Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Ook het verpakken van producten, zoals sojakaarsen, wordt steeds duurzamer gedaan. Er is niet een specifieke manier die het verpakken van producten duurzaam maakt, er zijn verschillende mogelijkheden die elk op hun manier weer duurzaam zijn. Welke manieren dit zijn, zullen we in deze blog verder toelichten.

Verpakkingen van duurzame materialen

Bijna iedereen weet wel dat plastic geen duurzame manier van verpakken is. Naast plastic zijn er ook nog andere verpakkingen die wel duurzaam zijn. Hieronder zullen we er een aantal opsommen.

Karton of papier

Karton en papier zijn gemaakt van een herbruikbare grondstof, ook wel hout. Dit betekent dat het recyclen van papier of karton minder schadelijk is voor het milieu. Daarnaast kan hout op een natuurlijke manier worden afgebroken, waardoor het uit zichzelf kan verdwijnen. Tegenwoordig zijn er veel soorten duurzame verpakkingen te verkrijgen die gemaakt zijn van papier of karton. Hierdoor hoeft het duurzaam verpakken niet moeilijk te zijn of veel moeite te kosten.

Bioplastic

Ondanks dat plastic wordt gezien als een materiaal dat enorm slecht is voor het milieu, bestaat er ook een duurzame variant van. Deze variant wordt ook wel bioplastic genoemd. Bioplastic is een combinatie van meerdere soorten plastic die allemaal behoren tot het biologisch en afbreekbare plastic. Bioplastic wordt gemaakt van natuurlijke producten, zoals maïs of zetmeel. Omdat bioplastic afbreekbaar is, is het dan ook een goede plaatsvervanger van het plastic dat we gewend zijn.

verpakking

Suikerriet

Een andere duurzame manier van verpakken is door gebruik te maken van verpakking die gemaakt zijn van suikerriet. Ondanks dat dit materiaal nog niet zo bekend is, is de manier van produceren erg duurzaam. De resten van suikerrietplanten worden verwerkt tot pulp en geperst in een gewenste vorm voor verpakkingen. Omdat de suikerrietplant steeds opnieuw doet aangroeien, is het enorm duurzame grondstof.

Hoe je verpakken kan verduurzamen

Naast het gebruiken van duurzame materialen, kun je het gebruik van verpakkingen ook zelf verduurzamen. Dit kun je op een aantal manieren doen. Een daarvan is het verminderen van de hoeveelheid verpakking. Door bijvoorbeeld de verpakking te verkleinen, minder opvulmateriaal of minder verschillende soorten materialen te gebruiken, zul je al heel wat minder verpakking gebruiken. Ook het hergebruiken van oude verpakkingen is een manier om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *