Cola is wereldwijd bekend en wordt door velen gedronken. Mensen consumeren het als een lekkernij, na een intensieve sportdag of zelfs als een medicijn. Een medicijn? Ja, sommigen beweren dat cola medicinale eigenschappen heeft.

Er wordt gezegd dat cola kan helpen tegen hoesten en maagklachten. Hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is, blijven deze claims bestaan. Maar waarom wordt cola dan toch gezien als een wondermiddel?

Cola tegen hoesten

De oorsprong van deze bewering is onduidelijk, maar er zijn mensen die geloven dat cola kan helpen bij het verminderen van hoesten. Dit komt zeker niet door de cafeïne, die juist de speekselproductie remt en kan leiden tot een droge mond, wat hoesten verergert.

Echter, cafeïne kan de luchtwegen openen, wat kan helpen bij verkoudheden die gepaard gaan met hoesten. Aan de andere kant heeft cola een groot nadeel: de hoge suikerinhoud. Suiker is namelijk niet bevorderlijk voor een geïrriteerde keel en kan het hoesten juist verergeren.

Waarom zou cola dan toch werken?

Er zijn kleinschalige onderzoeken uitgevoerd waarbij mensen met hoest werden geobserveerd. De proefpersonen die cola dronken, hoestten minder dan degenen die een andere frisdrank kregen. Hieruit werd geconcludeerd dat cola mogelijk een positieve invloed heeft op het verminderen van hoesten.

Wat veroorzaakt hoesten en keelpijn?

Interessant dat cola wellicht helpt tegen hoesten, maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van hoesten en de bijbehorende keelpijn?

De meeste klachten worden veroorzaakt door ontstekingen in de keel en luchtwegen, die kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals:

Verkoudheid of griep

Een van de meest voorkomende oorzaken van hoesten en keelpijn is verkoudheid of griep. Deze virale infecties leiden vaak tot ontstekingen in de luchtwegen en keel, wat hoesten en pijn veroorzaakt. “Viraal” betekent dat de infectie door een virus wordt veroorzaakt.

Allergieën

Allergieën kunnen bij sommige mensen problemen veroorzaken. Dit gebeurt vaak door blootstelling aan stoffen zoals pollen, huisstofmijt of andere allergenen. Iedereen die hooikoorts heeft, begrijpt hoe hinderlijk dit kan zijn.

Roken

Roken draagt aanzienlijk bij aan klachten zoals hoesten en keelpijn. Tabaksrook kan de keel en luchtwegen irriteren, wat resulteert in hoestbuien en keelpijn. Het is pas na het stoppen met roken dat mensen vaak beseffen hoe veel minder vaak ze moeten hoesten.

Zure reflux

Zure reflux kan ook symptomen zoals hoesten en keelpijn veroorzaken. Bij deze aandoening vloeit maagzuur terug in de slokdarm en keel, wat leidt tot irritatie en ontsteking. Dit kan zeer onaangenaam zijn en is schadelijk voor je gezondheid.

Effectieve remedies tegen hoesten en keelpijn

Nu we de oorzaken van hoesten en keelpijn hebben besproken, is het tijd om te kijken naar effectieve remedies om deze klachten te verlichten. Hieronder vind je enkele van de meest effectieve methoden, afgezien van het drinken van cola, die vaker worden gebruikt en bewezen effectiever zijn.

Tips om hoesten en keelpijn te voorkomen

Naast de eerder genoemde remedies, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om hoesten en keelpijn te voorkomen. Hier zijn enkele effectieve tips:

Conclusie

Helpt cola tegen keelpijn en hoesten?

Je kunt het altijd proberen, maar hoewel het niet officieel bewezen is, zijn er bestanddelen in cola die zelfs averechts kunnen werken. Gelukkig zijn er vele andere, bewezen effectieve remedies en tips die je kunt gebruiken om deze klachten te verlichten en te voorkomen. Van gorgelen met zout water tot het drinken van honing en citroen, er zijn voldoende alternatieven. Als de klachten aanhouden, is het belangrijk om een arts te raadplegen.