Rechtsbijstandverzekering

Picture of by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Rechtsbijstandverzekering vergelijken voor de voordeligste deal tegen de beste dekking. Profiteer direct van de informatie op één centrale plek!

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Wat is rechtsbijstandverzekering? Goed om te weten wanneer je twijfelt tussen wel of geen rechtsbijstandverzekering. Allereerst even de rechtsbijstandverzekering betekenis: een rechtsbijstand verzekering kan je indien nodig hulp en advies bieden bij tal van juridische conflicten. Hierbij kun je denken aan conflicten als een gedwongen ontslag doordat de organisatie gaat reorganiseren of een ongeluk in het verkeer en jullie komen er samen niet uit.

In dit soort gevallen is een rechtsbijstandverzekering nodig, althans dit ervaren veel mensen zo. Je bent namelijk verzekerd van informatie over jouw rechten en plichten tijdens flink wat conflicten. Alle kosten voor rechtsbijstand worden vergoed.

Waarom rechtsbijstandverzekering?

We hebben zo net rechtsbijstandverzekering wat is dat met je besproken, we gaan er nog even kort op door om een goed antwoord te krijgen op de vraag: waarom rechtsbijstandverzekering? Je wordt bij juridische conflicten geholpen door juristen die weer in dienst zijn van de rechtsbijstand verzekeraar. Er doet zich echter een veelvoorkomend fenomeen voor. Veel mensen hebben pas een rechtsbijstandverzekering nodig wanneer zich er een conflict voordoet. Dit is natuurlijk niet gek want eenmaal daar ga je pas denken aan dit soort zaken.

Echter is er een probleem dat zich voordoet wanneer je pas kiest voor een verzekering rechtsbijstand in een conflict. Je kunt bij de meeste verzekeraars je verzekering niet direct gebruiken, er geldt een wachttijd. We zullen hier verder in dit artikel uitvoerig op terugkomen. Daarnaast ben je niet verzekerd voor juridische conflicten die je aan hebt zien komen. Toch zijn er rechtsbijstand verzekeraars die een korting bieden bij de vraag naar direct hulp of advies.

Het kan ook voorkomen dat je voor een juridisch conflict een andere specialist nodig hebt maar deze niet actief is bij de verzekeraar. Dit moet in principe geen probleem zijn, je bent namelijk gedekt tegen deze externe kosten.

Werking rechtsbijstand verzekering

De werking van de rechtsbijstand verzekering zit iets anders in elkaar dan bij andere verzekeringen. Je moet namelijk de keuze maken tussen verschillende dekkingen. In de meeste gevallen wordt er je de keuze geboden om te kiezen voor dekking consument, dekking inkomen, dekking wonen, dekking verkeerd. We zullen hier verder in dit artikel uitvoerig op terugkomen.

Wel of geen rechtsbijstandverzekering?

Het is natuurlijk voor iedereen zelf te bepalen of de keuze voor een rechtsbijstand verzekering verstandig is of niet, je kunt immers altijd met een conflict in aanraking komen. Vaak is men niet juridisch onderlegd of heeft geen zin om alles uit te moeten zoeken. Uit ervaring kunnen we stellen dat de vraag wel of geen rechtsbijstandverzekering in de meeste gevallen met wel wordt beantwoord.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Rechtsbijstandverzekering vergelijken, tal van mensen kiezen ervoor. Via Vergelijk-gratis.nl kun je gemakkelijk en snel alle aanbieders van verzekering rechtsbijstand met elkaar vergelijken. Veel mensen denken bij een rechtbijstandverzekering al snel aan kruisverhoren met duur betaalde advocaten. Dit is in de realiteit niet zo.

Denkt u maar eens na, wanneer had u voor het laatst een geschil? Met bijvoorbeeld uw buurman of de gemeente? Hoe handig is het om in deze situaties, die immers om de kleine regeltjes gaat, een assisterend expert op het gebied van recht aan uw zijde te hebben. Dit is mogelijk tegen een maandelijkse premie door middel van een rechtsbijstandverzekering.

Het is erg fijn als je tijdens deze situaties ondersteuning kunt ontvangen van juridische gespecialiseerde welke je op je rechten en plichten kunnen wijzen. Vergelijk rechtsbijstandverzekering en ben gedekt tegen alle kosten die dit soort acties vereisen. Wil je rechtsbijstand ontvangen en ben je helaas niet verzekerd dan zullen deze kosten al gauw in de duizenden euro’s lopen.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken is ook aangeraden omdat elke verzekeraar andere dekkingen en premies hanteren. Vergelijk rechtsbijstandverzekering en heb binnen enkele seconden inzichtelijk voor welke zaken je bent gedekt en wat je hier maandelijks voor betaald. Daarnaast wordt je goed ingelicht over bijkomende zaken als wachttijden en dergelijke.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken factoren

Tijdens vergelijk rechtsbijstandverzekering zijn er een aantal factoren van belang om voor jou de beste passende rechtsbijstand te vinden. Er wordt namelijk altijd een persoonlijk aanbod geboden die is afgestemd op de door jou ingevulde persoonlijke situatie. We zullen hieronder even kort een lijstje met je doornemen waar rekening mee wordt gehouden tijdens rechtsbijstandverzekering vergelijken:

 • De gezinssamenstelling
 • Het totaal verzekerde bedrag voor rechtsbijstand. Hierbij kun je kiezen uit: € 5.000, € 12.500, € 25.000, € 50.000 en onbeperkt.
 • Consument wel of niet verzekerd
 • Kiezen van de dekking uit werk en inkomen, belasting en vermogen, wonen en verkeer. Je kunt natuurlijke

Aan de hand van bovengenoemde factoren wordt uw persoonlijke situatie in kaart gebracht. Je zult binnen enkele seconden een overzicht ontvangen met de scherpste deals die volledig is afgestemd op jouw wensen. Wij raden het iedereen aan om de keuze te maken voor vergelijk rechtsbijstandverzekering. De kosten voor rechtsbijstand zijn immers flink hoog en er bestaan grote verschillen in premie en dekking.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Wanneer je kiest voor rechtsbijstandverzekering afsluiten zul je een keuze moeten maken in welke mate en voor welke soort conflicten je verzekerd wilt zijn. De verschillende dekkingen worden ook wel modules genoemd. De keuze voor modules bepalen jou dekking rechtsbijstandverzekering. Bij vrijwel alle verzekering rechtsbijstand worden de volgende modules geboden:

Hieronder zullen we alle dekkingen uitvoerig met je bespreken, lees dit om er zeker van te weten welke juridische conflicten onder welke modules vallen. Op deze manier weet je altijd dat de dekking rechtsbijstandverzekering bij jouw persoonlijke situatie past.

Dekking rechtsbijstandverzekering: consument

De module consument dient voor conflicten over consumentenzaken. Krijg je hier mee te maken dan kan dit erg vervelend zijn. Het is in deze situatie fijn om ondersteund te worden met rechtshulp. Houd er wel rekening mee dat je bij het afsluiten hebt moeten kiezen voor de consumenten module. We zullen hieronder de conflicten bespreken waarvoor je verzekerd bent voor rechtshulp.

Welke conflicten vallen onder module consument?

Welke conflicten vallen er dan precies onder de module consument. Veel van de conflicten die binnen consumenten zaken vallen zijn op te lossen met behulp van juristen. Hierbij kunnen je denken aan werkzaamheden als advies, bemiddelingen, het schrijven van brieven en het starten van een rechtszaak indien nodig. Deze hulp wordt volledig gedekt wanneer je met onderstaande conflicten te maken krijgt.

 • Dienstverlening conflicten: hierbij kun je denken aan geschillen met bedrijven waarvan jij diensten ontvangt, bijvoorbeeld een televisie provider waarvan je televisie diensten ontvangt.
 • Spullen conflicten: hierbij kun je denken aan geschillen die met je persoonlijke spullen te maken hebben. Bijvoorbeeld een nieuwe bank die na een korte tijd schade leidt.
 • Schade conflicten: hierbij kun je denken aan conflicten over alle soorten schades. Het kan zijn dat je je onschuld moet verdedigen of juist het tegenovergestelde, het claimen van schade.
 • Familie conflicten: hierbij kun je denken aan conflicten die draaien om de erfenis, afstamming en geboorte.
 • Onderwijsinstellingen en vereniging conflicten: hierbij kun je denken aan conflicten over de betaling van contributie of de aanmeldingsprocedure bij een vereniging of school.
 • Tucht conflicten: hierbij moet je denken aan zaken als lichamelijke of psychische schade.

Bovengenoemde conflicten vallen bij de meeste rechtsbijstand verzekeraars onder de module consument. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle verzekeraars bovenstaande conflicten (volledig) vergoeden. Wij raden het je altijd aan om voor rechtsbijstandverzekering afsluiten nauwkering de polisvoorwaarden door te lezen.

Verzekerd in het buitenland?

Je vraagt je wellicht af of je ook gedekt bent tegen consumenten conflicten in het buitenland. Je ontvangt doorgaans juridisch advies wanneer conflicten zijn ontstaan in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Doorgaans is het de algemene regel dat je gedekt bent in alle landen die behoren tot de Europese Unie. Conflict ondervonden buiten de EU dan zul je bij veel verzekeraars geen juridisch advies ontvangen.

Dekking rechtsbijstandverzekering: werk en inkomen

Ben je in vaste dienst bij een werkgever dan kunnen er nog wel eens conflicten ontstaan over het werk zelf of het inkomen. Daarnaast kun je te maken krijgen met conflicten over bijvoorbeeld het pensioen. Dit is hartstikke vervelend en wil je zo snel mogelijk opgelost krijgen. Dit gaat over het algemeen het snelste wanneer je beschikt over een verzekering rechtsbijstand, je kunt immers juridisch advies inwinnen.

Welke conflicten vallen onder module werk en inkomen?

Een conflict over je werk of inkomen is natuurlijk altijd vervelend. Gelukkig kun je dit snel oplossen wanneer je weet wat je rechten en plichten zijn. Rechtsbijstand biedt in dit soort situaties een bak rust waardoor jij weloverwogen keuzes kunt maken aan de hand van het advies dat je hebt ontvangen. Naast advies kan er ook gefunctioneerd worden als bemiddelaar of een rechtszaak kan ik gang gezet worden. Hieronder hebben we een lijstje met conflicten welke onder rechtsbijstandverzekering werk en inkomen vallen.

 • Loon conflicten: onder deze categorie worden alle geschillen gezet die iets te maken hebben met je loon. Hierbij kun je denken aan inkomen dat je nog moet krijgen.
 • Contract conflicten: heb je te maken met een onrechtmatig ontslag of moet je vertrekken door reorganisatie dan ben je met de werk en inkomen gedekt voor rechtshulp.
 • Beloning conflicten: conflicten beloning draaien voornamelijk over nog niet verkregen bonussen maar hier wel recht op hebt.
 • Pensioen conflicten: hier worden zaken onder verdeeld zoals de opbouw van het pensioen of de pensioenverzekering.
 • Ongeval conflicten: lichamelijke of psychische schade ondervonden tijdens het werk dan ben je hiervoor gedekt met de module werk en inkomen
 • Studiefinanciering conflicten: problemen met Dienst Uitvoering Onderwijs, je staat sterk met een rechtbijstandverzekering.
 • Schuldvraag conflicten: moet je je onschuld verdedigen na overtreding van gestelde regels op het werk dan valt dit onder werk en inkomen.
 • Sociale verzekering en voorzieningen conflicten: hierbij kun je denken aan conflicten over de kinderbijslag of uitkering. Alimentatie valt onder de consumenten module, houd hier rekening mee.
 • Arbeidsongeschiktheid conflicten: alle conflicten die betrekking hebben tot arbeidsongeschiktheid.

Bovengenoemde conflicten vallen bij de meeste rechtsbijstand verzekeraars onder de module werk en inkomen. Houd er echter wel rekening mee dat niet alle verzekeraars bovenstaande conflicten (volledig) vergoeden. Wij raden het je altijd aan om voor rechtsbijstandverzekering afsluiten nauwkeurig de polisvoorwaarden door te lezen.

Dekking rechtsbijstandverzekering: verkeer

Een van de meest gekozen modules onder rechts bijstand verzekering is de module rechtsbijstandverzekering verkeer. Er komen dan ook veel conflicten voort uit het verkeer. Er wordt ontzettend veel schade en onenigheid opgelopen. We kunnen de conflicten die worden gedekt vrij makkelijk beschrijven binnen deze module.

Onder de module verkeer vallen alle conflicten die in en rondom het verkeer worden opgelopen. Deze kunnen conflicten kunnen ontstaan met de auto, fiets of lopend. Niet alleen zelf toegedane schade wordt gedekt met juridisch advies, ook schade aan u zelf of voertuig wordt gedekt.

In de meeste gevallen worden schades in het verkeer tussen beide partijen zonder problemen afgehandeld. Toch komt het nog wel eens voor dat beide partijen er niet uitkomen met elkaar. Experts van de rechtsbijstandverzekering staan voor je klaar met specialisten om alles tot de bodem uit te zoeken.

Naast advies kan er bemiddeld worden, brieven worden geschreven en indien nodig een rechtszaak gestart worden. Met een rechtsbijstand verzekering sta je er nooit alleen voor!

Dekking rechtsbijstandverzekering: wonen

Ben je een huizenbezitter of huur je een woning dan kan je te maken krijgen met tal van regeltjes. Deze regeltjes kunnen nog wel eens voor onduidelijkheid zorgen wat uiteindelijk kan leiden tot onenigheid. Alle geschillen met betrekking tot de woning vallen onder de module rechtsbijstandverzekering wonen.

De meest mensen met een huurhuis ondervinden conflicten met de verhuurder zelf, hierbij kun je denken aan een huur verhoging of absurd hoge servicekosten. Ben je woning bezitter en heb je een huis gekocht of laat je er een bouwen dan kunnen hier ook nog wel eens geschillen over bestaan. Een veelvoorkomend probleem bij gekochte woningen zijn verborgen gebreken, handig om in dit soort situaties juridisch advies in te winnen.

Naast dit soort conflicten kan het ook nog wel eens voorkomen bij zowel een koop- als huurwoning dat je onenigheid krijgt over bijvoorbeeld de erfgrens of overlast. In de meeste gevallen zullen verzekeraars je met dit soort conflicten bijstaan met juridisch advies.

Toch er zijn er verzekeraars die in het speciaal dit soort conflicten uitsluiten. Het lezen van de polisvoorwaarden is dan ook essentieel wanneer je kiest voor de module wonen. Naast advies kun je ook bemiddeling verwachten, het schrijven van brieven of het starten van een rechtszaak.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Wat kost een rechtsbijstandverzekering? Een vraag die wij veel gesteld krijgen. De kosten rechtsbijstandverzekering worden voornamelijk bepaald door de dekking die wordt gekozen. Het is natuurlijk logisch dat je met een bredere dekking een hogere rechtsbijstandverzekering kosten ondervindt.  De opbouw van de rechtsbijstand verzekering is namelijk modulair opgebouwd, dit houdt in dat je voor verschillende modules moet kiezen. Voor meer informatie hierover kun je hierboven kijken.

De rechtsbijstandverzekering kosten hangen naast de te kiezen modules ook af van de gezinssamenstelling. Hoe kleiner de samenstelling, hoe goedkoper de premie. Tevens hanteren een aantal verzekeraars de mogelijkheid om een eigen risico te nemen.

Je zult ook rekening moeten houden met de externe kosten die gedaan moeten worden, hierbij kun je denken aan het nemen van een advocaat die niet bij de verzekeraar is aangesloten. Deze rechtsbijstandverzekering kosten worden wel vergoed maar wel met een limiet. Kies je voor een ongelimiteerde dekking dan zul je dit terug gaan zien in je maandelijkse premie.

Wat kost rechtsbijstandverzekering in euro’s?

Als we kijken naar wat kost rechtsbijstandverzekering in euro’s dan zien we dat de gemiddelde kosten voor een alleenstaande ongeveer rond de € 100,- per jaar liggen. Hierbij heeft de alleenstaande wel gekozen voor een zeer beperkte dekking die geldt voor gezinsrecht welke is verzekerd tot een bedrag van € 300,-.

Via Vergelijk-gratis.nl kunt u binnen enkele seconden uw persoonlijke situatie in kaart brengen en bijbehorende rechtsbijstandverzekering kosten inzichtelijk maken. Wij willen dat u de scherpste deal ontvangt die het beste past bij uw persoonlijke situatie en wensen. Het is goed om te weten dat de keuze voor een goedkope rechtsbijstandverzekering niet altijd de beste is. Vaak betaal je minder omdat de dekking ook minder is.

Maar niet alleen de dekking is belangrijk bij deze verzekering. Denk ook aan de kwaliteit van de juristen die je wordt aangeboden en de bereikbaarheid. Bij een eventuele claim wil je er zeker van zijn dat dit allemaal goed wordt geregeld. Vergelijk rechtsbijstandverzekering direct en kom er meteen achter waar je aan toe bent.

Beste rechtsbijstandverzekering

De beste rechtsbijstandverzekering, welke is dit precies? Er zijn verschillende instanties die onderzoek verrichten naar dit specifieke vraagstuk, een voorbeeld hiervan is de Consumentenbond. De beste rechtsbijstandverzekering 2018 is die van de ABN Amro. Deze partij is uit de test gekomen met een 7,8 voor de gestelde voorwaarden. Tevens is deze rechtsbijstand verzekering erg flexibel samen te voegen met de dekkingsmodules. Daarnaast rekenen zij geen eigen risico bij eventuele kosten voor een advocaat.

Andere goede rechtsbijstandverzekering

Er zijn natuurlijk ook andere goede rechtsbijstandverzekering. De verzekeringsmaatschappij Lancyr scoort ook erg hoog met een 7.7 voor de voorwaarden. Tevens waren zij verkozen tot beste rechtsbijstandverzekering 2016-2017. Een nadeel van deze aanbieder is dat je bij elk betalingstermijn € 3,15 beheerkosten betaald, deze zijn meegenomen in de jaarlijkse premie.

Een andere goede rechtsbijstandverzekering is die van ZLM, vooral voor de gezinnen met kinderen. De voorwaarden scoren een 7.3. Echter is de bereikbaarheid van deze verzekeraar niet zo groot. Alleen inwoners van Brabant en Zeeland kunnen deze verzekering rechtsbijstand afnemen.

Rechtsbijstandverzekering zakelijk

Rechtsbijstandverzekering zakelijk is in het leven geroepen voor ondernemers met juridische geschillen en hierbij graag advies en hulp willen hebben. Daarnaast willen ondernemers zekerheid in hun onderneming bouwen en kiezen dan ook voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Echter zitten er wel wat verschillen in vergelijking met een particuliere verzekering. Hieronder zullen we je er wat meer over vertellen.

Waarom rechtsbijstandverzekering bedrijven?

Waarom kiezen voor een rechtsbijstandverzekering bedrijven? Over het algemeen komen ondernemingen wat vaker onder vuur te liggen dan particulieren. Juridische conflicten worden zoveel mogelijk vermeden maar soms wordt je gedwongen om te kiezen voor een juridische werkwijze. Hierbij kun je denken aan geschillen met je klanten, leveranciers of een medewerker.

Hier kan flink wat tijd en vooral kosten in gaan zitten waarvan je er flink wat kan voorkomen met de keuze voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Ook ondernemers raden wij aan om rechtsbijstandverzekering zakelijk vergelijken. Je bent gedekt tegen schade die het juridische advies, proces- en gerechtskosten met zich meebrengt. Ook de kosten voor advocaat, deurwaarder(s) en juridische kosten van de tegenpartij worden gedekt.

Wat houdt een rechtsbijstandverzekering zakelijk in?

Ben je ondernemer en beschik je over een particuliere rechtsbijstandverzekering? Op dit moment ben je verzekerd voor de kosten van juridische conflicten als privé persoon. Dit betekent dus dat de onderneming of organisatie niet verzekerd is bij eventuele geschillen. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zorgt dat dit probleem wordt opgelost. In de meeste gevallen zul je deze soort verzekering af moeten sluiten in een pakketvorm.

Dekking rechtsbijstandverzekering zakelijk

De dekking rechtsbijstandverzekering zakelijk kent een iets andere dekking dan een reguliere verzekering. Hieronder hebben we de algemene dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering met je besproken. Wij raden het altijd aan om een zakelijke rechtsbijstandverzekering vergelijken. Zo kun je er een vinden die het beste bij de situatie van uw onderneming past.

 • Het claimen van letsel- en materiële schade
 • Juridische geschillen voor de koop, huur en onderhoud van een bedrijfsruimte
 • Juridisch advies over personeel en sociale wetgeving
 • Geschillen met klanten over de geleverde producten en diensten door de onderneming
 • Geschillen met leveranciers over geleverde goederen en diensten
 • Geschillen met overheid instanties

Rechtsbijstandverzekering zakelijk aandachtspunten

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij een rechtsbijstandverzekering zakelijk, de aandachtspunten. Deze hoeven niet perse negatief te zijn. Hieronder hebben we ze voor je beschreven:

 • Wil je in de naam van de onderneming een claim indienen dan zullen juristen hierbij helpen. Gemaakte kosten zullen worden vergoed door de rechtsbijstandverzekering bedrijven.
 • De kosten van een rechtszaak zijn vooraf bepaald. Het is dan ook niet van belang hoeveel uur er in een betreffende zaak wordt gestoken.
 • Ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering is belast met een wachttijd, deze is vaak vastgesteld op 3 maanden. Na deze wachttermijn kun je pas een claim indienen. Een rechtsbijstandverzekering zakelijk afsluiten tijdens een geschil heeft dus geen enkel nut.
 • De kosten van een advocaat zijn vaak belast met een limiet. Weten tot welk bedrag? Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.
 • Houd er rekening mee dat niet alle zakelijke conflicten zijn gedekt voor kosten.

Geen gelijk gekregen in een juridisch geschil

Ben je een juridisch conflict aangegaan met bijvoorbeeld een leverancier en is dit uitgelopen op een besluit dat jouw onderneming in het ongelijk wordt gesteld dan zal de verzekering geen kosten dekken. Om hiervoor wel gedekt te zijn moet je zijn verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Het is dan ook vooral verstandig om actie te ondernemen wanneer de onderneming zelf in het nadeel is gesteld.

Rechtsbijstandverzekering ZZP

De rechtsbijstandverzekering ZZP is hetzelfde als een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Je kunt jezelf wel voorstellen dat een ZZP’er andere wensen heeft dan een BV of NV. Deze organisaties zijn immers groter en willen voor meer juridische geschillen gedekt zijn. Vaak zijn dit juridische geschillen waar ZZP niet mee in aanraking komen.

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering ZZP kan goed van pas komen in aantal vervelende situaties die je het liefst vermijd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een leverancier of klant die zijn of haar afspraken niet nakomt. In de praktijk komt het bij ZZP nog wel eens voor dat opdrachtgevers de facturen niet op tijd of helemaal niet betalen.

Dit gebeurt voornamelijk bij grotere opdrachtgevers. Komen jullie er samen niet uit dan kun je altijd nog uitwijken naar juridische procedures, je staat immers in je recht. Wil je rechtsbijstand ontvangen en heb je niet gekozen voor rechtsbijstandverzekering ZZP vergelijken dan kan dit flink in de kosten lopen. Wij raden het je dan ook altijd aan om een rechtsbijstandverzekering ZZP vergelijken.

Waarom een rechtsbijstandverzekering ZZP?

In de meeste gevallen is de keuze voor een rechtsbijstandverzekering ZZP een goede keuze. Bij eventuele geschillen met partijen waarmee je samenwerkt moet je je gelijk halen middels juridische stappen. Helaas is rechtsbijstand niet heel voordelig, voor veel ZZP kunnen dit soort kosten de nek kosten van de onderneming. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering ZZP ben je gedekt tegen deze kosten die altijd op de loer kunnen liggen.

Veel ZZP’ers denken bij kosten van juridische bijstand vooral aan die van de advocaat. Echter komt het veel vaker voor dat er kosten moeten worden gemaakt voor het innen van facturen met behulp van een incassobureau. Ook deze kosten worden door een rechtsbijstandverzekering ZZP gedekt.

Dekking zakelijke rechtsbijstandverzekering ZZP

De dekking van de zakelijke rechtsbijstandverzekering ZZP is natuurlijk niet onbelangrijk. Met een ZZP rechtsbijstandverzekering ben je gedekt voor een aantal juridische conflicten. Hieronder hebben we een globaal rijtje opgesteld. Voor meer informatie over de dekking raden we het je aan om hierboven even een blik te wagen bij de informatie over zakelijke rechtsbijstandverzekering.

 • Juridische conflicten met klanten, leveranciers en afnemers
 • In de meeste gevallen de eventuele proceskosten bij verlies van de zaak
 • Eventuele incassokosten voor het innen van facturen

Wanneer je kiest voor rechtsbijstandverzekering vergelijken ontvang je een overzicht van de dekking. De dekking van deze verzekering is vrij flexibel, je kunt namelijk zelf de keuze maken voor welke modules je jezelf wil verzekeren.

Wachttijd rechtsbijstandverzekering

De wachttijd rechtsbijstandverzekering, je bent dit begrip vast wel eens tegenkomen. Bij een rechtsbijstandverzekering is dit vrijwel gestandaardiseerd. We zullen je in dit stuk precies uitleggen wat dit inhoud. Over het algemeen hanteren vrijwel alle verzekeraars een zogenaamde wachttijd. Het is dan ook vaak niet mogelijk om een verzekering rechtsbijstand af te sluiten tijdens een conflict. Daarnaast wordt er in de meeste gevallen de voorwaarde gehanteerd dat het conflict moet zijn ontstaan door onvoorziene omstandigheden.

Desalniettemin kun je ook kiezen voor een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd.

Wat houdt wachttijd rechtsbijstandverzekering precies in?

Ga je een rechtsbijstandverzekering afsluiten dan zul je altijd rekening moeten houden met de wachttijd die gehanteerd wordt. Dit houdt in dat je vanaf het moment van afsluiten een bepaalde termijn moet wachten voordat je een claim kunt indienen voor de nodige rechtsbijstand. Deze wachttijd varieert vaak van 2 tot 6 maanden.

Heb je een conflict met je werkgever en wordt je naar jouw mening onrechtmatig ontslagen op 5 mei dan kun je nog geen beroep doen op je verzekering. De wachttijden worden vastgesteld aan de hand van de dekking die je ontvangt. Het kan dan ook zijn dat je voor de ene dekking minder wachttijd hebt dan voor de andere.

Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd

Een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd, veel mensen zijn er naar op zoek. Echter zijn er maar een aantal verzekeraars die dit aan kunnen bieden. Een voorbeeld hiervan is de verzekeraar Ditzo. De wachttijd van de rechtsbijstandverzekering is natuurlijk niet voor niets in het leven geroepen. Desalniettemin is het aanbod zeer groot waardoor aanbieders zich maar al te graag van elkaar willen onderscheiden.

Rechtsbijstand verzekeraar Ditzo is dan ook een van de weinige aanbieders die dit haar consumenten aanbieden. Veel mensen zijn op zoek naar een Rechtsbijstandverzekering werk en inkomen zonder wachttijd.

Heb je een conflict gekregen over een product en heb je net een rechtsbijstandverzekering afgesloten dan treedt de wachttijd niet in werking. Je voldoet namelijk een de belangrijke voorwaarde dat je op voorhand niet weet dat een conflict kan ontstaan. Daarnaast is er een uitzondering wanneer je betrokkenheid hebt bij een ongeval. Je kunt de uitzonderingen te allen tijde terugvinden de voorwaarden van de polis.

Waarom wachttijd?

Wil jij een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens conflict dan is dit door de wachttijd vaak niet mogelijk. Je kunt het wel doen maar kunt nog een aanspraak maken op de juridische bijstand. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens conflict is dus in de meeste gevallen niet aangeraden. Maar waarom wordt er nu gekozen voor de wachttijd door verzekeraars?

Het is een feit dat mensen die binnenkort een juridisch geschil verwachten vele malen sneller een rechtsbijstandverzekering afsluiten dan iemand die dit in de toekomst niet zo snel verwacht.

Rechtsbijstandverzekeringen hebben zichzelf ingedekt tegen dit feit waardoor het dus maar bij een enkeling mogelijk is om een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens conflict. De eigen risico is ook een vorm van indenken maar dan op een andere manier, veelal wordt hiermee geprobeerd om roekeloos gedrag te voorkomen.

Goedkoopste rechtsbijstandverzekering

De goedkoopste rechtsbijstandverzekering, welke is het dan precies? Helaas kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven. Een goedkope rechtsbijstandverzekering is namelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en de dekking die je kiest. Hoe groter het risico op een conflict en hoe breder de dekking in modules, hoe duurder de maandelijks de premie gaat worden. Naast grote verschillen in premies zijn deze er ook in de prijzen van de modules.

Om een goedkope rechtsbijstandverzekering te bemachtigen kun je met het een en ander rekening houden. Zo moet je er namelijk rekening mee houden dat je voor sommige juridische conflicten al een dekking ontvangt voor juridische bijstand. Je kunt al beschikken over een dekking doordat je een autoverzekering hebt of bij een vakbond bent aangesloten.

Als je de goedkoopste rechtsbijstandverzekering wil hebben dan kun je er voor kiezen om deze modules buiten de dekking te houden. Over verzekeren kost alleen maar geld en moet je ten allen tijden voorkomen. Een goedkope rechtsbijstandverzekering laat zich kenmerken door een smalle dekking met een relatief risicoloze persoonlijke situatie. Vergelijk rechtsbijstandverzekering en kom er achter wat de goedkoopste rechtsbijstandverzekering in jouw situatie is!

Rechtsbijstand verzekering verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Tevens zijn er wel uitzonderingen zoals bijvoorbeeld een echtscheiding.

U moet via de rechter uw scheiding aanvragen en deze verplicht u om een advocaat in de hand te nemen. Het is in dit geval zeer aangeraden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De kosten kunnen per sessie hoog oplopen zonder dekking vanuit de verzekeraar.

Rechtsbijstandverzekering scheiding

De kosten van een echtscheiding zullen voor elk getrouwd paar anders zijn. Het bedrag dat je kwijt bent, is afhankelijk van de complexiteit van jouw situatie.

Wanneer je kiest voor mediation is er misschien een (beperkte) vergoeding van je rechtsbijstandverzekering. Afhankelijk van de hoogte van het gezamenlijke inkomen kun je subsidie krijgen voor rechtsbijstand.

Rechtsbijstandverzekering echtscheiding kosten

Om te scheiden moet je naar de rechter te stappen. Wanneer je deze stappen gaat ondernemen ben je verplicht een advocaat in de arm te nemen. Je hebt 4 verschillende mogelijkheden om dit te regelen met elk een eigen prijskaartje. Bekijk dan ook goed de voorwaarden en kom tot het beste aanbod.

Heb je rechtsbijstand als je gaat scheiden?

Meestal krijg je voor mediation een vergoeding maar je hoeft niet te rekenen op rechtshulp bij een echtscheiding. Het kan ook nog zijn dat je 3 jaar moet wachten in verband met de wachttijd die je hebt gekregen bij het afsluiten van de polis.

Er zijn ook verzekeraars die helemaal geen vergoeding bieden bij mediation. Gelukkig dekken de meeste verzekeraars dit wel, mits je een geregistreerd partnerschap of huwelijk eindigt. Het partnerschap of het huwelijk moet hierbij dan wel minimaal 36 maanden hebben stand gehouden.

Is het inkomen van jou en jouw partner gezamenlijk tot €38.000 (2 volwassen) of ben je alleen en is dit tot €26.900 dan kun je subsidie krijgen. Je moet hiervoor bij de Raad voor Rechtsbijstand zijn. Meld je eerst even bij het juridisch loket, je kunt dan namelijk korting genieten op de eigen bijdrage.

Inhoud