Architect zijn is voor velen een fascinerend beroep. Je krijgt namelijk de vrijheid om panden en soms wel hele omgevingen te ontwerpen, waarbij je uiteraard wel rekening houd met de wensen en de smaak van de klant.

De eerste fase: het ontwerpen

Uiteraard bestaat een groot deel van de werkzaamheden bestaat uit het ontwerpen. Maar voordat een architect kan beginnen met ontwerpen, moeten er nog een aantal dingen geregeld worden. Zo moet hij het bestemmingsplan doornemen om te kijken of op de betreffende grond gebouwd mag worden. Daarna volgen gesprekken met opdrachtgevers, maar ook met de gemeente en woningcorporatie.  Je moet dus niet alleen creatief zijn, maar ook goed kunnen samenwerken met meerdere partijen.

Daarna begint het creatievere werk en wordt er daadwerkelijk begonnen met het maken van ontwerpen. In het begin van de ontwerpfase wordt ook al globaal een planning gemaakt en doorgaans kunnen architecten ook al een eerste indicatie van de prijs geven. Ook wordt al gekeken welke bedrijven kunnen worden benaderd om de werkzaamheden uit te voeren. Daarna is het tijd voor de definitieve ontwerpfase. Hierbij worden de eerder gemaakte ontwerpen verder uitgewerkt en geconcretiseerd. Hierbij hoort ook dat er technische omschrijvingen en berekeningen worden gemaakt.

Bekijk ook Relaxstoelen vergelijken: zo kies je de beste voor jou

architect bonaire

Contracten maken en begeleiding

Als architect wordt je haast de manager van het complete bouwtraject. Wanneer het definitief ontwerp op papier staat, kan begonnen worden met de bouw. Architecten op Bonaire zijn er verantwoordelijk voor dat alles op rolletjes verloopt. Deze schakelt namelijk de aannemer en andere bedrijven in om de bouw te kunnen realiseren. Verder let je er op dat alles verloopt zoals afgesproken. Loopt alles volgens planning, klopt het financiële plaatje en ziet alles er uit zoals vooraf besproken?

Interieur architect versus bouwarchitect

Binnen de architectuur zijn er verschillende takken die op hun beurt verschillende taken hebben. Zo heb je naast de bouwarchitect- de architect die het pand ontwerpt- ook nog de interieurarchitect. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt deze zich voornamelijk bezig met het logisch en mooi inrichten van het huis. Twijfel je over de keuren van de muur, tegels aan de wand of meubels? Dan moet je voor advies bij de interieurarchitect zijn. Wil je meer woontips? Ook die hebben wij paraat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *