Geld lenen voor verbouwing in 2023 | Verbouwing financieren was nog nooit zo makkelijk!

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Een verbouwing financieren kan op tal van verschillende manieren. Naast het gebruiken van al je spaargeld kun ook geld lenen voor verbouwing. Een verbouwing financieren middels een lening bij een grootbank of kredietverstrekker doe je natuurlijk niet zomaar. Daarbovenop zijn er aantal punten zoals bijvoorbeeld de leenvorm enorm belangrijk. Je wil natuurlijk wel de goede en voordeligste keuze maken wanneer je kiest voor geld lenen voor verbouwing huis.

Er wordt veelal gebruik gemaakt van de persoonlijke lening voor verbouwing. Ook het doorlopend krediet is erg populair. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor extra lenen voor verbouwing middels de hypotheek. Op deze pagina zullen we je alle belangrijke punten omtrent geld lenen voor verbouwing met je bespreken. Daarna kun je gemakkelijk het totale aanbod vergelijken. Zo weet je direct op welke manier jij het beste kunt lenen voor een verbouwing! Lees je mee?

Hoe kan ik geld lenen voor verbouwing?

De verbouwing financieren kan op een aantal manieren. Wil je je woning in waarde laten stijgen of heeft het een goede opknapbeurt nodig? De meeste mensen maken eerst (gedeeltelijk) aanspraak op het spaargeld. Is dit er niet of is het niet voldoende? Dan kun je met een aantal verschillende leenvormen geld lenen voor een verbouwing. Het is namelijk mogelijk met:

 • De persoonlijke lening
 • Het doorlopend krediet
 • De hypotheek

Persoonlijke lening voor verbouwing

Een van de meest voorkomende leenvormen is de persoonlijke lening verbouwing. Niet gek, want dit is in de meeste gevallen het voordeligste aanbod waar je uit kunt kiezen. Dit heeft voornamelijk te maken met de fiscale voordelen waar we dadelijk dieper op in zullen gaan. De persoonlijke lening voor verbouwing brengt naast financiële voordelen ook zekerheid met zich mee.

Je hebt namelijk te maken met een vaste rente en looptijd. Zo weet je precies wat je maandelijks kwijt bent om de verbouwing financieren. De persoonlijke lening voor verbouwing rente ligt over het algemeen hoger dan de hypotheekrente. Echter wordt gecompenseerd door de fiscale voordelen.

Persoonlijke lening verbouwing aftrekbaar?

De persoonlijke lening voor verbouwing aftrekbaar of niet? Een veel gestelde vraag onder onze bezoekers. Gelukkig kunnen we je van een goed gestemd antwoord voorzien. De rente is namelijk aftrekbaar mits je aan een aantal voorwaarden voldoet:

 • Het geld moet worden gebruikt voor een verbouwing aan je eigen huis
 • Lening moet in maximaal 30 jaar annuïtair zijn afgelost.

Geld lenen voor verbouwing middels de persoonlijke lening is met name populair door dit fiscaal voordeel. Als we de persoonlijke lening verbouwing rente vergelijken met de huidige hypotheekrente zien we dat deze iets hoger ligt. Echter is het met de renteaftrek voordeliger om de persoonlijke lening voor verbouwing te kiezen.

Persoonlijke lening verbouwing: voor- en nadelen

Net als bij ieder andere leenvorm heb je met de persoonlijke lening voor verbouwing te maken met een aantal voor- en nadelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je beschreven. Wellicht is deze leenvorm uitermate geschikt voor jou verbouwing!

Voordelen

 • Zekerheid door een vaste rente en looptijd
 • Eigen woning met overwaarde is niet verplicht
 • Bij de aanvraag geen bijkomende kosten
 • Online aanvraag zonder taxatierapporten
 • Rente persoonlijke lening verbouwing aftrekbaar
 • Ongelimiteerde aflossing (in sommige gevallen zonder boete)

Nadelen

 • Hogere rente in verhouding met de hypotheek
 • Stabiele en voldoende kredietwaardigheid
Geld lenen verbouwing met het doorlopend krediet

Je verbouwing financieren is mogelijk met het doorlopend krediet. De voorwaarden zijn in verhouding met de persoonlijke lening wat flexibeler. Dit is dan ook een van de grootste voordelen van deze leenvorm. We zullen eerst even uitleggen hoe het geld lenen voor een verbouwing werkt.

Geld lenen verbouwing met doorlopend krediet: voordelen

Je hebt te maken met een variabele rente en looptijd. Je weet dan ook niet precies wat de maandelijkse kosten bedragen. Daarnaast kun je afgeloste bedragen terug opnemen tot een maximaal limiet.

Met name de mensen die nog niet precies wat de totale kosten bedragen kiezen voor het doorlopend krediet. Ook komt het in de praktijk veel voor dat de verbouwing duurder uitvalt dan vooraf gedacht. Makkelijk om afgeloste bedrag terug op te nemen.

Goed om te weten is dat je enkel rente betaald over de opgenomen bedragen. Het is dus niet zo dat het maximale limiet wordt belast met rente. Zoals je leest is deze leenvorm wat flexibeler. Echter zitten hier natuurlijk ook een aantal gevaren aan die je met een persoonlijke lening voor verbouwing niet ervaart.

Geld lenen verbouwing met doorlopend krediet: nadelen

Naast de voordelen die deze leenvorm met zich meebrengt heb je ook te maken met redelijk grote nadelen. Na het lezen zul je als snel begrijpen waarom de meeste mensen kiezen voor een persoonlijke lening wanneer ze een verbouwing willen financieren. De rente van het doorlopend krediet kun je niet aftrekken bij de fiscus. Je profiteer dan ook niet van de fiscale voordelen.

Daarboven op komt dat andere leenvormen zoals de persoonlijke lening en hypotheek lagere rentes hanteren. Je snijdt jezelf als het ware in de vingers wanneer je voor deze variant kiest. Daarnaast zijn de opgenomen bedragen vrij te besteden.

Verantwoord lenen kan hiermee dan ook al snel in het gedrang komen. Het komt namelijk regelmatig voor dat er meer wordt geleend dan voor het geld lenen voor verbouwing nodig is. Zorg dan ook dat je altijd over een helder leendoel beschikt.

Geld lenen voor verbouwing met de hypotheek

Goedkoop geld lenen voor verbouwing? Dan kun je het beste kiezen voor de verbouwing financieren middels de hypotheek. En dit is vrij makkelijk te verklaren.

De rente ligt namelijk een stuk lager dan bij zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet. In de meeste gevallen kun je met deze leenvorm ook gebruik maken van de renteaftrek bij de Belastingdienst.

Daarnaast zul je de keuze moeten maken of je je huidige hypotheek wil ophogen of dat je een nieuwe afsluit. Wel zijn er een aantal extra voorwaarden die je bij andere leenvormen niet ziet terugkomen.

Voldoe je hier niet aan dan is de verbouwing financieren met de hypotheek niet mogelijk. We raden het je aan om in dit geval naar de persoonlijke lening voor verbouwing te kijken.

Voordelen en voorwaarden van de verbouwing financieren met de hypotheek

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan zult moeten voldoen bij de aanvraag. Natuurlijk zijn er ook een aantal voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

 • Je woning moet beschikken over overwaarde
 • Profiteer van de laagste rente
 • Bijkomende kosten (advies, notaris, afsluitkosten)
 • Langere looptijden mogelijk
 • Online aanvraag niet mogelijk
 • Aanvraag duurt langer dan bij andere leenvormen

Aandachtspunten van geld lenen voor verbouwing

In principe kan iedereen met een eigen woning geld lenen voor verbouwing huis. Alhoewel, je moet wel over een overwaarde op de woning beschikken. Momenteel is dit bij veel huishoudens het geval. Echter kan deze overwaarde in de toekomst weer verdampen.

Daarnaast moet de woning na de verbouwing meer waard worden. Duurzame verbouwingen komen steeds meer voor. Isolatie is hier een goed voorbeeld van. Momenteel kun je een subsidie ontvangen voor duurzame verbouwingen. Geen overwaarde dan kun je een lening afsluiten. Hierbij wordt niet gekeken naar de waarde van je woning. Helaas kunt u bij alle leenvormen niet onder een kredietwaardigheidstest uitkomen.

Wil je geld lenen voor verbouwing? Zorg dan dat je over de drie volgende zaken beschikt:

 • Taxateur welke de huidige woning van een waarde voorziet
 • Notaris welke de hypotheekakte regelt
 • Een bouwdepot voor het betalen van rekeningen
Goedkoop geld lenen voor verbouwing

Specifiek op zoek naar goedkoop geld lenen voor verbouwing? Je bent niet de enige. Niemand wil immers teveel betalen voor leningen. Gelukkig zijn er aantal tips waarmee goedkoop lenen voor verbouwing een stuk makkelijk wordt. Als we het hebben over goedkoop geld lenen voor een verbouwing dan spreken we over een laag rentepercentage.

1. Subsidie verbouwing

Bij een aantal duurzame verbouwingen is het mogelijk om subsidie aan te vragen bij je gemeente. Wel zitten er een aantal voorwaarden verbonden. Zo zijn vaak alleen de verbouwingen voor energiebesparende voorzieningen voorzien van een subsidie.

Logischerwijs zullen niet alle kosten worden gedekt door deze subsidie verbouwing maar je bespaart wel een hele hoop. Zonde om niet te gebruiken wanneer je wel aan de voorwaarden voldoet. Check dan ook zeker voor je verbouwing of je in aanmerking komt voor de subsidie verbouwing.

2. De looptijd van de lening verbouwing

Kies je voor geld lenen voor een verbouwing dan zul je een keuze moeten maken voor een looptijd. In de algemene regel geldt hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse kosten. Laat je echter niet verleiden om voor een te lange looptijd te kiezen. Het lijkt voordeliger maar je zult bedrogen uitkomen.

Dit heeft te maken met het feit dat je een langere periode rente betaald over de openstaande schuld. Wil perse goedkoop geld lenen voor verbouwing dan kun je het beste kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd tegen een zo voordelig mogelijk rentepercentage.

3. Geld lenen voor verbouwing als woningeigenaar

Je verbouwing financieren als woningeigenaar? Dan profiteer je van een aantal financieel voordelige voordelen. De meeste grootbanken en kredietverstrekkers bieden in deze situatie een korting op de rente. De lening verbouwing met rentekorting doordat je een woningeigenaar bent is wel verbonden aan extra gestelde voorwaarden.

Zo verlies je een aantal vrijheden als woningeigenaar. De woning verkopen mag niet zomaar, hiervoor moet eerst toestemming gevraagd worden aan de kredietverstrekker waarmee je een leenovereenkomst hebt lopen.

4. Lening verbouwing voor onverwachte kosten

Als je het gaat verbouwen komt het in de praktijk zeer vaak voor je te maken krijgt met onvoorziene kosten. We hebben hierboven de drie leenvormen met je besproken en daar bleek uit dat het doorlopend krediet dit probleem makkelijk kan oplossen. Echter is dit niet altijd voordelig, zo kun je de rente niet aftrekken waardoor er eigenlijk geen sprake meer is van goedkoop geld lenen voor verbouwing.

Gedekt zijn voor onvoorziene kosten tijdens de verbouwing maar geen doorlopend krediet willen afsluiten? Maak een inschatting van de totale kosten en verhoog dit met 5%. Deze 5% dient dan als een reserve en zul je apart moeten houden. Gebruik je het niet dan kun je dit bedrag gebruiken om extra af te lossen. Bij veel banken is dit mogelijk zonder boete.

5. Verstrekkers van lening verbouwing onafhankelijk vergelijken

Zeker zijn van goedkoop geld lenen voor verbouwing? Zorg dat je voor het afsluiten alle aanbieders onafhankelijk met elkaar hebt vergeleken. Er bestaan dan ook grote verschillen tussen de rentes en voorwaarden. Geld lenen voor verbouwing moet natuurlijk niet te duur worden.

Gelukkig kun je tot wel € 700,- per jaar besparen. Maak snel gebruik van onze vergelijker en kom er direct achter wat de maandelijkse kosten bedragen. Geld lenen voor verbouwing is nog nooit zo makkelijk geweest!

Inhoud