Gas en stroom

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Gas en stroom vergelijken levert je altijd de beste deal op. Beschik over grote kortingen en beschik ook dit jaar weer over een voordelige premie. Daarnaast lees je jezelf in met onze essentiële informatie. 

Stroom en Gas

Stroom en gas, vrijwel iedereen in Nederland heeft het nodig. Het is dan ook niet gek dat gas en stroom de meeste gebruikte energiebronnen in Nederland zijn. Vandaag de dag zijn we erg afhankelijk van stroom en gas, zonder kunnen we eigenlijk niet zo veel. Dit geldt voor de particulier maar al helemaal voor de bedrijvigheid. Denk maar eens aan de verlichting of niet werkende machines. Eigenlijk komt heel de economie stil te staan zonder gas en stroom.

Het is dus van groot belang dat je bent aangesloten bij een van de stroom en gas leveranciers in Nederland. Voordat je op zoek gaat naar een geschikte aanbieding is het goed om wat meer informatie over beide producten in te winnen. Stroom en gas leveranciers vergelijken is essentieel om het best passende contract te verkrijgen. Lees snel verder om alles te weten te komen over gas en stroom.

Tarieven stroom en gas

Je zult jezelf wellicht afvragen hoe het is gesteld met de tarieven stroom en gas. Ieder jaar publiceren gas en stroom leveranciers vanaf 1 juli of 1 januari de nieuwe variabele stroom en gas tarieven. Hieronder zullen we alle nieuwe veranderingen met je bespreken. Variabele tarieven gas en stroom zijn de duurste over heel de markt, desalniettemin beschikt meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens over een variabel tarief.

Daling tarieven stroom en gas gecompenseerd door vaste leveringskosten

De gemiddelde energierekening van een Nederlands huishouden zal per 1 juli ongeveer dalen met 4%. Twee van de grootste stroom en gas aanbieders hebben de variabele stroom en gas prijzen per 1 juli flink laten dalen. Echter wordt deze daling sterk gecompenseerd door een stijging van de vaste leveringskosten. Wanneer je over een verbruik beschikt van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas zul je op jaarbasis ongeveer € 82,- goedkoper uit zijn, dit is dan ook een daling van 4%.

Gas en stroom prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, met name als we kijken naar de hoogte van de tarieven van vorig jaar. Gemiddeld gezien lagen de stroom en gas tarieven op dat moment € 250,- lager. Deze cijfers zijn afkomstig van de drie grootste gas en stroom leveranciers, namelijk Nuon/Vattenfall, Essent en Eneco.

Verschillen in variabele prijzen gas en stroom bij de grootste energieleveranciers.

De cijfers liggen niet gelijk wanneer we kijken naar de drie grootste stroom en gas leveranciers. Wil je de grootste besparing op pikken dan kun je dit doen bij Eneco. Zij behalen voor een meerpersoonshuishouden een besparing van € 180,- netto op jaarbasis. Houd hier echter wel rekening met het feit dat Eneco voorheen de hoogste variabele tarieven aanbood waardoor de besparing nu extra groot lijkt.

Kies je voor leverancier Nuon/Vattenfall dan kun je een besparing behalen van € 65,- netto op jaarbasis. Grootmacht Essent heeft niet veel veranderd aan haar variabele stroom en gas prijzen, deze zijn nagenoeg gelijk gebleven met vorig jaar. De verwachting is ook dat Essent haar stroom en gas prijzen dit jaar niet meer gaat verlagen.

Wat voornamelijk opvalt is dat Eneco en Nuon/Vattenfall wijzigingen hebben doorgevoerd in de vaste leveringskosten. Essent deed dit al eerder. Het kan dus een slim trucje zijn van deze leveranciers om de consument te laten geloven dat de tarieven gas en stroom zijn gedaald terwijl de vaste leveringskosten zijn gestegen.

Het is dan ook lastig voor de consument om het werkelijke effect van deze wijzigingen op de jaarkosten op de juiste manier te interpreteren. We raden het je dan ook sterk aan om te kiezen voor stroom en gas vergelijken. Hierbij ontvang je een actueel overzicht met alle bijbehorende kosten, hierdoor weet je precies waar je aan toe bent.xt

Overstappen gas en stroom, wanneer is het beste moment?

Overstappen gas en stroom, steeds meer mensen kiezen er jaarlijks voor. Niet gek natuurlijk want ieder jaar weer worden en flinke besparingen door tal van huishoudens behaald. Desalniettemin bestaan er geschikte moment om te kiezen voor overstappen gas en stroom. De beste optie is natuurlijk wanneer je een volledig gratis overstap kan maken naar andere voordelige stroom en gas leveranciers. Overstappen gas en stroom is te allen tijde gratis wanneer je dit 6 weken voor het einde van het lopende contract doet.

Doe je dit eerder dan de 6 weken voor het aflopen van het contract dan zul je rekening moeten houden met extra kosten. Je kunt namelijk worden benadeeld met een zogenaamde overstapboete, deze boetes zijn vastgesteld door het ACM en hangen met name af van de resterende contractduur. Let hier goed op want je besparing door het overstappen gas en stroom kunnen op deze manier teniet worden gedaan.

Overstappen gas en stroom, waar moet ik op letten?

Veel huishoudens kunnen gratis overstappen gas en stroom. Zij kunnen op zoek naar de goedkoopste gas en stroom leverancier. Maar wat moet je nu precies op letten in deze zoektocht? Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe leverancier raden wij het je aan om even het eindtermijn van je huidige contract erbij te pakken.

Het kan ook zijn dat je nog nooit bent overgestapt naar een alternatieve stroom en gas aanbieders. Er bestaat in deze situatie een grote kans dat je over een variabel contract beschikt, dit wordt ook wel een contract voor onbepaalde tijd genoemd. Het nadeel van deze type contracten is dat ze altijd het duurste zijn, echter kun je wel maandelijks gratis overstappen naar een eventuele nieuwe aanbieder. Ook kun je je tarieven gas en stroom laten vastzetten bij je huidige leverancier.

Overstappen gas & stroom met een contract met looptijd

Wanneer u gebruik maakt van een contract met een bepaalde of vastgestelde looptijd van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar, dan bestaat er de mogelijkheid om binnen de overstaptermijn een contract af te sluiten bij een van de gas en stroom leveranciers in Nederland.

Uw nieuwe afgesloten contract is pas van toepassing op het moment dat de looptijd van het oude contract verlopen is. Deze overstaptermijn is meestal vastgesteld op 6 weken voordat je huidige contract afloopt. Een overstap buiten deze termijn kan overstapboetes met zich mee brengen. Echter komt het vaak voor dat er nog steeds een besparing wordt behaald, ondanks de verkregen overstapboete.

Hoelang duurt deze overstaptermijn?

Wanneer u de keuze voor overstappen gas en stroom dan duurt dit in veel gevallen vier tot zes weken. Deze tijd gaat in vanaf het moment dat u het overstapformulier hebt ingevuld, tot aan het moment dat u bent aangesloten bij een van de nieuwe gas en stroom leveranciers.

Bij het overstappen hoeft u zelf niks te doen, uw nieuwe leverancier zorgt ervoor dat alles wordt geregeld. Uiteraard blijft u tijdens deze overstap aangesloten op uw huidige gas en stroomnetwerk.

Om even samen te vatten, als u dus zonder problemen wilt overstappen moet u minimaal zes weken voor het einde van uw huidige contract de overstap aangeven. U moet hierbij wel opletten dat u de overstap niet te vroeg inzet. Dit omdat de gas- en stroomleveranciers een overstaptermijn hanteren. Tijdens stroom en gas leveranciers vergelijken zul je er binnen enkele seconde achter komen hoe groot de besparing is die jij kunt maken!

Goedkoopste stroom en gas

Op zoek naar het goedkoopste stroom en gas? Dit begrijpen wij ontzettend goed, stroom en gas blijft namelijk stroom en gas, er is dan ook geen kwaliteitsverschil tussen alle leveranciers. Al helemaal niet bij de goedkoopste stroom en gas leverancier. Wanneer je het goedkoopste gas en stroom wil ontvangen in jouw situatie dan is dit afhankelijk van een aantal factoren.

Om deze reden kunnen wij niet een eenduidig antwoord geven over wie de goedkoopste stroom en gas aanbieder is. Het kan namelijk zin dat jij op jouw adres goedkope stroom en gas ontvangt bij de aanbieder Eneco, maar je achterbuurman juist helemaal niet.

Een goedkoop gas en stroom contract wordt voornamelijk bepaald door de vaste- en variabele tarieven. Hierbij kan een welkomstkorting of cadeau ook meespelen in een goedkoop gas en stroom contract.

Goedkoopste stroom en gas aanbieder

Wil je het goedkoopste gas en stroom bij jouw thuis ontvangen dan zul je op zoek moeten gaan naar de goedkoopste stroom en gas aanbieder. Niemand wil teveel betaling voor stroom en gas waardoor vrijwel iedereen in Nederland baat heeft bij de keuze voor de goedkoopste stroom en gas aanbieder. Hierbij kunnen we je alvast vertellen dat het slim is om te kiezen voor een 1-jarig stroom en gas pakket. Hierdoor weet je zeker dat je ieder jaar over goedkoop gas en stroom beschikt. Je zit namelijk niet langer dan één jaar vast aan een leverancier en kunt ieder jaar overstappen zonder overstap boete.

Let wel goed op, zorg dat je met je een 1-jarig contract daadwerkelijk overstap naar de nieuwe goedkoopste stroom en gas aanbieder op jouw huishouden. Doe je dit niet dan zullen je tarieven gas en stroom overgezet worden naar variabel. Variabele tarieven zijn het duurste waardoor je van goedkope stroom en gas naar het duurste gas en stroom gaat.

Goedkoopste gas en stroom verschilt per huishouden

Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste gas en stroom dan is het goed om te weten dat de goedkoopste gas en stroom verschilt per huishouden. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het verbruik bij ieder huishouden verschillend is. Verbruik is dan ook de grootste factor in de kostenopbouw.

Vergelijk stroom en gas om er achter te komen waar jij goedkope gas en stroom kunt ontvangen. Dit is mogelijk via onze vergelijker. Middels deze vergelijker kun je een vergelijking maken aan de hand van jouw persoonlijke situatie. De goedkoopste stroom en gas aanbieder zal boven in de lijst voor je verschijnen.

Goedkope gas en stroom leveranciers

De stroom en gas prijzen fluctueren constant. Er zijn stroom en gas leveranciers die vrijwel elke week de prijs veranderen. Daarnaast ben je in de mogelijkheid om ieder jaar de overstap te maken naar de nieuwe goedkoopste gas en stroom aanbieder. Het is dan ook meer dan verstandig om ieder jaar de overstap te maken, doe je dit niet dan laat je letterlijk geld liggen dat je in 3 minuten had kunnen verdienen/besparen.

Stroom en gas leveranciers vergelijken levert je altijd de hoogste besparing op. Daarnaast profiteer je van nieuwe welkomstkortingen en natuurlijk voordeligere tarieven. Om dat we je hierbij willen helpen kun je bij ons een onafhankelijke vergelijking maken tussen alle gas en stroom aanbieders.

Om het nog makkelijker te maken hebben we hieronder een tabel samengesteld met de goedkoopste aanbieders op de markt. De cijfers zijn gebaseerd op de laagste prijs met een verbruik van 2.500 kWh en 1.000 M3 gas.

Stroom en gas berekenen

Wanneer je stroom en gas wil berekenen is het handig om te weten welke factoren je totale stroom en gas verbruikt bepalen. Met name je persoonlijke situatie en voorkeuren spelen een grote factor. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Groote van het huishouden: de grootte van het huishouden spreekt redelijk voor zich. Hoe groter het huishouden, hoe groter het verbruik. Een vijfpersoonshuishouden is dan ook duurder uit dan iemand met een eengezinshuishouden.
 • Vaker thuis of op de weg?: Ben je iemand die de meeste tijd thuis is en volop gebruikt maakt van de verwarming of douche dan zal je energieverbruik aanzienlijk hoger liggen. Iemand die minder thuis is zal een lager verbruik realiseren.
 • Type woning: het type woning speelt een belangrijke rol. Wanneer je beschikt over een vrijstaande woning dan zul je in de meeste gevallen een hoger verbruik treffen dan iemand die beschikt over een appartement.
 • Elektronische apparaten: Ben je een echte tech-freak en beschik je over tal van elektronische apparatuur dan zul je te maken krijgen met een hoger verbruik. Met name oudere apparaten verbruiken vele malen meer dan nieuwe. De grootste verbruikers in huis zijn de magnetron, waterkoker, droger, wasmachine en de koelkast.

Gas en stroom berekenen tabel

Veel mensen vinden het moeilijk om gas en stroom berekenen, het inschatten van het verbruik is ook niet zo’n makkelijke klus. Kies je voor gas en stroom berekenen dat raden we het je aan om even je laatste eindafrekening erbij te pakken, hierop staat precies hoeveel jij hebt verbruikt. Echter kan het zijn dat je nog niet de eindafrekening hebt ontvangen. Maar hier hebben wij de oplossing voor. Milieu Centraal zocht uit en deed onderzoek naar het gemiddelde verbruik gas en stroom. De resultaten hebben we hieronder in een overzichtelijke tabel verwerkt.

Houd er wel rekening mee dat de cijfers kunnen afwijken van je eigen persoonlijke situatie.

Verbruik aan de hand van grootte huishouden

Verbruik aan de hand van type woning

Gas en stroom aanbiedingen

Ieder jaar weer zijn en stroom en gas leveranciers die speciale actietarieven hanteren voor nieuwe klanten, een binnen lokkertje. Niet slecht want je kunt er flink wat mee besparen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat je een gratis cadeau bij je contract ontvangt, vaak in de vorm van voordelige cadeaubonnen. Via Vergelijk-Gratis kun je profiteren van tal van aanbiedingen gas en stroom, daarnaast vind je cadeaus en andere welkomstkortingen allemaal terug in de vergelijker.

Op het moment zijn er een aantal aanbiedingen stroom en gas van kracht. Om het wat makkelijker te maken hebben we de gas en stroom aanbiedingen opgedeeld in twee verschillende categorieën. Namelijk een stroom en gas aanbieding in de vorm van een welkomstkorting en een aanbieding gas en stroom in de vorm van een cadeau.

Gas en stroom aanbiedingen: welkomstkortingen

Gas en stroom aanbiedingen: cadeaus

Stroom en gas aanbieding in de vorm van een cadeau

Je zult je wellicht afvragen waarom zoveel aanbieders er op los strooien met redelijk waardevolle welkomst cadeautjes. Het klinkt heel voordelig en werkt goed als een echt aanlokkingsmiddel. Er zijn dan ook weer ieder jaar tal van mensen dit soort aanbiedingen stroom en gas vallen.

Echter moet je bij de keuze voor een cadeau, voordat je het hebt afgesloten, sterk rekening houden met voorwaarden en tarieven welke staan beschreven in het contract. Het komt in de praktijk veel voor dat stroom en gas prijzen erg laag zijn maar het vastrecht van de leverancier de uiteindelijke jaarprijs verhoogt.

Kies je voor aanbiedingen stroom en gas in de vorm van een tablet of cadeaukaart? In de meeste gevallen ben je na verloop van tijd meer geld kwijt. Er wordt namelijk vaak als voorwaarde gesteld dat je minimaal een 3-jarig contract met vaste tarieven afsluit. Na deze drie jaar had je al 3 keer op zoek kunnen gaan naar een nieuwe stroom en gas aanbiedingen. Jaarlijks overstappen van leverancier is altijd de goedkoopste oplossing.

Stroom en gas vergelijken

Stroom en gas vergelijken middels onze website is 100% betrouwbaar, veilig en onafhankelijk. Ieder jaar zijn er steeds meer mensen die de verstandige keuze maken voor gas en stroom vergelijken. Wij maken een vergelijking tussen alle aanbieders in Nederland. Daarnaast kun je alle welkomstkortingen en cadeaus overzichtelijk terugvinden in onze vergelijker.

Heb je tijdens het vergelijk stroom en gas de beste en voordeligste leverancier gevonden voor jouw persoonlijke situatie? Via onze website is het mogelijk om direct de overstap te maken naar je nieuwe aanbieder en die besparing binnen te halen. Je hoeft je geen zorgen te maken over je persoonlijke gegevens. Deze worden enkel en alleen gecodeerd doorgestuurd naar de nieuwe gas en stroom aanbieder. Deze partij zal de overstap overnemen, je hoeft verder dan ook niets meer te doen.

Waarom stroom en gas leveranciers vergelijken?

“Vergelijk gas en stroom” of “prijsvergelijk stroom en gas” zul je vast wel eens zijn tegengekomen. Maar waarom moet je nu precies stroom en gas leveranciers met elkaar vergelijken. Allereerst zul je met een vergelijking een duidelijk overzicht ontvangen voor wat er op jouw adres mogelijk is. Hierbij is het goed om te weten dat het goedkoopste aanbod altijd bovenaan in de lijst verschijnt.

Daarnaast bent u altijd verzekerd van het feit dat je over het goedkoopste gas en stroom beschikt, ieder jaar weer. Wellicht had je het al gelezen maar we raden het je aan om altijd te kiezen voor een 1-jarig contract. Zo kun je ieder jaar kosteloos overstappen naar een andere aanbieder.

Ten slotte zullen gas en stroom leveranciers ten allen tijde nieuwe klanten willen behalen. Nieuwe klanten krijgen dan ook vaak te maken met welkomstkortingen of cadeaus. Deze kunnen je een flinke besparing opleveren. Let bij dit soort acties wel altijd goed op de gestelde voorwaarden.

Vergelijken stroom en gas middels filters

Tijdens het vergelijken van stroom en gas is het belangrijk dat je het aanbod personaliseert. Je ontvangt op deze manier een aanbod van leveranciers het beste bij je persoonlijke situatie passen. Een voorbeeld hiervan is het invullen van de postcode. Hieronder hebben we zoekfilters van stroom en gas leveranciers vergelijken op een rijtje gezet. Zorg je dat beschikt over deze informatie wanneer  je kiest voor gas en stroom vergelijken.

 • De grootte van het huishouden
 • Het verbruik. Je kunt ook gebruik makken van de schatting die word gegenereerd aan de hand van de grootte van het huishouden.
 • De postcode
 • Type stroom en gas dat je wil ontvangen
 • De lengte van de contractduur
 • Energieleveranciers
 • De keuze om alleen aanbieders te tonen die een cadeau aanbieden

Na het invullen van alle filters zul je een persoonlijk aanbod ontvangen. Zoals we je al hadden verteld kun je het goedkoopste aanbod altijd terugvinden boven in de lijst. De weergegeven prijzen zijn altijd volledig inclusief. Druk op het aanbod en zie precies hoe de prijs is opgebouwd.

Inhoud