Het aflossen van je hypotheek, hoe werkt het?

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Hoe gaat het aflossen van de hypotheek in zijn werk?

Voor veel mensen is het een droom, het hebben van een prachtig koophuis in een vrij landschap met alle ruimte zowel in je huis als in je portemonnee. Veel mensen kunnen dit beeld nog niet makkelijk naar boven halen omdat ze met een hypotheekschuld zitten. Deze moet natuurlijk wel afgelost worden, lees snel verder om erachter te komen hoe je het best je hypotheek aflost!

Verschillende hypotheekvormen en aflossen

Wanneer je wil gaan aflossen is het belangrijk om erachter te komen welk soort hypotheek je hebt afgesloten tijdens hypotheek berekenen, je hebt 4 verschillende hypotheekvormen, namelijk:

  • Bankspaarhypotheek
  • Annuïteitenhypotheek
  • Beleggingshypotheek
  • Aflossing vrije hypotheek

Er gelden andere eisen als we het hebben over aflossen daarom is het belangrijk om te weten welke vorm je hebt. Het is bijvoorbeeld bij een aflossing vrije hypotheek niet nodig om af te lossen. We zullen een paar vormen kort met u bespreken.

Het aflossen van je bankspaarhypotheek

Wat houdt een bankspaarhypotheek nu eigenlijk in? Jij als kredietnemer spaart het kredietbedrag terug gedurende de afgesproken looptijd. Dit opgespaarde geld is niet bereikbaar en staat daarom ook op een geblokkeerde rekening, dit gebeurt bij meerdere financiële producten. Over deze rekening ontvang je rente en je kunt bij deze hypotheekvorm niet kiezen voor het tussentijds aflossen. Aan het einde van de looptijd is je hypotheek volledig afbetaalt. 

Ik wil extra aflossen op mijn bankspaarhypotheek

Je hebt net gelezen dat het volgens de voorwaarden niet mogelijk is om tussentijds af te lossen. Vereniging Eigen Huis heeft naar buiten gebracht dat een bankspaarhypotheek niet echt geschikt is voor tussentijdse aflossingen, je kunt er wel voor kiezen om een extra stortingen in je spaarpolis te doen. Je kunt de beste oplossing vinden bij je Hypotheekadviseur.

Het aflossen van je annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek los je je hypotheek op een andere manier af. Je lost iedere maand gedurende de looptijd een brutobedrag af. In dit brutobedrag zit ook de rente inbegrepen, hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Gedurende de looptijd betaal je maandelijks steeds minder omdat de rente natuurlijk minder wordt. Op deze manier kom je op een moment dat een groot deel van het maandelijkse brutobedrag bestaat uit aflossing van de hypotheek.

Ik wil extra aflossen op mijn annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheek is het mogelijk om tussentijds extra af te lossen, het grote voordeel van dit kenmerk is het feit dat de maandlasten lager worden. Dit houdt in dat je meer financiële vrijheid gaat ervaren. Hetgeen wat je bespaart kan je maandelijks aan de kant zetten voor extra aflossingen. Je kunt het het best vergelijken met een sneeuwbaleffect. Hoeveel je precies mag aflossen op deze hypotheekvorm? Dat vindt je terug in de voorwaarden, houd hierbij wel rekening met de boete die je betaalt voor de rente.

Wat is boeterente?

Deze boete word je opgelegd wanneer je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost. In de voorwaarden staat vermeld hoeveel je maximaal jaarlijks boetevrij mag aflossen. Dit is vaak een percentage van je hypotheek.

Inhoud