Vergelijk gratis

De mogelijkheden en risico’s van geld lenen

aug 6, 2018 | Financieel, Leningen

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft gekozen voor een of meerdere leningen en heeft automatisch schuld. Bij dit percentage zijn de hypotheken van vastgoed niet meegerekend.

aug 6, 2018 | Financieel, Leningen

Veel mensen in Nederland hebben leningen

Voor ons Nederlanders lijkt geld lenen de normaalste zaak van de wereld, de meeste leningen worden afgesloten voor de aankoop van een auto of motor, op plaats 2 de leningen voor de vaste lasten en op de derde plaats de hypotheken.

Rood staan op de bank is een van de meest voorkomende vormen van een lening in Nederland. Rood staan is ook mogelijk wanneer je krediet ontvangt van een financieringsmaatschappij.

Twee soorten leningen: consumptief en hypothecair

Er zijn in Nederland twee soorten hoofdstromen leningen, dit zijn de consumptieve en hypothecaire leningen. Alle verstrekte kredieten in Nederland zou je onder een van deze twee begrippen kunnen hangen. We spreken over een consumptief krediet wanneer de lening wordt besteed aan zaken die beperkt houdbaar zijn, zoals auto’s, dure wereldreizen en witgoedapparaten.

We spreken over hypothecair krediet wanneer dit wordt uitbesteed aan duurzame goederen als bijvoorbeeld een huis. Maar wat is nu het echte verschil tussen deze twee? Het grootste verschil tussen deze twee leningen is het feit dat er bij een hypothecaire lening een onderpand wordt geëist. Dit heeft te maken met de grote bedragen van hypothecaire leningen, dit biedt zekerheid voor de kredietverstrekker.

Ga je als consument een financiële lange termijn verplichting aan? Dan is het erg belangrijk om bepaalde zaken in kaart te brengen. Denk hierbij aan de kosten van een lening, de risico’s, voorwaarden en de looptijd. Zorg ervoor dat je verschillende kredietverstrekkers met elkaar hebt vergeleken. Wij hebben een online vergelijker met alle aanbieders van krediet, wellicht is eens van deze aanbieders iets voor jou? Bekijk ook eens de site van de consumentenbond en het NIBUD.

Voorbeelden van consumptieve kredieten

In Nederland zijn er erg veel consumptieve kredieten verstrekt, wij hebben een rijtje voor u opgesteld met de meest gekozen kredieten:

  • Rood staan op de bankrekening is een van de meest voorkomende kredieten in Nederland, in de meeste gevallen is dit erg duur omdat de banken de maximale rente op deze leningen terugvragen. In deze situatie is het zo dat zelfs een kort termijn je enorm wat geld kan kosten. De maximale rente die op het moment wordt gevraagd is 14%.
  • Veel Nederlanders zijn in het bezit van een creditcard, maar ook deze heeft een bepaald bestedingslimiet. Bij iedere bank is de aflossing van dit krediet anders, in de meeste gevallen betaal je iedere maand. Vaak zijn de rentes hoger dan bij persoonlijke leningen of doorlopende kredieten.

Verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet?

Het hebben van een persoonlijke lening brengt het voordeel van een vaste looptijd met een vast rentepercentage met zich mee. Dit is makkelijker voor het berekenen van je voordeel wanneer je overstapt naar een andere kredietverstrekker.

Heb je een doorlopend krediet dan heb je geen vaste einddatum afgesproken en is er geen vast rentepercentage. Er is altijd een maximaal bedrag wat je kan lenen, de afgeloste bedragen kunnen vervolgens weer opgenomen worden. U begrijpt dat het lastiger is om een voordeel te berekenen met een doorlopend krediet.

Handige & leuke video’s

vergelijker

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Leningen, Rente, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over het afsluiten van een lening!

Wanneer wordt geld lenen interessant?

Vergelijk gratisHet wordt voortaan steeds interessanter voor de Nederlandse consument om een lening af te sluiten, vaak kunnen we ook niet anders dan overgegaan tot het lenen van krediet. In het verleden hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat het lenen van geld...

Kun je geld lenen zonder rente?

Vergelijk gratisOver het algemeen is het een lastige klus om geld te lenen bij een instantie zonder dat je daar iets voor teruggeeft, ook wel rente genoemd. Er zijn toch een aantal manier hoe je snel geld kunt lenen zonder dat je daar rente voor betaald. Verkijk je...

Het oversluiten van je lening

Vergelijk gratisJe ziet het steeds vaker voorbijkomen, geld lenen kosten geld. Voortaan zijn mobiele providers verplicht om dit bij haar abonnementen te vermelden. Maar wat is de nu de manier om zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan een lening? Dit hangt af van een...

Begin nu met het vergelijken van alle aanbieders van leningen

Beoordeel deze pagina