Het kiezen van een energiemaatschappij is geen gemakkelijke keuze. Tegenwoordig zie je door de hoeveelheid energiemaatschappijen die er zijn niet meer welke het best bij jou past. Sinds 1 juli 2004 is de energiemarkt in Nederland een vrije markt, wat betekent dat je zelf mag kiezen bij wie je je energie afneemt. Dit heeft er voor gezorgd dat steeds meer bedrijven de energiebranche instappen, tot op het punt dat er anno 2022 ongeveer 50 energieleveranciers zijn in Nederland. Om te helpen kiezen tussen energiemaatschappijen zetten we hier onder een paar punten waar je op moet letten tijdens het kiezen van een energiemaatschappij!

Let op je vaste lasten

Een van de grootste kostenposten die je maandelijks maakt, zijn de vaste lasten. In 2022 betaalde een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer € 300,- per maand, wat al snel uitkomt op € 3600,- per jaar aan vaste lasten op energiegebied. Hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent, is natuurlijk afhankelijk van het energiecontract dat je hebt afgesloten. Wist je dat, dankzij de vrije energiemarkt, je over kunt stappen wanneer je maar wilt?  Wellicht krijg je een betere deal bij een andere energieleverancier die beter op jouw vaste lasten inspeelt. Om te weten of je geld kan besparen, raden wij je aan om te kijken naar vaste lasten vergelijkers, zij kunnen je helpen het beste aanbod te krijgen op de markt!

Contractduur

Contractduur is super belangrijk. Wanneer je het gevoel hebt dat je een gunstig contract kunt afsluiten, dan is het verstandig om dit voor een langere tijd te doen. Ondanks dat je altijd kunt veranderen van energiemaatschappij, kunnen hier wel kosten aan verbonden worden. Krijg je dus een goede deal omdat je op het juiste moment overgestapt bent? Leg deze dan voor langere tijd vast!

De algemene voorwaarden

Laat je niet verrassen door het woord ‘algemeen’.  De algemene voorwaarden verschillen namelijk per energieleverancier. Iedere energieleverancier heeft namelijk een paar zaken in het contract staan waar u rekening mee moet houden. Zo moet u denken aan wat de regeling is omtrent te laat betalen en wat de betaalwijze is. Ook moet je je afvragen wat er gebeurt wanneer het contract afloopt. Is het een automatische verlenging? Moet je opnieuw onderhandelen? Zorg er voor dat je de algemene voorwaarden goed doorleest voor je je definitieve keuze maakt!

Wil je meer informatie over het vergelijken van energie? Kijk dan hier voor energie vergelijken zonder gedoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *