Wat is nu wijsheid, dit keer kiezen voor een elektrische auto of toch voor een benzineauto? Er zijn verschillende dingen om mee te nemen, mocht je bijvoorbeeld overwegen om een Tesla model y te leasen. Hier gaan we in op de aanschafkosten, de autoverzekeringskosten, het onderhoud, de brandstof, en de kosten van de bijtelling. Als het gaat om subsidies, fiscale voordelen en duurzaamheid wordt de materie nog een stuk complexer. Die behandelen we hier niet.

De aanschafkosten

Over het algemeen is een elektrische auto in de aanschaf een stuk duurder dan een benzineauto. Men verwacht hier wel veranderingen in, maar zover is het nog niet.

Autoverzekeringskosten

Hier is ook elektrisch rijden duurder dan het rijden op benzine of diesel. Verzekeraars verwachten van zwaardere auto’s meer schade. Elektrische auto’s zijn gemiddeld nu een stuk zwaarder dan benzineauto’s. Dat de aanschafprijs van een elektrische auto hoger is, zorgt ook voor een hogere de autoverzekering.

Onderhoud

Nu komen we op het eerste mooie positieve punt van een elektrische auto. Die zijn er namelijk zeker. Het onderhoud van een elektrische auto is een stuk goedkoper dan die van een benzineauto. Dit komt, omdat een volledig elektrische auto veel minder onderdelen heeft. Geen zuigers, geen koppelingen, geen uitlaat, geen koelsysteem, geen lucht-, brandstof- en oliefilters, bougies, etc. Het is dus logisch dat er minder onderhoudskosten zijn. Er is minder om te moeten onderhouden. Wel is het zo dat de banden van een elektrische auto, vanwege het gewicht, eerder slijten. Alleen alles bij elkaar genomen is een benzineauto dus duurder in het onderhoud.

Brandstof

De brandstofprijzen fluctueren en het is nooit te voorspellen of daarin dingen veranderen. Op dit moment (januari 2023) is elektrisch laden goedkoper dan rijden met benzine. Net zo onzeker is of altijd met benzine mogen rijden mogelijk is. Bij autoreview werd op 13 mei medegedeeld dat je per 1 januari geen nieuwe auto meer kunt kopen op benzine, diesel of gas. Het Europees Parlement is namelijk akkoord gegaan met de ban van de verbrandingsmotor in het plan van de Europese Commissie. Het is daardoor aannemelijk dat elektrisch rijden toekomstbestendiger is dan het rijden met een auto die op benzine rijdt.

Kosten bijtelling

De bijtelling zijn de kosten voor het privégebruik van je bedrijfswagen die je van de werkgever hebt. Je kunt de bijtelling berekenen op basis van een percentage van de catalogus van de auto. Als het gaat om de kosten voor de bijtelling is een elektrische auto goedkoper dan een benzineauto, dieselauto of een plug-in hybride auto.