Straatstijl begint elk jaar belangrijker te worden in ons kikkerlandje. Waar vroeger deze stijl werd weggezet als klasseloos of ordinair, begint de laatste jaren het geaccepteerd te worden als een modestijl. Dit is niet zonder reden, straatstijl cultuur is namelijk een prachtige mode. Het vertelt een verhaal, net zoals andere vormen van mode dat ook doen. Het was daarom hoog tijd dat de maatschappelijke mening tegenover deze modevorm de verandering onderging die het ervaren heeft. In deze korte blog lopen wij jullie mee door de evolutie van straatstijl cultuur! 

20ste eeuw 

Straatstijl is net na de Tweede Wereldoorlog ontstaan. De impact van deze stijl heeft de mode-industrie niet alleen geïnspireerd, maar ook gerevolutioneerd. Hoewel straatstijl ongelooflijk verschillend is per cultuur, zo is in Japan de stijl veel anders dan in Nederland, heeft elke straatstijl één ding gemeen: Het wijkt af van de maatschappelijke norm. Dat deed het al in de 20ste eeuw, toen afgeweken werd van de Britse standaard cultuur, en dat doet het nu ook. De stijl destijds kwam letterlijk ‘van de straat’ volgens de term straatstijl.

Straatstijl bij de jeugd 

Straatstijl is altijd al razend populair geweest bij jongere doelgroepen. Jongeren willen zich doorgaans eerder scheiden van de maatschappelijke stijlnormen. Uiteindelijk is straatstijl cultuur uitgegroeid tot het punt dat straatstijl niet meer gemaakt wordt voor jongeren, maar direct door jongeren beïnvloed. Zo is het écht een stijl geworden van en door jongeren. Merken zoals Black Bananas zijn hier een geweldig voorbeeld van. Zoals Black Bananas zelf ook zegt: “The next generation can do anything”. 

black bananas

Straatstijl cultuur in sociale doelen en bewegingen 

Straatstijl cultuur is dusdanig geïntegreerd in de samenleving dat maatschappelijke en sociale bewegingen het ook in hun doel geïntegreerd hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Black Lives Matter beweging, waar het dragen van specifieke kleding een definiërend punt van de beweging was. 

Hetzelfde geld voor de ‘Suffragatte’ beweging, wat een stroming was voor mensen die streden voor vrouwenrechten. Het afwijken van de sociale norm van hoe een vrouw zich moest kleden, iets wat in lijn staat met de afscheidingswens. Dit zorgde voor het ontstaan van straatstijl cultuur, een essentieel iets voor de beweging. Voordat dit het geval was kreeg de vrouw te horen hoe zij zich moest kleden. Door deze beweging besloot de vrouw hiertegen in te gaan. In essentie was deze stroming dus ook een soort streetstyle cultuur. 

Kortom, we kunnen stellen dat streetstyle verder gaat dan alleen mode. Het gaat om definiëren en laten zien dat jij bent wie je wilt zijn, niet wie je moet zijn. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *