Een sprookjestuin is prachtig, maar het vergt ook onnoemelijk veel onderhoud. Struiken die gesnoeid moeten worden, de bloemen die bewaterd moeten worden, enzovoort. Dit kost natuurlijk behoorlijk wat tijd en energie. Er zijn echter manieren om je tuin én onderhoudsvriendelijk te maken én er toch mooi en kleurrijk uit te laten zien. Wij geven je de beste tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Denk goed na over bestrating in je tuin

Denk je dat je tuin onderhoudsvriendelijker wordt wanneer je in plaats van gras de tuin volledig voorziet van tegels? Dat is helaas niet altijd waar. Als je namelijk kiest voor bijvoorbeeld klinkers, heb je meer kans op onkruid of een groene aanslag op de tegels. Wanneer je toch een voorkeur hebt voor een strakkere tuin met veel bestrating, ga dan voor een tuintegel die al geïmpregneerd is.

tuin

Ga voor groen

Wanneer je voor een onderhoudsvrije tuin kiest, kun je alsnog kiezen voor beplanting. Er zijn namelijk genoeg soorten waar je bijna geen omkijken naar hebt. Deze behouden hun bladeren in de winter waardoor jij niet in de kou je tuin moet gaan opruimen, maar achter je glazen schuifwand van je veranda kunt genieten. Een klimopplant, beukenhaag of ligusterhaag zijn ook goede alternatieven. De liguster krijgt bovendien witte bloemen, dus die ziet er in de zomer bijzonder mooi uit.

Kunstgras

Laten we eerlijk zijn: je krijgt toch een zomers gevoel wanneer je vers gemaaid gras ruikt? Toch kost gras maaien behoorlijk wat tijd en ben je er wekelijks mee bezig. Het is dan ook niet gek dat zelfs de grootste natuurliefhebbers zijn gezwicht voor kunstgras. Eerst zag het er misschien nep uit, maar nu is een goede kunstgras mat niet meer van echt te onderscheiden. Bedenk dus goed of dit voor jou een oplossing is!

tuin

Zorg voor goed gereedschap

Soms ligt het niet aan het tuinieren zelf dat jouw enthousiasme minder wordt. Wanneer je namelijk niet de juiste materialen tot je beschikking hebt of als deze niet goed functioneren, wordt de tuin onderhouden meteen een stuk lastiger. Wat dacht je bijvoorbeeld van een grasmaaier met botte mesjes of een bezem die veel te zwaar is? Kijk eerst goed naar je gereedschap voordat je je hele tuin een metamorfose gaat geven!

Kies voor een veranda of overkapping 

Een veranda of overkapping zorgt er voor dat jij op een simpele manier toch je tuin heel ingericht kan laten overkomen. Natuurlijk is het wel een investering die je moet overwegen, maar een veranda of overkapping kan een heleboel voordelen met zich meebrengen. Denk dan bijvoorbeeld aan dat buiten zitten opeens niet meer seizoensgebonden is, of dat je nu echt het maximale uit je tuin kunt halen, zonder hier veel onderhoud aan te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *