Als je over een maand of direct geld lenen wil, zijn er in Nederland verschillende mogelijkheden om geld te lenen. Om een goede keuze te maken is het belangrijk om een aantal zaken helder te hebben. Wil je graag geld lenen en de beste keuze maken? Lees dan hier over waar je op moet letten als je de manieren van geld lenen goed wil vergelijken.

Van wie leen je geld?

Je kunt geld lenen bij een familielid of vriend, maar dit kan vaak ook bij een bank of andere kredietverstrekker of een kredietbemiddelaar.

Het nadeel van het lenen van geld bij een bekende is dat het de verhoudingen negatief kan beïnvloeden als het niet goed lukt met terugbetalen. Het voordeel is dat een lening bij vrienden of familie niet bij de BKR bekend niet geregistreerd wordt. Dit geldt trouwens ook voor een studieschuld of een hypotheek voor je eigen huis.

Lenen bij vrienden of familie

Besluit je te lenen bij vrienden of familie? Dan is het gebruikelijk om een tarief voor rente te berekenen. Dit is meestal een wat lagere rente dan bij een kredietverstrekker of kredietbemiddelaar. Het is belangrijk om de afspraken op papier te zetten, waarbij duidelijk is hoeveel wanneer wordt afbetaald.

Lenen bij een kredietverstrekker of een kredietbemiddelaar

Wil je een lening bij een kredietverstrekker of –bemiddelaar dan is het belangrijk dat je de volgende zaken in de gaten houdt:

Ze zeggen niet voor niets: geld lenen kost geld. Het is dus belangrijk dat je eigenlijk liever wegblijft van de situatie dat je geld moet lenen. Dat geldt vooral voor als je bijvoorbeeld ‘net wat eerder die mooie auto wil kopen’ of dat je ‘even geen zin hebt in een wat krap bij kas fase’. Geld lenen voor luxe is geen goed plan.

Geld lenen om te investeren kan soms wel handig zijn. Calculeer daarbij wel goed de risico’s in. Bij investeringen kun je denken aan bijvoorbeeld geld voor een opschaling van je bedrijf of geld om een slimme inkoop voor je bedrijf te kunnen doen.

Heb je het geld zelf op de spaarrekening staan, maar blijf je daar liever af? Dan is het toch verstandiger om het spaargeld aan te spreken dan om een lening af te sluiten. Een lening is duurder. Bovendien moet je boven een bepaald bedrag vermogensbelasting betalen over je geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *