaten

U zult vast benieuwd zijn naar de beste opstalverzekering resultaten. Als allerbeste uit de test komt de Interpolis TOP opstalverzekering met maar liefst een 8,4. Op de tweede plek eindigt SNS met een mooie 8,2. Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat deze verzekeraars absoluut niet passen bij je persoonlijke situatie. Tijdens opstalverzekering vergelijken zul je een aanbod op maat aangeboden krijgen welke het best aansluit bij jouw wensen en situatie.

De Interpolis TOP opstalverzekering is als beste uit de test gekomen omdat zij vooral uitblinkt met haar garantie tegen het fenomeen onderverzekering. Daarnaast is je bergplaats, schuur, stal, volière en garage standaard meeverzekert. Dit is ook het geval wanneer deze ruimtes zich op een andere plek bevinden.

 1. Interpolis
 2. SNS
 3. ASR
 4. BLG Wonen
 5. Reaal
 6. Nationale Nederlanden Standaard (All Risk)

Inhoud