Een BKR codering, wat betekent het eigenlijk? | Bekijk hier alles over BKR coderingen

Foto van by Laura Dallas • Oct 21, 2022

by Laura Dallas • Oct 21, 2022

Een BKR codering, veel mensen krijgen tegenwoordig lichte paniek als ze de term BKR coderingen voorbij zien komen, maar dit is helemaal niet altijd nodig. Wij begrijpen dat, want er zijn immers veel verschillende BKR coderingen met elk hun eigen benamingen en kenmerken. Hierdoor wordt het vaak lastig om het complete plaatje te begrijpen waardoor mensen met vragen blijven zitten

Om al deze vragen de wereld uit te helpen hebben we een artikel gemaakt wat zich volledig focust op BKR coderingen en alles wat hiermee te maken heeft. Hoe werkt het bijvoorbeeld en welke coderingen zijn er allemaal precies? Hieronder kun je er meer over lezen in de informatiegids over een BKR codering.

Wat is belangrijk om te weten bij BKR coderingen?

Als we spreken over een BKR codering, dan is het van belang dat je kennis hebt genomen van een aantal zaken.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het BKR zelf veel gebruikt maak van afkortingen, dit kan het soms wat verwarrend en lastig maken. Om te starten beginnen we met de afkorting ‘’BKR’’, wat betekent dit eigenlijk?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het is een onafhankelijke partij waarmee samengewerkt wordt door veel grote aanbieders.

Het bureau is in het leven geroepen om kredieten, leningen en betalingsachterstanden in kaart te brengen, dit wordt dan vervolgens aangegeven met een BKR codering. Maar een BKR codering, wat is het nu eigenlijk precies dan? We leggen het je hieronder uit.

Wat is een BKR codering nou eigenlijk precies?

We krijgen vaak de vragen wat is BKR codering of wat houdt dit nou allemaal precies in. Om alle onduidelijkheid uit de wereld te helpen gaan we het hierover hebben in deze alinea. Als je in Nederland ervoor kiest om een krediet of lening af te sluiten, dan krijg je vrijwel altijd direct te maken met het BKR. Vanuit de overheid is het namelijk verplicht voor kredietverstrekkers en banken om bij bedragen van boven de €500,- een melding te doen bij het BKR.

Op dat moment kun je een positieve of een negatieve BKR codering hebben. Er zit wel degelijk verschil tussen deze twee coderingen, maar zo zijn er nog veel meer BKR coderingen waar gebruik gemaakt van wordt om jouw kredietwaardigheid weer te geven. Om je wat meer inzicht te geven in de verschillende BKR coderingen die er zijn hebben we deze verderop in het artikel uiteengezet.

Wanneer er een krediet of lening wordt afgesloten dan wordt dit vrijwel altijd aangegeven bij het BKR. Dit betekent dat het zomaar kan zijn dat je al een BKR codering hebt. Zo krijg je voortaan al een codering als je kiest voor een telefoonabonnement met daarbij een nieuw toestel of denk eens aan de aanschaf van een creditcard. Zoals gezegd wordt het BKR vrijwel altijd ingeschakeld als het gaat om grote bedragen en particuliere leningen.

Misverstanden omtrent codering BKR

We hebben het hierboven gehad over wat is BKR codering, dit hebben we dan ook uitgelegd. Maar daarbij is het ook erg handig om te weten over de verschillende misverstanden die er bestaan omtrent de coderingen BKR. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het altijd een negatief iets is als er een codering actief is, maar dit is vaak helemaal niet het geval.

Een goed voorbeeld is het vaak gekozen telefoonabonnement met maandelijkse kosten die liggen rond de €50,-. Omdat je tegenwoordig geregistreerd wordt bij de aanschaf van een telefoonabonnement denken mensen dat dit vaak direct een negatieve BKR codering is, maar dit is vaak niet het geval. Betaal je altijd netjes op tijd de rekeningen dan zal dit gewoon een positieve BKR codering zijn. Echter kan het wel zo zijn dat deze verandert in een negatieve BKR codering als er sprake is van wanbetaling.

Meer lezen over geld lenen zonder BKR check? Druk op de link. 

Dit betekent dat een positieve BKR codering wordt omgezet naar een negatieve BKR codering. Betaal je nou een maand bijvoorbeeld te laat of helemaal niet? Dan betekent dit niet dat je direct een negatieve codering krijgt van het BKR. Dit verschilt vooral per product en vaak zijn er betalingsregelingen af te spreken met de kredietverstrekker om een negatieve BKR codering te voorkomen.

Maar wat is dan eigenlijk het CKI?

Veel mensen hebben vragen over wat de term ‘’CKI’’ precies inhoudt, we zullen dit dan ook even toelichten. Als je op zoek bent naar informatie over het BKR, dan is het niet raar dat je deze term tegenkomt op het internet. Het is namelijk een andere benaming en afkorting voor het Bureau Krediet Registratie, ook als je zoekt naar een codering BKR kan deze term vaak voorkomen.

Maar waar staat CKI nou precies voor? CKI is een afkorting voor Centraal Krediet Informatiesysteem. Het is het systeem waarvan het BKR gebruik maakt om alle kredieten, leningen en betalingsachterstanden in op te slaan. Er is voor gezorgd dat deze gegevens altijd veilig en versleuteld zijn, zo kan er niks gebeuren met jouw persoonlijke gegevens als er sprake is van een BKR codering.

Wanneer er een BKR registratie plaatsvindt wordt er een BKR codering vastgemaakt die een bepaalde kredietwaardigheid presenteert, negatief of positief. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen in het CKI. Hierdoor is het opvragen van een BKR codering door jou zelf ook mogelijk.

Wat wordt er verstaan onder het BKR overzicht?

Als je op zoek bent naar informatie over BKR coderingen, dan is het niet apart als je de term ‘’BKR overzicht” tegen bent gekomen. Het BKR overzicht is zo gemaakt dat het mogelijk wordt, zoals de naam al zegt, om een overzicht te krijgen van alle BKR coderingen die een persoon in het bezit heeft.

Als je een BKR codering gaat opvragen krijg je het BKR overzicht van jouw persoonlijke situatie opgestuurd met daarin alle informatie over desbetreffende aanwezige coderingen. Vergeleken met een aantal jaren terug is het voortaan een stuk gemakkelijker om inzicht te krijgen in een mogelijke BKR registratie.

Het is volledig gratis en je krijgt direct inzicht in de situatie waardoor je direct de juiste keuzes kunt maken.

Ga je bijvoorbeeld voor meubels op afbetaling zonder BKR? Dan is het hoogstwaarschijnlijk dat een aanbieder het CKI zal raadplegen om erachter te komen of er sprake is van betalingsachterstanden of andere betalingsverplichtingen. De vraag: ‘’Heb ik BKR?’’ is dan ook erg belangrijk om jezelf te stellen, vervolgens kun je deze opvragen.

Wanneer wordt gesproken over een positieve BKR codering en wat is het?

Hierboven in de tekst hebben we het al kort even gehad over een codering BKR en dat dit niet altijd negatief hoeft te zijn. Een positieve BKR codering komt namelijk ook gewoon voor en is niet raar. Heb je bijvoorbeeld een lening, krediet of een telefoonabonnement met toestel en betaal je altijd netjes op tijd de rekeningen, dan wordt dit ook altijd genoteerd in het CKI. Of je nu dus wel op tijd betaald of niet, vrijwel alles wordt geregistreerd in het CKI. Coderingen BKR zijn dus niet raar in deze situatie, welke codering je hebt bepaalt welke kredietwaardigheid je hebt.

Als we het hebben over een positieve BKR codering, dan is het telefoonabonnement met toestel het perfecte voorbeeld om te gebruiken. Het is namelijk sinds kort zo dat aanbieders van telefoons verplicht moeten melden als er een abonnement wordt afgesloten. Voorheen werden telefoonabonnementen nog niet gezien als een lening, maar tegenwoordig wel en dus wordt dit geregistreerd bij het BKR.

In principe is het ook een lening, je betaalt maandelijks geld voor het afbetalen van het meegeleverde toestel. Echter hoeft dit niet te betekenen dat dit per se negatief is. Betaal je netjes op tijd de maandelijkse kosten dan zal deze BKR codering positief blijven en niet in een negatieve BKR codering veranderen. We leggen hieronder duidelijk uit wat precies een negatieve BKR codering inhoudt.

Wat is dan een negatieve BKR codering?

Hierboven hebben we het gehad over de positieve BKR codering, maar er is ook zeker sprake van een negatieve BKR codering in de wereld van kredieten en leningen. Een krediet of lening wordt als bijzonder gekenmerkt als je in het bezit bent van een negatieve BKR codering.

Vaak is dit het geval als je te kampen hebt gehad met betalingsachterstanden. Verder worden er ook andere gegevens opgeslagen omtrent de negatieve BKR codering zoals andere betalingsverplichtingen, betalingsregelingen en producten die op afbetaling worden aangeschaft.

Hoe neem je kennis van een negatieve BKR codering?

Veel mensen vragen zich wel eens af of ze in het bezit zijn van een negatieve BKR codering, gelukkig is het tegenwoordig niet meer lastig om hierachter te komen of om dit te begrijpen. De negatieve BKR coderingen hebben een aantal kenmerken waardoor je ze direct kunt herkennen.

Zoals je merkt hebben we het continu over meerdere coderingen, er zijn namelijk verschillende varianten die allemaal voor hun betekenis staan. Om het je wat duidelijker te maken hebben we hieronder de verschillende negatieve BKR codering varianten onder elkaar gezet:

  • 1 in codering = sprake van een betalingsregeling
  • 3 in codering = sprake van een kwijtschelding
  • A in codering = sprake van een betalingsachterstand

We gaan het later in het artikel duidelijker hebben over de verschillende soorten BKR coderingen en de betekenissen van de codes.

Hoe wordt er gekeken naar BKR codering na 5 jaar, wat moet je weten?

Wat gebeurt er met een BKR codering na 5 jaar? We merken dat steeds meer mensen hier vragen over hebben. Hieronder leggen we duidelijk uit wat er met deze term bedoeld wordt.

Er wordt een periode van 5 jaar genomen door het BKR waarin er wordt uitgegaan dat het bedrag terug is betaald.

Pas na deze 5 jaar wordt de BKR codering weggehaald uit het Centraal Krediet Informatiesysteem. In het algemeen wordt er bij iedere codering een periode van 5 jaar gehanteerd, hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in een positieve of negatieve BKR codering.

Welke verschillende soorten BKR coderingen zijn er eigenlijk?

Ondertussen hebben we al een hoop besproken over de verschillende BKR coderingen, maar nu is het tijd om de verschillende soorten BKR coderingen op een rijtje te gaan bekijken.

Om het gemakkelijk te maken hebben we van iedere BKR codering een aparte uitleg gemaakt, op deze manier kun je direct zien met welke codering jij zelf te maken hebt en wat dit betekent.

Er is gekozen om een aantal standaard coderingen BKR te gebruiken, zo blijft het voor iedereen wat eenvoudiger en duidelijker.

Deze worden vaak ook aangeduid als bijzonderheidscoderingen. Lees snel verder en kom erachter wat iedere BKR codering precies betekent.

Betekenis van BKR A codering

Een BKR A codering kun je tegenkomen wanneer je ervoor kiest om jouw persoonlijk overzicht op te vragen bij het CKI. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Dit type codering staat voor het overschrijden van een betalingstermijn.

Om deze reden is het ook zo dat een BKR A codering ook wel achterstandscodering wordt genoemd, toch wat makkelijker te begrijpen. Onderaan de streep betekent dit dus gewoon eigenlijk dat er een betalingsachterstand is opgelopen.

Ben je een keer te laat met betalen geweest en denk je nu direct dat er een A codering actief is? Ben niet bang, dit is afhankelijk van het soort krediet en vaak wordt een A codering alleen actief als dit meermaals gebeurt. In het algemeen na 2 of 3 achterstanden. Krijg je te kampen met de BKR A codering, dan betekent dit vaak niet veel goeds. Tegenwoordig wordt het erg lastig om krediet af te sluiten in de toekomst met dit type codering achter je naam.

Wat zijn de nadelen van een A codering BKR?

We hebben hierboven al even verteld dat het aanvragen van krediet in de toekomst met een A codering BKR erg lastig kan zijn. Heb je bijvoorbeeld krediet nodig voor toekomstige verbouwingen? Dan is de kans vaak erg groot dat een kredietverstrekker de aanvraag voor dit krediet zal weigeren.

Zoals we weten zijn er gradaties in de A codering, heb je bijvoorbeeld een A2 codering BKR of een A3 codering BKR, dan kom je vaak van een koude kermis thuis bij een aanvraag voor krediet.

Maar waarom is dit zo? De A codering wordt gezien als vrij serieus in de financiële markt. Er is immers sprake van betalingsachterstanden, wat betekent dat er veel risico kan ontstaan op wanbetaling in de toekomst. Zou jij bijvoorbeeld je geld uitlenen aan iemand waarvan je weet dat deze persoon slecht om kan gaan met geld?

Betekenis BKR H codering

Heb je te kampen met een H codering BKR? Dan hoef je jezelf al een stuk minder druk te maken in vergelijking met een A codering BKR. Echter is het nog steeds een codering, maar dit hoeft niks slechts te betekenen.

Zo staat dit type codering bekend als de herstelcodering. Is er sprake geweest van een betalingsachterstand in het verleden bijvoorbeeld en betaal je nu alles netjes weer terug? Dan wordt dit direct aangepast in het CKI.

Als de terugbetaling volledig gelukt is dan zal er een einddatum worden toegevoegd aan de codering. Ben je in het bezit van H codering BKR, dan weet je dat je op de goede weg terug bent.

Als de einddatum verschijnt achter de codering, dan betekent dit dus dat de volledige schuld is afbetaald. Dit betekent dat je met een H codering BKR geen last meer hebt in de toekomst bij een aanvraag voor krediet.

Hoe gaat een BKR H codering verwijderen in zijn werk?

Wil je een BKR H codering verwijderen dan gaat dit vaak een stuk eenvoudiger in vergelijking met andere soorten coderingen. Het is namelijk een codering die wordt gezien als positief.

Alle terugbetalingen zijn gedaan en er is geen sprake meer van een schuld, dit betekent dat je zonder problemen in de toekomst een kredietaanvraag kunt doen.

Ook handig om erbij te vertellen is dat de H codering BKR standaard 5 jaar na ingevoegde einddatum automatisch wordt verwijderd. Deze zou dus na 5 jaar niet meer terug te vinden zijn in het CKI.

Code 1 staat voor een betalingsregeling

Het kan zomaar zijn dat je een betalingsachterstand bent opgelopen en dat je hierover al hebt gesproken met de kredietverstrekker. Zo kan er al een regeling zijn getroffen, dit wordt dan ook aangegeven in het CKI.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een 1-codering. Wat deze codering eigenlijk verteld is dat je op het moment een regeling hebt getroffen en bezig bent met het terugbetalen van het verschuldigde bedrag.

Code 2 staat voor vordering opgeëist

We hebben net al verteld dat een code 2 BKR codering niet heel fijn is om te hebben. Deze is dan ook niet positief en wordt gezien als een negatieve BKR codering. Bij deze codering is er sprake van vordering op het gehele kredietbedrag, deze zou dus terug moeten worden betaald inclusief de opgelopen betalingsachterstanden.

Als er sprake is van een code 2 dan krijgen mensen in het algemeen vaak al te maken met verschillende incassobureaus die schulden komen innen. Kredietverstrekkers hebben altijd tussenpersonen die deze zaken voor hun regelen.

De kosten die hiervoor worden gemaakt moeten ook betaald worden, deze komen zoals verwacht op het bordje van degene met schulden.

Code 3 staat voor een afboeking of kwijtschelding

Een code 3 kan staan voor verschillende veranderingen. In het algemeen wordt er altijd gesproken over een kwijtschelding of afboeking als je deze code 3 ziet staan in jouw persoonlijk overzicht.

Met het plaatsvinden van een afboeking wordt er bedoeld dat er bij de kredietverstrekker intern een afboeking heeft plaatsgevonden. Vaak wordt dit gedaan met bedragen rond de €250,- of net wat meer.

Maar wat betekent dit dan precies? Nou eigenlijk heel simpel, de kredietverlener verwacht namelijk niet meer ooit het verschuldigde bedrag te ontvangen.

Dit betekent dat je voor een tijd met rust zal worden gelaten door deurwaarders enzovoort. In deze periode is het mogelijk om orde op zaken te stellen en te gaan werken aan financiële problemen.

Verschil tussen een volledige of gedeeltelijke kwijtschelding

We hebben het hierboven voornamelijk over afboekingen van kredietverstrekkers gehad, maar er is nog een andere optie. Namelijk kwijtschelding.

Dit betekent dat de kredietverstrekker ervoor zorgt dat er een deel of het gehele bedrag wordt afgetrokken van de schuld. In principe wordt deze werkwijze niet vaak gebruikt als er sprake is van schulden.

Echter kan dit wel gebeuren als er een schuldsaneringstraject actief is bij de persoon met schulden. Ook kan er gezegd worden dat de schuld is afgedaan met een bepaald bedrag, zo komt het wel eens voor dat de rente kosten niet meer betaald hoeven worden.

Is dit het geval in jouw persoonlijke situatie? Dan zul je al snel een code 3 tegenkomen op jouw persoonlijk overzicht.

Code 4 staat voor ontoegankelijk voor terugbetaling van een schuld

Heb je te kampen met een code 4 codering, dan betekent dit dat je onbereikbaar bent geweest voor de kredietverstrekker wanneer de vordering plaatsvindt. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer een persoon nergens te vinden is of nergens op te bereiken is.

Vaak komen persoonsgegevens niet meer overeen in het CKI, waardoor de kredietverstrekker niet meer in contact kan komen met de persoon met schulden.

Code 5 staat voor een preventieve betalingsregeling

De laatste code die we bespreken is de code 5 codering. Deze zul je vrijwel nooit tegenkomen als je jouw overzicht gaat opvragen bij het BKR omdat deze eigenlijk niet gebruikt wordt. Vaak wordt deze codering alleen gebruikt als er sprake is van een kleine hypotheekachterstand.

Deze code 5 wordt gebruikt om niet gebruik te hoeven maken van een BKR A codering, die is namelijk wat te overdreven voor de kleinere betalingsachterstanden. De code 5 wordt direct verwijderd uit het CKI als de achterstand is terugbetaald, dit is niet het geval bij een code 1.

Inhoud