Advies over je hypotheek, waarom is het zo duur? | Lees hier informatie over het hypotheekadvies

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

De kosten van een gemiddeld hypotheekadvies

Het is tegenwoordig zo dat wanneer je advies wilt inwinnen over je hypotheek je dit geheel uit je eigen portemonnee moet betalen. Voorheen was dit nog niet zo, nu komen veel mensen achter de werkelijke kosten van zulk soort advies. Wij hebben een rijtje van oorzaken opgesteld waarom hypotheekadvies zo duur is, lees snel verder.

De provisie van vroeger

Vroeger was het normaal dat hypotheekadviseurs geld ontvingen wanneer zij daadwerkelijk een hypotheek afgesloten op hun naam. Je raadt ’t waarschijnlijk al, hoe hoger de hypotheek was, hoe hoger de vergoeding was die de adviseurs ontvingen. Dit is natuurlijk niet een eerlijke manier van zaken doen en mag dan ook niet meer. Hier maakt Vergelijk-gratis dan ook geen gebruik van. Dit wordt ook wel het provisieverbod genoemd. 

Voortaan is het normaal dat adviseurs bijna €3000 vragen voor een hypotheekadvies. Dit heeft dan ook te maken met de provisie die is weg gesneden, kosten die voorheen gedekt werden moeten nu via een andere weg gedekt worden waardoor het tarief veel hoger ligt. Houd hier dus rekening mee tijdens hypotheek berekenen.

Wat is dan een goede prijs voor een hypotheekadvies?

Als je wat willekeurige mensen op straat zou vragen naar deze vraag dan zullen ze je vraag beantwoorden met dat ze het niet weten. Wanneer ze een leuk huis op het oog hebben kiezen ze al snel voor de lokale hypotheekadviseur. Een simpel verkooppraatje en de meeste mensen zijn al ingepakt, ze vertrouwen de hypotheekadviseur op zijn blauwe ogen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen de gemiddelde prijs van zo’n advies niet weten.

Het gemiddelde uurloon van een adviseur is ongeveer €100. Het afsluiten van een hypotheek kost ongeveer 14 uur, u begrijpt zelf al dat die hoge prijzen tegenwoordig niet kloppen. Het advies moet eigenlijk rond de €1700 kosten, betaal je veel meer? Zoek naar andere adviseurs, dit kan ook online. We raden het je aan om je ook in te lezen over de vrije keuze van hypotheek adviseur.

Hypotheekadviseurs zijn vaak verouderd

De 17 uur aan werk is natuurlijk een gemiddelde en er zullen vast adviseurs zijn die je wijs kunnen maken dat ze langer bezig moeten zijn met uw hypotheek afhandeling. In de praktijk komt het redelijk vaak voor dat de organisaties die adviseren flink wat achterlopen op ontwikkelingen waardoor ze vele malen efficiënter kunnen werken. Vaak zijn de werknemers van deze organisaties wat ouder, ze hebben vaak een andere werkwijze dan de jongere generatie tegenwoordig. Wil je meer informatie over financiële producten, klik dan op de link.

Betaal niet voor de locatie

Je betaalt altijd het uurloon van de adviseur maar naast deze kosten draai jij als consument ook op voor de kosten van de locatie. Het is in deze markt normaal om op mooie A-locaties te zitten. A-locaties zijn plekken met de hoogste huurtarieven of koopsommen. Deze kosten moeten natuurlijk ook gedekt worden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via de telefoon contact te hebben of te kiezen voor een bezoek aan huis.

Hypotheekadviseurs weten zelf ook dat de verschuiving naar het internet steeds heviger wordt, maar nog steeds kiezen hypotheekadviseurs er niet voor om in hun dure locatie kosten te snijden en het geld te herinvesteren in online kanalen. Naar onze mening erg zonde, de consument wil namelijk niet betalen voor peperdure locaties, hier hebben ze totaal geen baat bij.

Inhoud