duurzame keuken

Als we het hebben over duurzaamheid, denken we vaak aan grote veranderingen die we moeten aanbrengen in ons leven. Toch zijn er ook kleine stappen mogelijk waarmee toch een grote verandering kan worden gecreëerd. Ook in de keuken is er veel mogelijk. Wil je een duurzame keken creëren? In deze blog gaan we het hebben over enkele eenvoudige manieren hoe je dit kunt doen.

Verminder voedsel verspilling

Het klinkt als een inkoppertje, maar het is toch een belangrijke tip. Je kunt de meest geavanceerde keuken hebben die bijna geen energie verbruikt, maar op het moment dat je veel eten weggooit ben je niet duurzaam bezig. Probeer kleine porties te koken die je niet weg hoeft te gooien. Als je toch iets overhoudt, bewaar het dan voor de volgende dag. In de koelkaste of in de vriezer is eten nog dagen of zelfs maanden houdbaar!

Ga voor energiezuinige apparatuur

Het gebruik van energiezuinige apparaten kan een groot verschil maken voor de duurzaamheid van een keuken. De apparaten in de keuken verbruiken namelijk de meeste energie. Zorg ervoor dat je nieuwe apparaten gebruikt want deze zijn veel zuiniger zijn met de energie. Een oven van 15 jaar oud doet er over het algemene veel langer over om voor te verwarmen dan een relatief nieuwere oven. Een nieuwe oven gaat zuiniger met de energie om en is hierdoor een betere keuze voor een duurzame keuken.

Andere dingen die je kunt doen om een duurzame keuken te maken is bijvoorbeeld het gebruiken van een inductiekookplaat in plaats van een gas fornuis. Je haalt namelijk veel meer rendement uit een inductiekookplaat dan uit een gasfornuis. Verder maakt een inductiekookplaat ook bijvoorbeeld een pan sneller warm dan een gasfornuis. Dit draagt ook bij aan de duurzaamheid.

Een andere tip is om goed te letten op de A+++ energie labels. Vroeger werd hier veel minder naar gekeken, maar tegenwoordig is milieu vriendelijkheid zo een groot ding geworden dat dit steeds populairder wordt. Ook hier geldt hetzelfde als het voorbeeld van de oven. Als jij nog een koelkast hebt met energie label D of E dan is dit natuurlijk veel slechter voor het milieu dan een A+++ label.

Bespaar water

Ongeveer 10% van al het waterverbruik komt vanaf de keuken. Dit is dus een punt waarop je jouw keuken duurzamer kunt maken. Door te kiezen voor waterbesparende kranen en apparatuur kun je je waterverbruik verminderen en geld besparen op de waterrekening. Ook al bespaar je maar een paar liter per dag, als je dit op jaarbasis gaat bekijken dan bespaar je echt enorm veel water. Je kunt water besparen door bijvoorbeeld een vaatwasser met een zuinige stand te nemen of een kraan met een waterbesparende kop. Of je koopt een elektrische kraan die alleen aan gaat als je jouw handen voor het detectie gebied houd.

In het kort

Onder andere door te letten op voedselverspilling en het kopen van energiezuinige apparaten met A+++ labels, kun je op een relatief eenvoudige manier een duurzame keuken creëren. Pas grote dingen aan zoals apparaten, maar let ook op de kleine dingen zoals het niet te veel verspillen van water. Gebruik deze tips en maak jouw keuken duurzaam en milieu vriendelijk!

Wil je meer weten over de voor en nadelen van elektrisch verwarmen? Lees dan nu onze blog hierover.