Als je op zoek bent naar de juiste kinderopvang kan het lastig zijn om de beste kinderopvang te kiezen. Soms is het simpel en kies je voor de dichtstbijzijnde kinderopvangcentra, maar soms is het niet zo makkelijk. Wil je kinderopvang goed vergelijken? Let dan op de volgende punten.

Let op je gevoel

Niets is beter dan even een afspraak te maken op de kinderopvang zelf. Zo krijg je een gevoel bij de mensen die er werken en de sfeer die er hangt. Je kunt het namelijk lang niet altijd zo helder benoemen, maar je gevoel weet vaak instant wat het beste is voor jouw kind. Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten die je mee kunt nemen.

Hoe krijgen regels vorm?

Elke kinderopvang is weer anders en hoewel er opvoedkundig gezien veel dezelfde regels zullen zijn bij de verschillende soorten kinderopvang, verschilt het echt nog wel per locatie hoe de uitvoering daarvan in de praktijk is. Ga dus in gesprek over welke regels er zijn en check hoe ze daar precies mee omgaan.

Speciale aandacht

Elke kind heeft wel speciale aandacht nodig, geeft kinderopvang Den Haag aan. Zeker als je kind bijvoorbeeld ADHD of autisme heeft, maar ook een ‘normaal’ kind, heeft specifieke aandacht nodig. Je kent je kind goed en weet vast wel wat je kind nodig heeft. Stel dat je een kind hebt dat niet zo erg veel prikkels tegelijk kan verdragen en af en toe ook de rust moet kunnen krijgen. Dan is het goed om dat aan te geven en om te vragen wat ze daarin bij de kinderopvang voor jouw kind kunnen bieden.

Vraag om bijvoorbeeld een rondleiding. Zo zie je direct het interieur en denk dan bij jezelf: is dit een fijne ruimte voor mijn kind? Het antwoord zal vast snel komen.

Alle mogelijkheden bekijken

Kinderopvang hoeft niet altijd te betekenen dat je direct naar een kinderopvangcentrum gaat. Dat kan natuurlijk wel. Alleen is een gastoudergezin misschien wel beter voor jouw kind. Zo telt bij een gastoudergezin de groep maximaal 6 kinderen.  Bij kinderdagverblijven zijn er vaak zo’n 10 kinderen en meerdere pedagogische medewerkers. Dat is voor sommige kinderen misschien wel te veel.

Nog een verschil is dat over het algemeen een plek bij een gastouder vaak net iets goedkoper is dan bij de kinderopvang. Alleen bij de kinderopvang zijn standaard zaken zoals eten, drinken en luiers inbegrepen. Dat hoeft bij een gastouder niet zo te zijn. Verder heb je als een gastouder ziek is direct een probleem. Als er een medewerker ziek is dan draait de dagopvang wel door. Ten slotte is er ook nog het verschil dat er bij kinderdagverblijven een pedagogisch beleid is, die gericht is op het ontwikkelen van sociale en persoonlijke competenties en veiligheid. Bij een gastouder is dat niet geval, hoewel je wel kunt bespreken of je daar afspraken over kunt maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *